Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.02.2007, 12:11:03
omulet omulet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.02.2007
Locație: Belfast, UK
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Da, asa am citit, ca Dumnezeu i-a dictat Cartea facerii litera cu litera.
In traducerea Bibliei facuta de IPS Bartolomeu, introducerea la Pentateuh mi se pare foarte interesanta. Acolo, IPS spune ca o ipoteza verosimila ar fi ca Moise sa fi cules diferite texte si sa le fi compilat dupa propriile sale criterii. Ceva mai jos, pe acceasi pagina se respinge ideea de "dicteu automat" (in cuvintele de acolo).
Reply With Quote
Vechi 28.02.2007, 19:53:02
ancah
Guest

Implicit

Omulet:
Daca lui Sf. Ioan Gura de Aur, in timp ce scria comentariul la Noul Testament, insusi Sf. Pavel statea langa el si ii sufla in ureche ce sa scrie, nu crezi ce e posibil ca si Dumnezeu sa-i fi spus lui Moise ce are de scris?!?
Eu nu am zis nimic de "scris automat".

Reply With Quote
Vechi 01.03.2007, 12:31:55
omulet omulet is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Omulet:
Daca lui Sf. Ioan Gura de Aur, in timp ce scria comentariul la Noul Testament, insusi Sf. Pavel statea langa el si ii sufla in ureche ce sa scrie, nu crezi ce e posibil ca si Dumnezeu sa-i fi spus lui Moise ce are de scris?!?
Eu nu am zis nimic de "scris automat".
Ancah, nu sunt cuvintele mele. Ma gandesc ca IPS Bartolomeu prin "dicteu automat" nu se refera la scris automat. Daca vrei, putem sa discutam pe marginea textului acestei introduceri... cred ca IPS atinge multe puncte sensibile acolo.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2007, 18:38:17
ancah
Guest

Implicit

Biblia mea are introducere scrisa de Patriarhul Teoctist.
Eu nu inteleg diferenta dintre "dicteu automat" si "scris automat". poti sa-mi spui care este?
Reply With Quote
Vechi 01.03.2007, 23:25:28
omulet omulet is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
E vorba de Biblia in traducerea IPS Bartolomeu. Este de format mai mare si este si comentata. Fiecare carte din Biblie are o introducere in care se explica anumite lucruri. Eu vorbeam de introducerea la Cartile lui Moise (Pentateuh).
Reply With Quote
Vechi 02.03.2007, 05:24:38
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Eu tot nu am inteles ce inseamna "dicteu automat"
Reply With Quote
Vechi 02.03.2007, 09:36:12
ancah
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de omulet
Citat:
E vorba de Biblia in traducerea IPS Bartolomeu. Este de format mai mare si este si comentata. Fiecare carte din Biblie are o introducere in care se explica anumite lucruri. Eu vorbeam de introducerea la Cartile lui Moise (Pentateuh).
Imi pare rau, omulet, dar eu am doar o biblie obisnuita. Unde se poate cumpara o biblie comentata, poti sa-mi spui?
Reply With Quote
Vechi 03.03.2007, 01:35:54
omulet omulet is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Imi pare rau, omulet, dar eu am doar o biblie obisnuita. Unde se poate cumpara o biblie comentata, poti sa-mi spui?
Anca, eu am luat-o de la biserica. E editata tot de Patriarhie, ca si celelalte editii. Doar ca e tradusa dupa Septuaginta, nu dupa textul masoretic. Cred ca la orice magzin in tara care vinde Biblii se poate intreba (desi nu toate o au). Ultima data o vazusem in ianuarie anul asta la Vasiliada in Bucuresti.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2007, 01:38:05
omulet omulet is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia
Eu tot nu am inteles ce inseamna "dicteu automat"
Imi pare rau, am facut o greseala. Termenul folosit de IPS Bartolomeu e "dicteu verbal". Cred ca se refera la dictatul litera cu litera.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2007, 22:18:40
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de citystar
Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
NECAZURILE le lasa DUMNEZEU sa vina peste noi pentru pacatele noastre si pentru a ne indrepta pentru a-i cere ajutorul ;atunci cind ne merge bine unii uita sa se mai roage ,ba pot uita si de DUMNEZEU,adica devenim mai superficiali in credinta ,sigur ca sintem liberi sa alegem BINELE sau RAUL,dar e greu uneori de deosebit binele de rau si de aceea sint foarte importanti duhovnicii, adica fiecare sa aiba un duhovnic caruia sa-i ceara sfatul in momente grele ;DE CRIZA;DECI NECAZURILE SINT IN SCOP PEDAGOGIC PT A NE INDREPTA pentru a deveni mai smeriti, ca asta vrea DUMNEZEU DE LA NOI, adica sa lepadam mindria ,dar pt aceasta trebuie sa o si depistam ca este camuflata de multe ori.
pai uite nici ata nu mi-e clar. sa-ti dau un exemplu.
Se considera ca copii care mor pana la 7 ani ajung in rai. Pana la 7 ani cel mai probabil copilul nu stie ce inseamna pacat.
Eu incepand de la 7 ani si jumatate am inceput sa am primele semne ale problemelor de vorbire, car s-au agravat treptat. Cu ce motiv m-a pedepsit Dumnezeu incepand de la 7 ani jumatate ? Ce pacate am facut eu pana la varsta de 7 ani ? eu de mic eram obligat sa ma inchin seara. Cat de pacatos puteam sa fiu eu pana la 7 ani de sunt pedepsit toata viata ? eu pana la 7 ani nici nu intelegeam prea bine rugaciunea tatal nostru. Dar o ziceam in fiecare seara.
Cu atat mai rau ca problemele cu care ma confurnt incepand de la 7 ani au generat alte probleme care ma distrug la propriu toata viata. (timiditate, izolare sociala, etc)

In religie ptr orice se gasesc explicatii. Dar care sunt cu adevarat de la Dumnezeu ?
De ex daca te rogi, si Dumnezeu te ajuta, atunci e simplu de explicat: daca te-ai rugat, te-a ajutat. Daca te rogi si nu te ajuta, atunci se vine cu explicatii ca Dumnezeu te incearca, sa vada daca te mai rogi in continuare la el. Deci orice s-ar intampla, in ortodoxie se gasesc explicatii. Iar daca ceva nu se poate explica, atunci se merge pe ideea ca "necunoscute sunt caile Domnului" si ca noi nu putem sti toate.
De ce in religie nu exista logica ?
pacatele se transmit pina la al 4-lea neam deci si ale stra-strabunicilor.ITI RECOMAND CU TOATA CALDURA SA CITESTI MINUNATA CARTE SCRISA DE MARELE DUHOVNIC ARSENIE BOCA-CARAREA IMPARATIEI SI ATUNCI TOATE TI SE VOR PAREA FOARE CLARE, TE ASIGUR DE SATA SI DE ALTFEL ESTE O CARTE CARE MERITA A FI CITITA DE TOTI pt ea clarifica multe lucruri printre care si aceasta problema .DUMNEZEU intervine inclusiv in genetica omului,exista asadar o dimensiune duhovnicesaca a geneticii pe care ne-o prezinta parintele ARSENIE BOCA in minunata sa carte.succes la citit!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce ne pot invata alte religii? andreicozia Alte Religii 86 27.01.2012 13:20:03
Preotul - ce invata el la facultate? sophia Preotul 40 15.11.2009 19:36:50
Biserica noastra invata ca... amatyyy Despre Biserica Ortodoxa in general 1 12.11.2009 13:53:12
Versetul care ne invata sa ne smerim cristiboss56 Despre Sfanta Scriptura 7 11.11.2009 22:23:38