|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
Ce se ia prima Anafura sau Paștile Sfințite ?
Întrebare de practică liturghică, ce se ia prima pe nemâncate în perioada Paști - Duminica Tomii cât mai avem Sfinte Paști la cutiuță - se iau Paștile Sfințite sau anafura dacă avem amândouă ?
|
||||
|
||||
Nu știu, în unele regiuni în Moldova ei nici n-au auzit de Paști că nu se dă acolo. În Ardeal și în Țara Românească se dă de multe secole, dar nu e ceva universal să fie în toate jurisdicțiile. În Ardeal din ce-am auzit s-ar fi introdus din cauza persecuțiilor când lumea nu putea să ajungă la slujbă. În sud din câte știu e mai mult vorba că voiau oamenii să ia și ei ceva acasă, dar nu se pregătesc de comuniune, și li se dă acest Paști. Parcă era ceva scrisoare de la un mitropolit din sec. XVII cam așa care zicea să nu se mai dea Paști că lumea are impresia că aia e Sf. Împărtășanie.
Mă rog, ideea e că anafura este mai canonică decât Paștile Sfințite deci poate să aibă o oarecare prioritate dacă chiar e o distincție care contează. Poate știe altcineva mai bine.
|
|||
|
|||
Ce se ia prima Anafura sau Paștile Sfințite ?
Daca stai dupa anafura nu mai prinzi pasti :)) Cam asa se pune problema :))
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|
|||
|
|||
Citat:
|
|||
|
|||
Citat:
Și cred că și azi o să se împartă, iar anafură era și după slujba de înviere și seara.
|
|||
|
|||
Citat:
Hristos a Inviat!
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|
|||
|
|||
Citat:
Până în a 3-a zi de Paști, inclusiv s-au împărțit, de obicei preoții își iau marjă în sus dar nu cred că fac cu mult mai multe. Cine știe poate o să trăim și noi vremuri când dacă ai 40-50 de persoane în Biserică, e ceva mai mult decât dezolant.
|
|||
|
|||
Tot în temă cu subiectul - Până când se iau Paștile Sfințite, dacă primești câte 2 pahare generoase în prima, a doua și a treia zi de Paști de persoană, se adună și e păcat să nu se poată consuma și mai mult de Săptămâna Luminată.
|
|||
|
|||
Oricum practic in afara de Anafura si Sfinta Impartasanie niciodata NU ma ating de ceva gatit si preparat de straini ci numai de prieteni si cunostinte.
|
|||
|
|||
Citat:
Așa și anafura trece prin mai multe mâini când se cară pâinea, când se taie, când se mută, când se împarte, aghiasma iarăși dacă se dă în sticle îmbuteliate cineva strânge dopurile și atinge sticla de plastic, poate lipește și o etichetă pe sticlă, iar dacă se dă în sticle normale tot mai pune mâna pe ea cineva.