Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Pelerinaje la locuri Sfinte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.03.2011, 00:11:39
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Golgota se afla inclusa in Biserica Sf. Mormant, deci nu ai cum lua de acolo o pietricica......
Am inteles, multumesc. Dar de langa Golgota se poate sau totul e asfalt si beton pe-acolo?
Multumesc anticipat pentru raspuns. La noi si prin parcuri gasesti pietricele. De-aia e bine mai rustic, mai natural. No, amu daca nu sa poate, nu sa poate, nu-i bai.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2011, 00:44:58
mirelat
Guest

Implicit

Draga MariS, daca da Domnul sa ajung in Tara Sfanta cat de curand, am sa-ti aduc o pietricica de acolo.
Vad eu de unde o iau, poate de pe Via Dolorosa, ca nu pare sa fie asfaltata.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2011, 15:40:15
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
Draga MariS, daca da Domnul sa ajung in Tara Sfanta cat de curand, am sa-ti aduc o pietricica de acolo.
Vad eu de unde o iau, poate de pe Via Dolorosa, ca nu pare sa fie asfaltata.
Draga mirelat, multumesc mult, mult de tot pentru bunavointa, asta inseamna mult pentru mine. Ai inteles perfect ce vreau, o pietricica, nu conteaza unde o gasesti, daca e cat mai aproape de Golgota cu atat mai bine, dar te rog sa o iei pe cea mai rotunjita si sa o porti cu tine oriunde vei merge si te mai rog ceva: sa atingi cu acea pietricica pietrele care ti se par importante dpdv crestin, cum ar fi piatra Sf. Mormant sau altele, dar nu ziduri, asfaltul sau betonul, ci numai pietre naturale si din cele ce au semnificatie crestina. Mii de multumiri anticipat si Dumnezeu sa-ti ajute in tot ceea ce faci.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Reply With Quote
Vechi 27.03.2011, 18:15:32
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Pe via Dolorosa nu e asfaltat, dar e acoperita cu pietre de pavaj, asa ca nu prea ai ce lua; poti lua insa pietre din alte locuri: in Iersualim de pe Muntele Maslinilor, de la Biserica Sf. Stefan; de la manastirile din pustie: Hozeva, Sf. Sava si, mai ales- de la cea de pe Muntele Carantaniei- a l ispitirii; de aici e si cumva "incetatenit" sa pleci cu o piatra acasa la care sa te uiti cand esti gata sa cazi in ispite (aceasta informatie am gasit-o datorita jurnalelor de pelerin ale d-nei Sofia Iuga, careia ii multumesc).
Reply With Quote
Vechi 27.03.2011, 18:53:28
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Pe via Dolorosa nu e asfaltat, dar e acoperita cu pietre de pavaj, asa ca nu prea ai ce lua; poti lua insa pietre din alte locuri: in Iersualim de pe Muntele Maslinilor, de la Biserica Sf. Stefan; de la manastirile din pustie: Hozeva, Sf. Sava si, mai ales- de la cea de pe Muntele Carantaniei- a l ispitirii; de aici e si cumva "incetatenit" sa pleci cu o piatra acasa la care sa te uiti cand esti gata sa cazi in ispite (aceasta informatie am gasit-o datorita jurnalelor de pelerin ale d-nei Sofia Iuga, careia ii multumesc).
Mulumesc de raspuns, arwein. Dupa primul tau raspuns mi-a facut impresia ca din Tara Sfanta mai usor se "fura" un F-16 sau chiar un F-35 Phantom decat o pietricica! Pe urma mi-am dat seama ca m-am exprimat eu ca o placinta si de-asta n-ati inteles ce vreau de fapt. Multumesc oricum, pana o primesc pe cea de-acolo o sa port una de la mine din gradina, e buna si asta dar, binenteles, ca pietricica de-acolo "stie" mult mai multe.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2011, 09:46:32
mirelat
Guest

Implicit Doamne ajuta!

