Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Pelerinaje la locuri Sfinte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.11.2012, 19:30:48
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Videoclip si filmare cu manastirea

http://www.youtube.com/watch?v=X-SKi...cp,VIDEOCLIPUL
http://www.youtube.com/watch?v=38Wk-...=plcp,filmarea
Vechi 13.11.2012, 19:12:04
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Manastirea valdai

Plecam dupa ce mincam linga microbus la umbra unor copaci,mai departe si ajungem nu dupa prea mult timp ,intr-o dupa amiaza frumoasa la o manastire inconjurata de un laceste o peninsula si intram peste un pod care trece peste o vale sau canal mai adinc in parcarea spatioasa de la manastirea VALDAI .In rest vedem doar apa de jurimprejurul ei .Asteptind pe AURORA care a mers sa anunte venirea noastra si sa resolve cu cazarea,am admirat imprejurimile ,citeva cladiri linga parcare ,cimp cu iarba despartit de ziduri de curtile propriuzise si de manastire.Intrarea se face pe jos printr-un portal care are pe el picturi cu povestea icoanei PORTARITA de la Athos,caci manastirea are hramul acestei icoane pe care si-au ales-o de ocrotitoare.Vizavi de aceasta frumoasa poarta se afla un ponton spre lacul Valdai ,de pe care se vede dincolo de lac o localitate mare,probabil un oras.Linga ponton ,strajuit de stilpi cu becuri se afla trase citeva barci din lemn ,linga o baraca frumusica din lemn .Intram pe usa laterala ,aflata linga poarta cu icoanele ,dupa ce in prealabil studiem si harta locatiei in care ne aflam,expusa acolo mliga intrare.Intram intr-o curte mare ,spatioasa pe o alee care ne duce spre o cladire pe unde trecem pe sub un portal in curtea propriuzisa unde pe o alee strajuita de citeva banci din lemn ajungem la manastirea VALDAI ,frumoasa cu cupolele ei de aur care stralucesc in soarele dupaamiezii.Ambele curti sunt imprejmuite cu cladiri ,pentru cazari elegante ,probabil pentru persoane importante si pentru cei care platesc o cazare mai luxoasa,iar in curtea a doua apar in dreapta noastra clopotnita si chiliile;staretia posibil sa fie si ea acolo,iar in stinga apare o iesire larga spre lac,o cladire cu bucataria si o sala de mese mare,cit si cu spatiile de cazare la etaj intr-o sala mare cu paturi de campanie si cu un coridor unde se afla doua grupuri sanitare moderne,dotate cu dusuri doar cu apa rece la acea ora de seara,cind am fost cazati.Desigur ca mergem prima data spre manastire si pe o banca sta tocmai staretul manastirii care este roman,aflam mai tirziu,caci la inceput nu vorbeste cu noi ,ne priveste doar.ne inchinam in manastirea frumoasa ,care era in refacerea picturilor interioare.Ne inchinam bineinteles la frumoasa icoana a Maicii Domnului PORTARITA,plina cu atentii din aur agatate pe 5 rinduri de lanturi din aur.Icoana este luminata de candela care arde deasupra ei .Stau acolo in timpul vecerniei ,admir icoanele ,nu multe ,caci manastirea desi este impunatoare din exterior este mica in interior.Poate si pentru faptul ca are un coridor spatios care o inconjoara,la colt fiind si pangarul,iar dupa colt o masa unde scriem pomelnicele pe care le dam la pangarul mic,dar care are multe lucruri ,icoane si cesti ,farfurii interesante.Ma limitez la a-mi cumpara o cana din sticla care are pictata pe ea manastirea.Nu imi cumpar icoana pentru ca nu avea exemplare prea mici si poate mi s-a parut scumpa raportat la numeroasele locuri pe care mai aveam sa le parcurgemtotusi acuma imi pare rau ca nu am luat-o asa cum era !Dupa ce iesim din manastire suntem cazati ,ne ducem bagajele sus si apoi avem timp pentru o baie in lacul cu apa binecuvintata.Este tocmai linga poarta de iesire spre lac un loc pentru baie.Si spre lac manastirea este inconjurata de ziduri ,apoi o alee care trece printre copacii de pe linga lac duce spre fatada manastirii dar si spre o zona in padure cu loc de plaja si baie .Dupa baie care ne invioreaza dupa o noapte petrecuta pe drum ,participam la vecernie,apoi la masa,o masa gustoasa care se termina si cu o prajitura foarte buna,bombonele,fursecuri.Mergem la plimbare pe aleile din frumoasa curte,apoi la culcare.Baietii au fost cazati cei doi in paturi de campanie situate in holul spatios care ducea la camera mare unde dormeam noi ,femeile.De sus admir un frumos apus de soare spre lac.A doua zi participam la Sfinta Liturghie,apoi mergem la masama grabesc sa-mi iau si agheasama ,care se afla in manastirea SF.Arhanghel MIHAIL ,situata la etaj in cladirea care desparte cele doua curti,manastire mica cu icoane foarte frumoase ,unde ma inchin la icoanele Mintuitorului ,a Maicii Domnului si la frumoasa icoana a Sf.arhanghel Mihail..Masa a fost buna..dar nu chiar asa ca seara.Studentul s-a imprietenit cu un rus din alt grup aflat acolo ,care l-a invitat la masa lor pentru a mai conversa cu el in engleza.El mi-a spus ca acolo meniul era mai bun ,inclusiv cu prajituri pe care noi nu le-am mai primit.Asta poate pentru ca mincam a doua oara si cred ca masa costa ceva!Dar pe calugarul cu ordinea la masa l-a deranjat faptul ca studentul nu a stat la masa noastra.El nu era vinovat ca rusul pelerin l-a invitat linga el la masa si nici eu nu credeam ca asta ar putea deranja!!..probabil calugarul avea disconfortul discriminarii noastre la masa,posibil nejustificate decit pe criterii etnice,ca daca ar fi fost pentru criterii de plata nu avea de ce sa se supere!!
Eu asteptam sa plecam acuma spre Moscova ,unde era trecuta pe lista si cazare!!.....dar aflam ca vom sta la manastire pina seara,unde vom si cina apoi vom merge iarasi toata noaptea pe microbus.din nou minciuna dar acolo la manastire era asa de frumos incit sa stai pe banca linga alee sau pe malul lacului era o binefacere,in acel aer deosebit de curat si la liniste.Unii au mers la somn dar era un loc minunat in care stiam ca nu voi mai reveni si cum eu eram singura care aveam si costumul de baie cu mine,celelalte avind doar camasa de baie..am plecat cu studentul dupa ce mi-am luat cele necesare,pe aleea de linga lac care duce spre o padurice.Aici era un loc de plaja dotat si cu niste leagane cit si un vad pentru a intra la baie in apa lacului Valdai .Mai era acolo la scalda si o familie de rusi tineri cu un copil mic de citiva anisori.Apa era placuta ca temperature,fiind o zi frumoasa de vara, destul de mare putin mai departe de mal unde se afla si trestie.Nu ne-am avintat foarte departe desi in locul unde ne aflam era nisip,dar mai incolo apa depasea statura noastra!Am stat aproape doua ore sau mai mult in apa ,putin pe plaja si avind un sentiment deosebit fiind alaturi de manastire,din apa admirindu-i frumoasele cupole din aur ,manastirea aflindu-se exact in dreptul nostru.A sta mai mult intr-un astfel de loc ,ne-a permis sa savuram totul ,toate binefacerile,datorate slujbelor la care am paricipat,baii,aerului cit si peisajului.Baiatul din Roman a spus confirmind si el ca manastirea VALDAI este un loc minunat.
Dupa amiaza paticipam din nou la vecernie ,eu dupa slujba ii dau staretului o icoana a Maicii Domnului PORTARITA de la manastirea PRILOG de linga Satu Mare spunindu-I ca si la noi se afla o manastire in Ardeal cu acest hram.chiar mi-a parut bine ca scria sub icoana locul de unde provine.apoi mergem la masa si pe la ora 22 plecam .La microbus vine si staretul de la care ne luam ramas bun sarutindu-I dreapta si cerind o binecuvintare de la Prea Sfintia Sa.Este o persoana care emana liniste si simplitate naturala .Imi spune ca aici nu are pentru cine sa tina slujbe in limba romana si ca desi sunt si studenti romani acolo nu au biblii si nici carti in limba romana .I-am spus despre persoana care a infiintat manastirea PORTARITA de linga Satu Mare ca a facut- o cu banii de la vinzarile de carti religioase ale editurii Pelerinul Roman pe care a infiintat-o pe locul mostenit de la parinti..Poate ca ar fi trebuit sa iau adresa exacta si sa fac un efort pentru a trimite staretului EFREM, care se afla aici de 40 ani, citeva carti de la editura Pelerinul Romin si o Biblie in limba romanadar nu am facut-o .inca.Pe arhidiaconul GHEORGHE BABUT de la editura nu am reusit sa-l conving spre a face o vizita in Rusia si acolo sa duca ceva carti de la editura Sfintiei Sale.Calatorim noaptea ..dar eu dupa baie intr-un asemenea loc si nesomn dupa amiaza, am petrecut destul de bine noaptea pe scaun .Ajungem dimineata devreme la Moscova.dar in loc de a merge la manastirea Sfintei MATRONA ,unde sunt cozi mari si sa cistigam timp ,stam o ora asteptind sa se deschida manastirea MARAMA VERONICAI,aici fiind calugarul care se ocupa cu rezolvarea vizelor pentru romanii care vor sa vada manastirile din Rusia,cu care Aurora trebuia sa se intilneasca dupa slujba!....Dar se putea incepe cu Manastirea Sfintei Matrona ,caci nu am fi pierdut timp pretios si nu am fi pierdut manastirea SF.TIHON DIN ZADONSK,un mare sfint rus care are si scrieri duhovnicesti memorabile.dar ce sa-i faci .daca nu cade fisa organizatoareie rau !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=YSN74lGvRcI&feature=plcp

