|
|
||||
|
||||
Citat:
Dar sa vedem si ce spun duhovnicii de azi despre impartasire si fumat. Multi preoti ii impartasesc si pe cei care fumeaza, fiind vorba de cie ce fumeaza zilnic, nu o tigara la o saptamana. http://ziarullumina.ro/raspunsuri-du...elui-9357.html https://www.apostolia.eu/articol_315...9Fi-tutun.html In articol un parinte spune ca fumatul nu e pacat de moarte, ca sa fie oprire de la impartasire. Si mancatul dulciurilor este o problema, aparuta in ultima perioada, odata cu obtinerea zaharului. Un preot nu va opri pe cineva de la impartasire pentru ca are o dependenta de dulciuri, avand aceeasi problema, afectarea sanatatii. Citat:
Citat:
Citat:
Mai e si ilara argumentatia asta (pe langa faptul ca e falsa), de asta catolicii se impartasesc in fiecare saptamana si nu de patru ori pe an. E evident ca nu prea avem ce discuta, nu cred ca esti un om de inteles, nu am vazut niciodata sa spui ca ai sustinut ceva gresit. Nu vad niciun beneficiu in discutiile cu tine, de ce tii neaparat sa le continui? |
|
|||
|
|||
Citat:
Cartea scrisă de Neofit Kavsokalivitul a fost îmbunătățită de Sfântul Nicodim Aghioritul și tradusă de Pr. Petroniu Tănase fostul stareț al schitului Podromu din Sf. Munte cu binecuvântarea IPS Irineu de Ala Iulia. Vrei să spui că toți oamenii ăștia habar nu au avut despre ce vorbesc? :)) Citat:
Citat:
Cele nouă porunci bisericești au fost preluate și întroduse în catehisme de B.O.R. începând cu anul 1952. Ceea ce tu susții este un lucru nou care nu are nicio bază în Tradiția Bisericii. |
|
||||
|
||||
Citat:
Citat:
Citat:
Asa cum am aratat, chiar si cei ce sustin impartasirea deasa spun ca nu exista practica impartasirii dese, fara spovedanie. Doar in Grecia au fost cazuri in care s-a practicat asta, dar nu dintr-o convingere, ci din cauza ca lipseau preotii la care sa se spovedeasca. Citat:
Ceea ce tu nu poti intelege e ca Biserica este infailibila, nu poate adopta invataturi si practici care se dovedesc eronate peste cateva secole. Ai aceeasi neintegere ca a oricarui protestant, desi negi ca cineva cu conceptii ecumeniste are influente de la protestanti. Biserica este stalp si temelie a adevarului, niciodata in istoria Sa nu a adoptat invataturi sau practici gresite, preluate de la oricine. Nu ai cum sa intelegi toate acestea pentru ca tu ai alte conceptii preluate din cele neortodoxe, nu doar la subiectul despre care vorbim, ci in general. De aceea vorbim degeaba la orice subiect, oricare ar fi el. Doar la evolutionism avem puncte de vedere comune, conforme cu adevarul si invatatura Bisericii. cand iti vei analiza si schimba conceptiile, citind si despre invatatura ortodoxa, vei putea vedea care e adevarul. Dar tu nu cred ca ai citit aproape niciodata ceva din invatatura Bisericii, doar ce spune par. Pruteanu sau altii. Dureaza doar cateva minute sa citesti despre invatatura, e mai folositor decat niste discutii inutile. |
|
|||
|
|||
Citat:
Citat:
Citat:
Faptul că Sfântul Ioan Hrisostom a semnalat o neregulă, nu înseamnă că așa ceva propovăduia el sau Biserica. Incredibil cum poți denatura înțelesul unor relatări. Last edited by simpllu; 10.11.2018 at 17:23:42. |
|
||||
|
||||
..."MĂRTURIA MONAHULUI Mitrofan, CEL CARE S-A ASCUNS ÎN SÂMBĂTA MARE ÎN PODUL SFÂNTULUI MORMÂNT CA SĂ VADĂ CUM COBOARĂ SFÂNTA LUMINĂ"...