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
... dar te rog sa o iei pe cea mai rotunjita si sa o porti cu tine oriunde vei merge si te mai rog ceva: sa atingi cu acea pietricica pietrele care ti se par importante dpdv crestin, cum ar fi piatra Sf. Mormant sau altele, dar nu ziduri, asfaltul sau betonul, ci numai pietre naturale si din cele ce au semnificatie crestina. Mii de multumiri anticipat si Dumnezeu sa-ti ajute in tot ceea ce faci.
multumesc si eu.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2011, 19:12:02
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit Grecia ziua a cincea

MĂNĂSTIREA SFINTULUI PATAPIE

Admiram de jos din localitatea Loutraki aceasta manastire situata sus in muntele GERAEIA,la o altitudine de 700 metri, si la 14 km de LOUTRAKI.
Urcam admirind peisajul minunat care ni se inftiseaza ochilor,iar cind ajungem sus admiram un apus de soare minunat si cele doua mari legate de canalul Corint.Apoi urcam 200 trepte pina la manastire unde tocmai era ora veceriniei.Ne intimpina o calugarita romanca,bucuroasa sa intilneasca romani la care si prezinta manastirea.Intram pe o poarta care depaseste camerele de cazare de care avem parte dupa terminarea vecerniei ,de unde ni se ofera un peisaj mirific ca si din curtea manastirii care are si banci pe marginea unui gard din fier ,de protectie .Sintem aproape DE VIRFUL MUNTELUI …ADMIRAM IN CURTEA MANASTIRII UN COPAC MINUNAT CARE DOMINA CURTEA,DAR SI CELE DOUA ROBINETE ,UNUL CU APA DE IZVOR SI ALTUL PRIN CARE CURGE AGHIASMA.La o astfel de inaltime se afla la indemina acest izvor minunat cu apa foarte buna de baut.!In stinga curtii linga manastirea care nu este mare se afla niste trepte care urca spre pestera unde se afla moastele intregi ale Sfintului PATAPIE ,originar din TEBA Egyptului,CARE A TRAIT IN SECOLUL 4 SPRE 5 SI ESTE PRAZNUIT PE 8 DECEMBRIE.Ne inchinam cu evlavie la moastele acestui sfint Egiptean care a venit la Constntinopol pentru a scapa de slava lumeasca,dar si aici face foare multe minuni ,fiind un Sfint care numai cu crucea ii izgonea pe demoni.Linga biserica sapata in stinca unde se afla racla cu moastele Sf.Patapie ,in dreapta cum intram am vazut pestera mica in care s-a nevoit Sfintul Patapie si unde au fost gasite moastele sale in anul 1904, care raspindeau un miros placutMoastele au fost aduse aici de la Contantinopo si depuse in pestera in care s-a nevoit Sfintul,pentru a le feri de invazia otomana .
Dupa terminarea vecerniei sintem poftiti la repartizare in camere ,apoi la masa in doua ture ,fapt ce nu s-a mai intimplat alte dati decit pentru calugari ,dar acum au fost si mirenii invitati in tura a doua .Aci s-a incercat cred eu o deturnare de la traseul prestabilit care viza manastirea SF.EFREM CEL NOU de la ATICA ,nu departe de Atena.Nu ni s-a spus direct de catre staretul manastirii care a ramas dupa luarea mesei ca sa ridice aceasta problema si sa vada…. sa testeze reactiile mirenilor.A exprimat mai multe nemultumiri ,cele mai multe nejustificate ,fapt ca m-a determinat sa nu mai situez pe monahi mai sus decit pe mireni caci si ei au ispite destule la care nu le pot face fata desi traiesc mai aproape de Dumnezeu decit noi mirenii care ne imprastiem in treburile multiple ce le avem de rezolvat in asta lume !!Desigur ca eu am intervenit ca nu pot renunta la acest mare sfint pentru ca LUI, SF.EFREM CEL NOU IN DATORAM PLECAREA MEA IN ACEST PELERINAJ IN GRECIA !!.Nu ni s-a spus direct decit ca avem de ales ,zicea el intre a vizita manastirea SF.EFREM CEL NOU sau biserica Sf.Nicolae Planas din Atena.Am constatat ca dupa ce am vizitat manastirea de pe colina neprihanitilor a SF.EFREM am ajuns la Atena ,unde dupa cazare ne-am deplasat cu organizatoarea ,cine a vrut ,cu mijloacele din subteran,adica cu metroul , 5 statii pina la aceasta biserica.Asa am dedus ca aceasta alternativa a prezentat doar o momeala pentru un obictiv nespecificat la care sa se meraga in loc de ATICA!...CACI CE NEVOIE ERA SA SE MAI ALEAGA ALTERNATIVA intre un obiectiv CARE S-A PUTUT VIZITA FARA PROBLEME IN Atena ,TIMP FIIND DESTUL.!!! Si ATICA??!!..DAR UNDE SFINTENIA ESTE MAI MARE SI ISPITELE S-AU DOVEDIT A FI PE MASURA ,ELE DOVEDINDU-NE NIMIC ALTCEVA DECIT PROPRIILE NOASTRE SALBICIUNI ,MONAHI SAU NEMONAHI fiind …caci daca nu ar fi asa nu as fi avut parte de o insomnie din cauza punerii la suflet a celor intimplate….dar asa este viata cu ispite si ferice de cei care le pot face fata…din pacate eu mai am mult de lucrat la acest capitol!!
Dupa luarea mesei am intrat la pangar ,apoi am mai admirat din curtea manastirii frumosul peisaj nocturn ,LOUTRAKI noaptea vazut de sus …minunt…clopotele apareau si ele inconjurate de nimbul de lumina al unui apus de soare minunat.Apoi am plecat la culcare dupa ce m-am asigurat de la organizatoarea care era si ghida ca se va respecta programul si asa ca voi ajunge sa ma inchin la SF.EFREM CEL NOU ,acesta fiind o dorinta a mea inca din tara,eu evitind sa ma inscriu in pelerinaje cu firmele care ocoleau aceasta manastire.Dar am fost tulburata de aceasta atitudine pentru ca ea care apartinea unui monah si staret de manastire.La acea ora nu ni s-a mai permis sa se slujeasca la racla SF.Patapie PARACLISUL SFINTULUI pe care l-am gasit in limba romana la pangarul manastirii ..asa ca aceasta problema a ramas pentru a doua zi dimineata si va spun ca a fost minunat sa-i aud pe monahi care ocupau juma de autocar cintind paraclisul .Am renuntat la masa de dimineata ca sa nu pierd acest unic moment din viata mea ,dar Sfintul a fost bun ca am mai prins lume la masa ,chiar daca era pe terminate asa incit am luat si eu ceva la repezeala …..a fost suficient .

ZIUA A CINCEA

La ora 5 dimineata ne-am sculat pentru a participa la utrenie ,dar preot nu era ,manastirea din pacate nu are un preot al ei ci mai tirziu a venit acolo un preot batrin.Dupa terminarea rugaciunilor citite in limba greaca ..pentru mine era un mare handicap neintelegerea acelor rugaciuni m-am in chinat in manastire la o icoana frumoasa a MAICII DOMNULUIM,facatoare de minuni,care avea foarte multe tablite atirnate acolo de credinciosi cu diferite parti ale corpului bolnave ,astfel de tablite fiind si in pestera Sf.Patapie de unde am luat si eu si le-am pus dupa ce m-am rugat ,la racla Sfintului .Am dat pomelnic acolo si am primit toata lumea si vata inmuiata in uleiul de la candela sfintului PATAPIE. …de altfel manastirea este inchinata MAICII DOMNULUI ,apoi m-am inchinat la icoana si moastele SF.IPOMOI ,,adica Rabdare,la capul sfinteiRABDARE ,care a fost mama imparatului Constantin Paleologul,cit si la moastele SF.NIKON aflate aici in manastire ,partiale..Manastirea acesta mica si cocheta dateaza din anul 1952..Apoi am intrat in pestera si am participat la citirea paraclisului Sf.Patapie de catre monahi ,am mai admirat superbul peisaj de acolo de sus ,Loutraki ziua cu cele doua mari Egee si Ionica cu canalul Corint care le leaga ,apoi am coborit treptele spre autocar cu bagajele luate doar pentru o noapte si o zi in alte plase mai mici..Am intilnit urcind un grup de pelerini din Bucuresti …dar faptul ca noi am avut si cazarea acolo a fost minunat.! Fiindca noi am avut in acest fel ocazia sa ne bucuram de admirarea superbului peisaj seara ,noaptea si dimineata.Am plecat de la acesta minunata manastire cu impresii de neuitat amintidu-mi si de sfintii ceilalti la care m-am inchinat in Egipt cu mai putin de un an in urma…..magnetismul sfintilor din Egypt raminind pentru mine o enigma!
Coborim de pe munte si ne oprim la o manastire situata mai jos si pe care am admirat-o de acolo de sus ,ea fiind izolata in peisajul montan si marin ,anume
Reply With Quote
Vechi 22.05.2011, 19:13:18
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Manastirea sf.ioan botezatorul si man .sf.efrem cel nou

