|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Citat:
Iar comentariul rabinic in Torah este: Dumnezeu a dat acum lui Noe si descendentilor sai un drept care nu a fost niciodata dat lui Adam sau progeniturilor sale: permisiunea de a manca carne. Noe a primit dreptul de a manca carne asa cum Dumnezeu daduse lui Adam dreptul de a manca vegetale, pentru ca, (a) daca nu ar fi existat dreptatea lui Noe, nici o fiinta vie nu ar fi supravietuit potopului; si (b) el a ingrijit animalele ( toiled over the animals) in arca si a implinit nevoile lor. Despre el s-a spus: Rodul muncii mainilor tale vei manca (You shall eat the toil of your hands) (Psalmi 128:2; in Biblia ortodoxa este Psalmi 127:2) Cercetand acum comentariile rabinice la Geneza 7:1-10 comentariul rabinic cred ca-i da partial dreptate lui Osutafaraunu pentru ca zice: "Cu Potopul care trebuia sa inceapa in 7 zile, Dumnezeu ii cere lui Noe sa intre in arca cu familia sa. In plus fata de cate o pereche din fiecare specie ce i-a fost comandat mai inainte sa aduca, acum i s-a spus sa aduca 7 perechi din animalele pe care Torah urma sa le numeasca ulterior curate adica kosher, in asa fel incat sa le poata sa le foloseasca ca si jertfa dupa ce va parasi arca (Rashi). De asemenea ele urmau sa ii furnizeze turme de animale pentru mancare, in anticipatia inlaturarii de catre Dumnezeu a interdictiei impotriva consumului de carne. [9:3] (Radak). Pana acum, Sidrah a vorbit de Elohim , indicand atributul dreptatii a lui Dumnezeu. Aici El este numit HASHEM , Dumnezeul milei, pentru ca a salvat pe Noe de Potop, si in plus a salvat intreaga familie a lui Noe si proprietatile sale, care, pe baza meritelor lor proprii, nu ar fi meritat sa fie salvati (Sforno). Numele HASHEM indica de asemenea ca viitoarele jertfe oferite de Noe vor fi acceptate, din moment ce capitolele ce trateaza jertfele utilizeaza doar Numele HASHEM (Rambam)." Last edited by Tartaruga; 12.08.2012 at 19:20:54. |
|
|||
|
|||
Concluzie
Punand cap la cap informatia, rezulta ca impartirea in animale curate si necurate s-a facut dupa Potop in vederea jertfelor animale aduse la Templu pentru iertarea pacatelor, tot pe acelea evreii au primit permisiunea sa le si manance dupa Potop, iar folosirea inainte de Potop a acestor apelative a fost doar o anticipatie a ceea ce urma sa fie instaurat dupa Potop.
Odata cu jertfirea Mielului, adica a lui Hristos, jertfa cea mai curata si cu adevarat curatitoare de pacate, impartirea animalelor in curate si necurate isi pierde sensul pentru crestini, nemaifacandu-se acum nici o jertfa animala, ci Jertfa fiind Hristos insusi in Euharistie. De unde si invatatura Domnului din viziunea lui Petru, si toata invatatura Ap. Pavel asupra consumarii oricarui tip de carne. Numai bine tuturor! |
|
|||
|
|||
Citat:
"Glasul i-a vorbit din nou, a doua oară: – Ceea ce a curățit Dumnezeu, să nu numești pângărit!" (Fapte 10,15 - versiunea NTR) Petru a înțeles ce (cine) nu mai trebuie numit "spurcat", dar asta nu mai vedeți, că deh... solzii...: "Și a zis către ei: Voi știți că nu se cuvine unui bărbat iudeu să se unească sau să se apropie de cel de alt neam, dar mie Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat." (Fapte 10,28 - versiunea ortodoxă) "Duhul mi-a spus să mă duc cu ei fără să fac deosebire" (Fapte 11,12 - versiunea NTR) Verbul folosit în original este [διακρίνω] a discrimina. Asta ca să înțelegem că era o problemă de discriminare și nu una de preferințe culinare.
