![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Dintr-un comunicat al Patriarhie Romane reiese ca joi, 10 februarie, peste 20 de preoti din Arhiepiscopia Bucurestilor vor participa la examenul de duhovnicie. Examenul consta intr-o proba scrisa prin care se vor evalua cunostintele duhovnicesti ale fiecarui candidat.
Stau si ma uit cat de mult am saracit. Un om care a memorat mai multe texte este bun de duhovnic, iar un altul care este om al rugaciunii, dar nu cunoaste textele ce le-au fost date spre memorare, nu poate fi duhovnic. Oare cand se va intelege ca un duhovnic adevarat va da sfaturi potrivite nu din carti, ci din relatia lui cu Dumnezeu. Daca era musai nevoie de testare pentru duhovnicie, atunci ea trebuia facuta de mari duhovnici sau dupa alte criterii decat cele "sa vedem cate cunoasteti". Sunt Sfinti Parinti care spuneau ca dadeau sfaturi pe care nici ei nu le intelegeau, dar erau rodul rugaciunii lor, era medicamentul potrivit pentru cel venit sa se vindece. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ar putea fi cineva mare duhovnic, daca nu cunoaste canoanele? ar putea fi sfant, bineinteles. dar a invata, a indrepta, a induhovnici pe altii, este alt har. |
|
||||
|
||||
![]()
Este importanta cunoasterea canoanelor, dar mai importanta este aplicarea lor. Nu exista din cate stiu o reteta pentru fiecare pacat, ai acest pacat, trebuie sa implinesti acest canon. Iar pe de alta parte, o aplicare stricta poate duce si la pierderea unui credincios.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
orice duhovnic "imblanzeste" aceasta perioada. mai ales prin canoanele date. dar trebuie sa stii care este plafonul de unde incepi sa faci pogoramante. altfel o sa va treziti ca toti preotii da canoane, asa cum fac multi, in lumanari si carti cumparate de la pangar. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Păi a zis altceva Dumitru?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci în primul rând e singurul mod în care îi poți evalua. În al doilea rând, cum ai precizat și tu, nu se poate practică fără teorie; ce-i drept, poți și să fii bun teolog, fără a fi un bun trăitor (chiar tu ești bun la teologie), dar nu poți fi un bun trăitor, dacă nu cunoști canoanele, rânduielile. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Și nu mă refer la eseul de tip compunere din școli, de altfel, plictisitor de citit și chinuitor de corectat, mă refer la arta de a convinge pe cineva de ceva prin eseu; e greu, domniță, tare-i greu, chiar și pentru cei care sunt "cimentați" în învățătură. Nu toți suntem Cioran, adică artiști ai stilului fără fond.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am doar câte un gând despre cum ar fi mai bine. Și anume, preoții ar trebui selectați potrivit viețuirii întru Hristos. Și asta e doar menirea episcopului să știe. Nu a mea și nu a vreunui (de)naturat ca mine de Hristos. Episcopul, un "rezultat" al monahismului veritabil, va ști ceea ce merită sau nu hirotonit. Și de acolo încolo, cu rugăciune către Dumnezeu. Preotul hirotonit trebuie să fie capabil și de duhovnicie, acestea nu trebuie despărțite, ci trebuie săvârșite ca una fiind. Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
![]() |
Tags |
duhovnic, duhovnicie |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Examen de Admitere la Facultatea de Teologie - Bucuresti | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 10.07.2010 23:41:47 |
rugaciune pentru examen | AngelSmile | Rugaciuni | 11 | 06.05.2009 16:10:01 |
subiecte examen capacitate preoteasca 2008 | mmaria | Generalitati | 3 | 01.03.2008 20:42:25 |
limitele sfaturilor preotesti in duhovnicie | blueinsinuate | Preotul | 30 | 11.06.2007 18:41:29 |
examen | Cain | Intamplari adevarate | 2 | 03.08.2006 12:17:24 |
|