MANASTIREA SFINTUL IOAN BOTEZATORUL

Este o manastire tot de maici,in care intram pe sub clopotnita strajuita de doi frumosi chiparosi,intr-o curte cu un parc frumos in stinga noastra si doua robinete cu apa de izvor …lasam in dreapa noastra pangarul in care intram doar cind iesim.De aici tot asa un peisaj frumos admiram,doar ca marea ne apare mai aproape,dar tot de sus o vedem.Manastirea are inca un corp in spate la care ajung pe o aleee si admir in stiga un parc foarte frumos cu lamii multi si rodii rosii…acesta manastire era inchisa ,asa incit am revenit la manastirea prima cea mai importanta unde a intrat toata lumea aici fiind si moastele sfintilor vindecatori CHIR si IOAN,la racla carora ne-am inchinat ,apoi monahii au cintat ,eu m-am inchinat si la icoana facatoare de minuni a nasterii SF.IOAN BOTAZATORUL si la icoana foarte veche a MAICII DOMNULUI ,aflata in aceasta manastire.Plecam mai departe spre ATENA ,unde vom avea la hotelul Epidavros cazare pentru doua nopti cu masa asigurata in cele doua dimineti cit am stat acolo.

ZIUA A SASEA

ATICA,MANASTIREA SFINTULUI EFREM CEL NOU
Ajungem in timp util pe colina Neprihanitilor ,la manastirea unde doream inca de acasa atit de mult sa ajung sa ma inchin la moastele acestui mare sfint care face foarte multe minuni ,vindecari numeroase la aceia care se roaga cu credinta.Situata in regiunea ATICA ,in localitatea NEA MACKRI,este o manastire foarte vizitaa de pelerini si are hramul Bunavestire.Este una din cele mai vechi manastiri situata pe muntele Amomon,care a fost distrusa de turci in anul 1424 ,cind toti monahii au fost omoriti ,doar sfintul EFREM nu caci se afla in pestera din apropiere unde se ruga.La manastirea ruinata a ajuns in anul 1945 maica Macaria ,care s-a rugat Domnului ca sa ii descopere macar unul din calugarii martirizati din aceasta manastire.Dupa indelungate rugaciuni i s-a descoperit sa sape intr-un anumit loc ,unde a fost descoperite moastele sfintului frumos mirositoare care au fost puse in manastire.Sfintul s-a aratat si unei femei din manastire si i-a spus ca s-a nascut pe 14 septembrie si a suferit martiriul tot in 14 septembrie..si a cerut sa i se faca un paraclis la cotitura drumului unde obisnuia sa se odihneasca.
Pina sa intram pe poarta in curtea manastirii intilnim citeva gherete de unde am cumparat sticlute din plastic pentru a pune aghiasma si ulei din candela care se afla in paraclisul din curtea manastirii.Cum eu mi-am adus de acasa sticla de un litru am luat aghiasma de la robinetul aflat in curtea manastirii,iar in sticluta alba, ulei,apoi am cumparat luminari le-am aprins rugindu-ma pentru cei de acasa ,am dat pomelnic in limba greaca tot acolo .Admirind aceasta manastire zidita din piatra ,m-am inchinat si in paraclisul de la intrare …tot in curte am vazut o parte din copacul unde a fost martirizat SINTUL EFREM ,ingrasit cu zid.Am intrat in biserica mare a manastiriiunde era semintuneric ,am vazut pestera in care