![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajută!
Dragi frați întru Hristos, M-am gândit că ar fi deosebit de interesant și folositor duhovnicește să medităm împreună la această întrebare: cine este Iisus Hristos pentru fiecare dintre noi? Altfel spus: toți cei credincioși știm că El este Dumnezeu-Omul, a doua Persoană a Sfintei Treimi, dar întrebarea mea este cum ne raportăm la Persoana Sa? Ce loc ocupă El în viețile noastre? Credința în El este pentru noi doar o convingere intelectuală, o idee abstractă, sau o trăim ca pe o relație de comuniune cu El? În ce măsură conștientizăm faptul că El este Mântuitorul întregii lumi și, la fel de adevărat și de concret, Mântuitorul fiecăruia dintre noi și - îndrăznesc să spun - Cel mai iubit Prieten al nostru? Ne umple de bucurie ideea că El este "Calea, Adevărul și Viața"? Acceptăm adevărurile de credință despre Persoana Mântuitorului doar în mod rațional, sau ni le asumăm și afectiv? Ce putem spune despre relația noastră personală cu Cel pe Care teologul Paul Evdokimov Îl numea "Cel mai intim cunoscut"? :) Sfinții Părinți învață, în scrierile lor, faptul că cei care se străduiesc să împlinească poruncile divine se împart în trei categorii: robii (care păzesc poruncile Domnului doar din teama pierderii mântuirii), slugile (care împlinesc poruncile pentru a dobândi Împărăția cerurilor) și fiii adevărați (care-L ascultă pe Dumnezeu pentru El Însuși, din iubire necondiționată față de El, Care "Cel dintâi ne-a iubit"). În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Nici scăparea de Iad, nici bucuria cerescului locaș, nimic nu poate întrece bucuria care le covârșește pe toate: să fim, totodată, iubitorii și iubiții lui Hristos". Oare noi Îl căutăm pe Hristos pentru El Însuși, sau pentru minunile Sale? Iubirea noastră față de El este total necondiționată? M-aș bucura să discutăm, în această rubrică, despre relația noastră cu Mântuitorul Hristos. O seară binecuvântată! Cu respect, Laura Stifter |
|
|||
|
|||
![]()
Hristos este Bunul Samaritean care intotdeauna ma scoate din impas si ma scapa de belele.Cel care intotdeauna imi intinde mana.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doamne ajută! |
|
|||
|
|||
![]()
Un text deosebit de impresionant pe această temă:
"Hristos spune: „Eu sunt părintele tău, Eu sunt fratele tău, Eu sunt mirele sufletului tău, Eu sunt scăparea ta, eu sunt hrana Ta, Eu sunt îmbrăcămintea ta, eu sunt rădăcina ta, Eu sunt sprijinul tău, Eu sunt tot ce-ți dorești tu. Când Mă ai pe Mine, nu-ți lipsește nimic. Eu sunt slujitorul tău, pentru că am venit să slujesc, nu să fiu slujit. Eu sunt prietenul tău și mădular al trupului tău și capul tău și fratele tău și sora ta și mama ta. Eu sunt toate pentru tine. Nu trebuie decât să stai lângă Mine. Pentru tine, Eu M-am făcut sărac și pribeag, pentru tine am ridicat crucea și am coborât în mormânt, am venit pe pământ pentru tine, trimis de Tatăl, iar în cer Mă rog pentru tine Părintelui Meu. Tu ești totul pentru Mine, și frate și împreună-moștenitor și prieten și mădular al Trupului Meu. Ce vrei mai mult decât atât? De ce Îl disprețuiești pe Cel care te iubește atât de mult?" (Sfântul Ioan Gură de Aur) Sursa online: www.ortodoxiatinerilor.ro Doamne ajută! |
|
|||
|
|||
![]()
Observ că mai există un topic asemănător pe forum, la rubrica "Generalități": http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=1306 :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Tot de pe site-ul Ortodoxia Tinerilor:
" " Pe Hristos să-l privim ca pe prietenul nostru. Este prietenul nostru. O adeverește El Însuși când zice: Voi sunteți prietenii Mei...