Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Istoria bisericii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.02.2025, 12:03:25
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Din cauza supermarketurilor se calcă și ziua de Duminică, e păcat să faci comerț în timpul Sfintei Liturghii [...]
Ori asta, ori lipsa de credință. Mai ales duminca dimineața, văd oameni cu cărucioare luând troleibuzul ca să meargă la piața agroalimentară chiar mai mult decât la Lidl. Dacă, în schimb, cei mai mulți s-ar duce la biserică, magazinele s-ar închide de la sine.

Pe de altă parte, și eu sunt de părere că dacă totul ar fi închis duminica, această zi și-ar redobândi prestigiul de "zi altfel" – pentru unii sărbătoare, pentru alții măcar de odihnă.

Însă credința nu va spori dacă interzici ispita; din contră, ea are nevoie de tentații pe care să le refuze, ca să se contureze prin delimitare și să se întărească în bine. Ele sunt și un turnesol al stării noastre duhovnicești; fără ele n-am ști cât de prost stăm. Talibanii, spre exemplu, interzicând tot, au devenit oare mai buni? Am mari îndoieli. În schimb, și-au dat motive să-și închipuie că da.

P.S. Apropo de minciunile lui C.G. la care te rugam să iei aminte, Iorest, pentru că propagarea lor va aduce mult rău, iată două grave:
1) "Supermarketurile declară profit zero" (adevărul: au declarat cca 2 miliarde lei profit pe 2023, verificabil pe Termene.ro);
2) Tot ele nu vând produse românești. Adevărul, conform unor surse oficiale: cca 70% din produsele din supermarket ar fi românești. Prin urmare, boicotarea SM îi lovește mai ales pe aceștia.

Acum eu te întreb dacă tu crezi că de naiv face el astfel de afirmații, ori din dragoste pentru poporul român.

Last edited by CristianR; 11.02.2025 at 13:01:10.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2025, 15:14:54
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Ori asta, ori lipsa de credință. Mai ales duminca dimineața, văd oameni cu cărucioare luând troleibuzul ca să meargă la piața agroalimentară chiar mai mult decât la Lidl. Dacă, în schimb, cei mai mulți s-ar duce la biserică, magazinele s-ar închide de la sine.
Nu cred că s-ar închide, gândește-te că au scăzut gurile de hrănit din România, fiind în fiecare an tot mai puțini, dar magazinele se multiplică an de an, nu-i satură Dumnezeu pe patroni de lăcomia lor.

Nu e nicio diferență între supermarketuri și sălile de jocuri de noroc care și alea sunt deschise non-stop unele, cumpărăturile compulsive, inutile sunt tot o dependență.

Mă uitam acum pe programul Lidl orele 7-22 - 15 ore deschis magazinul care nu e un magazin depozit de tip Metro sau Selgros de unde se aprovizionează industria horeca și micii comercianți, în ce țară se mai întâmplă așa ceva, eu nu cred că acceptă nicio țară așa o exploatare.

Citat:
Pe de altă parte, și eu sunt de părere că dacă totul ar fi închis duminica, această zi și-ar redobândi prestigiul de "zi altfel" – pentru unii sărbătoare, pentru alții măcar de odihnă.
Momentan nu se întrevede nimic deși în Germania, Austria, Polonia, Grecia, Spania și Italia cel puțin nu sunt deschise supermarketurile Duminica.
Oamenii care lucrează în acele supermarketuri din Occident, sunt mai respectați decât românii din țară care iau și salarii mai mici stau și la un program mai mare.

Citat:
Însă credința nu va spori dacă interzici ispita; din contră, ea are nevoie de tentații pe care să le refuze, ca să se contureze prin delimitare și să se întărească în bine. Ele sunt și un turnesol al stării noastre duhovnicești; fără ele n-am ști cât de prost stăm. Talibanii, spre exemplu, interzicând tot, au devenit oare mai buni? Am mari îndoieli. În schimb, și-au dat motive să-și închipuie că da.
Aici e vorba de exploatarea angajaților, de puterea de negociere data prea mare patronatelor deși în alte țări sindicatele și drepturile de muncă sunt mai respectate.

