Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Pelerinaje la locuri Sfinte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.02.2010, 23:18:27
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit manastirea sfintul PAVEL TEBEUL

ZIUA A NOUA

MANASTIRILE DIN PUSTIA DE LA MAREA ROSIE

MANASTIREA SFINTUL PAVEL TEBEUL

PLECAM DE LA STATIUNEA DE LA MALUL MARII ROSII ,HURGADA,spre pustia din muntii situati in zona marii Rosii.Admiram pe parcurs pustia cu marea Rosie delimitata de desert,care in partea egipteana se intinde pe o distanta de 250km pina la canalul de Suez ….dar cu multe locuri pichetate ,ceea ce indica ca au fost cumparate terenuri aici pentru construirea de resorturi ,la marea Rosie ....deci o pustie care se va mai reduce fiind fructificata aceasta pozitie pe malul marii.Nu dupa mult timp intram in zona muntoasa ,muntii devenind tot mai apropiati de drum ,drumul se ingusteaza ,apar si serpentine ,muntii stincosi seamana cu cei de la Sinai.Ajungem la o poarta impunatoare cu doua turnuri,unde ne oprim ca sa admiram icoanele aflate pe peretii zidului ,linga poarta de la intrare ,icoana acestui mare sfint si prim pustnic despre care eu nu am stiut nimica pina a ajunge aici ,auzind prima data despre el in autocar de la parintele !Subliniez acest fapt pentru ca este manastirea care mi-a placut cel mai mult ,dupa sfintul Mina ,dar pe acelasi loc cu ea ;desi este foarte veche din secolul 5,manastirea m-a impresionat de la intrare ;o zona plata intinsa ,inconjurata de munti stincosi ,dar care au o maiestuozitate cu care ei inconjoara aceasta straveche vatra monahala,unde a trait 90 ani primul pustnic din lume,Sfintul PAVEL TEBEUL.Alaturi se afla icoana Sfintului Antonie cel mare ,si icoana intilnirii celor doi in aceasta pustie ,unde sfintul Antonie cel mare a fost trimis de Dumnezeu pentru a-l intilni pe sfintul Pavel ,spre a auzi de la el viata lui ,trairea lui in aceasta pustie ,spre a povesti si urmasilor ca sa aflam si noi viata minunata a acestui sfint,Pavel Tebeul ,care nu s-a plictisit 90 de ani ca sa traiasca numai cu Dumnezeu in aceasta pustie unde a avut ispite puternice pe care le-a biruit.Intilnirea lor a avut si scopul ca sfintul Antonie sa se ocupe de inmormintarea sfintului Pavel,caci la scurt timp sfintul Pavel Tebeul a murit ,sfintul Antonie fiind cel prin care Dumnezeu a dus mai departe in lume povestea vietii acestui mare si prim pustnic ,pe care a auzit-o chiar din gura lui.Parcurgem un drum ce este asfaltat dar se ingusteaza si urca pina la un loc unde ni se dezvaluie o panorama a unui platou intins pe care se afla multe constructii ,pe linga vechiul centru monahal istoric ce reprezinta si centrul spiritual al lavrei ce cuprinde 7 biserici si mai multe zone aflate in constructie.Ajungind sus ,autocarul ne permite sa coborim noi ,poi el coboara intr-o parcare foarte mare unde mai erau doua autocare,la umbra.In stinga se afla o mare si noua catedrala terminata pe dinafara,dar inauntru era cu schele si multi oameni la lucru.Vizavi de ea se afla o manastire cu poarta inchisa ,apoi trecem pe linga un complex de 5 cercuri mari ,ansamblu arhitectural mai aparte unde in mijloc se afla icoana sfintului Pavel Tebeul in care el se afla ca si sfintul mucenic MINA cu bratele ridicate in sus pentru rugaciune ,iar la picioarele lui se afla in loc de camilele de la sfintul Mina ,doi lei ,care l-au slujit pe sfint in aceasta pustie pe parcursul vietii lui.Spre acest complex elegant cu icoana sfintului se urca mai multe trepte ,apoi se trece intr-o cladire cu o sala de mese de unde se ajunge intr-o curte ingusta.Eu neavind urgente fiziologice am ramas sa admir peisajul dimprejur si sa filmez.Mai jos putin se afla un magazin de alimente ,sucuri ,pe care nu am avut timp sa-l studiez ,caci ma fura incintatorul peisaj al muntilor dimprejur si mai ales o cladire foarte mare ,aflata in la poalele muntilor in departare intr-un loc superb ,cu multe turnuri ,cred ca erau paraclise pe linga camere ..era cldirea unde merg episcopii la liniste..superba constructie!..si un loc foarte potrivit pentru liniste..departe de centrul isoric al vechii manastiri care este mereu vizitat.Linga catedrala in constructie pe linga alte constructii mai mici ,jos spre vale in departare vad un drum care duce la o manastire foarte frumoasa si care are multe dependinte..cred ca aceea este biserica unde pelerinii se pot caza..caci ne-a spus preotul ca aici este deschis ca o mingiiere pentru pelerini in cazul cind gasesc usa manastirii de aici de sus inchisa!Sigur ca aceasta ni s-a spus in autocar..fara identificari la fata locului…deci la modul teoretic ..iar in caz de intrebari suplimentare pentru lamuriri pe loc ..mi s-a spus ca… a spus in autocar!!!...iaca raspuns….din nou aparea dihotomia intre ceea ce se spune la modul teoretic in autocar si ..aratatul practic a ceea ce se spune .!!!Nu era cladirea de linga noi ,aceea fiind o catedrala in constructie ,dar video-ul vede si-n departare..ca norocul…Am intrat apoi in manastirea foarte veche ,inconjurata de ziduri din piatra inalte,centrul spiritual al lavrei,printr-o poarta semicirculara care avea sus un balcon cu margine din lemn si cu o trapa prin care pe vremuri se urca si cobora in manastire,pe vremea atacurilor berberilor.Curtea este cu cladiri diverse ,intram pe un culoar intre cladiri si ajungem intr-o curte mai mica unde se coboara niste trepte,ne descaltam si intram intr-o casa a scarilor ,coborim mai multe trepte din lemn in timp ce admiram icoanele de pe pereti ,foarte vechi ,cu sf.Victor .SF.Teodor Tiron,sfintii de pe o cupola veche ,si asa tot dmirind ajungem intr-o manastire la subsol ,unde se afla pestera unde a vietuit sfintul PAVEL TEBEUL ,primul pustnic din lume.precedindu-l pe sfintul ANTONIE CEL MARE.Aici se afla pe o lacra din marmora alba sculptata cu 3 cruci pe ea ,deasupra ei ,moastele sfintului PAVEL TEBEUL ,int-o lacra sau sicriu care nu se vede fiind acoperit cu material de catifea bordo avind icoana sfintului pictata pe ea cu miinile ridicate la rugacine ,de parca sfintul ne-ar privi de acolo din racla !.Tot in pestera se gaseste un altar al sfintului din lemn ,modest .vechi din secolul 5 ,ce are pictat pe o draperie din catifea bordo pe care sfintul ne priveste cu o mare blindete ,avind tot miinile ridicate si la picioarel lui stau cei doi lei ;sfintul este imbracat in haina din frunze de palmier.Cind fiica mea a vazut icoana Sfintului m-a intrebat”cine este acesta care seamana cu IIUS HRISTOS?”..adica sfintul a ajuns si la o asemanare fizica nu numai spirituala cu Mintuitorul;uitindu-ma si eu am zis ca ea are dreptate!M-am inchinat cu emotie si evlavie in fatza si la moastle acestui mare sfint ,unde rugacinea ,am avut senzatia ca mi-a fost ascultata cu o mare delicatete.Am observat ca imprejurul raclei se afla multe biletele puse acolo de credinciosi cu pomelnice…asa ca am scris si eu unul si l-am pus acolo.In acest loc al manastirii exista inca doua altare care s-au facut mai tirziu dupa saparea pentru a mari locasul pesterii ,un altar inchinat sfintului Antonie cel mare,la mijloc si unul inchinat Mintuitorului cu sfintii sai.Admiram icoane foarte vechi ,pictate intr-un stil mai naiv cu sfintul ANTONIE ,Sf.Demiana,unul cu cei 3 tineri din cuptorul cu foc insotiti de al 4 lea ,ingerul ce-I racorea,alta cu cei trei sfinti PAVEL si ANTONIE si cu SF.SERAPION,episcopul,iar intr-un colt al tavanului o icoana a sfintului Ioan Botezatorul copil ,purtat de inger ,diferenta de virsta intre el si Mintuitorul fiind de 3 luni.Apoi am observat niste trepte din piatra care urcau undeva ..nu ni s-a spus unde duc ele ,dar la iesire am vazut o usa deschisa din lemn prin care se putea intra direct din curte.Am intrat inauntru si am vazut o icoana a unui sfint ce parea sa fie Sf.mc.GHEORGHE ,pe perete..m-am inchinat la ea dar mi-am dat seama ca nu este sf,mc.GHE ci alt sfint..eu nu cunosteam icoana Sfintului mucenic MERCURIE ,abia cind am ajuns la manastirea lui din Cairo mi-am dat seama ,iar acasa pe internet am aflat ca aceasta biserica mica,aflata chiar deasupra pesterii sfintului PAVEL,in care ma aflam singura care am intrat, este dedicata SF.MARE MUCENIC MERCURIE ,avind un altar cu icoana acestui sfint si alt altar cu icoana sf.mc.MINA ,pe aceasta am recunoscut-o pentru ca am fost deja la manastirea SF.MINA.Am ajuns din urma grupa care se indrepta pe o alee umbrita de doi copaci grosi ,spre
Reply With Quote
Vechi 11.02.2010, 23:23:17
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit continuare

