|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
Citat:
"-Oare ma straduiesc destul?" numai asta, e păcat dacă gândește cineva așa ceva, chiar și numai dacă se întâmplă câteodată? Mie nu mi s-ar părea un păcat, ba chiar o întrebare binevenită adresată sinelui. Greșesc? "Oare o fi facut mai mult ca mine Sfantul...?" asta, ca atare, îmi seamănă cu cineva care moare de grija altuia sau ar avea conexiune cu mândria, dar dacă persoana aceea pur și simplu doarea să urmeze pe cineva din admirație sau.... |
|
|||
|
|||
Citat:
Hula fata de sfinti vine din inchipuirea propriei vrednicii, din lauda de sine si din comparatia cu ei, nu cu Hristos.
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Citat:
Acum, eu mă întreb, din punct de vedere ortodox, a te expune în mod voluntar la gânduri blasfemiatoare (adică a le accepta în mintea ta și a nu încerca să le alungi) este bine? Apostolul Pavel ne spune să luăm toate gândurile și să le facem roabe ascultării de Hristos. Asta e oarecum contradictoriu cu sfatul psihoterapiei, care ne spune să primim gândurile blasfemiatoare pentru că numai primindu-le putem să rupem sau să slăbim acea conexiune care există între gânduri și anxietate în creierele suferinzilor de tulburare obsesiv-compulsivă. Psihoterapeuții spun că încercând mereu să contracarăm gândurile prin ritualuri, rugăciuni repetate etc. nu facem decât să creștem legătura anxioasă și să le facem să devină mai frecvente. Așadar, până la urmă, pe cine ascultăm? Biblia, care ne spune să nu acceptăm gândurile rele, sau o metodă psihiatrică inventată în secolul trecut, care ne spune să ne expunem la aceste gânduri? |
|
|||
|
|||
Citat:
1. Ridicat-am ochii mei la munți, de unde va veni ajutorul meu. ... 2. Ajutorul meu de la Domnul, Cel ce a făcut cerul și pământul. ... 3. Nu va lăsa să se clatine piciorul tău,... nici nu va dormita Cel ce păzește. ... 4. Iată, nu va dormita, ... nici nu va adormi Cel ce păzește pe Israel. ... 5. Domnul te va păzi pe tine,... Domnul este acoperământul tău, de-a dreapta ta. ... 6. Ziua soarele nu te va arde, nici luna noaptea. ... 7. Domnul te va păzi pe tine de tot răul;... păzi-va sufletul tău. ... 8. Domnul va păzi intrarea ta ieșirea ta de acum și până în veac. ... Imi aduc aminte de vorbele unuia din duhovnicii ce i-am avut, precum ca depinde si la ce psiholog mergi, ca unii nu pot ajuta cu nimic daca nu il au pe Dumnezeu si Legea in principiile lui. Ca daca nu , nu are rost, ca incurca oamenii. Recomand "Psihoterapia Ortodoxa" a lui Hierotheos Vlachos si de asemenea recomand pe Viktor Frankl -Logoterapia si citirea cartii Omul in cautarea sensului vietii.
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/...-ca-pe-erezii/ "Când am ieșit pe ușa care mă purta spre libertate, am știut că dacă nu las ura și amărăciunea în spate, voi continua să fiu în închisoare".-Nelson Mandela Last edited by Jonnyw2013; 08.01.2019 at 00:36:32. |
|
||||
|
||||
Recomand si eu revenirea la realitate, s-au luptat zeci de sfinti cu hula in pustie.
Sfanta Maria Egipteanca 19 de ani s-a luptat cu gandurile desfranarii... pentru fiecare an de pacat s-a luptat 1 an cu gandurile. Cu totii fugim de cruce si nu intelegem ca este si pentru pacatele noastre. Crucea vine la botez, ne insoteste toata viata si este cel mai scump dar daruit de Dumnezeu unui om... suferinta daruita este cea mai mare dovada de iubire a lui Dumnezeu, pentru ca ridica omul din ce este la alt nivel, unul desprins de pamant si lipit de Creator si de Iubire. Dumnezeu este Iubire, si tot ce ne aduce mai aproape de iubire este bun si binevenit si trebuie respectat. Gandurile de hula vin si unde este sfintire, si unde este apropiere de Dumnezeu, unde a fost vrajitorie si unde s-a lucrat cu necuratul. Gandurile de hula pentru ca asa s-a formulat subiectul sunt un subiect clar si precis: mintea umana nu le poate concepe, ele sunt externe, nedorite, nesolicitate.. |
|
||||
|
||||
Păi, majoritatea celor care practică terapia cognitiv-comportamentală. Una dintre tehnicile acestei terapii chiar în acest lucru constă: în analizarea gândurilor de către pacient. Uite, un citat chiar de pe un site de psihologie:
Citat:
Iată un citat dintr-un curs universitar de psihoterapie: Citat:
Poți găsi mai multe pe internet despre terapia cognitiv-comportamentală (expunere și prevenirea raspunsului). Există și videoclipuri care explică despre gândurile de hulă cauzate de tulburarea obsesiv-compulsivă, dar majoritatea acestora sunt în limba engleză. De exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=S5o5ZrTL1GU Citat:
"1. Ridicat-am ochii mei la munți, de unde va veni ajutorul meu." Încerc să îmi imaginez munții în minte și Duhul Lui Dumnezeu venind pe deasupra lor, dar... bum! din senin gând sexual în minte; și altul și încă unul... și tot așa în fiecare minut din fiecare zi. Citat:
Mulțumesc pentru recomandări. Last edited by ConstantinNae; 16.01.2019 at 17:39:20. |
|
||||
|
||||
1. Nu stii absolut nimic despre mistica ortodoxa ceea ce te expune la maxim inselarii duhovnicesti de oricevtip. Ai nevoie de mukta povatuire...
2. Raspunsul la pbma ta e f usor si se gaseste la Cuviosul Iosif Isihastul si la Sf Paisi Aghiritul. Atat problema cat si solutia. Analiza la ce ai tu: 1. Esti prea sensibil si te-a vazut dracul. 2. Tu chiar dai importanta gandurilor de tipul asta ceea ce o sa le faca sa ramana cum sunt. 3. Singura unica si recomandata soluti este ignorarea lor pana se linistesc si pleaca. Citeste pe cei 2 zic la fel, discutia cu gandurile nu e accrptata si nu se rezolva ptin mahnire sau lupta activa ci prin... Rabdare si ignorare. |
|
||||
|
||||
Ceea ce ai tu se numeste tulburare obsesiv compulsivaCiteste despre ea pe internet.Gandurile sunt eronate ,intruzive,false,nu vin cu voia ta,nu esti una cu ele.Se trateaza la psihiatru cu tratament medicamentos,la psiholog cu psihoterapie Èi poate Èi la preot pentru consiliere .Am Èi eu ce ai tu,de asta zic,sufăr mult.
Last edited by tigeratlantic9; 16.08.2019 at 00:09:30. |
|
|||
|
|||
Bravo! Esti constient. Ăsta e un pas în față. Așa vei progresa. Eu nu imi permit sa ti dau un sfat pentru că nu pot sa ma pun in locul tău. Având în vedere că iti cunoști starea eu îți recomand să te descarci să nu tii in tine adică orice iti aduce o alinare si aici înclud si masturbarea. Orice activitate care te binedispune si elimină sentimentele negative. E binevenită.
|
|