Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2015, 03:16:06
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Creatura nu poate fi identica in esenta ei ultima cu Creatorul.
E o chestiune filosofica care tine de o logica elementara.
Dar se pare ca fanii budhisti au picat la cursul asta.
Tocmai aceasta logica il face sa afirme ca pacatul a fost urmarea ignorantei si nu a liberei alegeri (confunda creatura cu Creatorul )

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Problema de fond nu a fost dialogul - ci caderea in imaginatie a ambilor: Lucifer si Adam.

Iar caderea in imaginatie este posibila numai pe fondul lipsei de cunostinta.

De fapt, ambii sunt victimile propriei lor ignorante. Mandria si neascultarea sunt efectele necunoasterii.

Ambii au nalucit rationand o comparatie cu Dumnezeu.
Ce ironie ii acuza pe Adam si Lucifer ca au facut exact ceea ce face acum budismul care baga in aceeasi oala Creatorul cu creatura.

Vechi 14.12.2015, 13:04:29
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:

Acestea fac toata lucrarea spirituala usoara si placuta.
dar acesta lucrare, chiar daca e usoara si placuta, poate sa fie in ratacire. La asta te-ai gandit?
Vechi 14.12.2015, 13:22:11
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
dar acesta lucrare, chiar daca e usoara si placuta, poate sa fie in ratacire. La asta te-ai gandit?
Evident, Partea Intunecata este usoara si placuta. Ca finalul ei este, de fapt, greu si deloc placut, la asta adeptii (a se citi "victimele-care-se-cred-complici") ratacirilor spirituale nu se mai gandesc. De ce? Pentru ca prada, fiind prada, nu are instincte si abilitati de lupta cu pradatorul. Insa Facatorul amandurora ii poate pune pe fiecare in pace. Ma refer la prada si pradator in contextul razboiului spiritual cosmic, desfasurat perpetuu de la seditiunea Primului Arhanghel si caderea Primului Adam incoace.
Vechi 14.12.2015, 14:20:08
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

O cale spirituala inteleasa corect este usoara, se parcurge cu bucurie, toate dificultatile/suferintele sunt transformabile, devin convertibile in virtute.

"Jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară."

Vechi 14.12.2015, 15:09:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Si pentru asta, binenteles trebuie sa nu ne raportam la Biblie si Sf. Parinti ci la sutrele budhiste ca alea este mai destepte.
Vechi 14.12.2015, 16:13:30
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Si pentru asta, binenteles trebuie sa nu ne raportam la Biblie si Sf. Parinti ci la sutrele budhiste ca alea este mai destepte.
In primul rand trebuie sa ne raportam la dreapta judecata, caci fara ea, ambele invataturi devin, in cel mai fericit caz, nefolositoare.

Vechi 14.12.2015, 16:55:34
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
In primul rand trebuie sa ne raportam la dreapta judecata, caci fara ea, ambele invataturi devin, in cel mai fericit caz, nefolositoare.
Si taman tu ai ajuns la dreapta judecata.
Cine ti-a dat o diploma in acest sens?
Vechi 11.03.2016, 22:52:49
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Recompensa

In crestinism, dar si in budism se poate cadea in schema de gandire gen "recompensa" - adica fac ceva acum pentru a fi "recompensat mai tarziu cu mantuire/moksha".

Similar, acelasi patern de gandire:
"Daca am facut asta si asta, daca m-am conformat in acest mod, atunci am sanse mai mari de a fi rasplatit cu starea de mantuire."

Un astfel de calcul este o deviere de la un parcurs spiritual autentic.
Nu este decat o inselare, un alt mod de pune interesul unui anumit castig, insa intr-o ecuatie cu coeficienti spirituali.

Unii conditioneaza mantuirea pe temeiuri hilare, in alte cazuri mai cronice chiar se plateste mantuirea - fara a se intelege ce este de fapt "mantuirea".

Se greseste asteptandu-se in viitor mantuirea, cand de fapt ea trebuie gasita in prezent.

Vechi 19.05.2016, 10:56:18
altulunul altulunul is offline
Banned

Data înregistrării: 19.05.2016
Implicit

Citat:
Recompensa

In crestinism, dar si in budism se poate cadea in schema de gandire gen "recompensa" - adica fac ceva acum pentru a fi "recompensat mai tarziu cu mantuire/moksha".

"Daca am facut asta si asta, daca m-am conformat in acest mod, atunci am sanse mai mari de a fi rasplatit cu starea de mantuire."

Nu este decat o inselare, un alt mod de pune interesul unui anumit castig, insa intr-o ecuatie cu coeficienti spirituali.

Unii conditioneaza mantuirea pe temeiuri hilare, in alte cazuri mai cronice chiar se plateste mantuirea - fara a se intelege ce este de fapt "mantuirea".

Se greseste asteptandu-se in viitor mantuirea, cand de fapt ea trebuie gasita in prezent.
In general budismul, si in mod special buda, sunt cele mai hilare lucruri inventate pe planeta pământ.
Vechi 19.05.2016, 11:50:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Recompensa

Putina luciditate nu strica.

Si faza "budhista" cu "fac cutare sau cutare ca sa scap de suferinta" - uneori nici macar resimtita in mod real presupune cel putin acelasi gen de "interes personal" si "schema de compensare".

Sigur, ai sa-mi torni placa cu "dragostea pentru toate fiintele" dar teoretic asta efectiv intervine doar dupa o perioada semnificativa de progres spiritual, la inceput e doar un concept.

Citat:
Mantuirea nu se plateste asa cum nici nu se obtine aprinzand betisoare parfumate sau batand tobe si intonand mantre si alte minuni.

Nici tu nu ai o intelege corecta asupra mantuirii, pentru ca sistemul tau de referinta nu este crestin, nici macar 100% budhist nu este.

"Prezentul" este un parcurs care trece prin viitor, nimic nu se obtine batand din palme.

Thread Tools
Moduri de afișare