|
|
||||
|
||||
Da, îți dau dreptate, în ambele intervenții. Mulțumesc de ajutor. Domnul să-ți răsplătească și să-ți înmulțească jertfa și dragostea.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia |
|
||||
|
||||
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
https://orthodoxjointcommission.word...tatement-1990/ Si in orice caz, si-au afirmat hristologia comuna in repetate randuri, cu noi, cu catolicii, cu anglicanii, etc.
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Citat:
|
||||
|
||||
Din câte știu eu, copții nu sunt miafiziți precum catolicii sau ortodocșii, ci monofiziți, deci din doctrina lor face parte o erezie anatematizată de un sinod ecumenic, deci oricât de asemănători ar fi cu ortodocșii în exterior, nu putem avea comuniune cu ereticii.
|
|
||||
|
||||
Citat:
Miafizismul este o erezie prin care se sustine ca in Hristos e o singura fire (mia=una), in sensul ca divinitatea si umanitatea sunt unite in El intr-o singura fire (atentie! nu persoana, ci fire), ceea ce e eronat si a fost combatut la sinodul de la Calcedon. E adevarat, Sf. Chiril al Alexandriei vorbea, inainte de a se fi limpezit terminologia, de firea Logosului intrupat ( mia physis tou Theou Logou sesarkomene), insa distinctia esentiala care face diferenta dintre erezie si adevar in aceasta chestiune e ca divinitatea si umanitatea lui Hristos sunt unite fara amestecare si fara confuzie intr-un singur ipostas, nu intr-o singura fire, asa cum sustin miafizitii. Ipostasul (persoana lui Hristos) este unul/una. Firile sunt doua. Ma rog, discutia poate fi foarte nuantata dar e ingreunata de terminologia araba. Tocmai pe aceasta baza s-a reluat dialogul cu bisericile necalcedoniene, fiindca acestea nu se simt vinovate de erezia monofizita asa cum a fost combatuta la sinodul de la Calcedon. Erezia monofizita afirma tot o singura fire in Hristos, in care umanitatea a fost absorbita de divinitate, ca picatura in ocean. Ideea e ca ortodoxia afirma doua firi (diofizitism), nu una singura, unite fara amestecare, fara confundare intr-o singura persoana (ipostas). Last edited by delia31; 25.02.2016 at 21:37:36. |
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
||||
|
||||
si crezi ca vor renunta vreodata, daca timp de 1500 de ani nu au facut-o?
|
||||
|
||||
Așa este, mă scuzați, am greșit, am scris „miafizitism” în loc de „diafizitism”.
|
|