![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Sansele mantuirii sunt egale pentru toti, pentru ca la dreapta judecata suntem egali in fata Mantuitorului nostru Iisus Hristos, indiferent ce am fost in asta lume. Important pentru toti e in a ne imultii talantii dati, sa ne dorim indreptarea noastra, urmaindu-L cat mai aproape pe Hristos. Moartea sa nu ne gaseasca pe picior gresit, in mari pacate, nespovediti si neampartasiti. Multa rugaciune , intru milostivirea si iertarea noastra si tot timpul sa avem ca mijlocitoare in rugaciunile noastre, pe Prea Sfanta Fecioara Maria. Sa ne sculam dimineata cu gandul, ca poate ziua respectiva poate fi ultima, iar gandul la moarte, sa nu ne demobilizeze,intristeze, ci din potrîva sa ne trezeasca la realitate, o realitate ce multi o uita, o ignora, iar goana dupa cele materiale este singura bucurie a vietii lor, o bucurie ce se va transforma in lacrima, regret intru vesnicie.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Andrei, dupa judecata vom fi "diferentiati"in functie de faptele noastre .Eu am vrut sa arat ca inaintea Lui Dumnezeu, nu va conta nici bogatia, nici sefia, nici cel sarac, nici cel cu carte sau fara carte, nici tanarul si nici batranul. Suntem priviti la fel, fara privilegii. La acest aspect m-am referit.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fiecarui om i se da dupa inima lui! De parca am pune conditie lui Dumnezeu. Asculta-ma, intelege-ma, nu ma dojeni, esti Dragoste gingaseste cu mine, asteapta-ma sa-mi depasesc temerile ... De unde stiu eu ca Dumnezeu doreste sa ma asculte, sa ma inteleaga? Da, Dumnezeu ne asculta si ne intelege! Dar multe sunt caile Lui de mintuire, cai pe care El ajunge la inimile noastre. Nu te-ai gandit ca poate lucreaza pronia lui Dumnezeu prin acel preot tinar si ... Un lucru stiu; ca preotul e precum ar fi un telefon. Cand vorbesc la telefon nu vorbesc cu aparatul ce-l tin in mina ci cu cel de pe cealalta parte a firului. Si in cazul SPOVEDANIEI, daca mergem sa vorbim cu omul, Dumnezeu ne lasa sa vorbim cu omul. Aici Parintele Rafail Noica adaoga multe lucruri convingatoare si ziditoare. Iertare! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
- daca mie imi este foame sa ma gandesc si la altul daca ii este foame si sa-i dau si aceluia sa manance - daca fratele meu e bolnav, sa incerc sa-l ajut cu ceva, sa-i usurez din boala, asa cum ma pricep eu mai bine - daca ii e sete, sa-i dau si lui un pahar de apa - daca nu are cu ce se imbraca, sa-i dau si lui o haina Intr-un cuvant sa fiu milos. Sa am dragoste pt. cel de langa mine. sa nu confundam ca a te iubi pe tine insuti, ar insemna altceva. Nu e vb de a ma iubi in sensul iubirii lumesti ci e vorba de a intelege ca necesitatile mele sunt si ale fratelui meu. Asa cum eu am nevoie de ele asa are nevoie si fratele meu. Iar iubirea duhovniceasca deja e mai mult chiar, fiindca aici e ca in vasele comunicante. Pe mine insumi ma urasc in sensul de om pacatos nu ca existenta a fiintei. La celalalt nu iubesc pacatul lui, nu pe el, ca om. Doamne ajuta ! |
|
||||
|
||||
![]()
Trebuie sa ai un duhovnic stabil, un parinte duhovnicesc la care sa-ti fi spovedit toate pacatele pe care ti le amintesti de cand erai de 3-4 ani si pana in momentul marturisirii. Pe acela trebuie sa-l asculti ca pe Hristos, caci scris este: "Cel ce va asculta pe voi, pe Mine Ma asculta, si cel ce se leapada de voi, se leapada de Mine" (Luca 10,16). Marele Vasile spune:"Dupa cum oamenii isi arata suferintele si ranile trupului doctorilor incercati, care stiu sa le vindece, asa si pacatele se cuvin a fi infatisate acelora care pot sa le tamaduiasca ".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Prin marturisire omul face primul pas de ridicare deasupra pacatului. Duhovnicul coboara tainic cu Hristos in om, ca sa-i dea putere sa biruiasca patimile. Omul nu poate sa-si fixeze singur mijloacele de tamaduire, de aceea este nevoie de duhovnic.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat: