![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Deschid un nou thread cu acest subiect pentru a afla părerile utilizatorilor actuali rămași pe site despre subiect.
Mai exact conform evoluției teiste, Adam și Eva nu au fost primii homo sapiens (omul biologic) ci primii cu un suflet viu (omul spiritual și rațional) insuflat în ei acum aprox 7500 de ani. Sunteți pro sau contra? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
NU! Ca urmare, cand o fi sa fie asteptam lamuriri direct de la EL.
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de altă parte, ebraica e o limbă care a evoluat din proto-semită de unde vine și araba, vechea egipteană sau aramaica. Dacă nu credeți asta, n-are rost să mai continui și să trag vreo concluzie. Nici dumneavoastră nu e nevoie să o trageți. De asemenea n-are rost să arat că avem dovezi că oameni au existat și înainte de anul 7500 pentru că lumea pe aici mi-ar sări în cap. Nimeni de aici n-a fost de față când ființe raționale au pictat pereții peșterilor din Lascaux și Altamira, iar dacă aduc vorba despre datarea cu C14 va râde lumea de mine. Iar dacă am să aplic același procedeu și am să spun că nimeni de aici nu i-a văzut pe Adam și Eva, îmi veți răspunde că nu e nevoie să-i fi văzut careva, pentru că Geneza e inspirată de Dumnezeu. Și aici se opresc lucrurile pentru dumneavoastră. Dar pentru mine ele nu se opresc totuși. Vorbeam despre semne, adică despre nume, rămășițe, desene și toate acele lucruri care pot trimite la ceva ce s-a întâmplat la un moment dat. Biblia e ceva ce trimite la ceva ce s-a întâmplat mai demult (unii cred că ea trimite și la ceea ce se va întâmpla). La fel ca desenele acelea pe care le-am pomenit (totuși acestea trimit doar la trecut). Chiar dacă picturile din Altamira n-au fost făcute acum 36000 de ani, cum spun unii, ele au apărut la un anumit moment, adică nu există din veșnicie. Iar aici sunt sigur că sunteți de acord cu mine. Iar Biblia ca obiect fizic a apărut și ea la un anumit moment, adică pe vremea când autorii ei au scris-o. Și chiar dacă ar fi existat din veșnicie, n-ar fi o problemă, cel puțin pentru mine. Ar fi o problemă pentru teologii care s-ar certa în legătură cu modul în care acționează inspirația divină în cazul unei cărți veșnice care a fost pusă pe pergament de niște oameni muritori neapărat în timpul vieții lor, că doar n-au scris-o înainte de a se fi năcut. Dar unde vreau să ajung de fapt? Dacă nimic din ceea ce spun picturile rupestre nu ne arată că au fost făcute de niște primitivi, adică ele se referă la ceva real care s-a întâmplat într-o vreme când pe aici prin Europa mișunau rinoceri și feline uriașe, ce m-ar putea face să cred că istoria din Geneza despre Adam și Eva trimite la ceva real? Sunt cuvintele mai sugestive decât imaginile? De unde deducem noi că Biblia e inspirată? Nimeni dintre cei prezenți aici nu i-a văzut pe autorii ei scriind. Deducem asta citind Biblia sau auzindu-i pe alții care spun că Biblia e inspirată și care și ei au auzit lucrul acela de la alții. Și chiar dacă au existat la un moment unii care i-au văzut pe autorii Bibliei, au aflat că Biblia e inspirată vorbind cu aceștia, adică tot prin vorbe. Iar dacă luăm toate vorbele acestea multe plus toate cuvintele Bibliei care trimit la istoria lui Adam și a Evei, de unde știm dacă toate aceste cuvinte trimit la ceva real? Sunt oare toți cei care cred că istoria lui Adam și a Evei niște oameni inspirați, adică au ajuns la adevăr dincolo de cuvinte? Dacă adevărul nu poate fi exprimat în totalitate prin cuvinte, ci doar inspirat, atunci cum poate fi el transmis prin cuvinte la modul complet? Iar dacă cuvintele nu sunt suficiente pentru a transmite adevărul, atunci nici Biblia, nici vorbele celor ce vorbesc despre ea nu sunt suficiente, adică tot ceea ce numim discurs religios e inutil. În cazul acest n-ar trebui oare să închidem bisericile și să lăsăm inspirația să curgă asupra noastră? Bineînțeles că sună aiurea. Așa că n-avem ce face: avem cuvintele și nu putem decât spera că ele spun adevărul. Cuvintele nu spun în mod automat adevărul. Ele pot și minți, iar asta o putem vedea în lumea reală. Deci rămâne întrebarea: de unde ne putem da seama că Adam și Eva au fost reali? Că nu putem ști aceasta decât prin cuvinte. Iar cuvintele nu sunt ceva sigur, deoarece ele pot spune și altceva decât adevărul. Poate că au să ne explice asta cei ce se simt inspirați, dar să n-o spună prin cuvinte, întrucât cuvintele nu prezintă siguranță. Sau o fi altfel? Că dacă vorbele pot exprima adevărul, nu văd de ce imaginile nu pot exprima adevărul. Și ajungem din nou la desenele acelea rupestre. Citat:
Complicată e relația aceasta dintre limbaj și realitate și, în general, e mai simplu să nici nu ne batem capul cu asta. Ce importanță are să ne punem ideile la test pentru a vedea dacă ele sunt adevărate?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In IRationalul din Eden de exemplu, nu ai nevoie de crestere economica, de materialism, de o populatie uriasa in crestere continua si de multe alte lucruri si manifestari inutile si distrugatoare. Citat:
Pentru clarificare exemple ale Mantuitorului cu lucrul in Irational Toate minunile! Transformarea apei in vin si inmultirea painilor si a pestilor mi se par de varf ca complexitate dar si ca participare colectiva( sute de oameni) la MANIFESTAREA LOR. Din nou au fost oameni care AU UMPLUT VASELE CU APA, si care au pregatit COSURILE GOALE pentru a fi umplute IRATIONAL(din neant, gandind METRIC) cu peste si paine. ...mai vorbim Acum sa vedem cine iese la alegeri... foarte delicata treaba!
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|