AICI VEDETI SI VIDEOCLIPUL CU MUZICA DE LA MAN.VALAAM ,foarte frumoasa
Vechi 15.11.2012, 23:55:41
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Moskova

MANASTIREA MARAMA VERONICAI

Este manastire de calugari.Ajungem la aceasta manastire dimineatza devreme pe la ora 5 si trebuie sa mai asteptam pina pe la ora 6,30 sa se deschida poarta ca sa putem intra.O alee ne duce spre poarta de intrare deasupra careia domina icoana care da si numele acestei manastiri.Intram intr-o curte care are in stinga pangarul si in dreapta locul portarului ;facem la dreapta pe alee ,trecem pe linga o troita in stinga noastra ,la care ma inchin,apar citeva banci si manastirea in care urcam citeva trepte si ajungem intr-un coridor unde se afla icoana facatoare de minuni ,ATOTIMPARATESA,la care ne inchinam inainte de a intra in biserica printr-o usa care apare la dreapta noastra.Am observat ca si monahii care intrau pentru a oficia slujba de dimineatza se inchinau la aceasta icoana a Maicii Domnului.Coridorul se continua si cotea la dreapta pe colt fiind un pangar ,iar dupa colt aghismatarul cit si locul pentru spovedit.Si pe aici prin spate era o usa prin care se intra in biserica.Biserica era foarte inalta sustinuta de 4 coloane pe cele 4 fetze ale coloanelor se afau icoane foarte mari si frumoase la care ne-am inchinat.retin icoana SF.TAR NICOLAE CU FAMILIASpatiul nu era mare inauntru,iconostasul foarte inalt ,cum sunt cele mai multe mai ales in manastirile mai vechi.Participam la Sf.Liturghie si ascultam un cor de barbati extraordinar de frumos,nu am auzit asa cor puternic decit la manastirea SERPUHOV.Dar in ciuda vocilor puternice corul nu deranja urechile noastre ,ba din contra ne inalta sufleteste.Dupa terminarea Sf.Liturghii mai stam pe banca ,vizitam pangarul pina Aurora ia legatura cu monahul cu vizele .Acela ne-a insotit in microbus pina la

MANASTIREA SFINTEI MATRONA

Sf.Matrona,sfinta la care m-am rugat la sfatul duhovnicului inainte de a sti ca vom reusi sau nu sa plecam in acest pelerinaj ,a fost oarba din nastere,deci a avut o cruce grea si totusi ea a fost o mare mingiiere pentru foarte multe suflete si este si astazi foarte grabnic ajutatoare,dovada fiind si cozile credinciosilor la inchinare atit la icoana aflata in curte pe peretele manastirii ,cit si la moastele aflate in manastire.Praznuita pe 19 aprilie dupa calendarul vechi a fost numita de SF.IOAN DE KRONSDRAT al 8-lea stilp al Rusiei.
Dupa ce parcheaza microbusul ne apare in fatza noastra peste drum biserica Acoperamintul Maicii Domnului unde vedem pe perete icoana Sfintei Matrona.Traversam si intram intr-o curte marginita de citeva pangare,apoi cotim spre dreapta si intram intr-o curte spatioasa unde pe peretele manastirii se afla o icoana mare a sfintei Matrona si lumea statea déj la o coada foarte mare.Trecem pe linga o cladire care contine un mare aghiasmatar de unde ne vom lua aghiasam dupa ichinare.Alaturi de prima manastire se mai afla una ;trecem la o alta coada care pleaca din spatele unei troite spre prima manastire unde se afla moastele Sfintei la care ne vom inchina dupa cam doua ore de asteptare.Calugarul sta cu noi si ne incurajeaza ca avem noroc ca este coada foarte mica ,dar ca a doua zi urmau sa vina 3 autocare din Romania.Ma nimeresc la coada linga un moldovean din Ucraina care lucra in Moskova care imi spune ca el a fost grabnic ajutat de Sfinta in problemele lui.Grupul ramine la coada si eu intru in aceasta biserica a doua ,mai apropiata de noi,sa ma inchin si sa dau pomelnice,cumpar si 3 iconite cu SF.Matrona,luminary pe care le aprind in fatza unei icoane a Sfintei aflata in biserica...apoi ma reasez la rind.Ajungem in cele din urma sa intram in biserica prima,unde ne inchinam la icoanele aflate acolo ,trecem pe linga iconostas,care este de culoare alba si intram intr-o incapere mai mica,legata de biserica ,unde intr-o racla foarte frumoasa se afla moastele acestei mari sfinte a Rusiei .Aci se afla si un gardian care supraveghea lumea .Pe peretele opus spre iesire era icoana identica cu aceea din curte la care ma inchindar eva mai mica ca marime.Nu era voie de filmat acolo,dar inainte de a iesi am rugat-o pe sfinta sa ma ajute sa iau citeva imagini spre amintire si sa nu ma vada gardianulsi nu m-a vazut!!Dupa iesire am mers la aghiasmatar unde era foarte multa lume,nicaieri nu am vazut atit de multa lume care sa ia aghiasma ca aicea!!Desigur ca mi-ar fi placut sa ma inchin si la icoana din curte,dar rindul era mai mare ca atunci cind am intrat in curte.Persoana cu probleme din grupul nostru ,insotita de Aurora .cind s-a aflat cam la 6 metri de icoana a inceput sa se contorsioneze si sa geama ,asa incit Aurora s-a apropiat cu ea de garduletul cu portita aflat in fatza icoanei si cei doi gardieni le-au lasat sa intre in afara rindului.
Din pacate trebuie sa plecam dupa ce am stat aici 3 ore bune ,cind puteam sa nu stam daca veneam la ora 5 dimineatza aci prima data!Plecam inapoi la manastirea Sfinta Marama pentru ca trebuia sa l lasam acolo pe calugarul rus,roman de fapt din Ucraina probabil, si pentru ca urmatoarele doua obiective se aflau aproape.

CATEDRALA IISUS MINTUITORUL

Se numara printre cele mai mari biserici din lume.Era situata pe un deal ,dealul Vrabiilor.Desi piatra de temelie a fost pusa in anul 1817, biserica este mutata de urmatorul tar,Nicolae,mai aproape de Kremlin.Distrusa de comunisti cu tunurile ,acest lacas simbol al Rusiei crestine este refacut intre anii 1996-2000.Inalta de 103 metri ea impresioneaza atit la exterior cit si in interior,unde incap 10.000 persoane.Un parc foarte frumos aranjat inconjoara acest loc.Urcam mai multe trepte spre o mare terasa marginita de un gard negru din fier forjat .Dar mai intii coborim citeva trepte pentru a intra sa mincam ceva la o autoservire aflata la demisol.Imi iau si eu o ciorba si felul doi.Intarea in biserica cu ziduri albe ne introduce intr-un spatiu imens unde admiram altarul central care este impunator si domina celelalte doua altare laterale,unde se afla moaste intregi ,lateral de ele ,la care ne inchinam.Nu era voie sa filmamdar totusi asa mai pe ascuns am reusit sa filmez interiorul fara sa ma prinda nimeni ,pentru m-am rugat la Domnul nostru sa ma lase sa iau imagini ca amintire de la aceasta memorabila si foarte mare si frumoasa catedrala !Picturile de pe bolta si pereti sunt deosebite cu redare expresiva si culori pastelate.Coborim la un demisol unde se afla inca o biserica mare pictata .Ma inchin si ma deplasez pe un coridor lateral admirind icoanele de pe pereti ,dar apare o maica care imi zicepricep eu atita ca nu este voie pe acolo.Iesim pe sus si intilnim un pangar mare spre iesire cu multe icoane frumoase si imagini,picturi din manastire.Imi pare rau ca nu mi-am cumparat si eu un plic cu icoane pozate din catedrala .Stam putin pe terasa si admiram Kremlinul si biserica Vasilii Blajenii care se vede de aici foare bine ,ea fiind situata in piata Kremlinului.
Ocolim catedrala pe lateral si traversam drumul spre magazinul mare Sofrino,magazin cu icoane si obiecte bisericesti.Cumpar citeva icoane mijlocii ca marime ..in rest ma mai uit ce se mai vinde pe acolo.Apoi mergem cu Aurora la schimb valutar ca sa schimbam euro in ruble caci mai aveam zile importante de stat si vizitat prin Rusia.Apoi ne indreptam pe jos spre piata rosie.Trecem podul peste fluviu si ajungem sub zidurile Kremlinului.
Vechi 15.11.2012, 23:57:43
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Videoclipuri cu catedrala si kremlinul

http://www.youtube.com/user/sofiaiug...l=first_upload
Vechi 17.11.2012, 21:31:20
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Kremlinul,manastirea danilov

KREMLINUL

Zidurile sunt rosii intra-devar si foarte inalte.In sfirsit ajungem la o cotitura in care se face intrarea intr-un spatiu larg marginit de zidurile rosii in stinga si mai multe cladiri in dreapta si in fatza,iar in mijlocul acestui vast spatiu se afla o biserica devenita muzeu ,deosebita la exterior ca si lucratura,dar inchisa la acea ora a dupaamieziidin pacate.Este biserica Vasilii blajenii ,veche de 450 ani,care il are ca aparator pe sf.VASILE cel nebun pentru Hristos ale carui moaste se afla in capela din mijloc.Exteriorul foarte colorat si care include si elemente arabe,ii confera un aer deosebit .Aceasta biserica deosebita este asezata in mijlocul unei pietze deosebite si in mijlocul Moscovei dar si a intregii Rusii,ea fiind un simbol al Rusiei.In interiorul zidurilor rosii si inalte se vede o biserica cu cupole din aur,ma gindesc ca aici se roaga cei care conduc Rusia ,adica conducerea politica a Rusieifrumos ar fi sa fie si la noi asa ceva la parlamentari ,deputati si guvern ,mai ales presedintele ar trebui sa se roage zilnic dimineata intr-o asa biserica ca sa-l lumineze Dumnezeu atit pe el cit si pe ceilalti guvernati cum sa conduca tara noastra spre bine ,cum sa cirmeasca dinspre prapastia spre care ne indreptam vertiginos spre o ruta mai buna .Doamne lumineaza-le mintile !!!.....In piatza se afla la coltul opus intrarii noastre o biserica deschisa dar nu mai este timp pentru a intra in ea ..din pacate..pina la ea mai aveam de traversat piatza.Iesim din piatza numita rosie ,traversam bulevardul si intram pe linga ziduri intr-un parc vast cu o alee principala si cu multe tonete cu sucuri si inghetata.Parcul este situate de-a lungul zidurilor rosii ale Kremlinului ..admiram si cladirile de culoare galbena aflate in interiorul acestor ziduri,cit si parcul cu spatii verzi si copaci umbrosi sub care stau in grupuri rusii la racoare in aceasta dupaamiaza de iulie.Iesim prin partea opusa printr-o usa din zid arcuita si ajungem din nou la autostrada cu circulatie intense.Nu departe ne asteapta microbusul care ne duce intr-o zona mai periferica la

MANASTIREA DANILOV

Cea mai veche manastire a orasului Moscova ,din 1282,a fost construita de cneazul Daniel,fiul sf.Alexander de Nevski,ale carui moaste se afla aci in biserica ctitorita de el ,unde a fost si calugar.Intram pe o poarta impunatoare ,lasam pangarele de la intrare la care revenim dupa inchinare,strabatem o curte care are in centrul ei o fintina si ne grabim sa intram ,caci manastirea era pe inchidere,intram la moastele sf.Daniel unde ne incinam la racla acestui sfint in prezenta unui calugar,iar biserica mare o privim doar, caci se inchisese ,printr-o usa deschisa spre locul cu racla ,care se afla separat de iconostas si de interiorul bisericii print-un zid.Ma opresc la iesire la pangarul de sus unde iau o sticluta cu ulei ,iar de la pangarul de la iesire imi iau o iconita cu SF.DANIEL.Alaturi mai era deschisa si o placintarie de unde mi-am luat o placinta de mincare.In curtea spatioasa a manastirii se afla inca o manastire,cu ziduri galbene, cu banci in fatza ei si un parc .Era inchisa bineinteles cam repede inchid ei manastirile ,la ora 17 spre 18.
Din pacate nu ne mai permite timpul sa mergem la manastirea DONSKOI,unde sa ne inchinam la icoana Maicii Domnului Donskaia si la moastele SF.TIHON..dar greseala de dimineatza cu statul prea mult la rind la manastirea Sfintei Matrona am platit-o noi.Ar trebui pentru Moscova sa fie allocate macar o zi si jumatate,chiar doua pentru a vedea toate cele 3 manastirii importante,acestea doua amintite si manastire Novodevoci ,unde se sfla icoana Maicii Domnului SMOLENSKAIA.Pleam spre lavra SF.SERGHIE de Radonej.
Vechi 21.11.2012, 13:02:57
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Am fost trei zile în Israel cu serviciul. Ar fi trebuit să stau o lună și ceva, dar din cauza războiului m-am întors ieri acasă.