se nevoia sfintul si care i-a fost si mormin, in partea stiga a intrarii,tot acolo era pe perete o icoana mare a SF.EFREM care avea multe tablite atirnate de cei care i s-au rugat pentru izbavirea de boala.Am observat ca atit aceasta icoana ,cit si aceea argintata aflata deasupra raceli cu moastele Sale ,in dreapa bisericii erau inlacrimate la ochiul sting.Monahii si preotii dupa inchinare la moastele sfintului au citit acatistul SF.EFREM in gennchi ,eu intirziind un pic pina m-am inchinat si la iconostas si am filmat.Apoi am iasit in cutra manastirii si la pangar am cumparat repede icoana SF.Efrem cit si o anume tablita pe care m-am grabit sa merg sa o atirn dupa rugaciune la icoana din stinga intrarii in biserica,apoi am citit si eu in liniste ,pina restul isi faceau cumparaturile acatistul sfintului EFREM in semn de multumire pentru ca mi-a akutat sa ajung la moastele Lui sa ma inchin cit si la ceilalti sfinti din Grecia ,situatia de acasa in mos natural nu mi-ar fi permis sa ajung in Grecia ,dar stiam ca in urmatorul an ,adica in 20111 nu as mai putea pleca din variate motive!!Ii ramin profund indatorata acestui mare sfint martir al Greciei pentru bunatatea de a-mi fi ascultat rugaciunea si a ma ajuta in mod minunat sa merg in acest pelerinaj.Desigur ca am avut motive intemeiate sa ma rog pentru cei bolnavi in mod serios din familia mea.Plecam in graba pentru ca manastirea are un program de a fi inchisa intre orele 14-17..din pacte acesta fiind singurul motiv care ne-a grabit ,caci Atena era nu depatre si timpul ar fi permis o intirziere de juma de ora daca nu ar fi fost de asa natura programul manastirii.Am remarcat in timpul citirii acatistului de catre mine la racla sfintului o familie cu doi tinrei ,fata si baiat ,si o femeie intre doua virste care a venit foarte tulburata la racla Sfintului s-a inchinat si a cerut blgoslovenie..evloghite …repeta ea de mai multe ori evident impresionata….iata dar ca Sfintul EFREM face frecvebt minuni ,ajuta credinciosii atit greci cit si din alte tari,se arata unor credinciosi sau credincioase,veti vedea in cartile cu minunile SF.EFREM .Ziua de praznuire este pe 5 mai ,cind a adormit dupa chinuri groaznice la care a fost supus de turci pentru a trece la credinta musulmana ,chiar in curtea bisericii.A fost legat cu capul in jos de un dud aflat in curtea manastirii,,pironit cu cuie ,strapuns cu cuie in corpul sau ,apoiin pintece i s-a infipt un lemn aprins care i-a ars abdomenul…dar el nu s-a tulburat,a ramas calm si luminos rugindu-se pentru acei care il chinuiau in mod atit de barbar!!Patimirea sa a fost in anul 1425,moastele fiind descoperite pe 3 ianuarie 1950 ,dupa 500 ani de la martiriuul sau., care a inceput pe 14 septembrie 1424 in ziua cind implinea 42 ani.Nu ne uita nici pe noi pacatosii Sfinte mare mucenice EFREM !

ATENA
Reply With Quote
Vechi 09.06.2011, 21:01:30
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit impesii din GRECIA ZUIA A 7-A