Nu poți să devii o țară bananieră în materie de respectul față de angajați cu motivul că a fost foamete cândva, că trebuie să recuperezi deficitul, din 2000 de când a început exploatarea supermarketurilor nu se trăiește nu știu ce mai bine, dar nu a evoluat cu nimic dreptul angajatului.

Citat:
P.S. Apropo de minciunile lui C.G. la care te rugam să iei aminte, Iorest, pentru că propagarea lor va aduce mult rău, iată două grave:
1) "Supermarketurile declară profit zero" (adevărul: au declarat cca 2 miliarde lei profit pe 2023, verificabil pe Termene.ro);
2) Tot ele nu vând produse românești. Adevărul, conform unor surse oficiale: cca 70% din produsele din supermarket ar fi românești. Prin urmare, boicotarea SM îi lovește mai ales pe aceștia.

Acum eu te întreb dacă tu crezi că de naiv face el astfel de afirmații, ori din dragoste pentru poporul român.
Eu cred că toate supermarketurile declară profit mai puțin decât realizează, deoarece exagerează cu pierderile care se scad din încasări și cred că majoritatea fură din timpul angajaților neplătiți, profită de un timp mult mai mare cât stau deschise față de alte țări, 15 ore în Ro, Duminica muncită - pe ăștia dacă nu vii cu legi peste ei, nu-i oprești.

Lista COMPANIILOR STRĂINE din România cu cifre de afaceri uriașe care au raportat la final de an profit brut ZERO și, implicit, pierderi

⛔Retailul zbârnâie, comerțul și distribuția, idem, dar… ZERO impozit pe profit, fiind oficial pe pierdere:

PROFI ROM FOOD SRL: cifră de afaceri 11.660.657.559 lei, profit 0, pierdere brută 257.775.507 lei

ROMANIA HYPERMARCHE SA (CORA): cifră de afaceri 1.513.108.057 lei, profit 0, pierdere - 33.787.149 lei / 2023: cifră de afaceri 1.384.705.937 lei, profit 0, pierderi - 67.091.496

UNILEVER SOUTH CENTRAL EUROPE: cifră de afaceri 1.106.102.018 lei, profit 0, pierdere brută 64.865.225 lei

HAVI LOGISTICS SRL: cifră de afaceri 1.045.011.293 lei, profit 0, pierdere brută 8.260.665

SUPECO INVESTMENT SRL: cifră de afaceri 751.739.410 lei, profit 0, pierdere 5.509.765 lei

PUREFERT BALKANS SRL (comerț cu ridicata al produselor chimice): cifră de afaceri 735.579.818 lei, profit 0, pierdere brută 27.700.487 lei

Dacă te uiți acolo pe tot linkul, cele mai nesimțite sunt firmele cu capital austriac și cele din domeniul energiei cu niște prețuri astronomice la gaz-curent.

Doi la mână e plin de mere din Polonia și art agricole din Polonia în supermarketuri, cel puțin în Lidl, roșii din Turcia șamd.

50-70% la sută din marfa unui magazin îngrașă sau provoacă boli gastro - dulciuri, cipsuri, mezeluri cancerigene, sucuri - alea freeway sunt cele mai penale, energizante, alcool, țigări, șamd, tocmai că trebuie taxate mai mult supermarketurile.