Acum cîteva seri mă întorceam de la lucru, pe la ora șase. La un moment dat a sunat a doua alarmă și eu abia intrasem în Tel Aviv. Toți au tras pe dreapta și atunci am parcat și eu într-o stație de autobuz. Imediat ce am ieșit din mașină, și-au făcut apariția două rachete deasupra orașului. Au fost interceptate chiar deasupra mea, poate la vreo 2km înălțime. A fost o explozie roșie pe cerul nopții, urmată de o bubuitură groaznică. După puțin timp aerul a căpătat un miros greu de praf de pușcă. Oamenii stăteau pitiți pe după mașini, care pe jos sau în genunchi. Totul a durat poate 30 de secunde și atunci am plecat de acolo cît am putut de repede, din cauza resturilor metalice care puteau cădea chiar în zona unde eram.

Ieri în aeroport, după ce am trecut de 6 șase puncte de control, la poarta de îmbarcare scria DELAYED. Atunci nu știam de ce era întîrziat zborul, dar am observat că lumea se îmbulzise la gura tunelului. După ce am intrat în avion, am fost anunțați că începînd cu ora 16:00 aeroportul se închide, acceptînd numai aterizările. Și mai erau cîteva minute pînă la fix. Un grup de francezi mai gălăgioși au început să strige: Allez, allez, allez!!! Cînd ne-am luat zborul, lumea a aplaudat, au strigat de bucurie...

Important e că în aceeași zi m-am trezit la ora 4:00 și am plecat să vizitez Ierusalimul. Am văzut locul răstignirii, Biserica Sfîntului Mormînt, Via Dolorosa (cît a mai rămas din ea, că s-a construit alandala nerespectînd drumul Crucii), scăldătoarea Vitezda, Zidul Plîngerii și orașul vechi în general, cît am avut timp. Mi-am cumpărat o hartă, dar prin oraș nu prea am găsit semne cu obiectivele creștine. Moscheea cu acoperiș aurit e accesibilă numai musulmanilor, iar peste tot e plin de poliție și de armată.

În fața locului Răstignirii am bătut trei metanii mari:

- prima pentru faptul că Dumnezeu a creat lumea acceptînd posibilitatea Jertfei proprii
- a doua pentru că Hristos ne-a dat șansa mîntuirii după cădere
- a treia pentru că sînt în viață

Deci dacă aveați de gînd să vedeți Israelul în perioada asta, vă sfătuiesc să renunțați.

PS: Trebuie să menționez aici că m-am uitat atent pe geam cu ochiul liber, la 10km altitudine, și nu am văzut nici un fel de curbură a orizontului. :) Am văzut în schimb Athosul în treacăt, la sugestia căpitanului.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2013, 21:54:24
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Lavra serghie posad

Este o lavra foarte mare la care ajungem dupaamiaza tirziu,pe inserate.cind ziua se ingemana cu noaptea .Admiram inca din microbus turnurile manastirilor lavrei ,intemeiata de Sfintul SERGHIE DE RADONEJ ,un mare sfint al Rusiei.Intram in localitatea linga care se afla lavra,localitate mare unde au inceput sa se aprinda luminile de seara si mergem la o vila pensiune unde suntem cazati in camere cu paturi suprapuse ,cu grupuri sanitare pe coridor,foarte curate si situata linga un mare parc.Prin acest parc am ajuns a doua zi dimineatza la manastire,am strabatut parcul ,am traversat strada si prin alt parc,aflat in fatza manatririi am intrat pe o poarta laterala ,poarta centrala ,care era in renovare deschizindu-se mai tirziu.
Astfel am ajuns in curtea lavrei o curte mare in care domina clopotnitza ,unde aveam sa constat mai tirziu ca se afla si un pangar.Cea mai mare manastire cu cupole albastre are in fatza ei o fintina arteziana care adapa pelerinii prin mai multe tevi aflate in cerc ,prin care vine o apa rece si foarte buna,cea mai buna apa de baut de la manastirile din Rusia!Alaturi de aceasta manastire mare se afla o alta care era inchisa fiind in renovare ,iar alaturi de ea se afla manastirea mai mica care adaposteste racla cu moastele Sfintului SERGHIE DE RADONEJ ,a carui icoana am vazut-o prima data in viata la manastirea Pecioara .Racla se afla linga iconostas ,lumea, multa la acea ora matinala ,sase dimineatza era insiruita la coada trecind prin fatza iconostasului inalt si aflat in semintuneric la aceasta ora.Ajung si eu sa ma inchin si sa ma rog la acest mare sfint al Rusiei,ale carui moaste se afla intr-o frumoasa racla,luminata de mai multe candele.Este emotionant atunci cind stii ca te inchini la un mare sfint!!..ocazie probabil unica pentru mine.Apoi am iesit in biserica si de acolo in pronaos unde se afla un calugar de la care am cumparat luminari, si la care am dat pomelnice.Pomelnicele pentru o zi sunt gratuite aicea,iar pentru 40 zile [sau mai putine] sunt contra cost,200ruble de persoana.!ca si alte manastiri din Rusia.Incepe Sfinta Liturghie de dimineatza ,dar eu pentru ca nu intelegeam nimica m-am gindit sa citesc acatistul Sfintului .dar a venit cind ma aflam cam la jumatate cu cititul un om ,mirean ,care mi-a zis ceva..nu intelegeam eu ce,dar am vazut ca se duce la calugar ,il intreaba ceva ,apoi se intoarce si imi da de inteles sa nu mai citesc din carte.Eu mai aveam nu prea mult pina sa termin acatistul asa ca nu m-am conformat.Discutind cu ghida noastra am aflat si de ce.Atunci cind se savirseste Sfinta Liturghie este chiar un pacat sa se ocupe crestinul de altceva ,chiar si de rugaciuni la un sfint,fiindca Mintuitorul nostru este mai mare decit orice sfint,oricit de mare ar fi El si citirea altor rugaciuni este o lipsa de evlavie fatza de Dumnezeu si Fiul Sau!!ATENTIE MARE AICIEA!!M-a impresionat placut grija pe care o au rusii ca noi ,crestinii sa nu adaugam alte pacate cind stam in biserica.Dupa sfinta liturghie s-a continuat inchinarea la Sfint ,coada fiind si mai mare acuma,dar totusi m-am mai inchinat si eu inca odata,caci asa am simtit eu nevoia.Apoi un calugar deschidea o usa laterala linga racla pe unde am coborit putin pe un coridor intr-o biserica aflata in acelasi corp de cladiri unde ne-am inchinat la moaste intregi ale mai multor sfinti aflti in racle in doua incaperi .Scrisul fiind in limba rusa nu am putut sa citesc numele sfintilor de acolo la care m-am inchinat,acolo fiind iarasi multa lume.
Am iesit intr-o alta curte in spatele manastirii si acolo,linga o iesire din manastire,iesire posterioara spre lac ,am intrat la un pangar,apoi am iesit si am luat-o pe aleea paralela cu zidurile foarte inalte din piatra ale manastirii,alee care trecea pe linga lacul cu pesti.Acolo am vazut o vila din lemn cu etaj pe mal ,unde era un om pe care am incercat sa il intreb unde este izvorul vindecator .Numai in limba romana nu m-am gindit sa incerc pina cind l-am auzit zicind in romanesteoare ce vrea asta de la mine?!...atunci am stat de vorba cu el ,am aflat ca este basarabean ca este sofer la un egumen roman a carui vila se afla in fatza ochilor mei .Despre izvor mi-a spus ca nu este vindecator ,dar tot nu l-am gasit caci nu mi-a spus sa cobor in parcarea mare aflata la coltul zidului .Afind ca sunt ardeleanca m-am trezit ca are o parere foarte buna despre unguri ,i-am zis ca e bine ca o are asa dar ei nu toti sunt asa cum vor sa para de buni.!si intentiile lor sunt acelea de secesiune.El m-a privit si nu a mai zis nimica,impresia mea de moment ca unele personae bisericesti au spioni pe linga ei mi s-a intarit cind am aflat de la student ,care a mai fost cu un an inainte aicea,ca izvorul este vindecator,cum aveam si eu sa constat mai tirziu dupamiaza.Deocamdata am plecat la dreapta prin parcul mare aflat in fatza manastirii si am trecut pe linga statuia foarte mare din bronz a Sfintului Serghie de Radonej pe care am admirat-o cit e de frumoasa si am filmat-o.Apoi am intrat din nou in curtea manastirii pe poarta mare si am participat la Sfinta Liturghie ,cit am mai prins din ea care s-a tinut in biserica mare ,unde apoi ne-am inchinat la doi sfinti cu moaste intregi.Aicea cineva mi-a dat de inteles ca nu e voie filmatul si pentru ca nu am inteles chiar din prima clipa ,m-a amenintat ca imi ia aparatul.Eu am filmat discret pina atuncea ca sa nu deranjez slujba ,nestiind ca este interzisa filmarea,caci in biserica cu racla SF.SERGHIE am putut sa o fac inainte Sf.Liturghie.
Am baut apa de la aceasta frumoasa si interesanta fintina,am stat pe bancile aflate acolo in semicerc,am admirat cladirile si manastirile aflate jurimprejurul curtii,apoi am aflat de la student ca in una din cladiri se afla un muzeu la care ei au fost dusi anul trecut.Am intrat la un pangar de linga manastire ,aici se afla cele mai multe pangare ..si la Divevoo!Mi-am cumparat doua iconie cu Sf.Serghie si ulei .Am plecat spre cazare la prinz si am vazut o multime de tarabe care porneau din afara manastiri si dughenele coborau la un demisol care trecea prin acel parc.Am cumparat citeva esarfe frumoase ,intra-devar frumoase!!.Drumul iesea chiar linga vila noastra .Alaturi erau doua restaurante si un magazin cu multe lucruri frumoase unde am remarcat o esarfa deosebita pe care am cumparat-o pentru fiica mea,desi ii mai cumparasem doua frumoase ,tineresti.Vizavi de vila era un restaurant cu autoservire unde se putea lua masa la preturi rezonabile ,mincaruri de post si din peste.Apoi am plecat la vila sa imi string lucrurile .Unele persoane obosite s-au intins spre odihna.Eu mi-am zis sa nu pierd timp pretios si mi-am luat inca doua sticle pentru a le umple cu apa.Am trecut din nou prin zona cu buticurile pe coridorul lung si imi pare rau ca nu am intrebat la CD-uri daca au cu cintari de la manastirea lor,asa ca nu am muzica de la asa o mare lavra!Erau afara la tarabele din parc si blanuri,caciuli de blanuri ,precum si alte lucruri interesantedar eu mi-am pastrat rublele pentru luminari,pomelnice si icoane.Am intrat la fintina ,in lavra pe poarta mare si am vazut acolo un grup de chineji care aveau ghid.In lavra erau ghizi ca si la Valaam si Solovat ,dar Aurora ne-a vitregit aicea de explicatiile unui ghid,care ar fi fost interesant de ascultat,caci erau foarte multe de aflat despre lavra si despre moastele sfintilor aflate aciceaasta a fost o insuficienta organizatorica!!!Linga poarta principala impunatoare se aflau si incaperi ca un fel de cofetarii ,de unde mi-am luat si eu o placinta.Mi-am luat apa si apoi ma nimeresc sa ma intilnesc cu studentul care imi spune ca trebuie sa plecam sa ne luam lucrurile de la vila .Am mai intrat cu el intr-un alt pangar si am cumparat o esarfa frumoasa pe galben corail.Am plecat la vila si am eliberat camera,am asteptat sa vina microbusul sa ne ia si acesta s-a oprit in parcarea mare de linga parcul mare din fatza manastirii,lateral de manastire.Acolo ,coborind pe un podet am ajuns la locul cu izvorul vindecator .Aici se afla un mic paraclis din lemn cu icoane si loc de aprins luminari .Este locul de rugaciune inainte de a intra la baie ,intr-o alta casuta din lemn ,la care era coada.Un pangar,aleile strajuite de flori,bisericuta,izvorul cu apa din padurice de unde rusii isi luau apa in damigene m-a facut sa imi dau seama ca studentul a avut dreptate si ca acel moldovean basarabean m-a mintit cu rea intentie !!Imi aminteam cum mi-a spus ca izvorul este tot inainte fara ami explica si cum sa ajung la el.!prin parcare si coborirea mai multor trepte.El era ascuns privirilor trecatorilor ,doar poate cei care se nimereau pe podetul de peste riul mic ar fi putut sa priveasca in jos daca ar fi stiut ca acolo se afla izvorul.Am facut baie in acest izvor care avea 4 grade Celsius ,prin cufundare de trei ori, cu semnul Sfintei Cruci de fiecare data.Aci coada era mai mare pentru ca intrau alternativ femeile si apoi barbatii in grupuri,fiind o singura incapere
.Am plecat din lavra aceasta minunata dupa amiza ,asa incit am avut tot timpul sa ne rugam ,sa ne inchinam ,sa vizitam, sa mergem la pangare,si la talciocul aflat in drumul nostru de la manastire spre vila.Daca dupa SF.Liturghie am vizitat lavra si am revenit de 3 ori ,am facut baie in izvorul vindecator ,mi-am luat apa din curtea lavrei de la frumoasa fintina ,am simtit ,adica am savurat ,adica am avut timp destul sa ne bucuram de ceea ce ne oferea ea.Este o mare deosebire sa trecem rapid sau mai alene,ca si la ostrovul Valdai pe la importante locuri sfinte!Aceasta s-a putut pentru ca urmatoarea manastire era relativ aproape si la ea am ajuns in cam un ceas.
http://www.youtube.com/watch?v=t8PZTQKRU9A
Vedeti videoclipul cu lavra SF.SERGHIE DE RADONEJ
Vechi 17.01.2013, 21:10:44
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Manastirea solba,rusia

Ajungem la aceasta manastire dupaamiza si suntem primiti de o maica romanca.Aicea,in inima Rusiei , la aceasta manastire stareta este romanca ,iar mama ei schimonahie.Sunt aicea calugarite romance si rusoaice.Parcam intr- o parcare mare si nefinisata inca,alaturi este un deal cu padure ,unde ciugulim ceva din traista proprie si apoi intram in manastire printr-un portal impunator care contine si clopotnitza.Curtea manastirii incadrata de cladiri de jurmiprejur ,multe in rosu ,altele tencuite si varuite la exterior dar nefinisate inca in interior ,are o alee spatioasa incadrata de pini care ne conduce la manastirea cu cupole albastre,situata central in acest spatiu care desi este mai mult santier ,este foarte ordonat.Alaturi de manastire se afla o cladire frumoasa cu ziduri albe si cupole albastre,anume staretia,protejata superior de mai multe icoane pictate sub cupole de jurimprejur.Intram in manastire unde se desfasura vecernia la acea ora .Avem ocazia sa ascultam un cor de maici cu voci ingeresti ,fapt care m-a determinat sa sa imi cumpar dupa vecernie un CD cu cintece religioase ale maicutelor de aici .S- a cintat in limba rusa.Micul pangar aflat imediat dupa intrarea in manastire este deservit de o maica romanca.Facem si pomelnice pentru SF.Liturghie de a doua zi la care vom participa.
Desi noi am sosit ,cred pe nespusa masa,fara anunt in prealabil.caci pe program scria manastirea Solga ,cu posibila cazare.Solga insa este cu totul o alta mare manastire pe malul Volgai ,unde se afla moastele Sf.Ignatie Briancianinov si o icoana renumita a maicii Domnului .Aurora s-a folosit de apropierea denumirilor pentru a induce in eroare pelerinii ,fapt care a stirnit nemultumiri ,mai ales studentului !Dar noi aici am avut parte de o calda primire si chiar daca in manastire erau cazate rusoaice nu ne-au lasat pe dinafara.Dupa vecernia care a durat peste o ora cu slujba acompaniata de frumosul cor de maici ne-am inchinat la cele doua altare si cele doua racle ale unor sfinti cu moaste intregi,apoi am intrat print-un portal ogival in alta incapere care avea iconostasul central, o manastire in manastire.Practic erau 3 altare dar nu pe aceeasi linie.Nicaieri pe unde am umblat nu am mai intilnit o astfel de constructie interesanta in interior si nebanuita de la exterior.Dupa vecernie am fost luati in primire de o maica romanca care ne-a relatat cite ceva despre manastire si ne-a spus pentru ce sunt cladirile aflate in constructieentru copii cu handicap si batrini cu boli psihice.Erau constructii de mare anvergura si mai tirziu,inconjurind curtea am intilnit multi moldoveni acolo aflati a lucrarile in constructie.Maica ne-a dus la o manastire mica din lemn de o constructie interesanta,unde am intrat dupa urcarea unor scari de lemn,unde ne-am inchinat la icoana facatoare de minuni a Sfintului SERAFIM DE SAROV,icoana care a ajuns aicea tot printr-o minune.Anume Sfintul Serafim s-a aratat in vis unei crestine si i-a spus sa ia icoana de acolo unde se afla si sa o duca la maicile de la aceasta manastire,SOLBA,pentru ca ele sa se roage la el si Sfintul sa le ajute.Apoi am fost condusi in partea opusa a acestei curti unde se afla in constructie o manastire din zid care facea corp comun cu cladirile din acea aripa a curtii ,despartite de paduricea mentioanata la inceput printr-un drum strajuit de zidurile inalte ale manastirii.Cupola ovoidala era finisata in culorile galben si albastru expuse in dungi oblice.Aici dupa terminare se va aduce icoana Sfintului Serafim de Sarov din biserica din lemn.Dupa inchinare si aicea ,am fost condusi spre o iesire laterala a curtii,care dadea spre un alt drum peste care am vazut mult spatiu verde, un iaz si un riu.Acolo linga drum este si o fintina ,un izvor cu apa de baut foarte buna si rece,iar peste drum era un bazin inchis printr-o cladire din lemn cu izvor vindecator.Apoi maica amabila ne-a consus la cazare.La un demisol dotat cu camere finisate si grupuri sanitare a cazat o parte din persone impreuna cu niste rusoaice.Bineinteles ca Aurora si apropiatele ei s-au hotarit pentru a ramine acoloeu nu sunt genul care sa ma inghesui!Am aflat a doua zi ca ele au dormit pe saltele puse intre paturile pe care dormeau rusoaicele ..rau ,ziceau ele ca le-a fost ,paturile fiind inalte,iar saltele pe jos.Va inchipuiti ca daca s-a sculat vre-o rusoica noaptea a trebuit pe intuneric sa le mai si calce ca sa poata iesi la toaleta.Ceilalti am urcat sus la etajul unu ,unde dupa ce am strabatut un coridor lung si cam ingust cu bagajul greu,am fost cazate intr-o incapere cu saltele pe jos ,unde erau déj citeva rusoaice si cu geamurile inchise cu folie de nylon.doar unul avea folia rupta pentru aerisiredar era iulie deci cald si noaptea!Baietii au nimerit mai bine in camera alaturata de noi ,care era pentru doua persoane si aveau doua paturi.Pe mine nu m-a deranjat sa dorm pe saltele aflate pe jos,ba dupa ce am coborit la izvorul vindecator sa facem baie am avut acolo in camera posibilitatea sa ne intindem costumul si prosopul la uscat ,pe o scindura despartitoare aflata la un capat al camerei care era mai mare in realitate,pe cind cele cazate la demisol au trebuit sa ramina cu ele ambalate asa ude!!Am oscilat intre a ma aseza pe salteaua de linga usa care avea linga ea o priza unde as fi putut sa-mi incarc aparatul video descarcat aproape complet si celularulAm facut o eroare fatala ca am ales o alta saltea care nu era linga usa dar nu avea priza la indemina.Acolo s-a asezat altcineva si nu am mai lasat aparatul nesupravegheat linga usa care se inchidea deficitar !Cele de la demisol nu au avut unde sa isi usuce hainele unde dupa baie.
Dupa cazare plecam la izvor sa ne imbaiem si sa ne luam apa rece pentru drum de la izvorul care alimenta bazinul pentru imbaiat.Am venit ocolind curtea prin spate sa vedem de aproape si celelte cladiri si am urcat pe scari pe linga manastirea noua.Grupul sanitar aferent noua era pe coridorul cladirii alaturate manastirii,care avea doar parter si care era déj finisat si vopsit in alb.Se prea poate ca colo sa nu fie pus nimica ,cladirea cu grupul sanitar neavind destinatie de cazare.