|
|
|||||||||
|
|||||||||
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
[quote=Tartaruga;464862]Eu nu stiu care va fi dieta pe noul pamant. Sincer, eram convinsa ca pe noul pamant nu vom avea nevoie de hrana.[quote] Majoritatea textelor despre noul pământ cuprind și informații referitoare la hrană, însă în niciunul din acestea nu se vorbește de carne. Ar fi și absurd ca pe noul pământ să curgă sânge și să existe abatoare. Mult mai logic e ca să se revină la statutul primilor oameni din Eden, incluzând și dieta vegetariană. Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
Indubitabil. Aș putea chiar să dau unele amănunte, dar ne-am depărta prea mult de topicul acesta care teoretic (conform titlului) n-ar trebui să existe!
|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Citat:
Sunt deacord ca ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni, este si principiul meu, de aceea sunt cam non-conformista. Ca atare, daca Domnul a cerut sa nu mai numim necurat ceea ce El a curatit, eu asa fac: a curatit atat animalele cat si paganii. Dvs. faceti cum doriti. Nu ar fi rau sa va rugati sa va ajute sa intelegeti cine are dreptate in aceasta problema. Si la fel si cu Babilonul spiritual, aveti doar grija sa nu va treziti ca luptati impotriva lui Dumnezeu. Rugati-va sa va arate unde-i adevarul in ceea ce priveste Babilonul si mai stam de vorba dupa. Sunt convinsa ca va raspunde daca Il rugati cu sinceritate sa vi-l arate. Legea lui Noe este legea pe care Dumnezeu i-a dat-o lui Noe imediat dupa potop, capitolul 9:1-17. Rabinii pot avea diverse interpretari ale VT, insa nu pot gresi la traducerea lui. I-am auzit pe MI zicand ca ei stiu greaca mai bine ca grecii si ebraica mai bine ca evreii. Cu dintr-astea nu pot fi deacord. Care sunt textele despre noul pamant la care va referiti? Peste se va manca? Vad ca viata este vesnica, deci acceptati NT. Sa inteleg ca respingeti profetiile VT sau aveti alta interpretare pentru profetia legata de cei 120 ani? In Biblia dvs. exista Eclesiasticul? Cat despre dieta vegetariana, traiesc intr-o tara unde ea este extrem de diversificata mai ales in magazinele Bio si unde vegetarienii sunt atenti la acest aspect. Insa se vede bine ca nu functioneaza asa cum spuneti. Avem unele enzime inactive fata de animale vegetariene, si probabil ca s-au inactivat din cauza dietei carnale de mii de ani. Probabil ca aceasta schimbare se poate reversa, insa ideea este ca excesele sunt daunatoare si acum se fac multe excese. Daca s-ar manca carnea cu moderatie, asta deja inseamna ca nu in fiecare zi ca acum, totul ar fi ok. Sunt o gramada de centenari care au avut o dieta mixta dar echilibrata. Echilibrul este cheia. Nu cred ca exista oameni care au impresia ca o sa moara daca nu mananca porc, ci daca nu mananca carne, iar porcul este doar carnea cea mai accesibila. Mi se pare normal sa nu va mai atraga carnea dupa ce nu ati mai mancat de multa vreme. Din pacate si procesul invers este valabil, sunt oameni care nu se mai pot apropia de legume dupa ce au mancat prea multa carne. Cu campania 5 legume/fructe pe zi, fac efortul sa le manance dar le vine greu. Asa cum si o vegetariana din frageda pruncie pe care o cunosc, nu se poate atinge de carne, nici macar de peste la care ii detesta chiar si mirosul. Deci totul tine de obisnuinta. Sunt deacord cu dvs. ca din cele doua extreme: vegetarian strict si hiper carnivor, prima varianta este de departe mai sanatoasa. Echilibrul insa este si mai sanatos. Last edited by Tartaruga; 13.08.2012 at 01:04:26. |
|
|||
|
|||
Citat:
In fine, discutia asta poate continua la infinit pentru ca mereu o sa negati evidenta, de aceea cel mai bine este sa va rugati sa primiti raspuns de la Domnul la aceste intrebari. |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare | ||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Daca nu sintem ecumenisti ce rost are sa discutam cu sectantii? | bmd | Secte si culte | 177 | 08.11.2010 21:20:53 |
Ignorati | Sf.Asteapta | Generalitati | 5 | 03.05.2010 08:01:32 |
|