|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
Citat:
Editura e EIBMBOR - Editura Institutului Biblic și de Misiune, al B.O.R. ce poate fi mai oficial de atât, acolo sunt reluate ce spune Ioan Damaschinul, Chiril al Ierusalimului și în ce operă, sunt multe note de subsol de unde e preluat un subiect, sunt vreo 500 de pagini cu totul fiecare cu notă de subsol de la vreun autor patristic. Anul e 2015, deci cam cel mai nou catehism de pe piață. O am de câțiva ani, eu nu-mi amintesc să fi costat 48 de lei, parcă era vreo 25-35 probabil când am luat-o era prețul mai mic la hârtie și tipăritură, după război tot ce venea din Ukr s-a scumpit adică și hârtia ca materie primă. De aceea e bine să iei cărțile la timp la 2-3 luni de când apar, nota mea. Citat:
Eu personal apreciez spiritul de a vorbi cu preoți, episcopi chestiuni esențiale cum a făcut Demetrius, problema B.O.R. e că nu a făcut catehism susținut lună de lună, măcar în 50% din Bisericile din orașe. Dacă făcea catehism, măcar odată la 2 săptămâni, deci nu zilnic, săptămânal, nu în timpul zilelor lucrătoare când ar fi scuza că nu vine lume, poate apăreau și mai multe auxiliare didactice de studiu accesibile ca preț ca să ajute preoții și pe cei care predică cu binecuvântare în Biserici, și poate nu treceau atâția la neoprotestanți și nici nu era indiferentismul religios la cote mari sau ateismul nu era așa de virulent, era moderat.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 26.03.2023 at 22:44:08. |
|
|||
|
|||
Citat:
Nici "sfintii parinti" nu s-au sesizat 2000 de ani. Ce avizare? E bine si-asa (vorba romanului)! Nu avem ce discuta la Pavecernita, discutam Crezul, eu am amintit de Pavecernita doar ca sa localizam formularea, care nu-i originala/inedita, si care s-ar fi cuvenit plasata in Crez. Poate ca autorul Pavecernitei o fi semnalat si el erezia...
|
|||
|
|||
Citat:
"Minte fara gand nu exista", nu-i adevarat! Inainte de a se naste gandul in minte, gandul nu exista; gandul a aparut fiindca a fost pregatita/stimulata mintea ca sa-l gandeasca(nasca). Citat:
Ei zic ca-i "mistér" greseala lor.
Sublimă fărâmă a Sfintei Chemări, Zvâcnită din Vrerea divină, Mi-e sufletul vultur ce spintecă zări Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru) Last edited by Demetrius; 26.03.2023 at 06:10:53. |
|
|||
|
|||
Citat:
https://www.egumenita.ro/produse/det...iABEgLbw_D_BwE Adică dacă nici Sfântul Sinod că e tipărită cu binecuvântarea lui, sau Instittutul Biblic și de Misiune nu știe ce să mai zicem. Citat:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Pavecerni%C8%9B%C4%83
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 26.03.2023 at 22:45:25. |
|
|||
|
|||
Citat:
Însă de când există fătul în burta mamei simte cele mai puternice emoții și lovește în burtă uneori, astea cred că sunt primele procese ale minții. Deci nu văd cum există minte fără gând, cel mai gregar gând când apare foamea, sau frigul, sau un om face pe el și plânge deja sunt procese primare de gândire, nu e gândirea analitică a filosofilor și matematicienilor, dar mintea lucrează. Revenind la citat: "...Ca mai inainte de toate esti, Cel ce esti Parinte, si impreuna fara de inceput ai pe Fiul Tau..." Nu văd cu ce contrazice asta Crezul, împreună fără de început = mai nainte de toți vecii, e complementară formularea, mai ales că Pavecernița apare după Crez și e doar o slujbă de seară dintre cele 7 Laude, nu fac toți creștinii cele 7 Laude. „[...] 