|
|
||||||
|
||||||
Citat:
Citat:
Tu si daca vrei, nu-ti poti renega genele, reinventa o alternativa functionala la ADN, etc. Citat:
Din pacate pentru visele tale dulci, cei care fac o facultate de teologie, fie si neoprotestanta, stiu ca adevarul e altul. Si la o adica nici nu-ti trebuie una - chiar daca te-ai rupt de o comunitate crestina "traditionala" (cred ca intelegi sensul) in momentul in care renegi sa zicem mai bine de 50% din istoricul ei dogmatic, nu poti spune ca mai ai aceleasi radacini ca si respectivii. Sigur, arienii si monofizitii pot spune asta - astia sunt "doar" eretici - intr-o forma sa zicem relativ usoara, de la protestanti incolo e ceva mai grav din prisma volumului de "renegari". Sigur, tu poti spune ca teologia ta e "apostolica" problema e ca nu o poti demonstra, tu te-ai trezit 1500 ani mai tarziu cu forma ta originala de "crestinism", n-ai de unde sa stii ce si cum gandeau apostolii, asa cum n-ai nici cum demonstra ca "Sola Scriptura" pe care iti bazezi credinta are vreo tangenta cu crestinismul. Citat:
Ortodocsii si catolici au conservat fiecare ceea ce au avut pana la acel punct. Ca unii sau altii au mai adaugat ceva, au mai scos altceva - nu neaparat prin partile esentiale (si aici depinde cum definesti asta) partea a doua. De la Luther incolo - pleosc, "Sola Scriptura" care s-a dovedit, istoric vorbind, cel putin tot la fel de paguboasa daca nu mai rau ca si aspectele de dogma catolica pe care Luther le infiera si a deschis calea unor indivizi si mai nasoli ca el. Asadar daca e ca un penticostal sa-si traseze drumul prin istorie ce vedem? O serie de indivizi care teologic si spiritual vorbind dau prin gropi, renegati de fiecare generatie urmatoare si mergem asa..pana la Luther. Chiar si cu Luther in frunte, e greu sa te cuplezi la Istoria Bisericii, dogmatic vorbind, dar unde s-a ajuns dupa el - e chiar imposibil. Citat:
Citat:
Si de ce zici ca "tiganii" sunt ticniti? P.S. Eu zic sa cauti surse mai serioase: "Charismatics are members of Catholic, Orthodox and some Protestant denominations, who engage in some spiritual practices associated with Pentecostalism." Hai ca la romano-catolici, mai e ceva, dar daca sunt atti penticostali "charismatici" la ortodocsi.. Si pe urma: "Estimates for the number of Pentecostals worldwide are based on membership data from historically Pentecostal denominations, such as the Assemblies of God and the Church of God in Christ" Tare asta - adica i-au intrebat pe aia cam cati membri cred ca au si aia au inceput sa o dea in fantezii. Hai sa cautam surse mai credibile: https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...ber_of_members Pentecostalism - 280 million[12] Assemblies of God - 67 million[148] Church of God in Christ - 6.5 million[150] Ups..deci stai sa vezi ca sunt aproape 12% in nici un caz 25%.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 28.10.2017 at 08:11:39. |
|
|||
|
|||
"Volumul de renegari" nu are nimic de-a face cu Istoria. Dar e posibil ca eu sa fiu subiectiv, îi las pe ceilalti colegi sa judece dacă ai analizat teologic sau istoric.
|
|
|||
|
|||
Formidabila opera de crestinare din orient, negata si controversata de multi, este demonstrata in mod irefutabil de vestigiile arheologice descoperite in china, india, mongolia sau afganistan.
|
|
|||
|
|||
Citat:
Noi vorbim de perspectiva dogmatica. Ce mai conteaza ca ai din genele lui Avraam daca esti un fundamentalist ateu?
|
|||
|
|||
Citat:
Citat:
La inceput vorbeai din perspectiva istorica. Nu imi doresc sa discut din punct de vedere dogmatic. Last edited by Penticostalul Traditional; 28.10.2017 at 11:01:10. |
|
||||
|
||||
À propos de asta, până și în Coreea de Sud sunt ortodocși. Am văzut pe youtube o cununie înregistrată. Biserica - indiscutabil ortodoxă. :)
|
|||
|
|||
Citat:
exista ortodoxie si in japonia, o comunitate mica, dar exista. dar crestinismul oriental este revitalizat in epoca moderna, ultimele comunitati crestine au reusit sa supravietuiasca miraculos pana prin sec 15 Last edited by Ali Baba; 28.10.2017 at 11:29:52. |
|
|||
|
|||
Citat:
In 2011, there were an estimated 584 million Pentecostal and Charismatic Christians worldwide. They made up 9 percent of the world's population and 27 percent of all Christians. Dar este irelevant. Ideea era alta, nu procentul. |
|
|||
|
|||
Citat:
Cu Sfintii fie odihniti Patriarhii si alti ierarhi asirieni, malabarezi, persani, mongoli si din Balhae, care au intemeiat acea opera gigantica de aducere a sufletelor la Hristos! Hail to Mar Nestorius!
|
|||
|
|||
PT, din cifrele alea sper ca sunt scazuti ereticii din "Oneness Pentecostalism", aia care vor sa iudaizeze/islamizeze subtil crestinismul neoprotestant de tip carismatic-penticostal. Numai gandul ca omenirea sa venereze toata pe zeul unic arhaic si tribal al abrahamicilor, transmogrificarea (aratarea) YHWH/Allah, aruncand la gunoi doctrina Treimii si evangheliile insele, imi da fiori de groaza.
Daca privim istoric si cat mai detasat de confesionalism lucrurile, adevarul este ca monoteismele abrahamice non-trinitare au o propensiune catre fanantismul doctrinar, impus violent, si o obsesie a adevarului unic, aflat chipurile doar in posesia lor, care adevar face o distinctie crunta intre oameni. Si dac aiudaismul, dupa genocidele relatate in VT, a avut intelepciunea (actiunea cerebrala e tipica pentru evrei, tot iudaismul e singurul abrahamism care NU si-a persecutat si ucis "ereticii", sau NU a facut "razboie sfinte" in afara teritoriului dat de zeul lor, spre deosebire de crestini si musulmani, care se laudau cu asta) sa se opreasca, crestinismul de stat medieval nu s-a oprit deloc, pana l-a oprit iluminismul (alt abator ideologic si ala), iar islamul nu s-a oprit din "raspnadirea invataturii Profetului", pe caile deopotriva ale fascinatiei si violentei, nici pana astazi. Consider ca lucrurile abstracte, precum credintele si ideologiile, sunt inferioare valorii infinite a vietii fiintelor. Disparitia unei credinte, daca se petrece fara varsare de sange, e un fleac. Moartea violenta a unui singur om este o catastrofa. Si asta o zic eu care am fost, sunt si voi ramane un mizantrop invederat. Dar, cu timpul vin intelepciunea si fiica ei, ponderatia.
|
Subiecte asemănătoare | ||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ecumenismul | ancah | Despre Biserica Ortodoxa in general | 43 | 15.04.2014 22:26:13 |
Catolicismul si ecumenismul | MariaB | Biserica Romano-Catolica | 115 | 18.08.2013 21:21:58 |
Ecumenismul | MadalinS | Generalitati | 0 | 30.09.2007 05:12:34 |
Ecumenismul | IonelaCristina | Biserica Ortodoxa si Massmedia | 10 | 03.04.2007 18:46:17 |
|