|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
Citat:
|
||||
|
||||
#21. 03 martie - Întâmplări minunate din viața Părintelui Dionisie Ignat
Întâmplări minunate din viața Părintelui Dionisie Ignat „Cu părintele Dionisie se întâmpla un lucru foarte diferit, un lucru dumnezeiesc”. Părintele avea înainte-vedere și „vedere în suflet”, văzând cele nevăzute și știind cele neștiute. Fără să își părăsească chilia, Pr. Dionisie știa ce se petrece în Sfântul Munte ca un supraveghetor de suflete. Pr Dionisie: „Singurul lucru pe care l-am făcut a fost acela că am stat în chilie.” Mărturii de la:
|
||||
|
||||
#22. 11 martie - Viața isihastă a Părintelui Ioan Guțu
Viața isihastă a Părintelui Ioan Guțu Avva Isaia spunea că „cele mai mari virtuți ale monahului sunt îndurarea defăimării … și nearătarea”. Așadar, se cere „să nu urmărești să fii cinstit de oameni sau să te autopromovezi. Să eviți afișarea personală, slava, și cinstea de la oameni.” Astfel, pustnicii din Athos erau „ca niște străini”, erau „tăcuți, nu se arătau”. Întrebat de ce a ales pustnicia, Pr. Ioan Guțu a răspuns că astfel „niciodată nu (și-a) neglijat canonul”. Astăzi mai sunt doar „foarte, foarte puțini” eremiți ca Pr. Ioan. Pr. Ioan Guțu: „Răbdarea și smerenia sunt două virtuți care se sprijină una pe cealaltă.” Mărturii de la:
„Nu e rău televizorul ci e rău ascultătorul dacă rău îl folosește și rău vremea-și cheltuiește” - Părintele Cleopa Last edited by RappY; 11.03.2024 at 16:13:07. |
|
||||
|
||||
Pare că au reluat seria Pr. Ioan Guțu de acum 10 episoade. Pun mai jos episoadele precedente pentru o urmărire mai ușoară.
Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
#23. 17 martie - Doi frați întru Hristos - Părinții Ioan Guțu și Dionisie Ignat
Doi frați întru Hristos - Părinții Ioan Guțu și Dionisie Ignat Părinții Ioan Guțu și Dionisie Ignat au ajuns amândoi în Sfântul Munte în 1926, rămânând acolo într-o vreme în care „nu prea avea cine să te caute” dintre românii intrați sub comunism. Deși Pr. Dionisie trăia o viață chinovială, iar Pr. Ioan era pustnic, cei doi se rugau împreună, pescuiau împreună, și Pr. Ioan chiar mai rămânea într-o chilie în Colciu. Până la moarte, Pr. Ioan a viețuit într-o chilie săracă, cu o gaură în fereastră, acoperită de celofan. Și-a dat sufletul doar după ce l-a văzut, „luminat la față” pe fratele său întru Hristos, Pr. Dionisie Ignat. La dezhumare, s-a simțit o mireasmă care „nici până atunci nici de atunci până azi” nu s-a mai simțit. Mărturii de la:
|
||||
|
||||
#24. 25 martie - Doi stareți athoniți ne explică Rugăciunea minții
Doi stareți athoniți ne explică Rugăciunea minții La botez „se activează” „lucrarea înțelegătoare a sufletului care este o energie a minții sufletului”. Astfel, pe lângă „lucrarea cuvântătoare pe care o vedem la toți oamenii”, avem și o lucrare înțelegătoare, „pe care foarte puțini și-o cultivă în această viață”. „Când se va deștepta lucrarea înțelegătoare a sufletului, Hristos Se va descoperi sufletului nostru (...) în această stare omul este asemeni unui atlet (...) aleargă cu râvnă, deoarece știe pentru ce aleargă (...) Dacă se va deștepta lucrarea înțelegătoare a sufletului, nu vom mai avea nevoie de cărți.” Pr. Efrem: Metaniile se fac „pentru ca și trupul monahului să ia parte la actul slujirii lui Dumnezeu”. Mărturii de la:
|
|||
|
|||
Citat:
|
||||
|
||||
E bine și așa decât ca tine nici una nici alta.
|
||||
|
||||
#25. 31 martie - Părintele Ioan Guțu - isihastul iubitor al înstrăinării
Părintele Ioan Guțu - isihastul iubitor al înstrăinării Pr. Ioan „s-a hotărât să rămână singur cu Dumnezeu, înstrăinat de toți”. Așadar, dacă „Dumnezeu a oferit harismele înainte-vederii, a străvederii, și a profeției celor care sunt în societate (...) ca să sprijine Biserica”, Pr. Ioan avea o harismă mai mare: înstrăinarea de lume. „Nu există virtute mai mare decât aceasta”. Mărturii de la:
|
||||
|
||||
#26. 7 aprilie - În preajma Părintelui Dionisie se simțea mireasma sfințeniei
În preajma Părintelui Dionisie se simțea mireasma sfințeniei Pr. Dionisie era „un om al fericitei ascultări”. El „avea foarte mult respect față de cei rânduiți a fi cârmuitorii duhovnicești ai monahismului.” Așadar, nu doar că ce spunea starețul era „dogmă” pentru el, dar făcea ascultarea cu bucurie și mulțumire. Tinerii monahi, însă, îl îngrijorau deoarece nu aveau harul fericitei ascultări: „Acum, tinerii monahi, tot întreabă, una alta, ne cer să ne justificăm, să le spunem motivul pentru care am cerut să fie îndeplinite anumite ascultări, iar această atitudine este îngrijorătoare. Dacă monahii fac așa, nu pot ajunge la înălțimea sfințeniei la care trebuie să ajungă.” Spovedania Pr. Dionisie: „Eu sunt orb, și, pentru mine, fie că e noapte, fie că e zi, este același lucru. Sunt orb din cauza păcatelor mele. Dar, câteodată, mă întristez că nu văd.” Pr. Efrem despre Pr. Dionisie: „Privindu-l, credința mea față de Hristos sporea.” Mărturii de la: