Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.09.2011, 03:41:30
cz4000 cz4000 is offline
Banned

Data înregistrării: 21.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovivi Vezi mesajul
...
Cum se poate pricepe de aici că eu susțin că unele canoane sunt false? Eu am susținut că toate canoanele drepte sunt drepte, doar că unii le-au lepădat pe cele drepte ca să le instaureze pe ale lor sau pe cele răstălmăcite de ei după bunul plac.
Intr-alte cuvinte nu exista canoane false, ci canoane false (ceea ce repeti pentru a patra oara!) Te las sa continui de aici dialogul singur pentru ca a devenit cu totul prea idiot.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2011, 17:32:28
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cz4000 Vezi mesajul
Intr-alte cuvinte nu exista canoane false, ci canoane false (ceea ce repeti pentru a patra oara!) Te las sa continui de aici dialogul singur pentru ca a devenit cu totul prea idiot.
Păi poate de la ideile tale... ce să fac... dacă zici că e idiot și începi să te rușinezi de ceea ce ai inventat tu sau cei pe care îi propagi, că dacă e chiar idiot atunci de la ceva idei vine termenul ăsta rușinos...

Și iată deci cum în final de dialog dai o mostră cum nu se poate mai clară de ce înseamnă pricepere cu rea credință, o mostră de sarcasm negru și scrâșnitor cu umor involuntar, care totuși ar vrea să dea cu piatra primul și să-și spună cuvântul ultimul și să lase după el celebritatea întelepciunii lui, a omului celui ce repetă că cică eu repet a patra oară ceva absurd:

Așa o concluzie „frumoasă” și relevantă și „scoasă”, zice el, din ceea ce am scris special pentru el... după ce ți-am explicat pe îndelete și ți-am toooot clarificat... deci nu cred că putea da cineva ceva mai perfect ca să râdem cu toții:

„Intr-alte cuvinte nu exista canoane false, ci canoane false.”

Crede-mă, dragul meu tălmaci, că dialogul săracul n-are nicio vină.

Adică ce vrei să spui prin această neputință de a pricepe, chiar vrei să spui că dumneata nu poți deosebi canoanele drepte de cele strâmbe și pe cele răstălmăcite sau inventate și false de cele adevărate?

Tu crezi că omul e chiar atât de cinstit încât să nu-și fure singur căciula?

Păi uită-te la tine însuți ce ai vrut cu dinadinsul să înțelegi din textul meu prea explicit, și vei descoperi clar dovada de care ai nevoia ca să crezi că nu totul e chiar atât de roz precum pare pentru creduli.

Nu-l confunda pe Dumnezeu cu omul și nici pe sfinții lui Dumnezeu cu tot felul de canoniști „riguroși” sau delăsători... căci ăia doar se țin ei că ar fi canoniști sau că ar știi ei canoanele... când defapt sunt niște fricoși care vor să-și scoată pârleala lor pe spatele altora.

Te credeam om serios... dar se pare că dumneata ești doar un gLumeț... că așa concluzie frumoasă chiar că nu credeam că poate da cineva. Iartă-mă că o repet ca să pot râde mai bine de ea... nu de tine care se pare că ai găsit cum să-ți scoți cămașa. Însă ai grijă că se lasă frigul... vine toamna și apoi iarna... Și e bine să ai de grijă de tine încă de pe acum. Căci fără haină curată și cămășuță fără pată crede-mă că te vor mînca toți lupii cu fulgi cu tot.

„Intr-alte cuvinte nu exista canoane false, ci canoane false.”

Să fii iubit, firește dacă te pocăiești și recunoști...

Deci carevasăzică nu te-ai lăsat și te-ai compromis.
Păi ai făcut mai bine decât cei ce vor să pară rotunzi înaintea oamenilor... și atunci musai că: te felicit.

Last edited by vsovivi; 14.09.2011 at 17:52:09.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 20:36:04
Claudiu_FT Claudiu_FT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2011
Implicit ?

M-am tot chinuit sa trag o concluzie din problema asta epica, apocaliptica ... sa zic asa, insa nimic. O gramada de pagini, cu citate, cu limbaje academice, toate cu efect de somnifer.
Singurul motiv pentru care am stat aprox. 15 minute sa citesc cat de cat ce se scrie pe tema asta, e ca, am patit mai demult ca o bunica a unui prieten sa ma intrebe care e treaba cu calendarul, pt ca ea nu pricepea, iar eu fiind student la teologie, eram oarecum in domeniu.

La momentul respectiv am incercat sa explic, ca cel actual e corect din punct de vedere stiintific si ca e bine sa il aplicam cand e vorba de interactiunea noastra cu societatea. Biserica nu e datoare sa tina evidenta lucrurilor materiale, ci ea trebuie sa tina unitatea si fratia dintre oameni. Sunt multi kilometri intre mine si un frate crestin din rusia, spre exemplu. dar existenta in duh nu cunoaste bariere de spatiu si timp, asa ca, desi nu constientizam rational, prin voia lui Dumnezeu, eu cu fratele meu de departe impart simultan bucuria sufleteasca a unei sarbatori crestinesti ... gen sunt cu el si bem o bere bucurandu-ne reciproc de prezenta fiecaruia :)) ... sa zic asa....

Deci, nu stiu daca e bine sau nu, chiar nu imi pasa de treaba asta cu calendarul, am explicat de ce mi-a atras atentia. Insa ma mir cum de e o dezbatere asa de aprinsa :)).
Vechi 16.09.2011, 10:59:08
Banned

Implicit

Dragul meu, vezi de ce nu ai reușit să-i explici corect la bunica prietenului tău problema calendarelor cu toate că ai fost student la teologie?

1. Pentru că n-ai răbdare să citești câteva pagini ca să te lămurești.
2. Pentru că nu crezi pe Dumnezeu ci pe științificii mincinoși ai gLumii.
3. Pentru că frățietatea creștină o confunzi cu distracția gLumii ce-și serbează la câte o bere mândria dreptății răutății... ca să imite acolo morala ei, a sulemitei sulimenitei cu care se poate flirta în voie lăudând și bucurând pe diavolul părtaș din ei înșiși.

Și zici că efectul textelor a fost de somnifer? Eu văd că altora le-a fost cam scrâșnitor.

E bine totuși că ai ținut minte că ai lăsat o femeie bătrână nelămurită și îndoită, și că ai avut dorința de a afla Adevărul... pe Cale... dar n-ai răbdat până la sfârșit ci doar 15 minute de superficialitate.

Și dacă acorzi numai 15 minute pentru documentare ca să te pronunți apoi superficial și trufaș dând dreptate științelor foculte ale gLumii și berii ca element de comuniune, atunci nu pot decât să cred că facultatea de teologie ai făcut-o mai mult pentru bani... crezând că așa se intră în Împărăție, printr-o viață călduță, ca la sfârșit să ai impresia că o să fii privilegiat și iertat și lăsat în lontru mituind pe portar cu bani și păcate și curve și descurcându-te tu așa pe final așa ca gLumea... ca la examenele ei: îngrășând porcool în ajung și sperând că o să treci printr-o gaură de vierme.

Nu merge așa cu moroism somnambulic și ațipitor ca să faci păcatele și să te trufești. Sper că te-ai trezit acuma, nu-i așa?

Last edited by vsovivi; 16.09.2011 at 11:07:40.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2011, 01:01:23
Senior Member

Implicit Raspuns

Uneori ma minunez de anumiti oameni. Presupun ca esti la o varsta mai inaintata decat mine, dar chiar m-ai impresionat cu judecata ta puerila. Imi speculezi viata fara sa ma cunosti catusi de putin, exact ca babele care stau toata ziua in fata portzii si dau cu presupusu ce se intampla in gradina vecinului. Hai sa ne comparam cele 2 postari si sa vedem unde e mandria cuvintelor. Daca te-a deranjat gluma mea inserata in postul anterior, in care intentia era sa evidentiez faptu ca sunt un mirean oarecare si nu ma consider teolog sau ca am un discernamant care sa fie alimentat de o filozofie speciala; daca asta te-a deranjat, puteai sa imi spui intr-un mod mai matur si poate imi retrageam cuvintele si invatam ceva ce sa imi fie de folos. Insa ai ales sa imi spui ca sunt superficial si trufas si chiar daca asa e, nu ti-ai atins ''tzelul tau sfant'' de a-mi aduce o schimbare pozitiva. Din cauza oamenilor ''evlaviosi'' ca tine, care vad in orice lucru profan pe ''diavol'', multi oameni renunta la Biserica si ajung sa o blameze.

Mersi pentru cele cateva minute, in care te-ai obosit sa ma caracterizezi ca un adevarat filozof si teolog ce esti. Numai bine!
Vechi 21.09.2011, 12:07:39
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Claudiu_FT Vezi mesajul
Uneori ma minunez de anumiti oameni. Presupun ca esti la o varsta mai inaintata decat mine, dar chiar m-ai impresionat cu judecata ta puerila. Imi speculezi viata fara sa ma cunosti catusi de putin, exact ca babele care stau toata ziua in fata portzii si dau cu presupusu ce se intampla in gradina vecinului. Hai sa ne comparam cele 2 postari si sa vedem unde e mandria cuvintelor. Daca te-a deranjat gluma mea inserata in postul anterior, in care intentia era sa evidentiez faptu ca sunt un mirean oarecare si nu ma consider teolog sau ca am un discernamant care sa fie alimentat de o filozofie speciala; daca asta te-a deranjat, puteai sa imi spui intr-un mod mai matur si poate imi retrageam cuvintele si invatam ceva ce sa imi fie de folos. Insa ai ales sa imi spui ca sunt superficial si trufas si chiar daca asa e, nu ti-ai atins ''tzelul tau sfant'' de a-mi aduce o schimbare pozitiva. Din cauza oamenilor ''evlaviosi'' ca tine, care vad in orice lucru profan pe ''diavol'', multi oameni renunta la Biserica si ajung sa o blameze.

Mersi pentru cele cateva minute, in care te-ai obosit sa ma caracterizezi ca un adevarat filozof si teolog ce esti. Numai bine!
Dragul meu din nou te-ai lăsat măgulit că ai fost jignit, dar eu speram că măcar la sfârșit vei afla adevărul despre calendar ca să o luminezi pe bunica prietenului, căutând să vezi ce s-a scris pe acest fir ca să te documentezi, mai ales ce am postat eu, însă tu te-ai mulțumit să fii doar politicos și să faci pe plac gLumii... 'bune'.

Oare nu ai priceput ce am vrut să scriu?

1. Nu contează vârsta ci harul.
2. Nu contează cum scrii sau ce scrii ci să ai mintea curată, adică fără beroisme frățărniceștii... să furi.
3. Mă iartă că ți-am dat lecții, dar am făcut-o pentru că mi s-a părut că ai trecut prin facultate cam ca vodă prin lobodă... la cules de flori de mac... și alea se scutură ca scrumul la prima atingere.
4. Nu am pileosofat cu gândul ci te-am iubit, păcat că ai ''murit'' ca prostul.
5.Și crede-mă că nu m-a deranjat ceva la tine ci pur și simplu m-a durut Dumnezeul din tine, dar nu ca să mă supăr... că nu te-am învinovățit ca să te fac de rușine pe tine și să mă măresc pe mine ci era ceva de vis discuția asta... tu nu observi? Nu prea pricepi sensul cuvintelor... aia e buba... căci ai impresia că pricepi... ne închipuim că pricepem ceva... iar sensul și profunzimea și rostul din text rămâne departe.
6. Nu speculez nimic, ci am discutat pe textul tău care te reprezintă, așa că să nu crezi că am scris din altceva, decât din cuvintele tale... ''te voi judeca slugă vicleană'' :)
7. Te rog mă iartă dacă te-am tulburat folosindu-mă de mixer și de râșniță.

Doream să ții minte că e așa cum am explicat eu, că nu-i de la mine... dar din păcate tu nici măcar n-ai citit. Și atunci cum ai să-i explici la baba aia a ta? Nu te gândești că poate Domnul îți va cere socoteală pentru un mic amănunt ce pare nesemnificativ? Va zice așa:

''Eu te-am întrebat și tu nu mi-ai dat răspuns... și atunci m-am smintit. Cine va fi vinovat? ''

Măcar recunoaște că nici tu nu știi decât să umbli cu vrăjeala... că cică eu te-am ofensat, păi de ce să mă fi luat furia? Crezi oare că mi s-a pus pata poftei pe tine? Noo.

Să fii posedat... de iubirea curată.

(Și încă o chestie: în orice lucru profan există un diavol... (profit-fanatic))

Last edited by vsovivi; 21.09.2011 at 12:24:28.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2011, 14:55:17
Senior Member

Talking E ok

Sincer, tot mi se pare neimportant detaliul asta cu calendarul. Nu zic din incapatanare, cine pune accent pe detaliul asta, tot respectu, insa vad in ortodoxism o mancare infinita pentru cuget, iar tema asta asta mi se pare o limitare a unor simtaminte si nevoi mult prea omenesti. Inteleg ca te-ai suparat ca sunt lenes si am trecut prin scoala fara sa pun nimic in ''traista''. Cand s-a intamplat incidentul acela, bunica prietenului meu aflase ca doar intentionez dupa ce termin liceul sa optez pentru facultatea respectiva. Acum trec in anul 2 si recunosc ca primul an l-am ratat, am avut un loc de munca care m-a solicitat extrem, iar in restul timpului am fost implicat in alte proiecte. Pentru mine scoala e un hobby, iar ce-am ales, e singura cunoastere care imi starneste pasiunea si ambitia, nedorind sa ingrop talantul care l-am primit printr-un discernamant sanatos. Filozofic vorbind, sunt constient ca ceea ce fac nu va ajuta la mantuirea mea, sunt multi oameni din varful muntilor, care nu stiu nici sa scrie si sa citeasca, dar prin smerenia lor valoreaza mai mult decat toate facultatile din lumea asta.

