Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.09.2012, 21:17:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Nu, ci asta este ceea ce mie mi s-a parut ciudat pentru un site ortodox, intrebarea insa este pentru intregul postarii ca poate din restul ce mie imi pare ortodox poate voua nu vi se pare, sau poate pentru voi totul este ortodox etc. Vroiam sa stiu parerea voastra in legatura cu cele afirmate pe site, daca vi se par intr-adevar ortodoxe sau nu. Acum este mai clar? Voi primi si o opinie legata de acele postari sau inca nu? :)
De ce nu vii tu cu un citat din PSB si ne intrebi daca suntem sau nu de acord si trebuie sa ne chinuim mintea cu orice e scris pe cine stie ce site pe Internet?
Reply With Quote
Vechi 02.09.2012, 21:27:12
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Regula din catehism care spune ca o lauza nu poate intra 40 zile in Biserica este dogma sau nu?
Dogme in sensul deplin al cuvantului sunt cele clarificate la sinoadele ecumenice si locale. Acestea au fost clarificate pentru ca din cand in cand se trezea cineva care spunea ca a inteles mai bine.
Celelalte sunt adevaruri de credinta, pentru ca nu s-au gasit contestatari ca sa se tina sinoade, cel putin pana acum (de exemplu acum a aparut ecumensimul care ataca invatatura despre Biserica in sine).
Toate sunt invataturi de credinta.
Mai sunt canoane si practica Liurgica, acestea sunt si ele obligatorii dupa ce sunt adoptate. Diferenta este ca dogmele si adevarurile de credinta sunt revelate direct, nu se pot schimba nicioadata. Canoanele sunt reguli interne, ele se pot schimba de catre Biserica (ceea ce se intampla extrem de rar). Ce trebuie sa faca o lauza sau alte practici cred ca fac parte din canoane. Eu am intalnit direct un caz de Pasti, un cuplu venise sa se impartaseasca, desi bebelusul nu fusese botezat. Preotul nu a impartasit-o pe mama si i-a citit bebelusului rugaciunile care se fac la 8 zile si 40 de zile. Mama se putea impartasi doar dupa ce se boteza copilul. Cred ca la asta se refera cand spune ca nu intra in biserica. Noi credem tot ce invata biserica, nu ne batem capul cu tot felul de mii de intrebari si mici intrebari.
Reply With Quote
Vechi 03.09.2012, 00:02:15
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dogme in sensul deplin al cuvantului sunt cele clarificate la sinoadele ecumenice si locale. Acestea au fost clarificate pentru ca din cand in cand se trezea cineva care spunea ca a inteles mai bine.
Celelalte sunt adevaruri de credinta, pentru ca nu s-au gasit contestatari ca sa se tina sinoade, cel putin pana acum (de exemplu acum a aparut ecumensimul care ataca invatatura despre Biserica in sine).
Toate sunt invataturi de credinta.
Mai sunt canoane si practica Liurgica, acestea sunt si ele obligatorii dupa ce sunt adoptate. Diferenta este ca dogmele si adevarurile de credinta sunt revelate direct, nu se pot schimba nicioadata. Canoanele sunt reguli interne, ele se pot schimba de catre Biserica (ceea ce se intampla extrem de rar). Ce trebuie sa faca o lauza sau alte practici cred ca fac parte din canoane. Eu am intalnit direct un caz de Pasti, un cuplu venise sa se impartaseasca, desi bebelusul nu fusese botezat. Preotul nu a impartasit-o pe mama si i-a citit bebelusului rugaciunile care se fac la 8 zile si 40 de zile. Mama se putea impartasi doar dupa ce se boteza copilul. Cred ca la asta se refera cand spune ca nu intra in biserica. Noi credem tot ce invata biserica, nu ne batem capul cu tot felul de mii de intrebari si mici intrebari.
Site-ul respectiv apartinea bisericii ortodoxe grecesti. Si iata ca nu sunteti deacord cu o parte a invataturii sale dar apoi spuneti ca voi credeti tot ce va invata biserica. Eu insa vad bine ca nu. Si in plus de asta, un non-crestin nu are nici o sansa sa invete aceeasi ortodoxie selectiva pe care o practicati. Deci teoriile voastre despre dogme nu stau in picioare cu atat mai mult cu cat vad ca nu va puneti deacord nici macar asupra faptului ce este dogma si ce nu. Nu-i de mirare ca nu le puteti enumera in conditiile astea.