157. Ce inseamna ,,mai inainte de toti vecii"? Prin aceste cuvinte se arata ca Fiul este mai inainte de orice timp, este vesnic, nu s-a ivit in timp. Sfantul Evanghelist loan incepe Evanghelia cu cuvintele: ,,La inceput era Cuvantul" (loan 1, 1), aratand ca atunci cand s-a pus inceput timpului si lumii Cuvantul era; deci, era de mai inainte. Ca atare, El e Dumnezeu, nu e faptura, caci numai Dumnezeu e vesnic, iar fapturile se ivesc in timp, ele n-au fost intotdeauna. Dar Tatal ,,n-a adus pe Fiul din neexistenta in existenta, nici n-a infiat pe unul care n-a existat niciodata"165. Deci, totdeauna a fost in Dumnezeu o Persoana sau un ipostas cu aceasta insusire de Fiu. Daca e asa, totdeauna a fost in Dumnezeire o Persoana cu insusirea de Tata. „Dumnezeu n-a fost mai inainte fara de Fiu si mai pe urma a devenit Tata, ci totdeauna are pe Fiul". N-a fost nicio vreme cand n-a fost in Dumnezeire o persoana Tata si o persoana Fiu, si anume mereu aceeasi persoana Tata si aceeasi persoana Fiu. „Nici Cel care a nascut nu S-a prefacut in Fiu, nici Cel Nascut n-a devenit Tata"167. Cu alte cuvinte, niciodata nu s-a produs o schimbare in Dumnezeu. Daca Fiul nu S-ar fi nascut „mai inainte de toti vecii", Tatal n-ar fi fost totdeauna Tata, ci ar fi castigat aceasta insusire mai tarziu. Iar un Dumnezeu Care se schimba asa de tare, inauntrul Sau nu mai e Dumnezeu. La fel, Fiul n-ar fi Dumnezeu dacă S-ar fi nascut in timp, ci ar fi o faptura. [/...] Citat:
Deci conform pasajului din Pavecerniță "...Ca mai inainte de toate esti, Cel ce esti Parinte, si impreuna fara de inceput ai pe Fiul Tau...", Hristos există de când există și Tatăl și conform tâlcuirilor și calitatea de Tatăl și cea de Fiul e veșnică, nu s-a schimbat în timp, de la un moment încoace. Dumnezeu Tatăl nu e Tatăl doar de când s-a întrupat Hristos ci e dinaintea creației, iar Fiul există tot dinaintea creației, chiar dacă în Vechiul Testament Hristos e prevestit. Există și un colind bizantin în care Hristos e numit- Cel făr de-nceput
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 26.03.2023 at 10:15:13. |
|
||||
|
||||
Pt Demetrius
Din punctul meu de vedere Crezul a fost o sinteza dogmatica care, într-un anumit context, a dorit sa incapsuleze esență credinței creștine. Cu ajunsuri sau neajunsuri (de ex l-a făcut pe Pilat celebru pt posteritate din dorința de a ancora istoric evenimentele și a le da un caracter realist) el s-a transformat dintr-un principiu viu într-o declarație dogmatica intangibila. Si asta are explicații istorice. Nu cred ca va fi modificat chiar dacă ai avea dreptate.
Ca să obții asa ceva ar trebui sa faci o uriașă analiza teologica, istorica, lexicala, etc pe care toată lumea (fie ea și ortodoxa) sa o aprobe împotriva oricăror opinii contrare trecute. Adică practic ai scrie istorie. Personal nu cred ca ai nici cea mai vaga șansă, indiferent cât de justa este observația ta. Îți trebuie o susținere unica în istoria Bisericii pt a schimba asa ceva. Daca reușești voi fi primul care te va ruga sa ii dai un nou model de Crez cu o mica dedicatie:) Însă realist vb cred ca ai mai multe șanse sa îl spui tu modificat în intimitatea credinței tale decât sa fie oficial modificat.
