|
|
||||
|
||||
Daca am facut observatia ca o creatie perfecta este una fara existenta unui iad (in care se chinuie vesnic necredinciosii ) am defaimat crestinismul?
Este o observatie elementara faptul ca simultaneitatea existentiala a raiului si iadului nu este o formula ideala de creatie. Sunt rationamente simple care scot in evidenta incongruente cu valori fundamentale la care aspiram, un univers perfect in care nu mai sufera nicio faptura. De aceea am cautat sa inteleg crestinismul si din alta perspectiva diferita de cea stabilita dogmatic.
|
||||
|
||||
Si Iuda il invata pe Hristos ce inseamna iubirea de saraci. Bine...el isi masca iubirea(de argint)cu iubirea (de saraci) .Asa faci si tu,dar nu indeajuns de bine ca sa pacalesti pe cineva...in afara de tine insuti.
|
|||
|
|||
In Scriptura nu se vorbeste despre vreo creatie perfecta. Zice ca dupa ce Dumnezeu a facut lucrurile a vazut ca erau bune. Nu perfecte.
Bune, in raport cu Voia si Dreptatea Lui. Scopul lui Dumnezeu nu pare sa fie alcatuirea nu stiu carei perfectiuni, a nu stiu carui lucru sau fiinta caruia sa nu-i lipseasca nimic, in mod absolut. Dumnezeu nu da semn ca ar vrea sa faca vreun lucru suficient lui insusi. Dimpotriva, voieste o lume care sa traiasca si sa se desavarseasca prin El, in relatie de iubire jertfelnica, nu prin completitudinea proprie. Absolutul nu e o insusire a Creatiei, ci a Creatorului. Care si El, insa, este in Unitate Treimica desertindu-Se. Deci ideea care te preocupa mai sus, aceea a unei "creatii perfecte", nu pare a fi in acord cu Voia lui Dumnezeu. Ca urmare, argumentul adus de tine privind existenta simultana a raiului si a iadului e din capul locului strain de Dumnezeu asa cum S-a revelat El oamenilor. * Pe de alta parte, omul e cocreator cu Dumnezeu. Isi creeaza propriul iad, atunci cand traieste rupt de Dumnezeu, pacatuind. Iadul nu face parte din Creatie, ci e un adaos lasat sa fie prin exercitarea libertatii omului. Apare ca o consecinta a pacatului primilor oameni. Nebunica i-a zis serpisorului: vrei sa ne amagim nitel, cat nu e Tata pe aici si barbatu ala prost e plecat dupa melci? Hai sa facem nitelus iad, vrei mai degetel lunecos si istet? Si s-au facut. Ce treaba avea Dumnezeu cu nebuniile Evei si cu toropeala lasa a lui Adam? Last edited by ioan67; 28.08.2016 at 17:47:47. |
|
||||
|
||||
Citat:
Odata, am vazut la televizor o lansare de carte, in care cel ce prezenta cartea, Gabriel Liiceanu, a spus: "iesirea din tipare vechi inseamna intrarea in tipare noi". Am retinut aceasta formulare scurta si simpla, ca tot ce e genial, fiindca reda un raport intre iluzia unei libertati rau intelese si ce se intelege, indeobste, prin "dogmatic".
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 28.08.2016 at 18:45:26. |
|
|||
|
|||
Foarte bine spus, Mihnea!
Si totusi mai exista o abordare (folositoare/mantuitoare) intalnita/practicata in crestinism, care o completeaza pe cea dogmatica. Este abordarea prin experierea directa a Harului. Fata-catre-Fata cu Dumnezeu, e cea mai inalta masura a acestei cunoasteri. Intre acestea doua e un raport de continua intemeiere si inaltare reciproca. Se verifica una pe alta, se ingana, se bucura impreuna cu omul care le traieste. |
|
||||
|
||||
Sa intelegem ca Dumnezeu a facut o nebuna si un prost ? Ionica,usurel cu pianul pe scari...Daca tu te tragi dintr-o nebuna si un prost ,ai mostenit si insusirile ambilor,nu? Ma intreb cum de poti sa-ti dai seama ca cineva e nebun sau prost ,tu avand aceste "calitati" amplificate de pacat peste generatii?
|
||||
|
||||
Citat:
"Fiti perfecti precum Tatal." Matei 5,48 Nu a spus fiti [doar] buni - nu perfecti. Citat:
|
||||
|
||||
Citat:
Asta ar fi printre cele mai inofensive dovezi de ignoranta de care ai dat dovada. Chiar si vizavi de propria credinta care postuleaza, dupa cum tu ai spus, ca exista lumi atat de cazute (varianta voastra a iadului) din care fiintele e foarte probabil sa nu mai iasa niciodata. Citat:
"forma ideala de creatie"? Pai ti-am aratat ca la copii cata incoerenta este in teologia ta "budhista" si se pare ca esti foarte ok cu asta. Citat:
Tu nu poti pricepe o notiune elementara cum ar fi cea de liber arbitru, faptul ca fiintele pot alege sa-si nege Creatorul (cum o faci tu) si atunci trebuie sa-si asume si consecintele. Citat:
|
||||
|
||||
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
Citat:
|