Mai am o ultima intrebare retorica: BO este in comuniune cu cei de stil vechi sau nu?...
Reply With Quote
Vechi 03.09.2012, 00:06:19
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
De ce nu vii tu cu un citat din PSB si ne intrebi daca suntem sau nu de acord si trebuie sa ne chinuim mintea cu orice e scris pe cine stie ce site pe Internet?
Nu are timp de PSB, e prinsa, in urmatorii 30 ani, cu exegeza pe care a inceput-o pe topicul "Inima"....:)
Reply With Quote
Vechi 03.09.2012, 00:25:35
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Nu are timp de PSB, e prinsa, in urmatorii 30 ani, cu exegeza pe care a inceput-o pe topicul "Inima"....:)
Asta daca macar as sti ce/cine este PSB..
Reply With Quote
Vechi 03.09.2012, 14:29:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Asta daca macar as sti ce/cine este PSB..
http://www.patriarhia.ro/ro/opera_cu...omisiapsb.html

http://oradereligie.uv.ro/PSB.htm
http://www.voscreasna.com/parinti-si...i-bisericesti/

Le gasesti aici:

http://archive.org/details/Psb-Colec...oriBisericesti
http://www.manastirea-vlahuta.com/p/...editia-jp.html

Daca ai probleme cu descarcarea, incercam sa-ti mai facem rost si de alte link -uri.

Mai este si un site in engleza, probabil sunt si texte care nu sunt inca traduse in romana acolo.

Eu zic ca ar fi bine cu asta sa incepi daca te intereseaza cu adevarat ceea ce spui ca te intereseza deschizand topicul.
Dar poate cautarea ta are alte dedesupturi si atunci chiar ne pierdem timpul de pomana.

Last edited by AlinB; 03.09.2012 at 20:31:41.
Reply With Quote
Vechi 03.09.2012, 20:55:13
Senior Member

Implicit

Citat:
Site-ul respectiv apartinea bisericii ortodoxe grecesti. Si iata ca nu sunteti deacord cu o parte a invataturii sale dar apoi spuneti ca voi credeti tot ce va invata biserica. Eu insa vad bine ca nu. Si in plus de asta, un non-crestin nu are nici o sansa sa invete aceeasi ortodoxie selectiva pe care o practicati. Deci teoriile voastre despre dogme nu stau in picioare cu atat mai mult cu cat vad ca nu va puneti deacord nici macar asupra faptului ce este dogma si ce nu. Nu-i de mirare ca nu le puteti enumera in conditiile astea.

Mai am o ultima intrebare retorica: BO este in comuniune cu cei de stil vechi sau nu?...
Cum iti spuneam, concluzia era deja pregatita de la inceput, trebuia doar un motiv ca sa fie spusa. Am scris si pe celalalt topic, adogmatismul ecumenist e doar o iluzie, de fapt sunt inlocuite unele dogme cu cele protestante liberale. Chiar si tu marturisesti acele dogme, tot ce credem se numeste dogma.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2012, 12:01:47
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Multumesc draga Pelerin