spre IZVORUL CU APA DULCEAGA AL SFINTULUI PAVEL TEBEUL.Dar pina acolo am privit multele cladiri aflate pe linga noi ,unele pareau chilii ,altele cu usi de biserici ,dar la dreapta apare o gradina de palmieri ,unde un palmier are doua brate ridicate in sus asa ca miinile sfintului PAVEL TEBEUL,numit palmierul rugator ..foarte interesant ….ca si plantele se roaga….cu atit mai mult noi oamenii trebuie sa o facem!Ajungem la o poarta veche din lemn pe care intram intr-o curte unde ne apare o cladire linga zidurile foarte inalte ale manastirii cu o intrare printr-o usa din lemn usa cu gauri usa de vara si o fereastra tot asa .Ni se deschide usa si intram intr-o incapere mica ,lunguiata unde la intrare se afla o fintina circulara acoperita si care este unita printr-un canal prin care se scurge apa cu o alta fintina tot circulara cu caldare inox ,acoperita cu un capac rotud ,care atunci cind este dat la o parte ne apare o apa cristalina ce ne imbia sa o bem cu incredere, care am vazut si filmat cum vine din munte dintre doua stinci si se colecteaza aici ,in prima fintina de unde se foloseste pentru baut si prin supraplin se scurge prin santul de piatra in a doua fintina circulara de unde parintele a luat si ne-a stropit ca si cu agheasma ; din aceasta fintina apa se foloseste si la udat si pentru gospadarie ,ea este si depozitata in curte in vase mari din piatra .vechi si ele .aflate linga gradina de palmieri care are o usa veche din lemn ..asa ca si pe la noi in unele locuri de la tara.Inauntru pe pereti sint icoane cu sfintul Pavel Tebeul si cu Maica Domnului.Am iesit cu o parere de rau ca trebuie deja sa plecam de la acest minunat izvor ,dar si cu speranta ca voi reveni prin mila lui Dumnezeu in acest minunat loc!Iesind din vechea manastire am admirat din nou muntii dimprejur si am vazut ca sus pe cel mai inalt se afla o cruce mare asa cum este crucea de la noi de pe Caraiman ,..dar nu stiu daca ea este luminata acolo ca si la noi ..nu ne-a spus nimeni acest amanunt important pentru noi fiind asa de similar cu crucea noastra de pe Caraiman.!In stinga trec la mica distanta de o cupola unde se afla o icoana frumoasa a Mintuitorului ,admir din partea opusa intrarea cu manastirea noua cu cea mai vecche terminata, cu ansamblul de la intrare interesant al sfintului protector al acestei mari lavre aflata intr-o pustietate maiestuoasa de munti stincosi….dar unde se construieste tot asa de abitir ca si-n marile orase..precum Hurgada.Dar acesta este un alt mister al lui Dumnezeu.! Plecam..din pacate prea repede zic eu iar ,caci puteam fi dusi sa ne inchinam si in biserica sf.Arhanghel Gabriel ,aflata in apropiere unde se tin slujblele pentru credinciosi, biserica din pestera fiind neincapatoare…putem la plecare sa ne oprim si la acea bisrica pentru calatori ,adica sa cotim un pic pina la ea si sa-I admiram si de aproape frumusetea si de ce nu si restul ce se afla imprejur…dar….dar…plecam spre o alta manastire faimoasa din aceasta pustie a marii Rosii

MANASTIREA SFINTUL ANTONIE CEL MARE
Reply With Quote
Vechi 13.02.2010, 22:02:34
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit manastirea sfintul Antonie cel mare .Egypt

