Citat:
În prealabil postat de Psalm 23
Din punctul meu de vedere Crezul a fost o sinteza dogmatica care, într-un anumit context, a dorit sa incapsuleze esenÈă credinÈei creÈtine. Cu ajunsuri sau neajunsuri (de ex l-a făcut pe Pilat celebru pt posteritate din dorinÈa de a ancora istoric evenimentele Èi a le da un caracter realist) el s-a transformat dintr-un principiu viu într-o declaraÈie dogmatica intangibila. Si asta are explicaÈii istorice. Nu cred ca va fi modificat chiar dacă ai avea dreptate.
Ca să obÈii asa ceva ar trebui sa faci o uriaÈă analiza teologica, istorica, lexicala, etc pe care toată lumea (fie ea Èi ortodoxa) sa o aprobe împotriva oricăror opinii contrare trecute. Adică practic ai scrie istorie. Personal nu cred ca ai nici cea mai vaga Èansă, indiferent cât de justa este observaÈia ta. ÎÈi trebuie o susÈinere unica în istoria Bisericii pt a schimba asa ceva.
Daca reuÈeÈti voi fi primul care te va ruga sa ii dai un nou model de Crez cu o mica dedicatie:) Însă realist vb cred ca ai mai multe Èanse sa îl spui tu modificat în intimitatea credinÈei tale decât sa fie oficial modificat.
|
Exact asa il spun si nu cer aprobare pentru asta, dar modificare n-as propune decat sa se inlocuieasca "s-a nascut" cu "e nascut"; in al doilea rand, nu s-ar cuveni sa pretind a instala eu un model personalizat de mine.
In rest sunt de acord cu tine.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
|