Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.04.2025, 14:20:59
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit Doctrinele “Pocăiților” - Sola Scriptura - Sola Fide - Sola Gratia

Doctrinele “Pocăiților” - Sola Scriptura - Sola Fide - Sola Gratia - Solus Christus - Soli Deo Gloria

Gata,promit că vă las in pace,mai produc și acest ultim topic, dacă tot am avut o poftă așa mare de studiu și scris.

Adică pe mine chiar mă relaxează și oarecum a devenit un fel de “drog” imersia in studiul Bibliei.

Dar nu-i problemă,am avut eu “vicii “ mult mai distructive.

Eu nu pretind aș fi “profesionist “,ci mai degrabă ofer așa ca de la om la om o părere despre cum văd și simt eu acesta “pasiune” a mea de a mă aventura in Biblie.

Nu-s nici membru al unui cult sau Biserici,nu sunt nici un trăitor al Scripturii, nici măcar un credincios adevărat.

Dar nu-i vorba aici despre mine,ci despre acest curent al mișcărilor protestante.

Despre asta va fi aici, despre cei pe care majoritatea îi numesc “pocăiți “ și despre cum văd ei Sfânta Scriptură, Credința și Mântuirea prin Iisus Hristos.

Însă va fi abordată într-o perspectivă obiectivă, întrucât fiecare cult (neo) Protestant are particularitățile sale.

Noi vom oferi acele aspecte cu care în mare parte toți sunt de acord.

Avem acești 3 piloni principali pe care se sprijină Protestantismul:

1.Sola Scriptura, adică Doar Sfânta Scriptură

2.Sola Fide, adică doar Credința

3.Sola Grația, adică doar Harul

La care se mai adaugă încă 2 :

4.Solus Christus , adică doar Hristos
5.Soli Deo Gloria, Adică doar gloria lui Dumnezeu

Însă despre aceștia doi vom discuta mai târziu.

Nu o sa mergem neapărat în detalii prea complicate despre evoluția acestor concepte, ci mai degrabă le vom analiza într-un mod mai practic.

Dacă tu ca om,ca și creștin sau urmăritor al lui Hristos, poți doar cu acestea 3 să fi in mod activ Salvat, Mântuit și spălat de păcate, fără a te împiedica de celelalte aspecte care au venit la pachet, alături de Bisericile Tradiționale Catolică/Ortodoxă.

Ar fi foarte interesant și folositor dacă se vor alătura acestei discuții și persoane care urmează aceste doctrine și fac parte din culte neoprotestante.

Bineînțeles că au fost extrem de multe discuții și aici pe forum in legătură cu asta, însă eu vreau sa oferim o direcție coerentă pentru a putea urmări exact cum succesul pe plan mondial al acestei abordări poate fi o soluție universală și continuatoare chiar a revelației primordiale.

Adică să vedem cum putem introduce in urmarea firească a evoluției Bisericii Primare, despre care am inceput un topic,acest Protestantism, fără a-l considera o erezie sau ceva desprins din Biserică,ci ca o extensie a Bisericii Vii.

Știu că nu prea se va putea ajunge la un consens în legătură cu această abordare, însă pe mine mă interesează UNITATEA.

Iar Biserica trebuie să fie unită, chiar și în diversitate.

Nu sunt și nu am fost niciodată de acord cu pocăiții care acuză Biserica, și nici cu Biserica care acuză pocăiții.

Știu că Ecumenismul nu-i chiar pe gustul tuturor, însă eu îl văd cea mai bună soluție în acest context.

Bun, revenind,deci să luăm așa o aplicație practică.

Un pocăit îți va spune că tu nu l-ai primit cu adevărat pe Hristos.

Tu, să zicem ești ortodox și poate chiar te pufnește râsul sau dacă îl vezi că insistă te și enervezi, că abia ai ieșit de la Biserica, te-ai spovedit și împărtășit.

Dacă chiar ai chef de pierdut vremea,poate îi explici că te-ai împărtășit cu trupul și sângele Domnului.Cum adică nu l-ai primit pe Hristos?

Pocăitul te va întreba, “De ce te-ai spovedit și împărtășit dacă deja îl ai pe Hristos în tine?”

