|
|
|||
|
|||
Raspunsul era pentru oaia-copac care crede ca preotul tine loc si de psihiatru :)
|
|||
|
|||
Citat:
E simplu! Ce simplu e totul, iupiiii.... Last edited by Ioan_Cezar; 20.08.2015 at 13:35:54. |
|
||||
|
||||
Citat:
Asa se face ca "formal" a ajuns sa insemne ceva de rau. Spunem "formal" acolo unde ar trebui sa spunem "de forma", de aici ambiguitatea, chiar opozitia de sensuri. Dar sensul original al termenului "formal", nu are deloc conotatie negativa, ci dimpotriva, inseamnand totodata "canonic", "potrivit prescriptiilor" cat si precis, exact. Si acesta e singurul sens cu care e folosit in Biserica Catolica. Acest lucru se datoreaza unui mai mare contact pe care Biserica l-a pastrat cu limba latina. Cand auzim ca un grup din Biserica face "o actiune formala", intelegem ca se adreseaza in scris, prin petitie, episcopului. Eventual prin scrisoare inregistrata cu aviz de receptiune. Mai ales daca e un grup "formal constituit", adica potrivit dreptului canonic, in opozitie cu un grup "constituit ad-hoc". La fel, englezul spune ca "se imbraca formal" cand isi ia smokingul sau macar tweet-ul. Daca e in pantaloni scurti, eventual vopsit pe par cu culorile clubului preferat, atunci nu e in tinuta formala si s-ar putea ca in locuri in care eticheta e de rigoare sa i se refuze prezenta. Asadar, cineva care are studii formale de psihologie e un absolvent al unui institut acreditat pentru asa ceva. E in opozitie cu "psiholog pe puncte", "psiholog autodidact" sau chiar "psiholog de duminica". Bunaoara asa cum ma socot eu a fi in domeniul teologiei...
|
|||
|
|||
Citat:
S-ar putea sa aveti dreptate, partial.Totusi, chiar daca uneori oamenii nu aleg forma cea mai potrivita de a cere ajutor semenilor, nu inseamna ca in spatele unor astfel de topice nu se afla o suferinta reala.Uneori e cumplit de reala si de mare.Chiar daca in parte, din teama de a nu fi recunoscut, autorul amesteca adevarul cu detalii imaginate, tot se merita sa raspundem atat cat ne permit cunostintele si experienta de viata la intrebarile serioase si pertinente.Nu se stie niciodata cand poate ajuta.Parerea mea. Last edited by alex190; 20.08.2015 at 17:09:06. |
|
|||
|
|||
Citat:
Pentru lămuririle terminologice - unul din punctele tale forte, pe care le admir mereu. P.S. Nici logica formală, cum nici inteligența formală nu au nimic depreciativ... Dimpotrivă! Sunt mereu de dorit...:) Last edited by Ioan_Cezar; 21.08.2015 at 01:45:51. |
|
|||
|
|||
Bravos mai filozofi de doi bani!
Eu am pus o intrebare simpla si la subiect si voi ati inceput sa bateti campii. A fost la preotu de cartier de cand a inceput sa aiba probleme si i-a zis sa se duca la doctor. E greseala mea ca m-am gandit la varianta asta, probabil ca toti preotii din ziua de azi sunt buni doar sa ceara bani.... si cu enoriasi ca voi, afacerile sunt asigurate. |
|
|||
|
|||
Citat:
una din optiunile pe care le-am specificat in topicul asta: Citat:
(prin intermdiul preotului ce-i mai bine de facut). Asta inseamna ca in cazul de fatza problemele medicale ale tipului se trag din cauze duhovnicesti. Citat:
inteles ei, nu pe ce ai intrebat tu.Adica ei nu incearca sa te lamureasca ci incearca sa-ti tranforme problema ta , intr-o problema pe care ei o cunosc.Daca problema nu este cartile pe care l-au studiat, atunci fie nu exista fie tu initiatorul topicului bati campii. E grea boala asta. =)) Last edited by Copacel; 22.08.2015 at 09:57:11. |
|
|||
|
|||
Citat:
Să meargă la doctor, să-și facă tratamentul, să se țină și de Biserică și cu asta basta. Multă sănătate! |
|
|||
|
|||
Citat:
Păi da, după o convorbire cu "preotu de cartier", iată-l pe om și în drum spre medic.... Ce lucru extraordinar, domle, ce întâmplare de pomină!...:))) |
|
||||
|
||||
Citat:
O verisoara,in familia mea a inebunit anul trecut...avea niste predispozitii si era mai ciudatica,insa de anul trecut nu se mai poate face nimic cu ea;a fost si internata la ospiciu dar i-a santajat emotional pe parinti s-o scoata si nu a stat pe tratament cat doreau medicii. Si la noi treburile treneaza pt ca bolnava nu doreste sa mearga la biserica si nici la doctor,desi chiar a ajuns la delir mistic,se "cearta"cu diavolii,etc. Doamne fereste... Tu adica ce doresti sa faci cu "preotul bun"din Constanta? Suferindul doreste sa ia calea bisericii,este interesat?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|