|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
Testamentul biblic al Apostolului Petru?
Citat:
isi depaseste cu mult conditia la care unii critici,in mod nedrept,il condamnasera sub impulsul unor idei preconcepute. Epistola cu pricina este considerata a fi un testament,sau un mesaj de ramas-bun din partea apostolului,scris sub forma unei scrisori,cu putin inainte de moartea sa(2 Petru 1:14).Scopul acesteia este de a reaminti cititorilor invatatura si de a o apara de obiectiile ridicate de catre falsii invatatori care aruncau o umbra de indoiala asupra Parusiei asteptata de catre crestini si sustineau libertinismul. Epistola pare sa se adreseze unei dintre bisericile(II Petru 3:1) la care se adresa si Epistola I Petru si avand carcteristici de testament se inscrie si in lunga traditie ebraica,prezenta si in aceea epoca(I Enoh 91-104,II Baruh 57-86,IV Ezdra 14;28-36). Invatatura este condensata in 2 Petru 1:3-11 care este o omilie scurta,dupa tiparul folosit in discursurile de ramas bun.Are si doua pasaje profetice(II Petru 2:1-3a si 3:1-4). O sa las o schema de analiza,nu neaparat exegetica,nu imi apartine mie ci cercetatorilor,pentru cine ar dori sa aprofundeze acesta epistola exceptionala a marelui apostol.M-am gadit ca ar fi un bun prilej,acum cu o zi inainte de pomenirea Apostolilor Petru si Pavel.Sper sa nu fi gresit cu initiativa mea.Precizari:A=material apologetic,Ex=material exhortativ/denuntiativ,Ep=material epistolar,T=material testamentar. (Ep1)>Destinatar si salut(2Petru 1:1-2) (T1)>Un rezumat al mesajului lui Petru(2Petru 1:3-11). (T2)>Ocazie:Testamentul lui Petru(2Petru 1:12-16) (A1)>Prima sectiune apologetica(2Petru 16-21)
(A2)>Cea de-a doua sectiune apologetica(2Petru 2:3b-10a)
(T4)>Prezicerea lui Petru cu privire la batjocoritori si inselatori(2Petru 3:1-4) (A3)>Cea de-a treia sectiune apologetica(2Petru 3:5-10)
(Ep2)>Concluzii(2Petru 3:17-18). Aceasta epistola mai are o particularitate semnificativa.Caracterul teologic consta dintr-o combinatie remarcabila intre limbajul religios elenistic si ideile si imaginistica escatologiei evreiesti.Pasajul 2 Petru 1:3-11 a fost considerat printre cele mai elenistice pasaje din tot Noul Testament in timp ce escatologia iudaica apare in 2 Petru 3:1-13.Este o epistola de exceptie si din perspectiva adaptarii crestinismului la cultura elenistica,acesta epistola putand fi o excelenta dovada a unui punct de legatura din perioada apostolica.Ca si cum intrepatrunderea din viata de zi cu zi se muta in text,ideile si formularea se imbratiseaza si anticipeaza ceea ce a urmat.Pe langa teazarul invataturii crestine transmis,Apostolul Petru a lasat,si prin acesta epistola,o mostenire remarcabila atat cu privire la personlitatea sa cat si cu privire la istoria raspindirii crestinismului.Unele dintre obiectiile cu care s-a luptat sunt invocate de unii si astazi si fie si din acesta perspectiva argumentele,logica si abordarea apostolului pot fi de un real folos. Scuze daca cumva am batut campii,m-am gandit sa ma alatur si eu,cumva,esentei observate de dvs. |
|
||||
|
||||
"un Petru a avut si Hristos, dar si acela l-a parasit."
Această aparentă părăsire a fost îngăduită pentru a-l întări pe Petru în credința și dragostea lui pentru Hristos. Petru a revenit de îndată, plin de căință și de iubire. A fost iertat și pus în cinstea de a i se da cheile Împărăției cerurilor. El devine slujitor neînfricat al lui Hristos din momentul coborârii Duhului sfânt asupra sa (la Cincizecime). El slujește lui Hristos cu mult devotament, se jertfește tot restul vieții sale pentru propovăduirea învățăturii mesianice. "Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. Și îți voi da cheile Împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri." (Ev. Matei, Cap. 16) Last edited by Carmen FUNIERU; 28.06.2011 at 23:59:54. |
|
|||
|
|||
Citat:
|
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare | ||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cu cine a avut Cain copii? | RaduIoan | Din Vechiul Testament | 15 | 23.05.2024 14:42:56 |
Ce parere aveti Angerii au avut liberul arbitru? | ARHANGHELUL | Reguli in Biserica | 27 | 26.02.2013 13:16:41 |
Ati avut vreodata sentimentul... ? | bluester | Generalitati | 77 | 11.06.2012 02:59:07 |
Cati patriarhi crestini ortodocsi a avut BO a Ierusalimului? | mihailt | Generalitati | 3 | 14.12.2009 04:43:06 |
|