Tu te gândești, bă da ăștia sunt chiar pierduți de tot.”Păi doar prin Sfânta Împărtășanie și participând la Sfânta Liturghie îl poți primi pe Hristos.Da tu de unde să știi asta dacă ești înafara Bisericii?”

Iar aici Pocăitul îți va spune, poate îți va da și niște citate din Biblie, crezând că tu habar n-ai, poate scoate din ghiozdan și un Nou Testament să-ți ofere.”Hristos a fost răstignit o singură dată pentru noi toți,tot ce trebuie să faci este sa crezi in El și să-l accepți ca Domn și mântuitor personal, să faci legământ cu el prin Botez și în baza Harului pe care ți-l oferă prin Sfântul Duh vei fi mântuit,nu in bază faptelor tale.”

“Da ce ești tu , preot să mă înveți pe mine, păi avem Biserica,am duhovnic….” Și te-ai luat și te-ai dus de acolo…

Astfel de întâlniri și întâmplări au existat și încă există cu discuții similare.

Iar abordarea lor poate fi de cele mai multe ori neconstructivă și fără niciun rod spiritual de ambele părți.

Întrucât premisa că nici unul și nici celălalt,din perspectiva fiecăruia nu îl au pe Hristos.

Ei bine,eu am sa afirm că ambii sunt creația aceluiași Dumnezeu.

Este imposibil ca unul să-și ofere altuia ceva ce nu deține.

In al doilea rând ambii susțin că cred și îl urmează pe Hristos.

Cum dar doi oameni care sunt creația aceluiași Dumnezeu și mărturisesc pe Iisus Hristos să creadă unul despre celălalt că numai unul este in ADEVĂR?

Este foarte simplu…

Tocmai fiindcă ambii sunt în eroare !

Acest “război” religios,care încă se desfășoară și astăzi arată tocmai incapacitatea omului de a vedea ceva dincolo de un text,dincolo de un spațiu,dincolo de materiei și dincolo de niste idei fixe.

Un bun exemplu pe care îl putem învăța de la Protestantism este tocmai diversitatea de abordare și înțelegere a aceluiași text, Dumnezeu și concept al mântuirii.

Adică dacă eu nu pot accepta ca Mesajul să vina la mine altfel decât printr-o succesiune istorică,pur și simplu îi subminez puterea lui Dumnezeu de a se manifesta in Creație.

Să zicem că unul pe o insulă pustie găsește Biblia și ajunge să creadă și să-l accepte pe Iisus, însă nu are acces la Biserica și la Tainele Bisericii Ortodoxe, de exemplu,nu se botează,nu primește Euharistia,nu este spovedit de un preot etc.

Oare acel om,doar având Scriptura, Credința și Harul lui Dumnezeu,nu va putea fi părtaș la Împărăție?

Chiar și în condițiile în care doar unul aude vorbindu-se despre Iisus Hristos și în inima lui îl acceptă,oare nu este destul?

Acum înțelegi succesul acestor mișcări neoprotestante?

Pur și simplu ei îți oferă o Biblie,de regulă Noul Testament, îți spun să o citești și să-l accepți pe Iisus că Mântuitorul Tău,iar de restul se ocupă Dumnezeu.

Pare simplu, nu?
Vechi 17.04.2025, 14:22:08
Senior Member

Implicit

Să intrăm mai adânc în problemă, să vedem în primul rând dacă au dreptate, conform Bibliei.

Spune Biblia despre ea, că este ea suficientă?

După care vom vedea coerența totală a tuturor acestor doctrine per total, și dacă pot merge pe firul revelației chiar de la început.

Uitasem de acel pilon Solus Christus, adică doar Hristos, și chiar sunt curios cum l-au integrat in Sfânta Treime,dat fiind faptul că am identificat acesta poziție chiar aici pe forum și în discuțiile cu anumite persoane neoprotestante.

Iar eu ,care sunt mai degrabă un Solus YHWH,nu prea mă pot împăca cu nimic altceva, decât un monoteism pur centrat pe Dumnezeu Tatăl.

Despre Sola Scriptura nu as vrea sa insist prea mult întrucât suntem cu toții de acord că este extrem de importantă,fiind fundamentul Credinței și Temelia revelației, însuși Cuvântul lui Dumnezeu.

Aici s-a discutat mult și marele zid este dacă Tradiția are sau nu valoare, dacă Biserica este mai relevanta împreună cu Tradiția decât Sfânta Scriptură.

Acuma eu nu as exclude sub nicio forma Tradiția și Biserica Istorică, întrucât și Iudaismul are Tradiția Talmudului.

Însă nu as condiția accesul omului la Dumnezeu prin Tradiție sau o Biserică Istorică.

Nu as condiționa accesului omului la Dumnezeu nici măcar prin Scriptură.

Ambele sunt doar niște unelte care pot facilita accesul însă, acesta nu poate fi și nu trebuie să fie limitat de ele.

Depășind momentul în care iar îmi dau cu părerea fără să mă întrebe nimeni,vom reveni la a oferi acesta doctrină care se bazează exclusiv pe

Scriptura

2 Timotei 3:16-17 EDC100
[16] TOATĂ SCRIPTURA ESTE INSUFLATĂ DE DUMNEZEU și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, [17] pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

Faptele apostolilor 17:11 EDC100
[11] Iudeii aceștia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna și CERCETAU SCRIPTURILE în fiecare zi, CA SĂ VADĂ DACĂ ce li se spunea ESTE AȘA.

Deci din două pasaje am rezolvat aproape toate probleme.

Toată este insuflată de Dumnezeu și este esențial să cercetăm in Scriptură dacă ce ni se spune este așa.

Cel puțin în acest aspect mă conformez și eu:)

Totuși de aici putem înțelege că este asta destul?

Marcu 7:7-9 EDC100
[7] Degeaba Mă cinstesc ei dând învățături care nu sunt decât niște porunci omenești!» [8] Voi lăsați porunca lui Dumnezeu și țineți datina așezată de oameni, precum spălarea urcioarelor și a paharelor, și faceți multe alte lucruri de acestea.” [9] El le-a mai zis: „Ați desființat frumos porunca lui Dumnezeu ca să țineți datina voastră!

Eh,aici îți spune “Așa nu” ,deci când intervine ceva care contravine poruncii divine, și tu urmezi mai degrabă niște obiceiuri, datini, tradiții umane…. Spui, gata, până aici…

Însă cum faci diferența totuși , fiindcă vine fratele ortodox sau catolic și zice:

2 Tesaloniceni 2:15 VBRC2020
[15] Așadar, fraților, rămâneți tari și țineți TRADIȚIILE pe care le-ați primit fie prin CUVÂNT, fie prin scrisoarea noastră!

sau

2 Tesaloniceni 3:6 VBRC2020
[6] Vă poruncim, fraților, în numele Domnului nostru Isus Cristos, să stați departe de orice frate care umblă în neorânduială și nu ține TRADIȚIA pe care a primit-o de la noi,

Sau

Ioan 21:25 VBRC2020
[25] Mai sunt multe alte lucruri pe care le-a făcut Isus. Dacă acestea s-ar scrie unul câte unul, cred că nici lumea întreagă nu ar cuprinde cărțile scrise.

Cu ultimul nu doar îți oferă o relevanță pentru Tradiție,ba chiar îți spune că revelația nu este limitată doar la scripturi,ci este universală și nelimitată.

Practic revelația Lui Dumnezeu nu poate să încapă doar in câteva texte,ea continuă permanent.

Și Cuvântul lui Dumnezeu nu este limitat doar la textul fizic al Scripturii,el lucrează viu în sufletul fiecăruia.

Însă esența Sola Scriptura nu este neapărat necesitatea de a exclude și doar de a fi autosuficientă.

Un pocăit rezonabil nu va lupta împotriva Tradiției,ci doar va spune că lui îi este de ajuns Biblia.

La fel cum un ortodox rezonabil nu va încerca să-l îndoape cu tradiție pe un pocăit.

Despre catolici nu ce zice fiindcă ei sunt mereu rezonabili:)

Însă dacă vom trece la Sola Fide,aici deja trebuie să punem altfel problema.

Crezi?
Da!
Ești mântuit!

Cam asta este tot.

Are fundament oare?

Romani 3:28 EDC100
[28] Pentru că noi credem că omul este socotit neprihănit prin credință, fără faptele Legii.

Inca una

Galateni 2:16 EDC100
[16] Totuși, fiindcă știm că omul nu este socotit neprihănit prin faptele Legii, ci numai prin credința în Isus Hristos, am crezut și noi în Hristos Isus, ca să fim socotiți neprihăniți prin credința în Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii.

Mai dăm una

Filipeni 3:9 EDC100
[9] și să fiu găsit în El nu având o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credința în Hristos, neprihănirea pe care o dă Dumnezeu prin credință,

Mai vrei una?

Iacov 2:24 EDC100
[24] Vedeți dar că omul este socotit neprihănit prin fapte, și nu numai prin credință.

Pai ce-ai făcut mai Iacobe, măi?

A mers bine Pavel cât a mers până a venit Iacob și i-a tăiat elanul.

Matei 7:21 EDC100
[21] Nu orișicine-Mi zice: «Doamne , Doamne!» va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.

Hopa, stai că nu merge numai cu …

Sau poate că da,oare va fi prima dată când o să pot fi de acord cu Pavel,păi să vedem:

Geneza 15:6 EDC100
[6] Avram L-a crezut pe Domnul, și Domnul i-a socotit lucrul acesta ca neprihănire.

Habacuc 2:4 EDC100
[4] Iată, i s-a îngâmfat sufletul, nu este fără prihană în el; dar cel neprihănit va trăi prin credința lui.

Isaia 53:11 EDC100
[11] Va vedea rodul muncii sufletului Lui și Se va înviora. „Prin cunoștința Lui, Robul Meu cel neprihănit va pune mulți oameni într-o stare după voia lui Dumnezeu și va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor.

Deci,a vorbit Pavel așa fără fundament?

Nu,sub nicio forma, întrucât vedem încă din Noul Testament faptul că credința este considerată suficientă pentru a fi văzut curat înainte Lui Dumnezeu deși tu ești murdar.

Mai ales ultimul pasaj formulează întreaga teologie a mântuirii.

Hristos a luat asupra lui toate păcatele noastre și aici vom devia puțin în

Sola grația, adică doar Harul

Efeseni 2:8-9 EDC100
[8] Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. [9] Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

Prin ce?

Har și credința,nu fapte…

Ai tu fapte?
Eu n-am.

Ai tu credința?
Ocazional nu,dar aparent nu vine de la tine.

Însă Harul:

Romani 11:5-6 EDC100
[5] Tot așa, și în vremea de față este o rămășiță datorită unei alegeri prin har. [6] Și dacă este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altminteri, harul n-ar mai fi har. Și dacă este prin fapte, nu mai este prin har; altminteri, fapta n-ar mai fi faptă.

Pricepeti voi?

Nici eu,dar pare prea frumos să fie adevărat…

Adică să primești așa gratuit?

Isaia 55:1 EDC100
[1] „Voi, toți cei însetați, veniți la ape, chiar și cel ce n-are bani! Veniți și cumpărați bucate, veniți și cumpărați vin și lapte, fără bani și fără plată!

Încheiem in acesta notă deocamdată:

Luca 7:50 EDC100
[50] Dar Isus i-a zis femeii: „Credința ta te-a mântuit; du-te în pace!”

Luca 8:48 EDC100
[48] Isus i-a zis: „Îndrăznește, fiică; credința ta te-a mântuit. Du-te în pace!”

Luca 17:19 EDC100
[19] Apoi i-a zis: „Scoală-te și pleacă; credința ta te-a mântuit.”
Vechi 17.04.2025, 15:03:08
Byzantion Byzantion is offline
Junior Member

Data înregistrării: 31.01.2025
Implicit Împotriva ereziei Sola Fide

În Sfânta Scriptură cu adevărat este precizat: „Cel ce crede în Fiul are viață veșnică”(Ioan 3, 36), însă, fiți atenți la ce ne spune Mântuitorul: „Nu oricine Îmi zice: «Doamne, Doamne!», va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri”(Matei 7, 21).

Hula împotriva Duhului Sfânt este suficientă ca să fii aruncat în iad. Dacă crezi în Dumnezeu, în Fiul Său și în Duhul Sfânt, dar nu duci o viață cu adevărat creștină, această credință nu te ajută să dobândești mântuirea.

De asemenea, „vedeți dar că din fapte este îndreptat omul, iar nu numai din credință”(Iacov 2, 24). Iar „[...] precum trupul fără suflet mort este, astfel și credința fără de fapte, moartă este”(Iacov 2, 26). „Și dacă am darul profeției și înțeleg toate tainele și toată știința, și dacă am toată credința, așa încât să mut munții, dar n-am dragoste, nu sunt nimic.” (1 Corinteni 13:2).