MANASTIREA SFINTUL ANTONIE CEL MARE
Admiram pe drum din nou pustia marii Rosii ,acum trecem pe o zona plata avind muntii cam in forma literei L ,in stinga noastra si vedem de la distanta frumoasa intrare pe domeniul acestei manastiri printr-o poarta incadrata intre cele doua turnuri cu cruci fosforescente deasupra si cu icoana sfintului Anonie sus deasupra portii de la care poarta mai vedem niste cladiri despre care ni se spune ca sint asezaminte ,cantina si centru medical pentru cei saraci .Spre deosebire de manastirea sfintului Pavel Tebeul care este ascunsa privirilor de munti si ne apare sus dintr-o data pe un intins platou,manastirea sfintului Anonie cel mare apare cu maiestuoasa ei intrare de la o distanta mare.Inainte de a ajunge la ea ,adimram in stinga noastra muntii si la poalele lor o frumoasa caterdrala ,situata la distanta considerabila de manastire.In curtea aflata in afara zidurilor inalte ale manastirii sint alei ,drumuri asfaltate ,parcare de masini ,copaci frumos rinduiti in siruri paralele ce par a fi maslini.Ajungem si la zidurile inalte ale manastirii,intram printr-o poarta destul de mica intr-o curte unde ne apare un parc frumos ,inconjurat de cladiri si in fatza noastra apare o intrare maiestuoasa cu doua turnuri ,intrarea in zona manstirilor si chiliilor de aici ,care sint asa de multe incit formeaza strazi inguste pe unde poti sa te si ratacesti ….un pic daca nu esti atent pe care straduta ai luat-o!Cladirea din fatza zidului ,de linga poarta ,unde se afla o icoana ,la care ma inchin, a acestui mare sfint ,care a trait intre anii 251-356,a provenit dintr-o familie bogata,dar a vindut averile si le-a impartit saracilor ,asa cum scrie in Biblie ,cum a retinut la o sfinta Liturghie aceasta citire care arata modul ,calea de a ajunge desavirsit,are scris pe ea numele sfintului si al manastirii cu litere in culoarea galbuie a zugravelii.Vedem ca aci se construieste ca si la manastirea sf.Pavel Tebeul,intr-o zona din partea diagonal opusa celei de la intrare.Viata sfintului Antonie a fost scrisa de patriarhul Alexandriei ,ATANASIEcare i-a fost dicipol,adica ucenic.Pustniceste intii in pustia Quman ,apoi traverseaza Nilul si se stabileste in pustia Maymun,luptind contra ispitelor demonilor,apoi se retrage in acest desert oriental unde se afla manastirea azi,intr-o pestera din muntii Al-Qulzum,unde decopera un izvor.Ispitit de pliciseala i-a aparut un inger si i-a aratat ca trebuie sa-si petreaca timpul imbinind rugaciunea cu munca,impletitul cosurilor .Scrie citeva reguli monastice ,se deplaseaza la Alexandria pentru a-I ajuta pe crestini in lupta contra ereziei ariane.Printre ucenicii sai se numara si sfintul Pavel cel simplu,sfintul Serapion,ereziei ariane.Printre ucenicii sai se numara si sfintul Pavel cel simplu,sfintul Serapion,SFINTUL Benouda,sfintul Macarie al Alexandriei. Trait 105 ani si se odihneste intr-o pestera aflata vechea biserica a manastirii ,mormintul sau fiind descoperit prin scanare cu aparate speciale de catre italieni.Prima comunitate monastica a fost fondata in anul 305 d.Ch cu 1700 ani in urma.sub obladuirea sfintului Antonie si de aici s-a raspindit ulterior in toata lumea.
Apare si un calugar care ne ia in primire pentru a ne spune lucruri foarte interesante despre manastire si despre sfintul Antonie.Ne-a adus si ne-a aratat o piine euharistica explicindu-ne de ce este intr-un anumit fel facuta si nu altfeliinea este circulara pentru ca Dumnezeu nu are inceput si nici sfirsit;are 12 imprimeuri ce reprezinta pe cei 12 apostoli si la mijloc este una singura ce Il reprezinta pe IISUS HRISTOS,Domnul nostru.Apoi ni s-a dat la fiecare cite o bucatica din aceasta piine rotunda si nu prea mare,care era foarte buna.Grupul si-a facut poza cu monahul ,apoi am trecut prin frumoasa poarta cu cele doua clopotnite frumoase si impunatoare in curtea a doua ,unde strabatind mai multe stradute si inca o curte am ajuns la o cladire unde am urcat mai multe trepte ca sa vedem vechiul lift pe unde se urca in manastire monahii vizitatori si alimentele,proviziile adica ,iar de acolo am trecut pe zidul manastirii de unde o panorama splendida ni s-a deschis ochilor de la 400metri inaltime,atit a manastiri cu partea din fatza si cu intrarea ,care avea multe caldiri mari de jurimprejur ,cit si a curtii interioare cu intrarea a doua, clopotnita cu crucile aflate atit pe orizontala cit si pe verticala pentru a se vedea crucea si din avion!,chiliile ,iar linga zid se afla biblioteca cu 12 cupole.Nu ne mai saturam de a admira asezarea minunata a acestei manastiri !!..,,dar a trebuit sa coborim caci dupa un scurt periplu prin doua curti si citeva stradute ,am trecut pe linga un clopot expus si citeva pietre de moara,ca sa vizitam vechea moara de grine ,ce avea si un ax de lemn de palmier la care au fost inhamate animalele pentru a funciona moara si a macina.Moara are 900 ani vechime!o piua si o presa de ulei ce se folosesc si azi.Am admirat si turnul cu podul basculant de aparare ,ce se ridica in caz de nevoie ,cind erau atacuri ale beduinilor.Sus se afla o se afla o capela a arhanghelului Mihail in care se slujeste si astazi.Vizitam si vechea trpapeza cu masalunga din piatra si cu banci tot asa dispuse de o pare si de alta ,la care ne asezmam ca sa ascultam cee ce ne spune venerabilul calugar.Anume ca venind la manastire celilalti calugari s-au mirat de zgomotul pe care il facea la amestecarea cu lingurita in cei..adica acolo vrea sa ne spuna ca e multa liniste incit nu se aude nici un zgomot nici macar la invirtirea linguritei in cana cu ceai!..noi cum facem acasa oare…?!Apoi ne povesteste citeva fapte din viata sfintului Antonie
Reply With Quote
Vechi 13.02.2010, 22:12:30
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit continuare m.sf.ANTONIE CEL MARE

[SIZE=3]·[/SIZE] ,anume ca el zicea ca isi tine banii in buzunarul de la camasa ,dar diferenta intre a avea banii la piept in haina si ai avea in inima este doar de un strat de haina ..adica mare atentie la ce importanta le dam!!
· Uneori l tragea concluzii de viata din intimplari omenesti zilnice si uzuale ,precum si aceea ca un beduin tinea coarda cu care tragea animalele mai slabita pentu ca sa nu se rupa ..adica de aci a tras concluzia ca nici pe monahi nu trebuie sa-I tina tot timpul incordati in luptele ascetice pentru a nu claca!
· Sfintul Antonie avea obiceiul sa tina 3 degete de la mina in felul urmator:indexul in sus ,adica gindul sa ne fie in primul rind la Dumnezeu ;policele spre propria noastra persoana ca gindul sa ne fie la mintirea proprie;iar degetul mediu indreptat spre lateralul nostru reprezinta ca pe locul 3 trebuie sa fie grija de aproapele
Mergem de aicea in manastirea veche a sfintului Antonie cel mare ,unde admiram icoane foarte vechi din secolul 13,dar si foatre vechi de 1500 ani vechime ,anume cele de pe arcada altaruluicurofetii Moise,David,Ieremia,Isaia,Daniel,apoi arhanghelul Mihail,sfintul Gheorghe,sfintul Atanasie.Admiram pictura celor 4 figuri imprejurul unei cruci decorate,anume un leu,un taur,fata de om si un vultur in zbor.Exista 3 altare ,central ,inchinat sfintului ANTONIE ,unul al SF.ATANASIE si unulsfintului evanghelist MARCU.Ni se deschde poarta si vedem altarul pe care calugarul ne pune esarfele pe cre le dam spre a fi sfintite prin aceasta atingere si punere a lor pe acest prim altar din lume .Ma bucur ca am si eu o esrfa de la Hurgada ,sfintita aicea!.Trecem dupa ce cintam troparul sfintului Antonie ,intr-un coridor lateral ce leaga aceasta straveche biserica de biserica sfintilor apostoli PETRU SI PAVEL .Pe acest coridor ne inchinam la moastele sfintuluiYOSTUS al Antony ,recunoscut prin retragerea in liniste si umilinta,recitind psalmi in miez de noapte;intram in manastirea sfintilor apostoli ,construita in anul 1470,renovata in anul 1772,cu 3 altare:central inchinat sfintilor apostoli,la sus inchinat sfintului Antonie si la noed altarul Sfintei Feciore Maria.Tot aci se afla o racla cu moastele unui mitropolit,sfintul IOSIF.Nu am vizitat biserica sf.MARCU ascetul nici biserica Sfintei fecioare Maria unde se afla icoana Maicii Domnului insotita de cei doi arhangheli ,Mihail si Gavriil ca si alte icoane memorabile din aceasta biserica!si nici muzeul ,nici biblioteca,nici cimitirul vechi ,osuarul si cimitirul nou .Dar plecam prin acest frumos si vechi commlex monahal memorabil din nou pe niste stradute inguste cu chilii ,lasam parcul ,gradina cu palmieri in stinga noastra si ne indreptam direct spre munte,spre niste stinci deosebit de drepte si de culoare galbuie ,unde se afla IZVORUL SFINTULUI ANTONIE ce vine din crevasa muntelui de la 10 metri adincime,sursa de apa ce nu a incetat niciodata sa alimenteze pe locuitorii manastirii,descoperit de sfintul Antonie in secolul 4;are un debit zilnic de 100metri cubi,apa e foarte lipede si am observat ca este folosita si la udatul pomilor ,dar si pentru baut.Este colectata intr-o fintina mica de unde merge mai departe prin santuri de ciment ,paralel cu muntele si este captata in doua conducte groase ,dr ajunge si linga izvor prin doua robinete de unde pelerinii isi iau apa de baut de la acest izvor memorabil!Apa este calda cind ajunge sa curga pe cele doua robinete ,dar racita este foarte buna de baut!Locul este ingradit l a izvor ,el putind fi admirat printre gardurile din lemn.Peisajul la izvor este incintator..sa tot admiram .De aici admiram si gradina pentru ca ne aflam in partea superioara a ei ,dr vedem si o alta strda pe sus cre trece pe linga o cladire cu terasa frumoasa cu multe flori ..poate sala de lectua sau de conferinte…nu ni s-a spus!!si drumul duce spre alte cladiri unele aflate in constructie.Ajungem de unde am plecat si intram la pangar ,unde ne luam icoane cu sfintul Antonie ..sint si carti in limbile de cieculatie europeana ,cani de sticla cu icoana sfintului Antonie si una cu icoana sfintuluiPavel Tebeul , calendare pentru cadouri pe anul 2010 cu cei doi sfinti a caror moaste se afla in manastiree ,sf.IUSTUS si sf.IOSiF..s.a…unii cumpara sticla cu vin negru adus de la Alexandria .Desigur ca ar fi fost foarte frumos sa fie organizata de asa maniera excursia, incit prin eventuala cazare la manastirea sf.Pavel Tebeul sa avem timp.sa urcam pina la pestera sfintului Antonie ,aflata in munte,sus in virful muntelui Al-Galala,unde a pustnicit intre anii 312-356d.Ch.,caci acuma sint scari.Nu ni s-a arata nici mormintul sfintului ,desi era trecut pe lista!!Plecam cu parere de rau c de la aceasta straveche si memorabila manastire caci mai am fi avut multe da vazut !...cu speranta ca bunu7l Dumnezeu sa ne ajute sa mai ajungem..dar nu asa in mare viteza!
Reply With Quote
Vechi 13.02.2010, 23:10:02
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit canalul SUEz,man 7 fete

Se insereaza si de aceea la plecare din manastire vedem si admiram crucile fosforescente de sus la turnurile de la intrare,care arata semnul crucii si pe verticala si pe orizontala…am vazut acest lucru si la alte manastiri din pustia wadi natrun.Ne indreptam spre urmatoarea cazare ,unde ajungem pe intuneric la EIN-SOKHNA ,ce inseamna soare cald.Sintem cazati la un hoteal aflat aproape de malul marii Rosii hotel HORIZONT cu o intrare impresionanta cu multe lumini atit la strada cit si in hol dindu-mi senzatia ca ne aflam la craciun !!desi noi mai aveam pina in luna decembrie ,pelerinajul fiind in octombrie!Dupa ce am completat niste formulare de cazare ,am fost se ne preluam camera ,de unde am admirat un peisaj nocturn al curtii ce avea doua piscine si o alee cu copaci cu lumini ce ducea spre malul marii ,unde mai era inca o piscina .Dupa cina ,unde ne-am delectat si cu niste torturi foarte bune si foarte prezentabile intrunite intr-unul mare cu 3 aspecte si culori ,am avut ocazia sa participam la un spectacol la piscina cu dansuri egiptene si muzica antrenanta incit unii au intrat in cerc la sfirsitul spectacolului!.Unele persoane ne-am plimbat si pina la malul marii Rosii ,apoi am mers obosite la culcare,urmarind spectacolul ,…din mers….de pe balcon .A doua zi avem posibilitatea de a dormi mai mult ,cine poate ,noi nu din camera noastra.ci .ne-am trezit exact inainte de a rasari soarele asa ca am admirat un rasarit de soare si la marea rosie dupa ce la el Menia am admirat un rasarit de soare pe Nil.Am plecat inainte de luarea mesei sa facem o baie in apa limpede si calda de dimineata a marii Rosii ,cu nisip foarte fin ..dar marea ERA IN REFLUX CU APA MICA!..ASA INCIT AM CULES DE PE FUNDUL EI SCOICI SI PARTI DE CORALI ADUSI AICI DE APA.Am plecat sa ne imbracam pentru plecare la masa si apoi plecare definitiva din aceasta zona foarte frumoasa ,statiune la marea Rosie.

CANALUL DE SUEZ
Ne indreptam spre Sinai si de aceea trebuie sa trecem canalul de SUEZ ,pe sub el printr-un pasaj de 4 km ,tunel tapetat cu lemn si luminat foarte bine.Dar pina sa ajungem acolo admiram marea Rosie ,apoi vapoarele ;canalul are 133metri lungimeAu fost initiate lucrarile de catre Port Said ,apoi abandonate si reluate in anul 1788 de catre fiul lui Said ,Ismail.Canalul se intinde pe 3 guvernorate:SUEZ,care este si cel mai mare port ,PORT SAID,dupa numele initiatorului si ISMAILIA ,dupa numele continuatorului acestui proiect,in timpul caruia a fost si dechis acest canal spre folosinta.Dupa parcurgerea celor 4 km pe sub canal ,trecem in zona SINAI ,unde ne intimpina un peisaj arid,selenar ,stincos ; este desertul Sinai strabatut de evrei 40 ani sub comanda lui MOISE ,pina mor cei din generatia celor care s-au inchinat vitelului de aur in loc sa se inchine lui Dumnezeu si sa astepte intoarcerea lui MOISE.Ne oprim la un motel restaurant dotat cu magazine ,grup sanitar..unii beau cei in aceasta ambianta stincoasa ..am vazut ca se si fac aci gratare..Dupa plecare vedem rare aparitii de cladiri ,o mica oaza,apoi niste case de beduini ,frumoase si cu gradini de maslini si palmieri ,cu masini de teren in curte,ceea ce inseamna ca au apa si mai mult o duc si bine financiar ,dupa conditiile de trai pe care le vedem ,in ciuda zonei neprimitoare a Sinaiului.!Ajungem dupa un timp la o oaza cu copaci multi ,cu ziduri si cladiri de piatra ,anume este

MANASTIREA 7 FETE
Este situata aceasta manastire pe locul unde evreii i-au invins pe amaleciti,ajutati de rugaciunile lui Moise si Aron…cind Moise a stat cu bratele ridicate preinchipuind semnul crucii ..cind lasa miinile in jos amalecitii biruiau si daca le tinea ridicate invingeau evreii…iata ca dinainte de Hristos semnul crucii avea putere daca era folosit!
Manastirea are 7 maicii ,4 grecoaice si 3 romnince.Aci sint 3 biserici despartite prin curti cu parcuri frumoase si 3 robinete din piatra pe unde vine apa adusa de la mare adincime si este folosita la udat.O biserica mica cu o prispa cu coloane vechi ,in care sintem invitati de o maica romanca ,esteinchinata sfintului MOISE ,alta SFINTILOR COSMA SI DAMIAN ,doctorii fara de arginti si a treia Maicii Domnului.Ansamblul manastiresc cu toate constructiile din piatra ,zidurile si cladirile, este foarte cochet ,inconjurat de ziduri groase si inalte.Peisajul abrupt al muntilor dadea o maretie deosebita acesei frumoase oaze.Aici nu este un preot permanent ci vine Dumnica de la manastirea Sinai ..pacat..ar trebui sa fie la asa loc deosebit ..si aflat in calea calatorilor!Plecam de la aceasta frumoasa oaza mai departe pina in statiunea SinAI ,daca putem numi asa zona de cazare.Ajungem la hotelul Katerine Plaza ,situat cam la 2-3 km de manastire ,a doua zi urmind sa mergem noaptea pina acolo cu autocarul.Ne cazam ,luam cina la restaurantul hotelului ,unde vedem oameni de diverse natii luind cina..toti acestia urmind sa urce la noapte pe acest munte sfint care este un munte a lui Dumnezeu ,in care EL a hotarit sa se intilneasca pentru prima oara in viata cu omul .Am relatat acesata ascensiune pe muntele SINAI si am scis minunatele impresii ,incit acuma voi relata doar ceea ce este in legatura cu

