Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.02.2016, 02:38:12
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Mulțumesc pentru adnotările live, mi s-a părut cea bună formă de exprimare a simțirilor înțelegătoare cristalizate de întâlnirea cu "ședința" ontologică pusă la cale de Nikita Mikhalkov. Regizorul joacă în film, e președintele "soborului" de jurați.
Foarte interesant, chiar și cinefili fără preocupări religioase, au sesizat intensitatea spirituală a filmului. Nu-i puțin lucru să pui pe gânduri atâta lume insensibilă la discursul creștinismului standardizat.
Vorba unui prieten, e genul de artă care trimite lumea la Biserică, fără să rostească măcar o singură vorbă despre credință.
Aștept cu mare interes cronica promisă.

Last edited by Mihailc; 24.02.2016 at 02:42:18.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2016, 13:58:03
ahilpterodactil
Guest

Implicit

De cateva ore ma tot gandesc ce sa spun si, parca, nimic nu mi se pare potrivit...:)
Ceva asemanator am patit ori de cate ori m-am intalnit cu capodopere (cand am citit "Tristan si Isolda", in adolescenta, n-am vorbit vreo doua zile, la fel am patit cu "Bocet pentru Ignatio Sanchez" etc.); ori cand m-am insurat (doar zambeam la nevasta-mea, prostit); cand mi s-a nascut primul copil; cand un prieten mi-a spus ca e pe moarte.
Uneori nu pot gasi cuvintele potrivite. Sunt unele lucruri de necuprins cu mintea si cu vorba, ele ma ating in inima si trebe nitel timp ca sa se adune gandurile si vorbele, sa vina masura care sa imi para acceptabila.

*
ma gandeam ca filmul s-ar putea numi foarte bine 12, adica de la 1 la 2...:) De la individ (persoana) la comuniune, de la sine la noi.
Dupa cum, in oglinda pe care ne-o propune desfasurarea evenimentelor, s-ar putea numi si 21, de la comuniune la destramarea ei. Intrucat filmul are o alura romantica - focul prinde aripi, se inalta pana devine rug, apoi totul revine la caderea dintai... Fiecare se intoarce, dupa extraordinara deschidere si participare colectiva, la ale sale... Cu exceptia, desigur, a noii seminte de dragoste: mica echipa, de la 1 la 2, care se formeaza iarasi la final si despre care nu stim de se va destrama si ea sau nu... Dar voim sa ramana.

*
Ma intrebam mereu cine e Iuda. La final parea ca Iuda e cel ce fusese la inceput scanteia. Dar regizorul are grija sa ne incurce. Scena finala, cu vrabia si cu icoana, ne arata ca nu acesta e Iuda. ori, poate e unul modernizat, evoluat...:)
De fapt ambiguitatea aceasta teribila privind identitatea personajelor si rolul lor mi se pare maiastru cultivata de regizor. O prima sugestie ar fi ca nici unul dintre participanti nu este deplin, fiecare pica in ale lui, dar impreuna se completeaza si pot aduce, prin constiinta comuna care ii transcende si de care ei se folosesc o clipa, libertate si viata.

*
Evident, mi-au placut micile lectii de psihologie aplicata...:) In special punerea in scena a mecansimului fundamental al relatiilor de apropiere: autodezvaluirea. Iesiti din conditia lor uniformizatoare, de personaje ale propriei existente, prin practicarea marturisirii membrii grupului incep sa se recuperze ca oameni. Treptat pica mastile, solutiile de aparare ale fiecaruia, idolii... Din personaje, oamenii devin persoane si, asa cum se intampla mereu in astfel de cazuri, in comunitatea lor isi fac loc adevarate evenimente, adevarate masuri omenesti, virtutea... Desi in fata noii provocari tot castelul de-o clipa se naruie.
Noua provocare e asumarea pana la capat a iubirii. In mod dureros fiecare se intoarce in carapacea teribila a preocuparilor lui, a obsesiilor, infantilismelor, lasitatii si necredintei lui...

*
Deocamdata aceste cateva impresii. In orice caz, trebuie sa revad filmul. O asemenea capodopera nu poate fi doar rasfoita, consumata frugal...:) Si nu e capodopera, doar asa, ca produs artistic, ci e apa vie, de care eu unul am mare nevoie ca sa ma curatesc si sa ma intremez sufleteste.