..."Cele pe care le-a trăit în acea zi, le-a povestit după 55 de ani, la Paștile anului 1980, preotului cipriot Sava Ahilleos, după 56 de ani neîntrerupți de păzitor al Sfântului Mormânt. ...A fost tuns în monahism și a fost rânduit păzitor al Sfântului Mormânt de către Patriarhul Damian I. În această calitate, a participat la ceremonia Sfintei Lumini de la Paștile anului 1925. Vreme de multe luni l-au chinuit nedumerirea și îndoiala cu privire la natura minunii. Credința lui se clătinase și se întreba dacă într-adevăr este vorba despre o minune adevărată. Răspunsul la întrebarea sa a venit câteva luni mai târziu, în Sâmbăta Mare a anului 1926, când a reușit să se ascundă în podul Sfântului Mormânt, de unde putea să urmărească tot ceea ce se petrecea în interiorul lui. Era stăpânit de o dorință nestăpânită de a vedea cu ochii săi cele ce se petreceau în înteriorul Mormântului în clipa când cobora Sfânta Lumină. ...„Trebuia să văd, ca un alt Toma necredincios”, spunea el, „cuochii mei ceea ce se întâmplă în interiorul Mormântului ca să cred”...spune monahul. Într-o zi, pe când curăța cupola în podul Mormântului, a descoperit o mică ascunzătoare în care, cu greutate, putea intra trupul unui bărbat. Era singurul loc în care putea să se ascundă și să urmărească nevăzut de nimeni venirea Sfintei Lumini. În Vinerea Mare a anului 1926, la miezul noptii, Părintele Mitrofan pune în aplicare planul său îndrăzneț. La ora 00:30 a cerut de la un ajutor de al său să-i aducă o scară ca să controleze candelele ce erau atârnate sus. După ce a urcat în podul Mormântului, a spus ajutorului să ia scara, motivând că va coborî de acolo printr-o săritură atunci când va termina controlul. Însă Părintele Mitrofan a rămas în ascunzătoare toată noaptea. Ceasurile care au urmat au fost martirice, așa cum povestește el însuși, deoarece a început să fie stăpânit de o frică nemaicunoscută. Învinovățiri și mustrări de conștiință îl chinuiau pentru ceea ce a îndrăznit să facă. „Am început să mă prihănesc pe mine însumi”, spunea el, „pentru ceea ce am făcut și pentru hotărârea mea lipsită de maturitate... Toată lumea crede, numai tu, Mitrofane, nu crezi”. Vreme de 12 ceasuri a rămas nemișcat și tăcut. Avea cu el numai puțină apă și o mică lanternă, pe care a folosit-o la ora 11 dimineața, când Mormântul a fost pecetluit și el a rămas singur în întuneric. După o oră, potrivit tipicului, la ceasul al doisprezecelea din zi, ușa Mormântului a fost despecetluită și, mai târziu, a intrat patriarhul grec. ...„Atunci am deslușit chipul patriarhului, care s-a plecat să intre în Mormântul dătător de viață. Exact în acea clipă, când agonia mea ajunsese la o înfricoșătoare încordare nervoasă în mijlocul tăcerii mormântale, în care îmi auzeam și răsuflarea, am auzit deodată un șuierat ușor. Semăna cu suflare ușoară de vânt. Și îndată am văzut o priveliște de neuitat: o Lumină albăstruie a umplut tot sfințitul loc al dătătorului de viață Mormânt... Câtă frică și cutremur nu mi-a pricinuit acea Lumină albăstruie, în care Îl vedeam clar pe patriarh, de pe fața căruia curgea transpirația… Și, ca și cum ar fi fost luminat de acea Lumină, a început să citească rugăciunile… Și îndată Lumina albăstruie a început să se preschimbe într-o Lumină albă, ca aceea a Schimbării la Față a lui Hristos. În continuare acea Lumină albă s-a preschimbat într-o sferă luminoasă ca soarele, care a rămas nemișcată deasupra capului patriarhului. Apoi l-am văzut pe patriarh ținând mănunchiurile cu 33 de lumânări. Și ridicându-și încet mâinile în sus, s-au aprins dintr-odată sfânta candelă și cele patru mănunchiuri de lumânări. În acea clipă a dispărut sfera luminoasă. Ochii mi s-au umplut de lacrimi și trupul îmi ardea în întregime.”... Aceasta este istorisirea Părintelui Mitrofan referitoare la fapta îndrăzneață pe care a întreprins-o în acea Sâmbătă Mare a anului 1926. Este singurul martor ocular care, fără să aibă dreptul, a trăit coborârea Sfintei Lumini în interiorul Mormântului lui Iisus Hristos. (Haralambie K. Skarlakidis, Sfânta Lumină. Minunea din Sâmbăta Mare de la Mormântul lui Hristos)
|
||||
|
||||
La Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a avut loc sâmbătă, în jurul orei 14:33, minunea pogorârii Sfintei Lumini.
După pogorâre, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a distribuit credincioșilor focul sfânt. La Ierusalim se află o delegație a Patriarhiei Române care va aduce în această seară Lumina Sfântă pentru a fi distribuită în bisericile din țară. Delegația condusă de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul va sosi pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București în jurul orei 18.30. Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanță pentru Biserica Ortodoxă. Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari și are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată. După ora 12:00, în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox și începe tradiționala procesiune care presupuneînconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt. După Procesiune se despecetluiește Mormântul și schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină. În continuare, Patriarhul se dezbracă de veșmintele arhierești pentru a arăta smerenie și evlavie față de Iisus Hristos și rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb. După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră și reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmărește pe patriarh. Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială și îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare și sfințire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată și se răspândește în Biserică. În același timp aprinde și candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plinește cu ieșirea Patriarhului și împărțirea flăcării sfinte credincioșilor.
|
Subiecte asemănătoare | ||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Lumina sfanta de la Ierusalim | mihai_1991 | Intamplari adevarate | 195 | 06.05.2011 00:34:45 |
Lumina de la Ierusalim | Baciu Ciprian | Intrebari utilizatori | 0 | 03.04.2010 17:04:00 |
Sfanta Lumina de la Ierusalim | ileana61 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 40 | 17.01.2009 18:56:11 |
|