|
|
|||
|
|||
Draga Laurentiu,
Cred ca nu m-am facut pe deplin inteleasa. Am practicat o perioada mai lunga de timp rugaciunea inimii. Adica m-am rugat in mod constant. Am cumparat toate cartile scrise despre aceasta rugaciune si am impartasit experienta mea duhovnicului. Nu m-a putut calauzi pentru ca el nu se ruga, mai precis nu practica aceasta rugaciune. Scuze pentru folosirea repetata a verbului "a practica" dar asa se numeste. In timpul rugaciunii, am avut tot felul de trairi. Aceste trairi trebuiau foarte clar delimitate. De unde vin, ce ar putea insemna ele. Deci stiu foarte bine ce zici despre amagire. Nu am cartea la indemana dar, la un moment dat, parintele Mina Dobzeu, ofera pentru tot omul care doreste sa sporeasca in rugaciune posibilitatea de autoanaliza. Mai detaliat explica ca se exerseaza diferitele trairi, timp mai indelungat, fara a depasi un anumit prag, tocmai pentru a capata discernamantul necesar. Si la lumina se refera. Problema este ca, pe masura ce inaintezi in rugaciune, treci la urmatoarele lectii, trepte, unde cartile nu mai spun nimic ci doar atat: lasati-va indrumati de duhovnic. Si asa am si facut. M-am oprit. Si exista mai multe motive pentru asta. Rugaciunea te duce catre un drum care nu are nici o legatura cu viata noastra sociala de zi cu zi. Si trebuie sa iei o decizie. Cu toate astea, am ramas la parerea, ca rugaciunea este singura care te poate ajuta sa gasesti adevarul. Nu cartile, prelegerile, discursurile. Numai simpla rostire a numelui lui Iisus. Si atat. |
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
|||
|
|||
CM ,
nici macar forumul nu ajuta la nimic . Bine de stiut pentru cei care pretind ca ar cauta ceva . |
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Citat:
Aveam impresia ca toti preotii ortodocsi practica ragaciunea inimii, sau cel putin pot indruma. SAu trebuie neaparat sa ne adresam unui duhovnic de la manastire? Poata e doar un gand preconceput de-al meu. |
|
||||
|
||||
:)CM,de ce rastalmacesti ce-am zis eu?N-am zis ca raul nu vine de la om,ci si din afara lui,adica de la lume si de la diavol.Cat priveste rugaciunea inimii,ea se rosteste de cei mai avansati in credinta si nu fara binecuvantare de la duhovnic.Altfel nu are efectul dorit.Sunt atatea rugaciuni pe care le are Biserica;de le-am face noi pe acelea cum se cade,am ajunge mai buni,mai smeriti.Doamne ajuta!
|
|
|||
|
|||
Draga Anca,
Si eu aveam unele pareri idealiste la inceput de drum. Bineinteles ca este vorba de preotii ortodocsi. Nu este o critica la adresa lor, fie calugari sau necalugari. Este doar o constatare din experienta personala. De aceea, Sfantul Sinod a "autorizat" sa scrie despre rugaciunea lui Iisus doar pe parintele Mina Dobzeu, care este si traitor al rugaciunii, care vorbeste numai din experienta, numai latura practica. Din cate am inteles, pentru ca sa primesti o astfel de "autorizare" presupun ca Sfantul Sinod verifica veridicitatea celui care vorbeste, mult mai profund decat putem noi a o face. Si precizez ca nu te indruma nici un preot in rugaciune, de fapt nu poate face acest lucru daca el nu practica constant. Si aici am vazut ca preotii sunt deosebit de cinstiti, iti spun deschis ca este bine sa cauti in alta parte dar ei nu pot recomanda. Rugaciunea este cel mai serios act al credintei si nimeni nu se joaca cu cuvintele. Intentia Bisericii ortodoxe de a publica o serie de carti despre rugaciune este laudabila, se incearca raspandirea ei printre credinciosi dar, nu multi sunt si chemati pe acest drum pentru ca este un drum greu de parcurs. Rugaciunea inimii este cel mai scurt drum catre Iisus, cel mai simplu si totusi cel mai complicat. Poti foarte bine sa te pierzi pe parcurs si sa o iei razna. Si iti trebuie o credinta foarte mare pentru a te mentine si a nu renunta. Odata, un preot calugar de la o manastire de langa Bucuresti, tanar si deosebit de bland, mi-a spus ca si el practica rugaciunea cand era la o manastire in munti. De cand venise insa aici, nu mai se putea bucura de linistea din munti necesara rugaciunii, ceilalti frati aveau alte preocupari si, renuntase. O spunea cu parere de rau dar, incerca sa se acomodeze cu comunitatea in care era. Studia mult, invata, deci isi desavarsea educatia. Cam atat stiu eu. |
|
|||
|
|||
Draga CM, multumesc pentru raspuns.
Se vede treaba, ca e asa precum zici:" Rugaciunea inimii este cel mai scurt drum catre Iisus, cel mai simplu si totusi cel mai complicat". Cred ca atata timp cat inima primeaza, adica dragostea pentru Dumnezeu, smerenia si nu mintea, nu putem gresi. Asa cred eu. Dar voi citi si eu ce a scris Parintele Mina Dobzeu despre rugaciunea inimii. Sper s-o gasesc. |
|
|||
|
|||
Citat:
Oare forumul e un lucru inutil, sau am inteles eu gresit. Sper ca nu, caci doar ce v-am gasit.. |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare | ||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
exista extraterestri? | robertt | Teologie si Stiinta | 308 | 18.02.2024 19:55:11 |
Credeti ca exista extraterestri? | amatyyy | Generalitati | 41 | 14.12.2012 23:21:40 |
Extraterestri sau alte forme de viata | Templier Knight | Generalitati | 22 | 08.12.2010 01:46:30 |
zeii-extraterestri?:( | robertt | Teologie si Stiinta | 28 | 16.11.2010 17:02:14 |
Catolicii au inceput dialogul cu extraterestri | Laurentiu | Stiri, actualitati, anunturi | 18 | 09.06.2008 00:25:17 |
|