( Ioan 15,14). Ca la un prieten să ne uităm și să ne apropiem de El. Cădem? Păcătuim? Să alergăm la El cu iubire și încredere; nu cu teamă că o să ne pedepsească, ci cu îndrăzneala pe care ne-o va da simțirea de prieten. Să-I spunem: " Doamne, am făcut-o, am căzut, iartă-mă!". Dar în același timp să simțim că ne iubește, că ne primește cu gingășie, cu iubire, și ne iartă. Să nu ne despartă păcatul de Hristos. Când credem că ne iubește și Îl iubim, atunci nu ne simțim străini și despărțiți de El nici când păcătuim. Ne-am încredințat de iubirea Lui și, oricum ne-am purta, știm că ne iubește. Dacă Îl iubim cu adevărat pe Hristos, nu există teama de a pierde cinstirea pe care I-o dăm. Pe aceasta se sprijină cuvântul Apostolului Pavel: Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul sau strâmtorarea...Căci sunt încredințat că nici moartea, nici viața...nici înălțimea, nici adâncul...nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru( Rom.8,35 și 38-39). Este o legătură înaltă, unică, legătura sufletului cu Dumnezeu, pe care nu o desface nimic și nici nu o înfricoșează, nici nu o clintește nimic. Firește, Evanghelia spune în cuvinte simbolice despre cel nedrept că se va afla acolo unde este plângerea și scrâșnirea dinților , căci departe de Dumnezeu așa este. Și dintre părinții trezvitori ai Bisericii, mulți vorbesc despre frica morții și despre iad. Spun: " Să ai necontenit pomenirea morții". Aceste cuvinte, dacă le cercetăm adânc, nasc frica de iad. Omul, străduindu-se să fugă de păcat, cugetă la acestea, așa încât sufletul său să fie stăpânit de frica de moarte, de iad și de diavol. Toate au însemnătatea, timpul și locul lor. Înțelesul fricii este bun pentru primele trepte. Este bun pentru începători, pentru cei în care trăiește omul cel vechi. Începătorul, care încă nu s-a subțiat, se înfrânează de la rău prin frică. Și frica este trebuincioasă, de vreme ce suntem oameni materialnici și ticăloșiți. Dar aceasta este o altă măsură, o treaptă joasă a legăturii cu cele dumnezeiești. Mergem ca la schimb, spre a câștiga raiul sau a scăpa de iad. Asta, dacă o cercetăm bine, arată un oarecare interes personal, către un anumit avantaj. Mie nu-mi place felul acesta. Atunci când omul înaintează și intră în iubirea lui Dumnezeu, la ce-i mai trebuiește frica? Tot ceea ce face, face din iubire, iar aceasta are o valoare cu mult mai mare. A deveni cineva bun din frică de Dumnezeu și nu din iubire nu are atâta valoare. Pe măsură ce înaintăm, ne dă și Evanghelia să înțelegem că Hristos este bucuria, adevărul, că Hristos este Raiul. Precum spune Evanghelistul Ioan: În iubire nu este frică, ci iubirea desăvârșită alungă frica, pentru că frica are cu sine pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desăvârșit în iubire( 1 Ioan 4,18). Străduindu-ne prin frică, încet-încet intrăm în iubirea lui Dumnezeu. Se duce atunci tot iadul, se duce frica, se duce moartea. Ne îngrijim numai de iubirea lui Dumnezeu. Facem totul pentru această iubire. Tot ceea ce face mirele pentru mireasă. Dacă vrem aceasta și-L urmăm, vedem că această viață cu Hristos este bucurie, fie și în mijlocul greutăților. Precum spune Apostolul Pavel: Mă bucur în pătimirile mele. Aceasta este religia noastră, acolo trebuie să ajungem. Nu sunt atât rânduielile, cât faptul de a trăi cu Hristos. Când izbândești asta, ce altceva vrei? Ai câștigat totul. Îl trăiești pe Hristos, iar Hristos trăiește înlăuntrul tău. Pe urmă toate sunt mai ușoare - ascultarea, smerenia, pacea..." Părintele PORFIRIE ( Bairaktaris) - Ne vorbește părintele Porfirie |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Adesea uit ca nimic nu sunt, nimic nu pot fara Domnul Hristos. Si ma zbat in neputinte obositoare increzandu-ma cu mandrie in puterile mele, imi fac planuri si construiesc palate de nisip.
Abia apoi, cand ma opresc, istovita, vad bratele lui Hristos intinse, atunci ii aud in minte cuvintele: "Veniti la mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna." Asa este Domnul pentru mine: " Domnul este întărirea mea și scă*pa*rea mea și izbăvitorul meu. Dumnezeu este ajutorul meu și voi nădăjdui întru Dânsul: Apărătorul meu și puterea mântuirii mele și sprijinitorul meu." |
|
|||
|
|||
![]()
Pentru mine Iisus Hristos este:
Citat:
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Inima | ioan cezar | Sectiune dedicata profesorilor de religie | 84 | 06.06.2013 23:05:48 |
Rugaciunea din inima | alexina | Rugaciuni | 10 | 17.10.2011 01:01:21 |
De la inima la inima | eduardd | Umanitare | 6 | 14.08.2011 10:23:30 |
cu ce se ocupa un centru cultural-social? | o copila | Generalitati | 2 | 12.08.2010 09:37:13 |
Va rog din inima !!! | SimonaP | Umanitare | 4 | 04.07.2010 20:35:38 |
|