A doua zi am participat la o frumoasa Sfinta Liturghie in limba rusadin pacate,dar la sfirsit am vazut-o sip e schimonahie pe care am salutat-o.Dupa ce ne-am inchinat din nou dupa slujba in frumoasa si interesanta manastire e-am mai oprit si la pangar inainte de a iesi pe o mica tersa acoperita dotata si cu o banca .Am vazut o icoana mai deoebita a Maicii Domnului ,expusa pe zid,nu la pangar ci lateral pe zidul opus unde mai erau citeva,dare u pe aceasta am remrcat-o si am intrebat de unde este.Maica mi-a raspuns ca este o icoana veche,pictata pe la 1870 de o maica de la manastirea Divevoo asa cum I s-a aratat ei Maica Domnului .Mie mi s-a parut deosebita picture fatza de late icoane ale Maicii Domnului ,asa ca am vrut sa o cumpar,maica de la pangar mi-a spus ca nu e de vinzare,de fapt nici nu am mai vazut alta la fel acolo/Dar maica vazind poate un usor regret pe chipul meu imediat mi-a zis ca pot sa o iau.Am vrut sa platesc dar mi-a zis ca e cadou.Icoana ,scrie pe dosul ei ca se numeste ZNAMENIE ,adica SEMN.Acuma sun nespus de recunoscatoare manastirii si acelei maici ,caci am inramat-o si am pus-o pe perete .Desi am in camera destule icoane ale Maicii Domnului de la manastirile pe unde am umblat,icoane renumite,mie aceasta mi se pare,desi este pe un fundal inchis ,mi se pare a fi cea mai deosebita.In plus ea pleaca de laDivevoo de la manastirea marelui Sfint Serafim care mi-a ajutat sa ajung la locurile sfinte din Rusia.Ar fi trebuit sa ma uit si la Divevoo dupa aceasta icoana ,dar acolo am avut prea multe de facut si de vazut ,si m-a preocupat mai mult icoana UMILENIA sa mi-o cumpar.
Dupa slujba am fost invitati la masa,sala de mese era finisata in interior.Pe liga un meniu bun am fost serviti si cu ceai si gogosi.La plecare maica ne-a dt gogsi si in traista,adica o punga mare pentru toti cit si o damigeana cu braga care era rece si foarte buna.Maica a mai facut cadou la sofer si cei doi baieti un CD cu muzica si un DVD cu filmarea manastirii .A primit si Aurora si inca 2 persoane norocoase de gen feminin.Maica si-a cerut scuze ca nu poate sa ne faca la fiecare un cadou.Eu am considerat ca am primit déj unul dupa Sfinta Liturghie,Icoana Maicii Domnului ZNAMENIE,de care ma bucur tot mai mult ca o am in casa mea si in camera mea!
Aurora a stat mai mult de vorba cu maica la poarta manastirii linga microbus asa incit noi am avut stimp sa bem toata braga primita.Imi pare rau ca nu am luat si reteta pentru ea!Ulterior mi-am dat seama de ce s-a vorbit asa de mult cu maica.Manastirea se afla intr-o zona cu multe manastiri inca 8 care erau situate la distanta mica una de alta si dupa ce a primit informatiile de rigoare ne-a dus la 6 dintre ele ..inloc de o singura manastire ,situata in program ,unde se afla icoana Maicii Domnului la manastirea VLADIMIR,manastire pe care nu am reusit sa o mai vedem .Acest fapt a stirnit nemultumiri unei banatence care voia sa ajunga acolo.Eu ,si se pare ca si restul lumii ne-au placut manastirile vizitate acolo ,nu departe de manastirea Solba,in zona numita Pereslav Zaleski,care se pare ca este o regiune cum ar fi la noi cele din Moldova,ca apropiere unele de altele.

Vedeti videolipul cu manastirea SOLBA
http://www.youtube.com/watch?v=aojou35hSho
Vechi 17.01.2013, 22:48:54
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Manastiri din zona pereslav-zaleski

Se afla nu departe de manastirea Solba.Harta ne indica 11 manastiri dintre care noi vedem 5.Acolo unde se afla harta indicatoare se afla o manastire catolica muzeu ,unde am platit 10 ruble intrarea.Am intrat intr-o curte spatioasa am vazut ca au muzeu ,manastire cu picturi care necesitau renovare,dar acestea le-am vazut doar in holul de la intrare pentru ca intrarea in manastirea propriuzisa presupunea o alta taxa mai ridicata de 40 ruble ,iar intrarea in muzeu tot cam asa.Ce plasa am tras!Nimeni nu a mai cumparat bilet ,curtea imprejmuita de ziduri groase ,clopotul vechi linga zidul manastirii cam zdrelit crea o priveliste dezolanta desi in curte erau alei cu flori si spatiu verde.Pacat de asemena manastire,pacat ca cei catolici prefera sa se prapadeasca decit sa o doneze ortodocsilor cu zapis si acestia ar fi renovat-o ca pe atitea manastiri ortodoxe rusesti.Ma gindesc ca acolo in acea zona impinzita cu manastiri ortodoxe, nici nu mai sunt catolici

MANASTIREA SFINTA TREIME A SF.DANIEL

Este o manastire veche din anul 1508,scrie la intrarea in curtea strajuita de ziduri albe si copaci care are 3 table cu istoricul in 3 limbi.In fatza noastra,la capatul aleii ne apare manastirea cu ziduri albe,manastire de monahi ,unde intram si ne inchinam la raclele a doi sfinti care au moaste intregi,Aurora nu ne-a spus cum ii cheama pe sfinti ,era si ea prima data in aceasta zona.Am privit impunatoarea staretie si o alta manastire cu cupole verzi care aparea in spatele primei .Desi nu mai retin ceea ce am citit acolo in 2010 m-a impresionat linistea de acolo,vechimea manastirii si smerenia care o emana ,o manastire mica dar care este foarte veche si detine moastele intregi a doi sfinti.

MANASTIREA SFINTUL NICOLAE

O vedem din departare alba,stalucindu-I in soare cupolele din aur.Ajungem repede la aceasta manastire de maici ,intram pe sub o cladire galbena intr-o curte lunguiata,lasam in partea stinga o clopotnita inalta si frumoasa,trecem pe linga zidurile manastirii pe o alee strajuita de copaci printre care ne apar alte cladiri si altarul de vara,apoi spre stinga noastra se deschide o alta curte spatioasa cu cladiri aflate vizavi de intrarea in biserica care au in fatza un parc foarte frumos ,marginit de zid verde din copacei,cu iarba si florile pe grupe de culori situate in centrul acestui spatiu.Toti se grabesc sa isi faca poza cu acest minunat parc .La intrare in manastire ,care se face prin urcarea mai multor trepte precum intrarea intr-o mare catedrala ,ne inchinam la icoana Sfintului Nicolae din mozaic ,aflata deasupra intrarii.Intram in manastire unde ne inchinam la o alta icoana foarte impresionanta a acestui mare si indragit sfint al ortodoxiei,precum si la doua racle cu sfinte moaste,una din ele fiind moaste ale Sf.Nikita,a carui manastire aveam sa o vizitam cit de curind,fiind tot in aceasta zona.Aici am vazut si cumparat o icoana cu Sfintul Lazar cel inviat de Mintuitorul nostru IISUS HRISTOS.Nu am avut ocazia pina acuma sa stiu cum arata Sf.LAZAR .Inainte de plecare intrebam unele de grupul sanitar;acesta era in spatele acestor cladiri din curte in gradina si era un grup modern precum la supermarketurile de la noi!

MANASTIREA SFINTUL TEODOR STRATILAT

Urmatoarea manastire care ne apare este manastirea mucenicului SF.TEODOR STRATILAT.La strada apar albele ziduri ale manastirii si intrarea intr-o curte cu multi copaci.Aleea ne conduce spre o clopotnita ,aflata spre dreapta pe sub care intram in a doua curte unde ne apa pe partea stinga doua manastiri aflate la mica distanta intre ele.Prima este manastirea noua cu cupole si acoperis albastru ,cu ziduri albe,iar a doua este vechea manastire ,cu ziduri galbene ,aflata acuma in renovare.Intram in manastire si ne inchinam la o icoana foarte frumoasa a Maicii Domnului ,aflata pe un frumos support Aceasta este fara Mintuitorul ,este imbracata pe fond galben si are o mica rana spre git pe obrazul drept,ca accea de la icoana PORTARITA.Sub icoana se afla un sertar din lemn pe care dupa inchinare l-am deschis si am vazut acolo multe bilete puse de credinciosi cu cererile lor!!Asa ca si eu am pus un bilet cu cererile pentru familia mea .Apoi m-am inchinat la icoana Sfintului Teodor Stratilat,mucenic,ostas in armata romana ,invatat mare; pentru aceea tinerii se roaga si cer ajutor pentru examene si deschiderea mintii spre pricepere.

MANASTIREA SFINTULUI NIKITA

Ajungem intr-o localitate si ne aflam in fatza zidurilor albe ale manastirii SF.Nikita,intram pe sub o clopotnita in curtea mare si lunguiata a manastirii cu ziduri tot albe.Intram in manastire unde ne apar foarte multe icoane si un pangar de unde ulterior imi iau o sticluta mica cu ulei.Admir mai multe icoane frumoase ale Maicii Domnului,un altar lateral mai mic pe linga care se intra in manastirea care detine in stinga iconosatsului racla cu moastele acestui important sfint al Rusiei,iar linga racla lui ,pe perete se afla si icoana sfintului, la care ne inchinam ,cit si lanturile purtate de sfint in timpul vieti ,groase si grele .Ne rugam Sfintului Nikita sa ne ajute sa ne ducem crucea vietii.Sfintul a murit martir in Ucraina ,la Poceaev ,in schitul SF.SERAFIM DE SAROV ,unde a fost atacat de tilhari pentru ca voiau sa-I fure cele 3 cruci de marimi diferite pe care le purta la git,crezind ei ca sunt din aur.De fapt ele erau cruci grele din fier .Dupa ce l-au omorit tilharii au aruncat crucile grele din fier in lacul alaturat,dezamagiti ca sunt din fier si nu din aur,iar ele ,crucileminune..pluteau pea pa.Cruea mica se afla in schit si este pusa la gitul celor doritori.Am avut si eu binecuvintarea sa mi se puna un pic cu ocazia pelerinajului din Ucraina ,la Poceaev,cu ocazia vizitarii schitului Sf.Serafim de Sarov.Aceasta manastire din zona este manastirea de metanie unde s-a nevoit sfintul .Dupa inchinare am iesit in curte ,unde am intrat intr- o mica pestera unde s-a nevoit sfintul ,apoi am intrat intr-un mic parclis pe alta parte unde din nou se afla pe perete icoana sfintului Nikita ,gravata pe tabla din cupru.
Am plecat din aceasta zona desi pe harta se vedeau a fi mai multe manastiri,dar aceasta este una din cele mai importante vizitata de turisiti in aceasta zona ,manastirea Sf.Nikita.Drumul pina la Divevoo eralung ni ajungind acolo noapte tirziu.

Vedeti si videoclipul cu manastirile din aceasta zona
http://www.youtube.com/watch?v=amIPwTnHnqA
Vechi 20.01.2013, 19:50:10
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Lavra divevoo,rusia

Plecam cu ziua spre DIVEVOO si ne oprim e inserate la MANASTIREA MUROM cea de calugari .Reusim sa intram tocmai cind iesea un grup de acolo si voiau sa inchida manastirea,Asa ca ne inchinam intr-o manastire unde este mai mult intuneric ,raza de lumina venind de la incaperea alarurata,aflata in continuare ,un iconostas si pangarul .Ne inchinam la moastele unui sfint cu fii sai ,doi fii ,aflate impreuna cu icoana intre cele doua incaperi ale manastirii care fac corp comun.Filmez totusi ,ma uit si la pangar ,apoi plecam.Manastirea de maici,alaturata celei de calugari s-a inchis intre timp si desi Aurora a sunat nu a iesit nimeni sa ne deschida.
Drumul pina la Divevoo este lung si ajungem acolo la ora 24.Abia asteptam sa ma vad in pat de obosita ce eram!!Dar aici ne astepta o mare surpriza ,ne-am trezit in miez de noapte la niste corturi ,unde cazarea se face pe baza de acte de catre politie si primeam o patura spre invelire.Am fost repartizati la cortul cu numarul 33 ,care avea doua nivele ,parter si etaj ,de o parte si de alta a culoarului din mijloc ,paturile constau din scinduri ,adica pe aceste scinduri ne-am intins oasele ,acolo era frig desi era sfirsit de iulie!Atunci am inceput sa facem reprosuri Aurorei ca nu ne-a anuntat sa stim ca vom fi la cort pentru ca eu aveam videoul si celularul descarcate complet !!!Si ceilalti era sa-I sara in cap ..nu alta.Ea ne-a zis sa luam cu noi sac de dormit fiecare ca poate vom avea nevoie ,zicea ea,dar ea stia sigur de ce !..putea sa ne anunte macar sa stim ca aici nu avem prize!! .La sugesia ei ca acolo unde este politia este priza si sa las acolo bateria ,i-am spus ca bateria se incarca prin aparatul video si eu ,nu aveam incredere,straina fiind sa imi abandonez aparatul chiar si la politia de acolo ..si nu cred ca ei aveau acolo priza ci doar iluminatie prin becuri .Eu nu mi-am luat sacul de dormit care era cam subtire si cam strimt asa ca mi-am luat un trening ,nu prea gros din pacate!Rezultatul a fost ca nu am pus geana pe geana din cauza frigului si a scindurilor tari ,prea tari pentru reumatismul meu !Dar la acea ora tirzie din noapte nu mai puteam gasi cazare,caci la hoteluri banuiam ca nu sunt locuri ,pentru ca de hram venea patriarhul KIRIL al Rusiei.La ora sase dimineatza daca tot nu mai puteam dormi am luat-o singura din loc ,desi nu stiam pe unde sa o iau ,am plecat pe linga bisericuta din lemn ,aflata in constructie in acea zona de corturi .M-am convis ca nu mai sunt locuri de cazare la hoteluri de la o maica ,caci, ele,,hotelurile nici nu mai erau deschise ! din cauza lipsei de locuri.Trebuia sa-mi gasesc neaparat gazda sa pot dormi sa pot incarca aparatele ,mai ales video .Tocmai aici la Sfintul care mi-a ajutat sa ajung in Rusia sa nu filmez si tocmai de hram!!..aveam o ciuda mare pe Aurora ca nu ne-a zis de la manastirea Solba depre acest farpt creindu-ne cea mai mare surpriza neplacuta a pelerinajului!!.Zona de corturi avea loc pentru 2000 pelerini ,am vazut si grupuri cu preoti si monahi cazati acolo .Nu eram eu mai cu mot,dar noi aveam o oboseala cronica acumulata pe parcursul a destule nopti petrecute in microbus asa incit suportarea unei cazari pe scinduri si la frig nu pornea de la acelasi nivel cu ceilalti care veneau de la locurile lor de bastina fara a avea acest cumul de oboseala !Am vazut si citeva tarabe deschise de la ora 7 dimineata cu articole religioase.Daca stiam unde este manastirea puteam sa ma inchin de la ore mici din noapte la moastele Sfintului Serafim de Sarov,unde era coada mare.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
IMPRESII DIN PELERINAJE sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 92 25.10.2020 19:35:30
Pacatele straine Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 20 10.01.2013 13:04:33
Bauturi tari si animale necurate NeInocentiu Secte si culte 0 12.05.2012 21:44:58
Impresii din pelerinaje -anul 2009 sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 4 31.08.2009 22:23:06
Despre religiozitate in diferite tari BogdanF Generalitati 0 04.07.2008 10:51:37