În concluzie, omul fără fapte, credință și dragoste, nu se poate mântui.

„Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri și-a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe noi!”
Reply With Quote
Vechi 17.04.2025, 18:58:32
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul

Pricepeti voi?

Nici eu,dar pare prea frumos să fie adevărat…

Adică să primești așa gratuit?

Isaia 55:1 EDC100
[1] „Voi, toți cei însetați, veniți la ape, chiar și cel ce n-are bani! Veniți și cumpărați bucate, veniți și cumpărați vin și lapte, fără bani și fără plată!
Deja vedem ca spre societatea DAVOSiana ne indreptam. Asta urmeaza, venitul digital universala asigurat, practic vom plati cu creditele individuale sau pe familie alocate lunar, fara bani si fara plata.
Vechi 18.04.2025, 01:05:14
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Adică pe mine chiar mă relaxează și oarecum a devenit un fel de “drog” imersia in studiul Bibliei.
Dar imersia în participarea la Denii, Prohod, Punerea în Mormânt, Spovedanie, slujba Învierii completă până după 04:00, pe când te pasionează ?
Văd că stai mai mult pe net, decât să te preocupi de intrarea în atmosfera Pascală.
Vechi 19.04.2025, 10:16:02
Junior Member

Implicit Împotriva ereziei Sola Scriptura

Când a luat naștere Sfânta Tradiție? Înainte de Sfânta Scriptură, odată cu aceasta sau după ea?

Sfânta Tradiție a luat naștere înainte de Sfânta Scriptură. În înțelepciunea Sa, Dumnezeu a voit ca adevărurile Descoperirii dumnezeiești să fie date întâi prin viu grai, spre a fi ușor înțelese și primite. Dacă învățătura dumnezeiască s-ar fi dat de la început în scris, credința nu s-ar fi răspândit cu aceeași ușurință și putere ca prin viu grai, cu care e înzestrat tot omul. Credința se dobândește și se întărește, la cei mai mulți oameni, îndeosebi prin viu grai. Sfântul Apostol Pavel spune: „Credința este din auzire, iar auzirea, prin cuvântul lui Hristos” (Rom. 10, 17).

Cum a luat naștere Sfânta Tradiție? Ce ne spune Scriptura despre Sfânta Tradiție?

La începutul Bisericii, învățătura a venit de la Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat. Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, era astfel învățătura si predica vie. Prin predica lor, Apostolii s-au făcut și ei vestitori ai adevărului. Ei puneau la temelia credinței lor, și a acelora pe care-i converteau, aceeași Evanghelie ieșită din plinătatea cunoașterii vieții dumnezeiești de către Hristos, cu Care Apostolii petrecuseră împreună și în care trăiau acum. Sfântul Apostol Pavel arată ca predica apostolică este însuși cuvântul lui Iisus Hristos, rostit prin gura Sfinților Apostoli: „Cum, dar vor chema numele Aceluia în Care încă n-au crezut? Și cum vor crede în Acela de Care n-au auzit? Și cum vor auzi fără de propovăduitori? Și cum vor propovădui de nu vor fi trimiși?... Deci, credința este din auzire, iar auzirea, prin cuvântul lui Hristos” (Rom. 10, 14-17).

Însuși Mântuitorul a poruncit Sfinților Apostoli să propovăduiască prin viu grai: „Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă” (Matei 28, 19-20; Marcu 16, 15; Luca 9, 2).

Sfinții Apostoli înșiși ne încredințează în scrierile lor că ei n-au scris în cărțile lor decât o mică parte din câte au primit de la Învățătorului lor. Sfântul Ioan Teologul, Ucenicul prea iubit al Mântuitorului, sfârșește Evanghelia sa cu aceste cuvinte: „Dar sunt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus, și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că nici lumea aceasta n-ar fi cuprins cărțile ce s-ar fi scris” (Ioan 21, 25). Același Evanghelist Ioan declară într-una din Epistolele sale: „Multe având a va scrie, n-am voit să le scriu pe hârtie și cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi și să vorbesc gură către gură, ca bucuria noastră sa fie deplină” (II Ioan 1, 12). Mântuitorul însuși n-a lăsat nimic scris și nici n-a poruncit Sfinților Apostoli să scrie, ci să propovăduiască prin viu grai (Matei 28, 19-20).

Aveau primele comunități creștine Sfânta Scriptură? Când a fost alcătuit canonul Sfintei Scripturi?

Primele comunități creștine nu aveau Sfânta Scriptură. Primele scrieri apar după multe decenii de la activitatea misionară a Mântuitorului. Abia în secolul al IV-a apare canonul Sfintei Scripturi. Apostolii stăteau ani de zile într-o comunitate, învățătura fiind transmisă prin viu grai, nu scris.

Eu nu idolatrizez Sfânta Tradiție, ci consider că Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură trebuie respectate și considerate amândouă inspirații ale Duhului Sfânt, completându-se una pe alta.

„Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri și-a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul. Amin.”
Reply With Quote
Vechi 19.04.2025, 12:32:05
Junior Member

Implicit Alt argument împotriva ereziei „Sola Fide”

Dacă prin credință omul se mântuiește, atunci diavolii de ce nu se mântuiesc? Oare ce spune Apostolul Iacov:

„Tu crezi că unul este Dumnezeu? Bine faci; dar și demonii cred și se cutremură.” (Iacov 2, 19; Biblia sinodală).
Reply With Quote
Vechi 20.04.2025, 09:36:48
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Byzantion Vezi mesajul
Dacă prin credință omul se mântuiește, atunci diavolii de ce nu se mântuiesc? Oare ce spune Apostolul Iacov:

„Tu crezi că unul este Dumnezeu? Bine faci; dar și demonii cred și se cutremură.” (Iacov 2, 19; Biblia sinodală).
Diavolii și demonii nu se mântuiesc fiindcă nu cred cu adevăr în existenta Duhului lui Dumnezeu, plus că au ales sa fie răi/ împotriva lui Dumnezeu și a oamenilor pentru eternitate.

Pentru noi ca oameni însă, depinde de ce parte vrem sa fim, de partea Raiului sau de partea Iadului
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 20.04.2025, 19:14:52
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Dar imersia în participarea la Denii, Prohod, Punerea în Mormânt, Spovedanie, slujba Învierii completă până după 04:00, pe când te pasionează ?
Văd că stai mai mult pe net, decât să te preocupi de intrarea în atmosfera Pascală.
Am intrat astăzi pentru vreo 15 minute in Catedrala Patriarhală, având în vedere că n-am mai intrat în vreo Biserică Ortodoxă de vreo câțiva ani...

Am admirat și Catedrala Mântuirii Neamului din exterior...

Într-adevăr Ortodoxia românească de la Sursă sau din Centrul Administrativ se vede promițător.

Eu nefiind din București,pot spune că am rezonat bine din toate punctele de vedere cu ortodoxismul și românitatea de aici.

Urmează în viitor să vizitez mai multe puncte de interes atât spiritual cât și numai din capitală și acesta zonă a țării.

Oricum am planificată o călătorie în Israel și una în Athos...

Deci nu voi rămâne doar la imersiuni teoretice în teologie, Biblie și filosofii spirituale.

HRISTOS A ÎNVIAT!
Vechi 20.04.2025, 20:38:19
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
Am intrat astăzi pentru vreo 15 minute in Catedrala Patriarhală, având în vedere că n-am mai intrat în vreo Biserică Ortodoxă de vreo câțiva ani...

Am admirat și Catedrala Mântuirii Neamului din exterior...

Într-adevăr Ortodoxia românească de la Sursă sau din Centrul Administrativ se vede promițător.

Eu nefiind din București,pot spune că am rezonat bine din toate punctele de vedere cu ortodoxismul și românitatea de aici.

Urmează în viitor să vizitez mai multe puncte de interes atât spiritual cât și numai din capitală și acesta zonă a țării.

Oricum am planificată o călătorie în Israel și una în Athos...

Deci nu voi rămâne doar la imersiuni teoretice în teologie, Biblie și filosofii spirituale.

HRISTOS A ÎNVIAT!
Fain ar fi să prinzi când e inaugararea Catedralei Mânturii Neamului, prin Octombrie.
Păi în București sunt peste 100 de Biserici și mănstiri într-un areal de 20-30 de km, care nu înseamnă nimic dacă ai mașină și o putere economică măcar medie.

Thread Tools
Moduri de afișare