INSULA EGHINA
Dimineata plecam in portul Pireu, de unde dupa o mica plimbare prin port, plecam cu un vapor spre insula EGHINA ,admiram peisajul marin minunat si orasul ATENA de la distanta ,care se vede a fi un oras foarte intins.La manastirea Eghina ajungem incarcati cu acest peisaj splendid marin pe care l-am admirat,de la cerul limpede ,apa limpede si marea linistita ,soarele ce de dimineata stralucea;aci aveam sa ne petrecem toata ziua pina dupa masa ,deoarece vizitarea si inchinarea in aceasta manastire cit si pangarele iau timp destul..apoi a mai fost si prestaia deosebita a monahilor si celor 8 preoti in total care erau cu noi; ei au citit si cintat la racla cu moastele SFINTULUI NECTARIE ,aflate in manastirea foarte mare la care am ajuns dupa ce am coborit o alee in serpentine strajuita de numerosi arbori infloriti ,flori cataratoare de diferite culori pe care nu ne mai saturam sa le admiram sa le filmam sau pozam!! …dar si sa admiram deosebitul peisaj deluros care ni se infatisa ochilor de sus,care inconjura manastirea .Dar noi am intrat pe poarta de sus ,am trecut printr-o curte mai mica unde se aflau, pe linga o fintina cu apa din care mi-am luat la sfirsit pentru drum,cladiri de cazare pentru pelerini…mi s-a spus de catre un monah care a mai fost pe acolo.Intram pe a doua poarta ,lasam in dreapta un pangar si in stinga se afla o manastire mai mica cu doua intrari ….prima unde se afla capul SFINTULUI NECTARIE ,PE UN PERETE SE AFLA O ICOANA MARE A Sfintului Nectarie .Linga capul Sfintului se afla un tablou mare inramat in care sint expuse darurile celor care au fost ajutati de catre sfint.In fata altarului ne-am inchinat si la o mica racla cu moaste…deasupra in incapere se afla foare multe candele frumoase.Ne inchinam si ne rugam fiecare dupa propria putinta la aceste moaste,la icoana SF.NECTARIE ,aprindem fiecare luminari pe care le cumparam de acolo…apoi intarm pe usa a doua de unde la intrare ne-au intimpinat cintece ale unui grup de …romani…supriza foarte placuta pentru noi ..asa incit mi-am zis ce mica e lumea ..e frumos sa ne intilnim la locurile sfinte din alte tari …sau de la noi!La intrare ne intimpina o frumoasa icoana a Maicii Domnului ,facatoare de minuni ,la care ne inchinam inainte de a intra in mica manastire ,poate paraclis unde ne inchinam dupa ce am admirat si celelalte frumoase icoane expuse din care o retin pe aeea a SF.GHEORGHE ,care mi s-a parut a fi mai deosebita…dar nu sint lasata de o femeie ca sa filmez….macar putin!Trecem pe linga aghiasmatarul de unde imi iau agheasma intr-o sticla ,la locul mormintului SF.NECTARIE ,unde se afla un mormint imbracat in marmora alba ,…tot aici sint icoane pictate.In spatele acestuia se afla chilia SF.NECTARIE ,pe care o vizitam dupa ce ne intoarcem de la manastirea mare
Intru la un pangar aflat la iesirea spre aleea ce duce la manastirea aflata jos la care ajungem dupa ce strabatem aleea aceea minunata cu multe flori…caciam fost anuntati sa coborim pentru citirea acatistului.
Ajung jos unde admir doi mari chiparosi la intrare ,unde urc mai multe trepte din marmora alba inainte de a intra in frumoasa manastire unde iar ,la unul din altarelelaterale cinta acatistul SF.NECTARIE un grup de …romani.Ma inchin la icoana sfintului de la intrare ,la aceea central ,admir iconostasul frumos sculpat dar si mozaicul din fata lui care reprezinta GRECIA INSULARA….apoi intru si eu ,dupa o mica filmare a interiorului manastirii ,care avea schela in centru,manastirea era cu peretii albi ,in partea de sus fiind balcoane de jurimprejur.Tocmai au inceput monahiicitirea actistului ,care mi s-a parut cu refrenele cintate superb ,acatistul terminindu-se cu pomenirea celor care am dat pomelnicele la preoti ,adica pe noi cei prezenti ,cit si pe cei de acasa dragi ai nostrii.A fost minunat.Racla SF.NECTARIE este din argint cred sculpata si situata intr-un ancadrament din marmura alba frumos lucrata.
Plecam,dar dupa ce ne mai inchinam odata la icoana SF.NECTARIE ,unde din nou cinta monahii ..dar inainte de a pleca sus ,la chilia SF.NECTARIE filmez si exteriorul acestei frumoase ,minunate manastiri incadrat de terase de jurimprejur cu marmora alba pe jos…totul este alv ,peretii ,coloanele ..doar zidul ce strajuieste curtea interioara a manastirii este din caramida aparenta cu elemete religioase din loc in loc .Admir aleea cu flori de jos in sus acum.La chilia SF.NECTARIE,am intrat intr-un mic hol de unde duceau niste scari spre o pestera sau pivnita,cu cordon de oprie pus la nivelul scarilor;am intrat in prima camera care avea multe icoane pe pereti care au apartinut SF.NECTARIE,apoi am intrat in chila propriuzisa unde se aflau pe linga icoanele de pe pereti ,pe un birou de linga fereastra icoana Maicii Domnului adusa de Sfint de la Athos ,icoana la care El se ruga.Apoi dupa usa de la intrare se afla patul sf.Nectrarie ,din fier forjat ..de la fereastra micii chilii se desfasura ochilor o panorama foarte frumosadeluroasa.Dupa vizitare mi s-a permis ,mai tirziu cind nu erau vizitatori sa filmez acolo.La iesirea din chilie am vazut niste scari ce urcau spre o terasa de unde se oferea ochilor o splendida panorama a manastirii de jos cit si a imprejurimilor ,aceasta tersa fiind se pare cel mai inalt punct de admirare amarii manastiri si a imprejurimilor.
Dupa vizitarea chiliei monahii au intrat in paraclisul unde se afla mormintul sfintului si au slujit un paraclis cu pomelnice ale celor adormiti .Eu nu am participat decit putin caci nu fusesem la pangare si mai voiam sa citesc acatistul SF.NECTARIE ,la racla de sus unde se afla capul sf.Nectarie…acest fapt fiind o ocazie unica pentru mine.!
Am plecat cu parere de rau ca nu mai este timp de stat ,trebuind sa mergem la vapor…asta in ciuda faptului ca am stat multe ore acolo.Sfinte Necarie nu ne uita nici pe noi romanii in rugaciunile tale catre Domnul atotputernic.