MANASTIREA SF.EKATERINA SINAI
Reply With Quote
Vechi 14.02.2010, 16:11:39
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Manastirea sf,ekaterina ,sinai

MANASTIREA SF.EKATERINA SINAI
Dupa intoarcerea de sus de pe munte ,megem la hotel sa facem o baie ,sa ne schimbam tinuta pentru drum si pentru masa,scoatem bagajele afara la usa ,mergem la masa ,admiram inca o data frumoasa zona inconjurata de muntii abrupti, cu cladirile situate pe terasamente cu balcoane la unele cladiri ,cu o curte frumosa din care nu lipseste nici piscina ,nici florile dar nici magazinele care sint numeroase si au diverse produse de la adidasi ,caciuli ,esarfe,genti ,aur.tricouri ..lucruri vazute ,unele cumparate cu o seara inainte dupa cina ,inainte de a pleca la culcare ,stiind ca a doua zi nu mai aveam timp sa le prea vizitam .
Megem la manastirea Sf.Ekaterina,o manastire cu ziduri din piatra inalte de 12-15 metri,cea mai veche manastire crestina,situata la 1570 metri altitudine pe o arie dreptunghiulara de 85/74 metri;la fiecare colt exista un turn de aparare.Are si un hotel pentru cazare,copaci in curte diversi ,portocali,lamii ,maslini;intram in prima curte de unde ne apare o intrare mica spre curtea a doua,mai ingusta ;aci se afla copacul in care Moise L-a vazut pe Dumnezeu in rugul arzind,spre stinga cum intram.Acesta este tot timpul verde,se afla inconjurat de o cladire ,capela unde nu am intrat ,de 3/5 metri,este putin tepos si daca luam o crenguta de amintire ,nu are rost sa incercam sa o plantam acasa ca nu se prinde ,copacul este unic!..si deosebit….stralucea deosebit in lumina soarelui.Alaturi de el se afla muzeul pe care il vizitam ce contine icoane foarte vechi si obiecte de cult si cruci vechi, dupa ce ne inchinam in manstirea aceasta veche care are un iconostas impresionant.!Nu e voie filmatul inauntru ;intram ,admiram ..ne inchinam..scriem pomelnice si apoi asteptam sa ni se aduca moastele Sfintei Ekaterina ,craniul ,dupa inchiderea usilor la ora 12 ,asa ca este foarte important sa fim inauntru atunci ca sa nu raminem pe dinafara.La inchinare calugarul ne-a dat la fiecare cite un inel al sfintei Ekaterina ,acel inel pus cu ocazia unui vis al ei in deget de Mintuitorul ,cu semnificatia unei logodne spirituale.,avind incrustat pe el initialele sfintei A.K.
INTERIORUL bisericii ,care este greceasca ,cei mai multi calugari de aci sint greci,este de 20/40 metri si are 12 coloane din granit ,diferite una de alta.Exista doua capele ale sf.Ioan Botezatorul si Jack ;admiram tronul episcopal vechi din secolul 19 ,icoanele vechi si iconostasul deosebit ,unde dupa inchinarea la moaste ne inchinam la IISUS HRISTOS ,MAICA DOMNULUI ,SF,IOAN BOTEZATORUL SI SFINTA EKATERINA donate in secolul 17 .Superior, admiram o cruce mare pe care se alfa Iisus Hristos rastignit ,avind pe mama Sa si pe sfintul IOAN ,alaturi CU DRAGON LA BAZA CRUCII..De aici trecem intr-o capela laterala ce are un iconostas foarte vechi cu aceeasi imagine a dragonului la picioarele crucii ;asa ceva dar de mai mica anvergura exista si in Romania la manastirea dintr-un lemn din judetul Vilcea.In spatele iconostasului se afla marele mozaic al schimbarii la fata vechi din secolul 6.In manastire sint multe candele atirnate.Sfinta Ekaterina a fost chinuita apoi decapitata pe 25 noiembrie pentru credinta crestina ,iar corpul ei a fost dus de ingeri pe un munte care se cheama muntele Sfintei Ekaterina ,aflat la vest de muntele lui MOISE inalt de 2285 metri ,pe care am urcat noi si este cel mai inalt avind 2642metri.Cind calugarii au urcat pe acest munte au gasit corpul ei neputrezit si emana o mireasma deosebita de mir si tamiie. Intre sec.10 si 11 moastele au fost coborite la manastire ,craniul si mina stina au fost depuse intr-o lacra de argint si pastrate intr-un sarcofag in biserica transfigurarii.Strabatem inainte de intrare in a doua curte situata dupa zidurile groase ,frumosul parc si ajungem la osuarul manastirii unde sint depuse multe cranii ,dar intr-un dulap cu sticla se afla moastele Sfintului Stefan Sinaitul ,stind pe un scaunel cu siragul de matanii in mina ;trupul lui este neputrezit fiind tot asa ca la adormire..Manastirea are o biblioteca impresionantade 10/50metri, pe care nu am vazut-o cu manunscrise foarte vechi din ea provin cele doua importante codexuri ,cel Siriac si Sinaitic.Manastirea mai contine si o moschee pentru musulmanii care servesc manastirea ,aflata linga clopotnita.Inainte de a pleca de la manastirea aceasta deosebita ,situata intr-un loc deosebit ,intram si la pangare ,unul la iesire linga intrare si altul inspre osuar;cumpar icoane cu sfinta Ekaterina si icoana Mintuitorului ,deosebita.cu un ochi ,o pupila mai mare ,de asemena si un pliant cu citeva icoane.Plecam de la manastire admirind din nou muntele Sinai ,muntele lui Moise ,deosebit,unde Moise a primit tablele legii ,scrise cu degetul de Dumnezeu in piatra spre a le duce oamenilor ,admiram inca o data diversitatea formelor si culorilor acestui munte de la galben la rosu inchis ,care este bogat in minerale.Plecam cu speranta ca poate Dumnezeu ne va mai ingadui sa ajungem aici ,sa urcam sus ,sa ne rugam acolo ,dar si la manastirea SINAI,o manastire deosebita,o bijuterie aflata la poalele muntelui Sinai.Plecam spre Cairo ,caci drumul este lung si obositor pina acolo ,iar a doua zi se anunta ....fara somn ,cu un program incarcat ,vizitarea bisericilor din Cairo ,pe un fond de oboseala acumulata deja dupa atitea peregrinari ,inclusiv urcarea pe munte! Apoi o croaziera contra cost pe NIL dupa cumparaturi la bazarul din Cairo, ca tot nu avem ce face pina la nepotrivita ora de plecare a avionului!

BISERICILE DIN CAIRO ,CAIRO CRESTIN
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 01:32:29
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit spre CAIRO