Mersi pentru sfat, iar la randu meu te sfatuiesc sa ai grija cu tastatura si mouse-ul, fiindca usor poti sa subapreciezi un om si sa te certi cu el, iar daca l-ai cunoaste in realitate, de dragu lui, ai calca peste principiile austere si ai iesi la o bere cu el indiferent de ce data scrie pe calendar :))
Vechi 21.09.2011, 15:32:11
Banned

Implicit

Citat:
Sincer, tot mi se pare neimportant detaliul asta cu calendarul. Nu zic din incapatanare, cine pune accent pe detaliul asta, tot respectu, insa vad in ortodoxism o mancare infinita pentru cuget, iar tema asta asta mi se pare o limitare a unor simtaminte si nevoi mult prea omenesti. Inteleg ca te-ai suparat ca sunt lenes si am trecut prin scoala fara sa pun nimic in ''traista''. Cand s-a intamplat incidentul acela, bunica prietenului meu aflase ca doar intentionez dupa ce termin liceul sa optez pentru facultatea respectiva. Acum trec in anul 2 si recunosc ca primul an l-am ratat, am avut un loc de munca care m-a solicitat extrem, iar in restul timpului am fost implicat in alte proiecte. Pentru mine scoala e un hobby, iar ce-am ales, e singura cunoastere care imi starneste pasiunea si ambitia, nedorind sa ingrop talantul care l-am primit printr-un discernamant sanatos. Filozofic vorbind, sunt constient ca ceea ce fac nu va ajuta la mantuirea mea, sunt multi oameni din varful muntilor, care nu stiu nici sa scrie si sa citeasca, dar prin smerenia lor valoreaza mai mult decat toate facultatile din lumea asta.

Mersi pentru sfat, iar la randu meu te sfatuiesc sa ai grija cu tastatura si mouse-ul, fiindca usor poti sa subapreciezi un om si sa te certi cu el, iar daca l-ai cunoaste in realitate, de dragu lui, ai calca peste principiile austere si ai iesi la o bere cu el indiferent de ce data scrie pe calendar :))
Dragule, nu te lăuda că faci și una și alta ca să crezi că n-oi mai ști mânui tastatura și-o să-mi scapere ura, că mântuirea nu vine dacă te lauzi cu buricele... degetelor, nu vine la tine dacă ai impresia că meriți și îți poți permite o bere cu băieții... și o smerenie cam ca prin munți.

Eu aș bea o bere cu plăcere cu cei ca dumneata, dar ce ne facem că nu-mi place nici berea neagră sau brună și nici cea blondă ci numai berea roșie?.. adică din aia albastră în care ai stors niște pătlăgele și ai pus peste piper și sare și ai mai îndesat o lămâie tăiată în sticla halbei, nu de alta ci ca să-mi amintesc de sufletul meu din inima mea, de aia. Nu te-ai prins... e vorba de gustul ăla frumos, gustul roșu, galben și albastru ce vine de sus.

Păi orice ai face și orice cruce de la oameni ai duce te poți mântui cu o singură condiție... să nu o duci ca să lauzi de frica sub teroare poftele și fărădelegile și nedreptățile gLumii îmbrăcat în sfințișor, ci să-ți pierzi sufletul tău pentru dreptate, căci desfrânații și înfurii și phoții nu vor moștenii Împărăția, nici malahienele spurcate și criminale.

''Nu cei smeriți ai voștrii sunt smeriții care au postul acela care îmi place Mie...'' Uite am băgat o parafrază la ceva ce am uitat... dar îmi sună cunoscut nu știu de ce.

Cine crede că e smerit nu cunoaște smerenia și nici n-a început încă să se smerească... iar smerenia e ultima etapă... și cum poți să te dai smerit dacă tu încă nu te-ai pocăit și dacă nu ai făcut nimic bun, nicio ascultare completă de Dumnezeu? Oare pot fi considerați uitucii niște oameni nevinovați și smeriți?

Deja am uitat că am discutat cu tine...
...nu cumva te-am jignit?

Mă iartă dragul meu dar nu după ceas, ci după ceaslov.

Am o întrebare: Nu vrei să mâncăm și un pepene apoi dacă tot ieșim la berea scoțiană?

Last edited by vsovivi; 21.09.2011 at 15:47:10.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2011, 16:13:03
Senior Member

Implicit Xyz

Am impresia ca plictisim lumea si suntem exterm de off-topic. Hai sa nu isi mai piarda si altcineva 15 minute din viata citind povesti parca extrase din can can. Nu stiu cum a reusit discutia sa o ia pe directia asta, dar mi-am dat seama ca deja e deviata si neplacuta. Nu stiu cum s-a ajuns sa fie viata mea subiect de discutie si sa se interpreteze ca eu intentionam sa ma laud. Am vrut doar sa zic ca nu mi se pare importanta treaba asta cu calendarul si punct. Daca mai ai ceva de imi zis lasa-mi un prv.
Las lumea sa continue subiectul propriu-zis. Toate cele bune!
Vechi 21.09.2011, 16:23:21
Banned

Implicit

Citat:
Am impresia ca plictisim lumea si suntem exterm de off-topic. Hai sa nu isi mai piarda si altcineva 15 minute din viata citind povesti parca extrase din can can. Nu stiu cum a reusit discutia sa o ia pe directia asta, dar mi-am dat seama ca deja e deviata si neplacuta. Nu stiu cum s-a ajuns sa fie viata mea subiect de discutie si sa se interpreteze ca eu intentionam sa ma laud. Am vrut doar sa zic ca nu mi se pare importanta treaba asta cu calendarul si punct. Daca mai ai ceva de imi zis lasa-mi un prv.
Las lumea sa continue subiectul propriu-zis. Toate cele bune!
E problemă că te rușinezi de gLume, ești disperat și atunci începi să-i faci ei pe plac... Chiar o simți obosită și crezi că pierde timpul citind ce scriem noi? Îi strici programul și calendarul... ce păcat.

Păi n-am zis că intenționai să te lauzi ci să te smerești cam ca și ăia din munți... dar ai priceput viceversa.

E greu de discutat dacă nu ești adânc la priceperea cuvintelor, pare cancan dar nu e cancan... fii mai atent unde bat și nu te lăsa orbit de paravanul care ești și care te pui capră în fața cuvintelor... lasă literele să treacă prin tine spre acel care ar trebui să priceapă... iapa că de aia bat șaua.

E 'frumos' cum te simți tu pentru gLume... ți se pare că am ofensat-o nu-i așa... și vrei să te retragi pe privat...
Dar dacă eu n-am nimic, în ce privat ai vrea dumneata să mă retrag cu tine? Eu mă retrag doar în taină.

Păi despre calendar ți-am vorbit dar ca să pricepi nu e numai punct ci e punct și de la capăt, de la ''La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul...'', sau măcar de la începutul firului ăsta de discuție.

Și lumea chiar ar trebui s-o lași... dar nu ca să ne încurce discuțiile astea faine.

Credeam că o să mă întrebi peste 20 de ani, atunci când o să te scot la un pepene: Păi bere după pepene?
Ca lumea... :))

''Și cine se va rușina de Mine în neamul acesta viclean și păcătos și desfrânat...'' iar mi-am amintit de ceva și am băgat o parafrază.

Însă tu după 15 minute te cam plictisești... deci e bai și se pare că de la ea te-ai molipsit că cică iată crezi că se plictisește 'sărmana' după 15 minute. Oare ai auzit dumneata de sfertul de oră academic? E obligator să nu te plictisești măcar primul sfert de oră... să nu te plictisești așteptând studenții care nu mai apar. Orice student se iartă în primul sfert de oră dacă e în întârziere, dacă sosește după.

''Nu te grăbi crezând că nu ajungi la timp ci mai bine pornește-te mai devreme.'' (Păr. Arsenie Papacioc)
Graba strică treaba...
Treaba strică baba.

Last edited by vsovivi; 21.09.2011 at 17:00:55.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Calendarul Bisericesc orthodoxia.i.thanatos Despre Biserica Ortodoxa in general 121 27.04.2023 09:42:51
Calendarul ortodox daniil96 Intrebari utilizatori 0 23.01.2011 23:29:02
Istoria trecerii de la calendarul niceo-iulian la calendarul iulian indreptat ioannistor Resurse ortodoxe on-line 8 20.11.2010 03:17:10
Ciudateniile din calendarul BOR mihailt Generalitati 4 22.03.2009 15:16:15
Calendarul AndreiVlad Generalitati 2 02.02.2009 20:03:05