|
|||
|
|||
Citat:
Pavecernița face parte din cele 7 laude cu care se mai roagă doar călugării, eu nu cred că mirenii fac pavecernița acasă -deși nu le e interzis, poate 1 din 20.000 sau din 50.000 care are și studii teologice la teologie pastorală sau citește în strană. Mulți nu se roagă nici din cartea de rugăciuni. "...Ca mai inainte de toate esti, Cel ce esti Parinte, si impreuna fara de inceput ai pe Fiul Tau..." Fără de început ai pe Fiul tău, adică și Hristos și Dumnezeu Tatăl există dinaintea timpului cum îl percem noi, ce e contradictoriu cu Crezul în toată treaba asta ? Că zici mai-nainte de toți vecii - mai-nainte de timpul perceput în creație, sau cel făr de început - adică cel care preexistă timpului perceput de noi făptura - infinitul (față de noi creația finită) e același lucru. Citat:
A mai fost o controversă generată dinspre papalitate și cu formula din Tatăl Nostru nu ne duce pe noi în ispită și s-au găsit argumente pt care e formula validă asta și nu ce a adăugat Papa cu nu ne lăsa pe noi în ispită.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 26.03.2023 at 22:57:38. |
|
|||
|
|||
Citat:
Interesant, nu m-am gândit să le scriu, eu am găsit greșeli gramaticale reale sau cuvinte lipsă într-o carte de rugăciuni dar nu era editura IBMBOR sau a Patriarhiei avea doar o binecuvântare scurtă la începutul cărții. Dar când am schimbat cartea cu o alta de rugăciuni avea alte formulări la aceleași rugăciuni și era tipărită la Petru Vodă a doua carte, deci prima era deja obișnuință mergea rugăciunea mai repede cu ea chiar și cu greșeli gramaticale, a doua nu avea greșeli gramaticale dar frazarea era altfel, chiar de zicea în esență același lucru. Citat:
Au zdrobit/respins lepădările (de credința creștină) care erau condiție pentru bunătățile vremelnice cu care erau îmbiați. Întâi te lepezi apoi ai bunătăți, deci zdrobind lepădările la schimb pt bunătăți au rămas demni, integri, martiri. Nu văd din nou unde e lipsa de coerență logico-textuală, poate e prea stufos sau se putea formula mai scurt, mai suplu.
|
|||
|
|||
Citat:
Pentru tine e totuna daca spui mai inainte de toti vecii sau daca spui totdeauna,iar pentru mine nu, pentru ca toti vecii, sau vesnic eu inteleg infinit, mereu, fara de sfarsit, dar mai inainte de toti vecii inseamna ca se mai adauga o noua era. Tu nu intelegi ca definesti un moment exact cand spui "s-a nascut", pentru ca mai inainte de a se fi nascut, nu era nascut. S-a nascut si mai inainte de toti vecii inseamna o amestecare a vesniciei cu lumea, iar asta pentru tine e acelasi lucru. De fapt nu ma ameninta cu nimic parerea ta, poti gandi cum doresti; sa-ti fie de bine! Citat:
Citat:
Iar referitor la mintea adulta fara gand(pacatos), se poate foarte usor demonstra prin necesitatea spovedirii gandurilor, care, daca s-ar produce permanent ganduri pacatoase, atunci spovada automata a gandurilor ar fi permanenta si complet acoperitoare pe toata largimea gamei de greseli fara sa mai fim constienti de ele, ceea ce e cam gresit. Noi nu avem de spovedit ca mintea lucreaza, ci doar gandurile gresite pe care le depistam prin cercetarea cugetului.
|
||||
|
||||
Citat:
Eu nu-nțeleg ? De fapt tu aduci o inovație în interpretare care nu s-a mai văzut cred că nici la cei condamnați pt erezie în primele secole. Dacă nașterea aia dinainte de întrupare nu e una ca și cea umană, se putea petrece și mai repede decât gândul cum să putem iscodi noi cu mintea ? În crez se face distincție între naștere care e înainte de creația cunoscută din Facere și întrupare din Fecioara Maria care e la vreo 1500 de ani de la Moise (autorul primelor 5 cărți biblice). Citat:
Chiar vreau să văd cine spunea de Dumnezeu Tatăl, cine folosea expresia Tatăl pentru Dumnezeu în Vechiul Testament, că evreii îi spuneau Iahve, Șabaoth, Adonai, sau altfel, Hristos în Noul Testament spune de Tatăl, învață omenirea rugăciunea Tatăl nostru. Deci Hristos accentuează teologia cu Dumnezeu Tatăl în Noul Testament, că merge la Tatăl. Citat:
Dacă fătul n-ar avea activitate cerebrală ar muri și ar începe să putrezească și să riște viața mamei lui, astfel de sarcini cu fătul oprit din dezvoltare se chiuretează pt că altfel ar muri mama. Citat:
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 27.03.2023 at 03:26:35. |
|