|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
Liturghia pentru sarbatori
Exista carti in care este scris continutul, mersul Sf.Liturghii (ce spune/face preotul, ce spune/canta strana etc.). Daca nu gresesc se numesc "Liturghier".
Exista ceva asemanator pentru slujbele de sarbatori? Unde? La fiecare sarbatoare exista unele diferente in tipc, anumite cantari nu se canta, sau se inlocuiesc cu altele, etc., exista alte rugaciuni, psalmi, etc. La noi in biserica exista mereu aceeasi intrebare la fiecare sarbatoare: ce avem de cantat azi? |
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Avem urmatoarele carti: Triodul, Penticostarul si Octoihul.
Perioada Triodului este structurata in 3 saptamani/ 4 duminici de pregatire pentru Postului Sfintelor Pasti (Duminica Vamesului si a Fariseului; Duminica Fiului Risipitor; Duminica Infricosatei Judecati - numita si Duminica lasatului sec de carne; Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, numita si Duminica iertarii sau Duminica lasatului sec de branza) si 7 saptamani/ 6 duminici ale Postului Mare (Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfantului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfantului Ioan Scararul, Duminica Sfintei Maria Egipteanca si Duminica Floriilor). Penticostarul pentru perioada dintre Invierea Domnului si Inaltarea Sa. Octoihul pentru perioada care nu este dedicata Triodului si Penticostarului. |
|
|||
|
|||
Citat:
Sf Cruci Crucii tale ne inchinam ... .Apoi randuiala continua normal pana la Axion cand la praznice se canta axioane speciale in loc de Cuvine-se cu adevarat adica irmoasele cantarii a 9 a de la catavasii , la fel si la praznicele Maicii Domnului .Cam asta e in mare despre Sf Liturghie, in schimb greul este la randuielile Vecerniei si Utreniei care au particularitati mai multe ,adica o randiuiala pentru zilele de dumineca (Sambata seara Dumineca dimineata ) o randuiala pentru zilele sfintilor, si alta pentru praznicele imparatesti.pentru toate acestea si pentru desfasuratorul slujbelor adica randuiala lor iti recomand sa citesti Liturgica Speciala a parintelui profesor Ene Braniste ,acolo vei gasi toate rinduielile schematicmai bine detaliate decat in tipic pt ca e manulul atat al seminaristilor cat si al teologilor din facultate si sper sa te lamureasca si sa te multumeasca. |
|
|||
|
|||
Multumesc mult pentru raspunsuri. Cred ca mai intai am sa caut Tipicul bisericesc. Celelalte costa f.mult.
Problema este ca mi-ar trebui si un dictionar ca sa inteleg toate acele denumiri de cantari si rugaciuni mentionate in aceste carti. Trebuie sa existe si un dictionar de termeni religiosi. Stiu ca exista diferite carti unde se gasesc slujbele de la diverse sarbatori speciale, ce ati spus voi si mai este si Aghiasmatarul si o carticica special pentru slujba de Inviere si cele din Saptamana luminata. Mie imi trebuie deocamdata numai cantarile Liturghiei la zile de sarbatoare. |
|
|||
|
|||
poate te ajuta sa citesti aici: http://www.roea.org/pdf/Calendar-Tip...ic2009-ROM.pdf
|
|
|||
|
|||
Mireluta, e minunat! Multumesc mult!
|
|
|||
|
|||
ma bucur ca ti-am putut fi de folos :) spor in toate cele bune!
|
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare | ||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Liturghia: sacrificiu actual în Cer ? | Mihnea Dragomir | Sfanta Liturghie | 5 | 23.01.2012 12:33:44 |
Liturghia de dupa liturghie | Marius22 | Sfanta Liturghie | 23 | 07.06.2011 10:23:18 |
Ganduri bune de Sarbatori pentru forumisti | admin | Generalitati | 68 | 22.04.2009 20:33:33 |
Liturghia Darurilor + | cristiboss56 | Sfanta Liturghie | 1 | 13.04.2009 21:11:47 |
Exista vreun reminder la sarbatori pentru PC ? | Mihaiarte | Generalitati | 2 | 21.11.2007 18:06:46 |
|