|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
Inspirat acest thread, mulțumesc pentru postări! E bine să știm cine ne sunt înaintașii și să nu uităm că pe umerii lor am crescut.
|
|
|||
|
|||
Au fost deshumate moaștele mărturisitorului Ioan Ianolide, izvorând o mireasmă sfințitoare. FOTOGRAFII
„Azi a fost deshumat Sfântul Mărturisitor Ioan Ianolide care era înmormântat la Mănăstirea Cernica și dus la Mănăstirea Paltin, izvorând o mireasmă de nedescris”, a scris un utilizator Facebook, Gabriel Dorneanu, publicând și fotografia de mai jos: „A fost minunat la deshumarea osemintelor Sfântului Ioan Ianolide. O bucurie cum numai Dumnezeu poate dărui inimilor. Craniul dragului mărturisitor este galben, un semn al sfințeniei (dacă mai era nevoie de încă unul). Slavă Domnului pentru că ni i-a dăruit pe Sfinții Închisorilor!”, a scris Aproapele meu, adăugând și fotografia din baza materialului nostru. Corespondentul ActiveNews, Valentin Trușcă de la Starea de Libertate, confirmă buna mireasmă și ne oferă și imaginea la care se face referire: După cum știu apropiații, Doamna Constanța Ianolide, soția mărturisitorului, se află sub îngrijirea maicilor de la căminul de bătrâne din cadrul Mănăstirii Paltin-Petru Vodă, locul către care s-au îndreptat sfintele moaște ale martirului pentru Hristos din închisorile bolșevice. Fie ca Sfinții Închisorilor să-și găsească locul în calendare așa cum îl au deja în sufletul românilor!
|
||||
|
||||
Citat:
de Andrei Ciurunga Pe după ziduri negre adunată, cum brazii și-i adună codrul sur, stă țara noastră, veșnică și toată, cu temniceri și lanțuri împrejur. Tot sângele care-a hrănit secara s-a strâns aici, din cronici până azi și arde-acum ca focul în obraz când șerpii umilinții mușcă țara. Aici sunt toate: doinele și hora, râsul de ieri și scrâșnetul de-acum, logodnica din poză, mama, sora, și carul tatii scârțâind pe drum. Aici e toată harta țării mele: un Caraiman de doruri, nevăzut, un Nistru care spumegă vândut și-o Dunăre de lacrimi și de stele. Se rup din cartea vremii voievozii cu mersul șui în straie de ocnași, și-așa cum trec, prin mărăcini și bozii, istoria se clatină de pași. Aici e gura care cheamă plebea să-și afle răzvrătirilor sălaș, de parcă glasul adormit la Țebea s-ar fi întors pe câmpul de la Blaj. Aici e neamul tot, ca un ciorchine strivit sub teascul vremii, bob cu bob. – Și fierbe azi în taină mustul rob, să curgă slobod vinul țării, mâine. https://ortodoxiatinerilor.ro/aici-e...drei-ciurunga/
|
||||
|
||||
Părintele Iustin Pârvu recită „Cântecul Potirului” de Nichifor Crainic: https://www.youtube.com/watch?v=P6pxiJ_u2_s
________________________ Cântecul Potirului de Nichifor Crainic Când holda tăiată de seceri fu gata Bunicul și tata Lăsară o chită de spice în picioare Legând-o cucernic cu fir de cicoare; Iar spicele-n soare sclipeau mătăsos Să-nchipuie barba lui Domnu Hristos. Când pâinea-n cuptor semăna cu arama, Bunica și mama Scoțând-o sfielnic cu semnele crucii, Purtau parcă moaște cinstite și lucii Ca pâinea, dând abur cu dulce miros, Părea ca e barba lui Domnu Hristos. Și iată potirul la gură te-aduce, Iisuse Hristoase, tu jertfă pe cruce, Hrănește-mă mamă de sfânt Dumnezeu. Ca bobul în spice și mustu-n ciorchine Ești totul în toate și toate prin tine, Tu pâinea de-a pururi a neamului meu. Din coarda de viță ce-nfășură crama Bunica și mama Mi-au rupt un ciorchine, spunându-mi povestea; Copile, grăiră, broboanele-acestea Sunt lacrimi de mamă vărsate prinos La casnele Domnului nostru Hristos. Apoi, când culesul de struguri fu gata, Bunicul și tata In joc de călcâie jucând nestemate Ce lasă ca rana șiroaie-nspumate, Copile, grăiră, e must sângeros Din inima Domnului nostru Hristos. Și iată potirul la gură te-aduce, Iisuse Hristoase, Tu jertfă pe cruce; Adapă-mă, sevă de sfânt Dumnezeu. Ca bobul în spice și mustu-n ciorchine Ești totul în toate și toate prin tine, Tu, vinul de-a pururi al neamului meu. Podgorii bogate și lanuri mănoase, Pământul acesta, Iisuse Hristoase, E raiul în care ne-a vrut Dumnezeu. Privește-te-n vie și vezi-te-n grâne Și sângeră-n struguri și frânge-te-n păine, Tu, viață de-a pururi a neamului meu. ________________________ Tâlcuire la poezie de Pr. Marian Sava: https://ziarullumina.ro/educatie-si-...lui-97777.html
|
||||
|
||||
Înfrângere
de Nichifor Crainic Ajută-mi Tu, Stăpân ceresc, Nepângărit de braț dușman Săʼnfășur cerul românesc În sarica unui cioban. Iar codrul de-o mai fi român Și creștetul de stâncă dac, În hăul lui am să rămân Din zdrențe slavă iar să-mi fac. http://www.marturisitorii.ro/2015/10...rafie-inedita/
|
||||
|
||||
Pr. Dumitru Stăniloae despre Nichifor Crainic:
1. Nichifor Crainic este cel dintâi teolog în epoca modernă a istoriei noastre care scoate teologia din cercul strâmt și ocolit al specialiștilor, prezentând-o într-o formă impunătoare atențiunii generale a lumii intelectuale… Nichifor Crainic e misionarul de prestigiu al credinței bisericești în mijlocul intelectualilor români… Prin Nichifor Crainic s-a săvârșit o adevărată restaurare a teologiei românești în duhul ortodox. 2. Alăturea de Filocalie – colecția scrierilor de caracter mistic-ascetic ale răsăritului – Dionisie Areopagitul este al doilea izvor de frunte al teologiei lui Nichifor Crainic, ambele puse din nou în circulație de dânsul… Viața creștină interioară la gradul de maximă incandescență este firul de aur în preocupările vechii tradiții ortodoxe. Renașterea acestei preocupări, restaurarea tradiției ortodoxe în ceea ce are ea mai esențial este meritul aproape exclusiv al lui Nichifor Crainic… e cel dintâi care e preocupat stăruitor în teologia românească nu de stadiul comun al vieții creștine, ci de vârfurile ei ce ard în lumina dumnezeiască, adică de viața pe care dânsul o determină ca «viața mistică, de pe culmi, a desăvârșirii în Duh, sau a sfințeniei, sau viața religioasă realizată la maximum». E cel dintâi care a concentrat într-o expunere sistematică «Teologia mistică» pe care o definește îndrăzneț și original, dar în acord intern cu duhul ortodox: «Știința îndumnezeirii omului», întrucât «viața mistică e viața dumnezeiască participată», în ea omul devine «dumnezeu prin har» https://ro.orthodoxwiki.org/Nichifor_Crainic Înainte ca Pr. Stăniloae să aibă catedra de mistică, a avut-o maestrul său, Nichifor Crainic. Înainte ca Pr. Stăniloae să traducă Filocalia, Nichifor Crainic a cerut ajutor pentru asta Sfântului Sinod.
|
||||
|
||||
Suflet de călău
de Sergiu Mandinescu Nimic sonor – neant integru; în cap, păun multicolor, în suflet ura, taur negru! Pantere mari de înnoptare și tigri galbeni în amurg. Pitoni cu trupuri care curg pândesc în mijloc de cărare. Sub umbrare de tăceri Și-n beznele interioare în vasta junglă, numai fiare, iar omul, omul, nicăieri! Citat:
|
|||
|
|||
Citat:
Fereasca Dumnezeu! Sa speram ca Dumnezeu ne va milui și macar încă 50 ani va mai abate de la noi tzunamiul deficitului energetic care se apropie
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|
||||
|
||||
Da, să sufere copiii noștri nu noi, Doamne ferește să pățim noi ceva.
|
|||
|
|||
După noi, potopu'!
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
|