Ma iertati, toate cele bune!
Reply With Quote
Vechi 24.02.2016, 15:07:45
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Evident, de la un capat la altul al filmului suntem chemati sa participam la problema responsabilitatii. Cine isi asuma responsabilitatea pentru sine, ca om (la inceput ei delega responsabilitatea, puind in fata autoritatea judecatoarei; problema nu e a lor, ei sunt acolo formal, ca sa indeplineasca un ritual declansat printr-o comoda si superficiala reactie la scenariul gata preparat si livrat "de sus"), pentru soarta semenului, pentru soarta omenescului?
Dar pe masura ce fiecare ia contact cu sine, cu stihiile lui, cu amintirile indelung intemnitate in cusca unei memorii secrete (pentru ca in lipsa unui cadru securizant, in lipsa sprijinului altui om, iti e frica sa te confrunti cu propriile trairi dureroase si inspaimantatoare), vedem ca personajele devin treptat persoane. Isi recapata, parca, acea constiinta de sine, ganditoare si simtitoare. Altul nu mai este strainul, cel de care nu imi pasa, ci devine fratele, omul ca si mine, iar eu nu mai sunt doar un altul ci un asemenea, semenul celuilalt.

*
Curios lucru, desi in general rusii isi spun mereu pe nume (ce deliciu sa citesti romane ori teatru rusesc unde numele fiecarui personaj e atat de des pomenit!), aici nu prea isi spun pe nume. Oare de ce?

*
"Un rus nu se simte bine daca nu personalizeaza totul" - spune unul dintre participanti.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2016, 15:19:09
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Un alt fapt curios...:)
Un singur om ramane pe pozitie, parca neluind parte la procesul schimbarii petrecut in ceilalti - pictorul ofiter, presedintele juriului.
El sustine verdictul "vinovat" de la inceput la sfarsit.
Si tot el este acela care devine urmatorul protector al baiatului. Singurul care isi asuma responsabilitatea pana la capat si chiar mai departe...:)
In ciuda faptului ca se supune vointei colective, trecindu-se si pe el in lista unanimitatii, in fapt se comporta diferit de toti ceilalti. Nu isi exprima pozitia doar ca jurat, participind la sentinta "nevinovat", ci il adopta pe nevinovat pentru a-l ocroti mai departe.
Ce sa credem despre acest om curios?
Pare a-si impleti viata lui cu a celuilalt, pare a deveni impreuna cu tanarul...
Reply With Quote
Vechi 24.02.2016, 15:38:39
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Scena finala, terifianta imagine cu cainele negru care tine in gura o mana de om (cu inel stralucitor!) trimite la scena finala din alt film: "Dupa dealuri". Aceea cu noroiul aruncat pe parbriz...
Aducere aminte ca raul insoteste permanent, ca o umbra, lumina si viata....
In om sunt doi sori. Lumina mintii noastre e amestecata. Pana la o vreme...
Reply With Quote
Vechi 24.02.2016, 16:45:48
ovidiu b.
Guest

Implicit

Ahil, te rog postează link-ul unde vizionezi filmul. Ai reușit să-mi trezești și mie interesul, am citit doar frânturi din prezentările tale la cald ca să nu stric din farmecul filmului. :)

Last edited by ovidiu b.; 24.02.2016 at 17:02:23.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2016, 16:56:04
Senior Member

Implicit

Ioane, cu siguranță ai văzut mult din ceea ce se poate sesiza la prima vizionare. Observațiile tale pot fi prețioase pentru oricine se încumetă la nevoința întâlnirii cu acestă poveste despre întoarcerea minții de la aparențe către esențe. În mod straniu, spectatorul însuși este invitat să facă același exercițiu de atenție răbdătoare precum protagoniștii filmului, ca să-i surprindă adevărul și frumusețea.
Voi reveni cât pot de repede în dialog, pentru că mai sunt lucruri multe de spus și de împărtășit.

Last edited by Mihailc; 24.02.2016 at 17:00:09.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2016, 16:57:55
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Ahil, te rog postează link-ul unde vizionezi filmul. Ai reușit să-mi trezești și mie interesul, am citit doar frânturi din prezentările tale la cald ca să nu stric din farmecul filmului. :)
http://filmehd.net/12-2007-filme-online.html
Vechi 24.02.2016, 17:02:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Mulțumesc. :)
Acum m-am prins și eu că trebuie să folosesc și scroll-ul și să dau play. :)

Last edited by ovidiu b.; 24.02.2016 at 17:07:57.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2016, 17:05:34
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Mulțumesc. :)
Acum m-am prins și eu că trebuie să folosesc și scrolul și dau și un play. :)
Doi s-au făcut trei.... (poate patru, încă nu sunt sigur)
Cu multă bucurie!

Last edited by Mihailc; 24.02.2016 at 17:14:15.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Curtea constitutionala a respins legea cainilor vagabonzi !!! guardian knight Generalitati 192 01.08.2013 18:08:53
Manastirea Curtea de Arges Florina Opris Intrebari utilizatori 1 18.07.2010 14:26:46
Curtea de Apel - Decizie tot-Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 10 19.02.2009 20:37:55
HRAM la bisericuta din curtea spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie S Curi pui Generalitati 2 26.11.2008 00:01:58
Forma bisericii matad Secte si culte 8 15.09.2008 13:10:14