Studiul nu a ucis pe nimeni, perfect adevarat. Cum se face insa ca pe alte teme sunt atatia doritori sa publice postari lamuritoare cu raspunsul la intrebarea pusa etc etc., in timp ce la aceasta nu se gaseste nimeni cu exceptia catolicilor si a lui Iustin acuzat de protestantism, ci se dau doar trimiteri la studiu si asta in conditiile in care se afirma ca fara dogme nu-i mantuire? Eu raman atunci cu concluzia mea: nu se stie raspunsul
Stii raspunsul foarte bine.
Ceea ce incerci tu sa prezinti ca slabiciune a ortodoxiei este de fapt exact avantajul sau. Ortodoxia nu s-a concentrat pe legalism, pe forma, cum au facut-o alte pseudo-biserici. In momentul in care forma predomina ajungi la fariseism (din parabola cu fariseul si vamesul).
In viziunea mea biserica ortodoxa este cel mai bine descrisa de rugaciunea: "inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi". Avand inima infranta si smerita e destul de greu sa arzi pe cineva pe rug, de exemplu. Sau sa mergi pe teritoriul Rusiei si sa arzi de vii femeile, copiii si batranii dintr-un sat, pe care i-ai adunat in biserica din sat (care era din lemn aproape intotdeauna). Sau sa spanzuri 3-4 copii pe un fel de "brad" din scanduri dupa care sa te pozezi alaturi si sa trimiti poza victorios acasa nevestei tale ca sa vada si ea ce barbat adevarat esti. Si asta doar pe motivul ca tu esti "superior" inclusiv prin credinta ta protestanta.
Puteti ataca oricat vreti biserica lui Hristos, ce va ramane va fi tot biserica lui Hristos (pe care nici portile iadului nu o vor birui) si voi veti ramane in istorie drept ponegritorii acesteia.
Daca acest topic ar fi inceput cu idea simpla "hai sa incercam sa cristalizam si popularizam care sunt cel putin o parte din dogmele bisericii ortodoxe" atunci nu ar fi fost nici o problema. Dar acest topic a inceput cu idea "hai sa le aratam la prostii astia de ortodocsi ca nu-si cunosc dogmele". Hai sa-ti spun un lucru: eu nu cunosc dogmele bisericii ortodoxe. A auzit toata lumea? Eu sunt crestin otodox si nu cunosc dogmele bisericii ortodoxe! Acestea e bine sa le cunosti atunci cand deja ai avansat in har, cunoscand asemenea lucruri cand tu inca alergi dupa placeri toata ziua este foarte periculoasa pentru suflet pentru ca duce inevitabil la mandrie! Si asa uneori ma gandesc ca am avansat mult prea departe in teorie fata de avans zero (0) in practica.
Insasi intentia deschiderii acestui topic a fost murdara dupa parerea mea. Intentia murdara vine doar dintr-un suflet asemenea, "dupa roadele lor ii veti cunoaste". Si atunci mai conteaza dogmele?
Vechi 06.09.2012, 13:53:17
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de moldoveanu Vezi mesajul
Dar acest topic a inceput cu idea "hai sa le aratam la prostii astia de ortodocsi ca nu-si cunosc dogmele". Hai sa-ti spun un lucru: eu nu cunosc dogmele bisericii ortodoxe.
Vrei sa spui ca nu le cunosti pe toate, dar orice credincios ortodox cunoaste dogmele principale, acestea fiind in Crez. Credinta in Sfanta Treime este principala dogma.
Adiriana dorea de fapt sa arate ca nu au importanta dogmele, trebuie doar sa crezi in Iisus, singura dogma. Noi chiar daca nu cunoastem toate dogmele spunem ca la fel credem tot ce invata Sfanta Biserica.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2012, 15:02:47
antoniap
Guest

Implicit

Pentru mine, dogmele bisericii ortodoxe sunt poruncile evanghelice:
http://www.calauzaortodoxa.ro/calauz...evangheliei-i/

http://www.calauzaortodoxa.ro/calauz...vangheliei-ii/

De asemenea, si aceste sfaturi evanghelice:

http://tiedoamne.wordpress.com/predica-de-pe-munte/

La acestea se adauga Crezul ortodox si invataturile Sfintilor parinti ortodocsi referitoare la mantuire, desavarsire si la pastrarea dreptei credinte.

Last edited by antoniap; 06.09.2012 at 15:21:55.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dogme babesti camy_d Reguli in Biserica 164 03.08.2016 14:46:05
Ce inseamna pentru voi credinta - Dogme sau fapte? sophia Generalitati 69 20.05.2011 03:28:25
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 00:46:11
Biserici Ortodoxe si Biserici Schismatice adelin Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 4 27.01.2010 22:34:48
Diferite slujbe de inmormantare danyel Slujba inmormantarii 10 23.11.2009 13:32:37