Last edited by Iorest; 11.02.2025 at 15:20:28.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2025, 16:03:03
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Bine, dar dacă vrem să fim corecți ar trebui să privim întregul tablou, nu selectiv doar pe cele care raportează profit zero. Pe de o parte, cele mai reprezentative supermarketuri sunt Lidl, Kaufland, Carrefour (cu profituri declarate pe 2023 de aprox. 2 miliarde de lei), în timp ce Cora nu mai există, fiind preluată de Carrefour. Apoi, nu ne uităm la firmele românești care declară profit zero ori chiar pierderi, respectiv la marile companii de stat care practică evaziunea fiscală. Dar e mai ușor să cultivăm xenofobia, pentru că e mai convenabil să-i găsim vinovați pe alții – nu doar pentru păcatele lor (incontestabile), ci și pentru ale noastre. Și nu asta am auzit duminică la Pilda vameșului și a fariseului.
Vechi 11.02.2025, 16:34:33
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bine, dar dacă vrem să fim corecți ar trebui să privim întregul tablou, nu selectiv doar pe cele care raportează profit zero. Pe de o parte, cele mai reprezentative supermarketuri sunt Lidl, Kaufland, Carrefour (cu profituri declarate pe 2023 de aprox. 2 miliarde de lei), în timp ce Cora nu mai există, fiind preluată de Carrefour. Apoi, nu ne uităm la firmele românești care declară profit zero ori chiar pierderi, respectiv la marile companii de stat care practică evaziunea fiscală. Dar e mai ușor să cultivăm xenofobia, pentru că e mai convenabil să-i găsim vinovați pe alții – nu doar pentru păcatele lor (incontestabile), ci și pentru ale noastre. Și nu asta am auzit duminică la Pilda vameșului și a fariseului.
Firmele românești sunt cocoșate de controale și sufocate de reducerile de la marile lanțuri.

Eu vorbesc de tratament egal, angajații Lidl Ro să fie la fel de respectați ca program de lucru cu angajații Lidl Germania, crezi că e echitabilă treaba asta ?

Iar clienții români ai unor branduri internaționale să beneficieze de aceleași standarde de calitate precum în Germania și Austria, nu aici să fie băgate materiale mai ieftine și profit mai mare

Dacă ai urmărit video-ul postat de un domn, explica faptul că supermarketul are interes să ia produsele cele mai convenabile ca lungime a termenului de valabilitate și la care poate să le pună un adaos cât să iasă sub ce se vinde în piață sau la buticul de cartier.

https://www.youtube.com/watch?v=eRzrSTrVe7w

Deci cât e valoarea nutrițională a produselor vândute de ei dacă după ce-și aplică profitul lor, tva-ul, taxa de raft, iese sub buticul de cartier, ce vând de fapt, sau cât dau producătorului ?

Din ce observ pandemia de obezitate a explodat de când au crescut supermarketurile și fast-foodul, sub nicio formă nu e de încurajat să devină o țară cu oameni dependenți de mâncare ieftină.

Last edited by Iorest; 11.02.2025 at 16:37:32.
Reply With Quote
Vechi 12.02.2025, 02:27:37
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Robert Turcescu despre prețuri și ordonanța Guvernului de plafonare a prețurilor la un adaos de maxim 20% la alimentele de bază:

https://www.youtube.com/shorts/hXsb0XxyuEM

Continuarea Robert Turcescu în dialog cu Cristoiu pe subiect, poziții de bun simț pe temă

https://youtu.be/FEOf-7-9iDg?t=2424

Last edited by Iorest; 12.02.2025 at 02:33:10.
Reply With Quote
Vechi 12.02.2025, 12:06:31
ALARIC ALARIC is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2020
Implicit