Plecam de aici cu un alt autocar tot mare pentru 45 persoane ,fapt ce ne-a permis sa ne mai resfiram noi fiind 26, ca sa ne putem intinde picioarele care sufereau acuma de edeme si dureau un pic ..dar nu era cu scaune decit tot de categoria a treia ,nu asa comode ca si in autocarul care ne-a dus de la Luxor la Sinai .Acuma nu prea ne-am bucurat noi sa-l schimbam caci acesta iar ne-a facut figuri pe drum ,anume erau frecvente sesizari ca una sau alta din usi este deschisa de la bagaje ,incit soferul a tot trebuit de mai multe ori ,vreo 8 ori, ori sa opreasca ca sa inchida ba o usa ,ba alta ..noroc ca bagajele ..saracele mai pline acuma si mai grele din cauza cumparaturilor ,stateau asa..ca in presa ..incit nimeni nu si-a pierdut bagajul..!!Inchipuiti-va cum ar fi fost sa va pierdeti bagajul plin cu cumparaturi … ar fi fost o pierdere mare pe care Dumnezeu ,in marea LUI mila nu a ingaduit si un asemenea necaz,de care nu s-au sinchisit cei care au trimis iarasi un autocar defect ,de data asta la usile de la bagaje….culmea!!
Ajungem cu noapte in Cairo ,ne cazam la acelasi hotel..dar la alte camere si ne grabim dupa aceasta noapte nedormita,practic… sa mai dormim un pic, caci a doua noapte nu mai era nici vorba de asa ceva..noi dupa ozi de alergatura urmind sa ne incheiem periplul prin Cairo pe la bisericile crestine cu cumparaturile pe la bazarul din Cairo ,apoi sa ne mai plimbam si sa cinam contra cost!!..culmea…si asta la o excursie care dura 14 zile ,deci era inclusa si ziua ultima ,deci masa de seara ar fi trebuit sa fie gratuita!..dar..deeee… ce au facut acele persoane care nu au platit 35 euro pentru croaziera pentru ca au mai fost si altadata ..sau poate ca unele nu si-au mai putut rezerva euro pentru asa ceva!
Dat fiind plecarea dupa miezul noptii trebuia inclusa si cina gratuita ..ca pina la aia anemica din noapte pe la ora 4 domineata de pe avion mai eraaa mult!...dar de ce sa nu trecem 14 zile in loc de 12 ,cit erau in realitate ,caci restul incepeau dupa ora 24 ,si la venire si la plecare!..si sa mai facem economie de o masa pe seama clientuli…curat..murdar!...vorba lui Caragiale!
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 20:50:42
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Bisericile din cairo

Adoua zi ne asteapta un alt autocar ,exact ca cel de la inceputul caltoriei noastre de la aeroportde 30 locuri ,noi fiind 26 persoane.Primul obiectiv este

MANASTIREA SFINTEI FECIOARE DIN MEADI
Manastire de calugarite ,situata pe malul Nilului ,unde ni se ofera o panorama frumoasa a acestui mare fluviu ,este locul unde a poposit Sfinta Familie in fuga lor din Palestina prin Al Arich, in Babilon[vechiul Cairo],cu vechime din secolul 6.Aici sfinta familie a stat citeva zile si aplecat pe Nil spre muntii de linga Assiut ,unde sint astazi manastirile Al Moharak si Dronka,apoi spre Palestina.Aci este si patriarhatul ortodox din Cairo.Intram in prima crte unde ne apare manastirea cu cele 3 turle ,apoi parcurgem dupa a doua intrare un spatiu printre doua caldiri ,si o curte umbrita de copaci mari ,in fata ne apare fluviul Nil spre care se afla un gard de fier.Ne facem poze pe malul Nilului si intram in biserica ce prezinta deasupra usii un vitraliu cu Sfinta Familie iar pe pereti icoane antice,inramate si are doua altare,unul al Maicii Domnului si altul al SF.MC.GHEORGHE.Exista si o fintina acoperita cu o usa din fier forjat cu cruce pe ea ,din care sfinta familie a luat apa de baut ,dar care este azi secata,situata in biserica linga intrare in stinga cum intram.Dupa inchinare si rugaciune la altarul Maicii Domnului ,trec printre bancile dispuse pe doua rinduri intre coloane groase ,inapoi spre a intra intr-un paraclis lateral unde se afla mai multe icoane ale Maicii Domnului si o carte veche ,un manunscris ;care are urmatoarea poveste:in anul 1967,vinerea in 12 martie credinciosii care au iesit de la slujba au vazut pe Nil plutind o carte volunminoasa deschisa ,pe care au ridicat-o folosindu-se de o scara;cartea era deschisa la cap.Isaia unde scrie”binecuvintati sa fie poporul meu din egipt ,Asiria”…etc.Acest fapt a fost considerat ca un miracolsi un semn de la Dumnezeu.Tot aici in acest paraclis ne inchinam la moastele sf.intilor Gheorghe ,Mercurie si ale Sfintilor de la Beteem.Ianinte de a pleca de aici ne oprim si la pangar de unde ne luam felicitari religioase de sarbatori dar si harta ce ne arata drumul Sfinei familii in Egypt ,ei strabatind Egiptul sub forma de cruce.

BISERICA SFINTUL SERGIUS[SERGHIE]
Aici Sfinta Familie a trait intr-o pestera unde este acuma o biserica ,dar demisolul era inchis in momentul vizitei noastre si el se afla sub altarul bisericii.Strabatem strazi inguste marginite de cladiri,pasaj ,in cartierul crestin si trecem pe linga citeva mari pangare unde se gaseau de toate,dar ce pacat ca nu a fost timp pentru a intra si pe la ele!In sfirsit dupa putin timp ajungem si intram in biserica coborind niste trepteAici filmatul este interzis si foto la fel;ne inchinam la icoana Sfintilor Serghie si Bach, ctitorii acestei biserici,martirizati de imparatul Maximian,admiram iconostasul si altarul inchinat Maicii Domnului,apoi trecem intr-un paraclis lateral de altar ,in stinga ,unde ne inchinam la moastele mai multor sfinti
Aceasta biserica este cea mai veche din Egypt,ea este impartita in 3 parti de doua rinduri de coloane in numar de 12.Coloana ce il reprezinta pe Iuda care l-a tradat pe Hrisos,are o forma deosebita de restul si nu are pictura pe ea.,restul coloanelor avind vechi picturi pe ele.Iconostasul este foarte frumos din lemn cu incrustatii si dateaza din secolul 11

BISERICA SFINTA VARVARA
In exteriorul biserici pe zid se afla o icona a sfintei care ne indica destinatia la care am ajuns.Intram si ne inchinam la icoanele sfintei Varvara si la moastele ei din biserica,afalte intr-un paraclis lateral de altar unde se afla moastele ei expuse central dar pe parile laterale sin icoanele si moastele mai muultor sfinti!Biserica este tot cu coloane ,superio cu arcade ce unsec aceste coloane ,altarul este inchinat sfintei Fecioare Maria.Aci am
primit si agheasma mica daca am cerut.

BISERICA SFINTUL MARE MUCENIC GHEORGHE
Situata tot in crtierul crestin ,dar pe alta strada esteo biserica mare sompuoasa sub forma de rotonda.Intram in curtea cu pomi umbrosi ,lasam in stinga noastra pangarul pe care ,din pacate il voi vizita doar in fuga si robinetel cu apa foarte buna si rece in dreapta ;in fata ne apare maiestuoasa biserica sfintului Mare mucenic Gheorghe,ce are in fata la mijloc sus pe la mijlocul treptelor de urcare ,o icoana pe fond alb/gri.Ianite de a mai urca inca jumatate din numarul treptelor ,intram int-un paraclis ,o incapere unde sint expuse intr-o vitrina uneltele de tortura ale sfintului ,o roata,piroane,iar liga geam se afla lantul mare cu catusa cu care a fost prins sfintul cit a stat in temnita.Aci ne inchinam la o icoana a sfintului mucenic Gheorghe pe care nu am mai vazut-o nicaieri altundeva,anume sfintul cu miinile si picioarele legate,el se afla in picioare si cu fata usor ridicate spre cer in rugaciune,cu o aura de sfint im prejurul capului…impresionanta icoana ..vad un sfint in rugaciune si martiriu ,expresii foare bine redate..din pacate nu stiu cine a pictat icoana. Linga icoana se mai afla si coloana de care a fost legat sfintul.De aci patrundem intr-un mic paraclis in care ne inchinam la icoane ale Sfintului Ghe.aflte aicea,apoi coborim in temnita in care a fost tinut ,care corespunde in partea de sus cu biserica construita deasupra acestei temnite.In temnita sint mai multe cruci mari ,negre pe pereti si multe icoana ale sfintului ,foarte reusite ,una lucrata in goblen ,altele se vad a avea vechime …dar intrarea a fost pe cont propriu ,adica fara alte explicatii suplimentare!Ne facem poza ,eu si colega mea cu lantul Sfintului ,care ne-a fost pus la fiecare de git de catre un arab care supraveghea incapereaApoi urcam din nou mai multe trepte pina la intrarea in memorabila biserica ce are si aici ,ca si la Lydda un frumos candelabru si 3 altare,cel din mijloc fiind cel mai mare si deosebit.La intrare se afla o icoana a Sfintului cum a fost dus la judecata si martiriu.Imediat in partea stinga in biserica ,cum intram .se afla o icoana mai mare aurita a Sf.Gheorghe cu o candela deasupra ei ,ce este situata pe un perete al unei ciuperci rotunde din lemn foarte frumos ornata cu sculpturi.Ne inchinam la aceasta memorabila icoana aurita, apoi filmez aceasta frumoasa si memorabila icoana din biserica sa din Cairo ,admir aceasta biserica ce are centrul rotund, si cu banci aflate de jurimprejur ,putine ,la nivelul colonadelor din marmora rosie ce sustin aceasta rotonda.Nu mai este timp din pacate sa ma uit prea mult la pangar ,unde as fi putut ramine dupa terminarea vizitelor la celelalte biserici, caci autocarul nu era parcat la capatul strazii pe care nu circulau masini ,strada fiind inchisa pentru masini,daca as fi stiut cit de mult dureaza revenirea aucocarului in zona de acolo unde nu era voie sa parcheze.Dar timpul lung pina la sosorea lui ar fi putut sa ne fie comunicat ca sa stim sa petrecem timpul cu folos si nu sa stam asa si in picioare pe marginea drumului ,aproape o ora !..cit timp as fi avut daca stiam asta sa stau la biserica sf.Gheoghe care era nu prea departe!