ATENA NOCTURNA

Pe vapor unul din monahii cu care am fost prin Atena cu o seara inainte m-a invitat sa merg din nou cu ei ca sa vad si Acrople.Dragut din partea lui ca a sesizat cu o seara inaite pareremea de rau ca nu avem timp saajungem decit sub zidurile istoricelor pierte de pe Acropole.A fost o seara minunata caci de la piata OMONIA erau 2 km pina la ACROPOLE ;am urcat pe o alee mai scurta ce trecea printr-o terasa plina cu lume…dar si cu doi ciini mari de care mi-a fost cam frica sa nu ne muste..am ajuns la intrarea in Acrople unde programul era intre orele 8-17,la pretul de 12 euro intrarea.Erau gardieni acolo ..ara inchis,dar zidurile se pot admira si din exterior ,am coborit inspre parcul din fata care cobora spre faleza ..o faleza ca acelea de la mare,dar care ducea direct spre piata Omonia.Inainte de a cobori prin parc spre faleza am admirat vechiul stadion ,adica acele trepte in semicerc care au mai ramas din el.Pe faleza se aflau multe tarabe cu tot felul de produse ,terase frumos luminate cu luminatie de seara,unde cele mai multe erau goale…noi am luat cite o bere de la un dulap frigorific din cele aflate pe linga un ghiseu de ziare.Faleza era intermitent strabatuta de trenulete care plimbau turisti si care aveau statii din loc in loc ;ele erau ca si acelede pe faleza de la mare,deschise.Am intilnit in cale si un teren de sport unde la acea ora desi cam tirzie ,cam ora 21,se juca handbalde doua echipe de tineri.Am intilnit si o tinara care cinta dupa partitura din flaut,foarte frumos …dar am intilnit si citiva romanasi…romi cu acordeon si viori din Bucuresti,dar si altii din alte tari ,care cintau pe strazile Atenei dinspre Acropole.La coborire pe faleza am deviat un pic de la faleza ca sa urc pe un deal cu pietre tot memorabile ca sa admir Atena noaptea frumos luminata…caci sus la Acopole am admirat-o pe ziua ,acolo oferinduni-se un peisaj minunat al capitalei Greciei dar si ale memorabilelor colonade de pe acropole.Am admirat Acropole cu luminatia de noapte ,aceasta panorama vazuta de jos dintr-o anumita piata mai mica oferea un aspect complet de ansamblu al acestui memorabil site arheologic.Acolo in aceasta piateta unde se afla si o biserica ,inchisa la acea ora,erau mai multe aranjamente unde tinerii stateau si ascultau muzica prezentata de indieni ,un grup cu statie ,imbracati in costumul lor national multicolorat la femei si cu multe aranjamente de pene la barbati.Muzica era foarte frumosa si am avut ocazia sa admiram acest minunat peisaj numit Acropole cu luminatie nocturna,pe fondul unor melodii foarte frumoase..dar am admirat si un dans indian frumos redat de unul dintre cintareti.Ei vindeau si CD-uri cu muzica lor ,care erau cu stanta de originalitate..mi-am cumparat si eu pe acela cu muzica audiata…fata a observat ca imi place muzica si mi l-a oferit ,contra 5 euro ..in loc de 8 pe acela intitulat FANTASTIC DREAMS,un cd cu o muzica minunata…zic eu care in ultimii ani am ascultat numai muzica religioasa!
Am plecat spre piata Omonia pe care am traversat-o uitindu-ne si la gheretele cu diverse produse expuse,dar am vazut si un tinar pe strada care isi injecta drog in picir,arata foarte rau saracul…in piata in coltul opus celui prin care traversam noi erau grupuri de tineri care se drogau…tristete mare m-a cuprins vazindu-i stapiniti de droguri ucigatoare…dar ce putea m noi face….am ajus la hotelul la care eram cazati Epidravos ,unde am intrat dupa ce am cumparat pentru toti trei niste foarte bune prajituri la pachet..caci desi erau expuse in vitrina dupa ce am intrat am vazut ca acolo este o alimentare si nu cofetarie cum credeam eu.Am multumit tinerilot monahi pentru ca m-au invitat la plimbare in aceasta seara care s-a dovedit a fi minunata…un gest foarte frumos din partea lor… de neuitat !
Reply With Quote
Vechi 09.06.2011, 21:07:06
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit ATENA ZIUA ,in a 5-a zi

ATENA

Ajungem la ATENA dupa masa si sintem cazati la un hotel situat nu departe de piata OMONIA .Dupa cazare avem intilnire cu ghida cei care dorim sa vizitam biserica la care ajungem cu metroul

BISERICA SFINTULUI NICOLAE PLANAS

Este un sfint foarte iubit din viata lui pamintesca ,care umbla mult pe jos ,oamenii fiind bucurosi sa poata ai face servicil de a-L transpoarta unde avea nevoie.Este un sfint ocrotitor al familiilor.,prin rugaciunile Lui familiile redobindeau pacea si linistea in familiile lor….adica in toate familiile in care este chemat in rugaciune se ajunge la dragoste si intelegere.,ei biruind cu ajutorul Sfintului ispitele care le apar in familie.Intram in biserica impunatoare si ne inchinam la racla cu moastele sfintului NICOLAE PLANAS ,aflata in dreapa cum intram ,apoi ni se aduce din altar capul SFINTULUI NICOLAE PLANAS ,la care ne inchinam ,apoi admiram si ne inchinam si la celelate icoane din biserica ,ale SF.IOAN BOTEZATORUL si ale Maicii DOMNULUI.Sfintul a trait in secolul 19 si a fost numit pustnicul din Atena….a fost foarte iubit de credinciosi pentru bunatatea sa cit si pentru neiubirea de arginti.A trecut la DOMNUL pe 2 marie 1932.
Dupa inchinarea in frumoasa biserica merg sa vad Acropole cu doi monahi si doritori ,strabatem pe jos doua statii de metrou inspre Acropole ,dar nu urcam pina acolo fiind cam prea tirziu asa incit la intoarcere nimerimlexact in zona de bazaruri cu magazinele cu suveniruri de unde preturile cam saltate ma determina sa imi cumpar spre amintire doar o cana cu Acropole ,alte cumparaturi facindumi-le linga hotelul unde eram cazati ,ceva esarfe frumoase ,pentru cele de acasa dar si pentru mine la 3 si 5 euro bucata…dar frumoase!Inchei ziua cu niste cumparaturi ..fructe si rosii ,ardei ,care spre deosebire de alimente nu sint scumpe….dar micii erau al 2,5 euro unul!!! Frigaruile si mai scumpe…ma multumesc cu doua prajuturi foarte bune din care savurez in camera de la hotel ,magazinul fiind foarte aproape.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
IMPRESII DIN PELERINAJE sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 92 25.10.2020 19:35:30
Pacatele straine Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 20 10.01.2013 13:04:33
Bauturi tari si animale necurate NeInocentiu Secte si culte 0 12.05.2012 21:44:58
Impresii din pelerinaje -anul 2009 sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 4 31.08.2009 22:23:06
Despre religiozitate in diferite tari BogdanF Generalitati 0 04.07.2008 10:51:37