Desi au trecut multi ani, in mentalul colectiv romanesc au ramas problemele alimentare din anii 80. Doar cei care au acum peste 45 de ani isi mai aduc aminte perioada aia sinistra. Ceausescu exporta cam tot, se facea foamea la propriu, aveai bani in buzunar dar nu aveai efectiv ce sa cumperi, magazinele erau goale, lipseau absolut toate produsele de baza, ca sa prind o sticla de lapte si doua iaurturi ma sculam de la 5 si stateam 2 ore si ceva la coada, cel mai nasol era iarna. Propaganda comunista bagase un cacat stiintific cu alimentatia rationala bazata pe calorii ca sa justifice cumva penuria alimentara. In fapt de acolo i s-a si tras lui Ceausescu, l-a costat viata experimentul asta. Romanul suporta aproape orice dar foamea nu. Chestia asta cu boicotul e o frectie, problema e mult mai complexa. Asta cu pietele si cumparat direct de la taranul roman e alta frectie, in primul rand un e nici un taran acolo sunt numai bijnitari care nu au cultivat in viata lor nici un fir de ceapa. Produsele alea vin in mare parte din afara, indeosebi din Turcia, pe aia nu-i doare gura sa te minta ca sunt romanesti. Daca sunt totusi romanesti, produsele alea au trecut prin toate etapele moderne de productie: fertilizatori, ierbicide, pesticide si altele fara numar, pentru ca scopul producatorilor nu e sa satisfaca necesitatile alimentare ci sa faca profit. Din experienta proprie, productia rezultata, netratata cu toate chimicalele alea e cam la un sfert, multa munca si faliment asigurat. Am cunostinte, fosti colegi care produc, nu as cumpara nimic de la ei, toate alea sunt pe piata, nu le verifica nimeni. Primavara trecuta prestam cu o sapa in gradina mea prin ceapa, o taranca m-a vazut si s-a mirat, pai cum tu o sapi???.. noi dam direct cu ierbicid si dupa aia punem folie... Tot anul trecut vad pepeni de Dabuleni in piata, asa scria acolo, scot telefonul si sun mirat pe unul care se ocupa exact cu asta si chiar in Dabuleni, imi spune ca vor aparea peste 2 saptamani, ha ha, aia din piata erau calatori in timp probabil.

Last edited by ALARIC; 12.02.2025 at 12:14:08.
Reply With Quote
Vechi 12.02.2025, 22:08:06
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ALARIC Vezi mesajul
Desi au trecut multi ani, in mentalul colectiv romanesc au ramas problemele alimentare din anii 80. Doar cei care au acum peste 45 de ani isi mai aduc aminte perioada aia sinistra. Ceausescu exporta cam tot, se facea foamea la propriu, aveai bani in buzunar dar nu aveai efectiv ce sa cumperi, magazinele erau goale, lipseau absolut toate produsele de baza, ca sa prind o sticla de lapte si doua iaurturi ma sculam de la 5 si stateam 2 ore si ceva la coada, cel mai nasol era iarna. Propaganda comunista bagase un cacat stiintific cu alimentatia rationala bazata pe calorii ca sa justifice cumva penuria alimentara. In fapt de acolo i s-a si tras lui Ceausescu, l-a costat viata experimentul asta. Romanul suporta aproape orice dar foamea nu.
Chiar de ar fi suferit mulți de foame tot nu e o justificare asta, acum din contră e pandemie de obezitate și vina directă o au supermarketurile cu hrana lor ultra procesată, sucuri, dulciuri.

Asta sună ceva de genul am fost fomist de mic și acum rup frigiderul la 140 de kg.

România are cei mai mulți obezi din Europa: „Avem acest cult al mâncatului”. Cum aflăm dacă avem greutatea corectă

Medicii susțin că sunt peste 240 de complicații asociate obezității, iar cele mai frecvente sunt bolile de inimă, diabetul zaharat, AVC, boala ficatului gras și chiar unele tipuri de cancer.

Citat:
Chestia asta cu boicotul e o frectie, problema e mult mai complexa. Asta cu pietele si cumparat direct de la taranul roman e alta frectie,
Eu știu unii producători din piețe, vin doar în anumite zile, se poate face schimb de numere de telefon și vizita.
Am avut străbunici care se trezeau să fie la 5 pe tren cu plasele de rafie ca să vândă un pui de țară, niște brânză, ce mai aveau prin gospodărie în piață la oraș.

Măcar mierea să o cumperi de la producător nu din supermarket din China sau Ucraina amestecătură
Eu nu cred că nu era mâncare în țară, dacă luai trenurile care opreau prin toate satele în anii comunismului (nu ca acum că s-au desființat haltele neprofitabile), găseai să cumperi direct din gospodărie.

Erau congelatoare mult mai mici și nu aveau unde să depozitezi un porc întreg, probabil că la alimentară nu era, dar satele lipite de orașe aveau producție din gospodăria proprie, nu erau localități dormitor unde și-au tras vile oameni care nu au chef să lucreze pământul.
Găseai lapte de capră, pui de țară, porc, iepuri, prepelițe etc, astea nu le confiscau comuniștii, vacile să zicem că erau luate.