BISERICA SUSPENDATA
Reply With Quote
Vechi 16.02.2010, 22:52:03
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Biserica suspendata

Iesim din biserica SF.MC.GHEOEGHE si imediat linga ea se afla fortareata BABILON,,UNDE SE AFLA LINGA EA SI MUZEUL COPT ,CARE NU A FOST TRECUT IN PROGRAM DE VIZITARE…CIUDAT CA NOI ,CRESTINI FIIND ,NU AM FOST LA MUZEUL COPT DIN CARTIERUL CRESTIN CI NUMAI LA MUZEUL PAGIN ,DE EGIPTOLOGIE.
Fortareata a fost construita pe modelul orasului Babilon construit de persi.Persii au construit fundatia aceastei fortarete ,luata apoi de romani.Aici au locuit prizonierii de razboi ,eliberati de rege,care au dat numele dupa capitala tarii lor.Zidurile fortaretei au in jur de 18 metri inaltime,diametrul ei este de 31 metri,adincimea la 3 metri si suprafata la sol de 6 metri.Ea a fost construita de imparatul Traian in anul 98 a.Ch. si renovata si marita de imparatul Arcadius in anul 395 d.Ch..In partea de sud se intra la muzeu,unde se gasesc doua turnuri,deasupra unuia dintre ele a fost construita

BISERICA SUSPENDATA

MOALLAQUA

Este o biserica inchinata Sfinei Fecioare Maria si Sfintei Damiana.Ea fost construita deasupra unei parti din fortareta numita Babilon,peste zidurile acestei fortarete fiind puse trunchiuri de copaci ,palmieri si un rind de piatra..De altfel in biserica se vede intr-un loc aproape de intrare pusa pe jos o bucata dreptunghiulara de sticla si prin ea patrunde de jos lumina zilei ,ceea ce demonstreaza ca ea este construita pe o alta construcie pe unde patrunde lumina.Plafonul este sub forma arcei lui Noe;construita in secolul 3,dupa unii inainte de aceasta data a fost un templu roman care a fost transformat in biserica romana apoi copta,ultima resaturare s-a facut in anul 1984 si a descoperit picturi murale reprezentind zei romani,picturi ce dateaza i.Ch.S-a constatat ca o pare din lemnul prins in planseu dateaza din 150 ani I.Ch.[cu carbon 14 radioactiv].In secolul 17 Maica Domnului a aparut patriarhului papa Abraam dupa 3 zile de post si rugaciune ,cind califul El Moez Ledin Allah i-a cerut sa deplaseze muntele Moquatam penru a afirma ceea ce scrie in Biblie “daca aveti credinta cit un graunte de mustar mutati muntele de aici in colo si el se va muta si nimica nu va va fi impposibil”[Matei17/20]Istoria spune ca la deplasarea muntelui a avut loc un cutremur ,iar califul drept recompensa a permis restaurarea bisericii suspendate si construirea inca a uneia Abu Sifen.Biserica poseda 110 icoane ,cele mai vechi din secolul 8,are o lungime de 23,5 metri ,largime de 16,5 metri si inaltime de 9,5 metri.Inaite de a intra la aceasta memorabila biserica si atit de veche am trecut pe linga o fereastra ,acum inchisa unde se afla o familie care dadea apa de baut la fiecare calator ce trecea pe acolo.Intram intr-un hol spatios unde se afla si pangare si poze cu personalitati religoase locale ,la care ne oprim la iesire ,intram intr-o curte lunguiata ce are un parc la mijloc si pe zidurile imprejmuitoare ,curtea fiind inchisa intre ziduri ,admiram icoane in mozaic cu sfinta familie si alti sfinti ,apoi urcam mai multe trepte pina ajungem la intrarea in biserica propriuzisa.Biserica,sustinuta de doua rinduri de coloane din marmora , are 7 altare,trei fiind in in biserica principala ,inchinate Sfintei Fecioare,Sfintului Gheorghe si unul Sfintului Ioan Botezatorul,iar altul in dreapta al Sfintei Tecla si unul vechi din secolul 5 in baptisteriu,iar al saptelea se gaseste in biserica superioara a si este inchinat Sfintului Marcu,pe care nu l-am vazut!Iconostasele sint din lemn de cedru si ivoar si dateza din secolele 10 si 13..Icoanele deasupra iconostaselor arata martiriul SF.GHEORGHE,si martiriul Sf.Ioan Botezatorul ,cele de deasupra altarului Sfintei Fecioare sint diferite ,cu Mintuitorul ,Maica Domnului ,Sf,Ioan Botezatorul ,Sf,Pavel si cei doi arhangheli ,Mihail si Gavriil.In fata altarului central se afla amvonul cu vechime din secolul 5,sustinut pe 15 coloane ce reprezinta pe cei 12 apostoli si doua,care sint rasucite ,nu netede ca celelte 12, reprezinta pe cei doi evanghelisti ,Marcu si Sfintul Luca,iar coloana ce il reprezinta pe iuda este neagra.Se mai afla pe amvon care este ca si coloanele din marmora alba 3 simboluri;un cerc ce reprezinta treimea ,o scoica deasupra ca simbolizeaza eternitatea si altaturi de ele crucea ,simbolul crestinismului.Foarte frumos lucrat acest amvon si plin de semnificatii religioase in reprezentarile pe care le are!In partea stinga pe linga perete sint expuse moastele mai multor sfinti ,dintre care 12 sfinti locali si icoane ale Maicii Domnului si ale unora dintre ei [sf.GHEORGHE,SF.DEMIANA,SF.ABRAAM,SF.ABUSEIFEN ,SF.APASKIRON,SF.IACOB,SF.ICLODIOS..S.A…]Ma inchin la aceste moaste cu evlavie ,constat ca egipenii ,coptii au foare multi sfinti locali cu moaste ,fapt ce dovedeste ca biserica copta este o biserica adevarata!Printre icoanele expuse pe pereti se afla si o icoana veche a Maicii Domnului,veche din secolul 8,numita MONA LISA ,CACI NE PRIVESTE IN ORICE COLT AL BISERICII AM FI.Icoana reprezinta pe Maica Domnului cu pruncul in brate si la picioarele Ei se afla Sfintul Ioan Botezatorul care apare ca adult si saruta piciorul Mintuitorului.Este o icoana imaginara pentru ca diferenta de virsta intre cei doi este de doar 3 luni.Mona Lisa lui Michelangelo a fost pictata cam cu 10 secole mai tirziu!Plecam de la acesta memorabila si deosebita biserica ,atit prin vechimea ei ,prin felul cum a fost construita si prin odoarele ce le poseda ,icoane foarte vechi si iconostase deosebit lucrate ,ca si prin multimea moastelor de sfinti ,sarbatoriti si apreciati in zilele lor de sarbatoare ,dar si cu acel amvon memorabil lucrat cu o simbolistica atit de graitoare ,cu speranta sa mai revin pe acolo daca Domnul va voi.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2010, 00:00:34
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit manastirea Sfintului mare mucenic Mercurie ,Cairo

