Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.05.2012, 19:52:00
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Există un grup de catolici charismatici în București. Ei se adună prin subsolul Catedralei Sf Iosif, fiind tolerați de autoritățile diecezane din prea mare îngăduință. În mod curios, ei își spun "creștini charismatici", denumirea de "catolici" pare să le pută. Există (sau exista) și o pagină net a lor, dar nu am acum porinrea să sap după ea. Uneori, deși preferă să se întâlnească între ei, mai vin și la Liturghia parohială de Duminică, unde pot fi recunoscuți prin faptul că înalță mâinile la "Pater noster" (sau își dau mâinile unul altuia), pesemne ca să primească ceea ce ei denumesc "duh sfânt". Făceam și eu chestia asta când practicam yoga cu Bivolaru, numai că îi zicea "energia cristică a universului".
Dar, un lucru e clar: nu am auzit să vorbească în limbi. Nimeni nu pretinde a vorbi în limbi, chiar dacă îi auzi a pretinde că "îl au pe duhul".

Deosebirile dintre catolicii charismatici și penticostalii charismatici cam acestea sunt: primii nu vorbesc în limbi, ascultă "Radio Maria" (un post care se pretinde "radio catolic") și împart, fără să ceară aprobarea nimănui, fițuici cu "mesajele Sfintei Fecioare" de la Medjugorje. Și cred că nu îl înjură pe Papa. Cel puțin, nu cu voce tare. Au nevoie, încă o vreme, de acces la subsolul Catedralei.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.05.2012, 19:56:08
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Știu că sunteți tradiționalist, dar, totuși, nu sunt cuvinte cam grele la adresa unei mișcări care are aprobarea, chiar dacă informală, a Sfântului Părinte ?
Reply With Quote
Vechi 08.05.2012, 20:01:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Știu că sunteți tradiționalist, dar, totuși, nu sunt cuvinte cam grele la adresa unei mișcări care are aprobarea, chiar dacă informală, a Sfântului Părinte ?
Nu cunosc despre ce aprobare vorbiți. Să discutăm ca între catolici: puneți documentul pe masă. Eu nu cunosc niciun caz în care Roma să fi declarat autenticitatea vreunui caz de vorbire în limbi din zilele noastre. Niciunul dintre sfinții sau fericiții catolici ai secolului al XX-lea nu am auzit să fi vorbit în limbi. Și au fost beatificări cu miile.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 08.05.2012, 20:10:25
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Nu este vorba despre documente oficiale, ci despre varii situații în care Ioan Paul II și Benedict XVI au făcut vorbire despre această mișcare, în termeni prudent-laudativi.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2012, 20:14:46
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Există un grup de catolici charismatici în București. Ei se adună prin subsolul Catedralei Sf Iosif, fiind tolerați de autoritățile diecezane din prea mare îngăduință. În mod curios, ei își spun "creștini charismatici", denumirea de "catolici" pare să le pută. Există (sau exista) și o pagină net a lor, dar nu am acum porinrea să sap după ea. Uneori, deși preferă să se întâlnească între ei, mai vin și la Liturghia parohială de Duminică, unde pot fi recunoscuți prin faptul că înalță mâinile la "Pater noster" (sau își dau mâinile unul altuia), pesemne ca să primească ceea ce ei denumesc "duh sfânt". Făceam și eu chestia asta când practicam yoga cu Bivolaru, numai că îi zicea "energia cristică a universului".
Dar, un lucru e clar: nu am auzit să vorbească în limbi. Nimeni nu pretinde a vorbi în limbi, chiar dacă îi auzi a pretinde că "îl au pe duhul".

Deosebirile dintre catolicii charismatici și penticostalii charismatici cam acestea sunt: primii nu vorbesc în limbi, ascultă "Radio Maria" (un post care se pretinde "radio catolic") și împart, fără să ceară aprobarea nimănui, fițuici cu "mesajele Sfintei Fecioare" de la Medjugorje. Și cred că nu îl înjură pe Papa. Cel puțin, nu cu voce tare. Au nevoie, încă o vreme, de acces la subsolul Catedralei.
Multumesc de explicatie, am sa incerc sa-i explic si la ortodoxa noastra sper sa se lumineze. A confirmat ca ea nu vb in limbi nici nu simte nimic cind participa acolo.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 08.05.2012, 20:19:05
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Din câte înțeleg, acestea sunt cuvintele actualului Papă, cu privire la CCR:

At the heart of a world imbued with a rationalistic skepticism, a new experience of the Holy Spirit suddenly burst forth. And, since then, that experience has assumed a breadth of a worldwide Renewal movement. What the New Testament tells us about the charisms - which were seen as visible signs of the coming of the Spirit - is not just ancient history, over and done with, for it is once again becoming extremely topical.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2012, 20:36:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Din câte înțeleg, acestea sunt cuvintele actualului Papă, cu privire la CCR:

At the heart of a world imbued with a rationalistic skepticism, a new experience of the Holy Spirit suddenly burst forth. And, since then, that experience has assumed a breadth of a worldwide Renewal movement. What the New Testament tells us about the charisms - which were seen as visible signs of the coming of the Spirit - is not just ancient history, over and done with, for it is once again becoming extremely topical.
Nu spuneți de unde provine citatul de mai sus. În orice caz, nu pare magisterial. Să mai observăm că nu vorbește despre darul limbilor, ci folosește un termen foarte general: "charisms".

Despre darul limbilor, din punct de vedere catolic, puteți citi aici: http://www.newadvent.org/cathen/14776c.htm în special ultimul paragraf.

Deci, să ne înțelegem: eu nu susțin că acești "charismatici" nu au aprobarea să se întrunească. Teza mea este: magisteriul nu a confirmat niciodată darul limbilor din zilele noastre ca autentic.

Situația este similară cu cei care își spun "calea neocatehumenală" (care are multe asemănări cu charismaticii). Autoritatea eclezială a aprobat ca ei să se întrunească și le-a aprobat (ad experimentum) regulamentul de funcționare. Dar nu și ceea ce ei numesc "Liturghie". Dimpotrivă, au primit apostrofare pentru abateri liturgice grave, odată cu invitația de a se conforma unor elemente ale ritualului roman.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 08.05.2012, 20:43:13
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Foarte bine, dar acestea nu sunt motive să-i suspicionați că în curând îl vor înjura pe Papa.

Vă mai pot da citate din discursuri sau scrisori ale ultimilor doi suverani pontifi, în care, repet, mișcarea este descrisa în termeni laudativi. Față de această situație, ce motive ar avea să se situeze în răspăr cu Sfântul Scaun ?

Că unii dintre ei fac reclamă la Medjugorje, asta e altă discuție, nu putem generaliza la toată mișcarea, la fel cum nici eu nu generalizez la întregul BRU faptul că parohia greco-catolică din cartierul meu este o mare reclamă la M.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
sfinti catolici nutucutu Biserica Romano-Catolica 309 20.12.2021 14:04:51
Episcopii catolici Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 145 16.11.2016 09:14:07
pentru catolici: cum vine Sfanta Lumina in fiecare an caminaris Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 13 31.08.2009 20:39:33
"sfinti catolici" umilinta Biserica Romano-Catolica 7 04.04.2008 11:31:14
Ortodoxi-Catolici daniel7 Stiri, actualitati, anunturi 1 03.12.2007 19:39:42