Last edited by Iorest; 12.02.2025 at 22:22:26.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2025, 01:02:36
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Iulian Capsali:

BOICOT ȘI EDUCAȚIE ALIMENTARĂ

Românii sunt dependenți de supermarketuri, asta este realitatea nefardată. Cam cum erau occidentalii în anii '80. Am fost cu prieteni middle class și chiar câțiva upper la cumpărături și am observat câteva obiceiuri care mi-au schițat obiceiurile acestora.
Câteva observații empirice:
- Nu se uită aproape nimeni la etichetele de conținut. Sau se uită superficial dar asta nu le dictează decizia. Or, foarte multe produse au în componență E-uri peste limita oricărui bun simț, inclusiv la produsele scumpe.
- În loc să cumpere de la producătorul local legume și fructe, cumpără exclusiv de la supermarket. Nu voi înțelege niciodată de ce ai cumpăra cartofi din Germania și mere din Polonia, când piețele sunt pline de produse de calitate bună, care nu arată așa bine dar sunt mult mai gustoase. Atenție însă! Nu tot ce găsești în piață are calitate (sunt și produse ieftine aduse din Turcia). Trebuie să înveți care este producătorul de la care merită cumpărat.

- Din cauza comodității părinților, copiii sunt hrăniți cu produse de proastă calitate. Margarina e bună de pus pe balamale, dacă aș putea aș interzice acest plastic ordinar care imită untul. Cunosc chiar mănăstiri unde se folosește în posturi și rezultatele se văd în bolile crunte care se regăsesc la unii monahi.

- Sunt preferate alimentele ultraprocesate sau industrializate: puii umflați de hormoni și antibiotice, crenvurștii și parizerul care au doar miros de carne, salamurile pline de potențiator de gust (ultra- cancerigen) și nitriți, pâinea ca o vată albă feliată, cașcavalul felii în vid (o oroare cu gust aproximativ), lactatele din lapte praf cu "puțină grăsime", brânza care "să nu miroasă" a nimic, somonul care este și scump, și crescut artificial, cu carnea colorată artificial, hormonizați și plini de medicamente șamd.

Opinia mea este că trebuie schimbată complet mentalitatea cumpărătorului român, dependența de supermarket, ar trebui dusă o muncă de educație în acest sens. Altfel vom crește generații bolnave, dependente de mâncare fake, care nu știe să savureze o mâncare bună și să găsească ingredientele necesare pentru că e obișnuită cu fast-food.

Căutați surse și magazine care mai vând brânză, ouă, carne bună. Că tot am ajuns la carne, dacă nu aveți porcul congelat de la țară, încercați carnea de oaie/berbecuț sau vită. Carnea de porc de pe piață este în proporție de 90% industrializată și în mare măsură importată.
Deci da, boicotați mizeriile de supermarketuri întrucât își EXPORTĂ TOT PROFITUL și au distrus afacerile mici locale - îi felicit pe turci și arabi că datorită lor mai sunt măcelării cu carne "normală" -, căutați magazinele de producători și, de ce nu, deschideți mici magazine de cartier. Cumpărați de la piețe, chiar dacă e un efort în plus și nu te plimbi cu căruciorul printre tarabe.
Mai bine căutați calitatea și mâncați mai puțin și mai bine, decât mult și prost.
În general, încercați să ocoliți cât puteți supermarketurile, nu doar în această săptămână. Hrăniți-vă sănătos.
Să le arătăm acestor corporații că suntem solidari și puternici!
Doamne ajută!
Vechi 13.02.2025, 11:35:01
ALARIC ALARIC is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2020
Implicit

Locul meu de munca e langa piata centrala, municipiu, judet agricol. La mine in familie numai eu fac cumparaturile si stiu tot ce misca in piata. Una e sa discuti asa pur ideologic la o cafeluta pe fb, cum face politicianul asta, alta e situatia reala, pe teren.