Ajngem destul de repede la biserica Sfintului mucenic MERCURIE ,despre care nici nu am stiut ca este scit ,adica de origine din SCITIA ,pina m-am intors acasa.Aici este manastire de maici,INTRAM INTR-O CURTE LUNGUIATA pe care apuc sa o filmez .caci mi se interzice filmarea.!!.nici macar in curte.La poarta sint arabi ,dar la usa de intrare in manastire din curte asteptam un timp pina vine sa ne deschida o maica ,dar numai dupa ce se bate in poarta de arab dupa un anumit semnal! Desi este in cartierul crestin ,iata cita precautie trebuie intr-o tara majoritar musulmana!Intram intr-un hol unde ne intimpina icoana sfintului mare mucenic MERCURIE ,pe cal cu doua sabi ideasupra capului si la picioarela lui se alfla Iulian paravatul pe care el il ucide la sfirsitul unei lupte cu o sulita .disparind ;acesta spune murind:’AI INVINS GALILEENE!”Acest eveniment s-a intmplat in timp ce Sfintul Vsile cel mare se ruga Maicii Domnului sa nu mai permita ca paravatul sa-I mai chinuie pe crestini.Sfintul Vasile vede in timpul rugaciunii sale catte Maica Domnului ca din icoana alaturata in care se afla sf.mc.MERCURIE ,icoana a disparut pentru un timp ,pentru ca apoi sa apara cu sulita insingerata ,in timp ce paravatul murea pe cimpul de batalie ucis de un soldat necunoscut care a disparut!Sfintul Vasile cel Mare a inteles ca i-a fost ascultata rugaciunea de Maica Domnului.
Icoana este luminata electric .De aici un coridor in fata duce la pangar ,care este destul de mic ,dar unde e gasesc multe lucruri de valoare si icoane si pentru haine de preoti diverse lucraturi.Dar noi o luam spre stinga noastra pe un alt coridor si intram in biserica cu un altar al sfintului Mercurie ,unde se afla si moastele sale.Trecm intr-un paraclis lateral ,unde parintele ne povesteste despre viata sfintului mucenic ,pina termina de inchinat un grup de arabi care cintau sfintului..asa incit am avut pentru a doua oara ocazia sa vad cum se roaga arabii ,ei se roaga cintind! Sfintilor la care se roaga...frumos...zic eu!apoi ne inchinam si noi.Inante de o batalie ,sfintul fiind soldat in armata romana ,primeste de la Dumnezeu o sabie cu care El ii spune ca va invinge in batalie ,dar dupa aceea sa se inchine Dumnezeului celui adevarat,ceea ce el si face si de aceea el are in icoana lui doua sabii in loc de una ,deasupra capului . .In biserica se afla o maica calugarita care ,spre mirarea ghidei noastre ma lasa saa filmez cu conditia sa nu o filmez si pe ea.Ghida imi spune ca niciodata nu s-a dat voie aici la filmare!.Mie da….cred ca din grija sfintului ..ba mai mult dupa inchinare si pangar ,eu nu am stiut unde sa mai merg si pe coridor am intilnit colega mea de camera care mi-a spus sa merg intr-o biserica mare si frumosa unde se afla intr-o nisa um mozaic foarte vechi cu sfinta familie.Niciodata pe parcursul acestui pelerianj ea nu mi-a mai atras atentia ca sa filmez ceva ,iar acest fapt s-a intimplat in manastirea Sfintului Mercurie ,unde era de obicei interzisa filmarea!Am simtit grija si ama bilitatea acestui sfint la care ,spre rusinea mea nici nu i-am cunoscut icoana ,caci la manastirea Sf,Pavel Tebeul nu am recunoscut ce sfint este!M-am inchinat la icoana si moastele acestui sfint pe care l-am simtit atit de amabil si simpatic fata de mine pacatoasa!..si am observat ca si la moastele Lui ,aflate intr-o superba lacra cu lucratura pe lemn ,deosebita[ vedeti pe filmele aflate pe Adakaleh pe Netlog]..sint puse biletele de credinciosi ca si la Sf.Pavel Tebeul ,,incit m-am intrebat ce lagatura tainica exista intre acesti doi sfinti SF.PAVEL TEBEUL ,primul pustnic SI SF,MARE MUCENIC MERCURIE,care mai are si o biserica inchinata lui, exact desupra pesterii sfintului Pavel Tebeul ,unde sfintul a trait,s-a rugat ,a murit si unde se afla moastele Lui!Am plecat la pangasr unde am gasit icoane cu acest sfint care prin amabilitatea de a ma lasa sa filmez la manastirea Lui ,m-a impresionat ,iau si o cana de sticla cu icoana Lui pirogravata pe care o tin pe masuta si consum apa din ea,doar apa .Iesind din pangar am ajuns intr-o curte ingradita de frumoase cladiri ce aparin manastirii ,in stinga se afla pe un perete in marime considerabila icoana sfintului ,unde rog sa mi se faca o poza;in partea dreapta se afla un frumos parc si in fata biserica mare cu mozaicul cum Sfinta familie pe care il filmez ,ma inchin in frumoasa biserica cu altarul central inchinat Maicii Domnului ,care are doua rinduri de stilpi imbracati in lemn ,lambriuri in partea inferioara si icoane pe pereti ,inramate..Am cerut apoi ulei de la candela sfintului si agheasma ,care mi-a fost adusa ,iar ulei si cite o icoana au primit ,prin cererea mea si ceilalti ,adica s-a dat la un preot pentru toti cei din autocar.Frumos mi-am zis eu..ce sfint amabil care imi indeplineste toate cererile!..asa incit ar fi mare pacat sa nu ma rog de acuma incolo si la El ,mai ales ca am descoperit ca are un acatist foarte frumos .Nu stiu daca in tara la noi exista vreo manastire cu hramul acestui sfint care este scit ,dar ar trebui sa existe si daca nu exista sa se faca,caci numai biserica din Bucuresti este prea putin!I n biserica cu moastele Lui se mai afla o poza mare ,unde erau luminari aprinse ,poza a unei calugarite tinre,ce nu mai este in aceasta viata ,la care am observat ca se roga mai ales femeile tinere arabe..nu stim ,nu ni s-a spus nimica despre ea ..desi a r fi fost interesant sa aflam ,asa ca fapt divers caci prea mare evlavie aveau la ea arabii copti .Am plecat de la aceasta manastire care mi-a lst o dorinta de a ma mai intoarce acolo in casa Sfintului mucenic MERCURIE ,un sfin simpatic care sa ne ajute si pe noi cu sabiile Lui sa razbim in viltorile acestei vieti si sa biruim ispitele asa cum le-a biruit El si mai ales SA ASULTAM DE DUMNEZEU ASA CUM A ASCULTT SI EL Sfinte mare Mucenice MERCURIE roaga-te si pentru noi romanii ce provenim tot de la sciti ,pentru mintuirea neamului nostru.!Amin.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
IMPRESII DIN PELERINAJE sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 92 25.10.2020 19:35:30
Pacatele straine Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 20 10.01.2013 13:04:33
Bauturi tari si animale necurate NeInocentiu Secte si culte 0 12.05.2012 21:44:58
Impresii din pelerinaje -anul 2009 sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 4 31.08.2009 22:23:06
Despre religiozitate in diferite tari BogdanF Generalitati 0 04.07.2008 10:51:37