Inteleg ca asta cu boicotul e trasata pe linia antioccidentala a partidului dar justificarea ei e de toata jena. Pai sunt si supermarket-uri romanesti care vand exact ce vand si alea straine, aceleasi produse. Poti sa boicotezi anumite produse cu E-uri inteleg asta dar aici e vorba de altceva, asa mai voalat, si asta se chinuie sa o dea cotita, adica insulta inteligenta romanilor, cand de fapt el ii uraste pe straini. Desigur e ilegal sa spui direct asta si atunci face o alifie "stiintifica".

Totusi imi place debutul, "am fost cu prieteni middle class și chiar câțiva upper la cumpărături ". Da cu low class vad ca nu prea iese, asta e.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2025, 22:41:32
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Locul meu de munca e langa piata centrala, municipiu, judet agricol. La mine in familie numai eu fac cumparaturile si stiu tot ce misca in piata. Una e sa discuti asa pur ideologic la o cafeluta pe fb, cum face politicianul asta, alta e situatia reala, pe teren.
Eu îmi cumpăr din piață la bax știu un loc, mi se pare în regulă, singurele chestii e că e frig și că nu au toată gama din supermarket, dar nu trebuie să mâncăm cherimoya, maracuja și altele.
Miere numai de la producător, am discutat cu cineva care are afacere cum a scăpat în perioada plandemiei cu polen luat cu cap.
Eu văd o batjocură din partea Lidl să ai săptămâna mexicană, grecească, franțuzească, dar în Franța sau Grecia, nu cred că se bagă săptămâna românească, aia cu bunătăți de peste Prut e praf în ochi.

Citat:
Inteleg ca asta cu boicotul e trasata pe linia antioccidentala a partidului dar justificarea ei e de toata jena. Pai sunt si supermarket-uri romanesti care vand exact ce vand si alea straine, aceleasi produse. Poti sa boicotezi anumite produse cu E-uri inteleg asta dar aici e vorba de altceva, asa mai voalat, si asta se chinuie sa o dea cotita, adica insulta inteligenta romanilor, cand de fapt el ii uraste pe straini. Desigur e ilegal sa spui direct asta si atunci face o alifie "stiintifica".
Iulică Capsali dacă la el te referi nu face parte din partidul AUR, omul e percutant în anumite luări de poziție și asta e interesant la el.

Citat:
Totusi imi place debutul, "am fost cu prieteni middle class și chiar câțiva upper la cumpărături ". Da cu low class vad ca nu prea iese, asta e.
Ceilalți n-or fi avut bani, între anii 90 și 2005 când a început rechinismul supermarketurilor muream de foame, cădeam pe stradă de foame ?

Nu cumva producția agricolă românească a scăzut direct proporțional cu invazia supermarketurilor care au inundat piața cu alimente agro-alimentare din Polonia în principal, acum de vreo 2 ani se prefac că sunt atenți la producția românească dar tot ne inundă cu alimente pe care le puteam produce în țară - lucru care distruge balanța comercială - exporturi minus importuri și ieșim cu gaură la buget în fiecare an că luăm ce putem produce în țară.

Atâta rahat se mănâncă cu privire la ghearele din pui din comunism dar acum că ai parizer cu gheare de pui, șorici și alte resturi în toate lanțurile de cumpărături, nu mai grohăie nimeni.

Cred că profesorul Călin Georgescu a atins un punct nevralgic cu supermarketurile, nu contează pentru românul de rând că sunt exploatați acolo Duminica și 15 ore pe zi de la 7 la 22 alți români care stau departe de familiile lor, că aceștia iau salarii mai mici ca neamțul care lucrează mai puține ore pe săptămână.

Important e să fie deschis jegul de magazin non stop, ca să aibă el la botul calului toată otrava, ar trebui introdusă o taxă pe obezitate dacă tot mâncătorii de la supermarket vor popula spitalele și secția de gastro-enterologie cu tot felul de boli, tulburări digestive, cancere la colon, boli de inimă, diabet.

Măcar plătiți în plus că e prea ieftină mâncarea proastă.

Last edited by Iorest; 13.02.2025 at 22:44:57.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare