Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2008, 12:52:26
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

apropo, Razvan...
mi-ai sarit in cap ca am vorbit nu stiu cum despre pr Cleopa si ca nu iau in considerare ceea ce spune...
dar tu-i asculti si-i respecti cuvintele... ca pe un sfant, asa cum il consideri?
stii ce spunea pr Cleopa despre catolici? sau ecumenism?
Vechi 10.05.2008, 17:15:40
razvan_m
Guest

Implicit

citand ispita_ta:
Citat:
apropo, Razvan...
mi-ai sarit in cap ca am vorbit nu stiu cum despre pr Cleopa si ca nu iau in considerare ceea ce spune...
dar tu-i asculti si-i respecti cuvintele... ca pe un sfant, asa cum il consideri?
stii ce spunea pr Cleopa despre catolici? sau ecumenism?
Stiu...din mila Domnului, ca Pr. Cleopa spunea ca atat BO si BC daca vor sa se reuneasca intr-Unul singur Trup al Mantuitorului Hristos, ele trebuie sa-si lase la o parte mandria si sa se smereasca prin mult post si multa rugaciune, incat Duhul Sfant sa lumineze clerul ambelor Biserici ca sa gaseasca calea cea dreapta in ce priveste invatatura catolica Filioque. Apoi restul diferentelor inclusiv dogmatice dintre cele doua Biserici surori se vor rezolva de la sine, caci actualmente invatatura catolica Filioque e principalul motiv pentru care BO si BC sunt inca despartite.
Insa pe nicaieri nu l-am citit pe Pr. Cleopa ca i-ar fi facut eretici pe romano-catolici. Pr. Arsenie [Papacioc] desi ii face cu oua si cu otet pe Papa si colaboratorii sai, denumindu-i guvern clericalist [referire clara la statul Vatican] refuza sa-i denumeasca pe crestinii catolici ca eretici, cauza refuzului sau constituindu-l faptul ca acestia, ca si ortodocsii, au si ei toate cele 7 Sfinte Taine, chiar daca in forma simbolica.
Pe voi, stilistii,insa atunci cand preotii vostri savarsesc Sfanta Taina a Botezului asupra unui crestin convertit de la ortodoxia pe nou la cea pe vechi, ce deja a fost botezat de catre preotii BOR, Pr. Cleopa va numeste, pe langa schismatici pentru ca v-ati rupt de BOR, si eretici (repet, din cauza savarsirii pentru a doua oara a Sf. Botez asupra cuiva deja botezat in cadrul BOR (vezi dialogul cu Pr. Cleopa cu care am deschis topicul "De ce este BOSVR o biserica necanonica?"
Pr. Cleopa afirma de asemenea ca: calendarul nu este vreo dogma, vreun sfant mucenic la care sa te rogi "Sfinte Mucenice Calendar, miluieste-ma pe mine, pacatosul!", in momentul in care un stilist a venit la el si a incercat sa-l convinga de justetea tinerii calendarului celui iulian. Ba chiar afirma: Calendarul este doar un ceas si de-a lungul existentei Bisericii Crestine calendarul iulian (care ramanea in urma la 300 de ani cu o zi si o noapte) a fost supus modificarilor de 5 ori si va mai fi supus daca se constata iarasi ca va ramane in urma timpului astronomic.
Si inca o intrebare la care n-am primit raspuns niciodata din partea vreunui stilist, desi am mai adresat-o aici pe topic: Pr. Cleopa afirma ca atunci cand preoti romani vin sa slujeasca la Sf. Munte Athos sau la manastirile de la Locurile Sfinte, inainte de a sluji impreuna cu ei, preotii gazda ii intreaba daca nu cumva este si vreun stilist printre ei, iar daca raspunsul din partea preotilor romani este afirmativ, atunci preotii de la Sfintele Manastiri ale Sfantului Munte Athos si cei ale celor de la Locurile Sfinte din Israel refuza sa slujeasca impreuna cu acestia (cu cei care au adus cu ei si preoti stilisti). Oare de ce se intampla asta, daca voi ziceti ca tineti acelasi calendar cu vietuitorii de la Sfantul Munte Athos? Zic ca si Pr. Cleopa: calendarul este doar un ceas si nu vreo dogma a BO si ca urmare poate fi modificat [intors] de cate ori este nevoie.
Asta nu cred ca intelegeti voi: CALENDARUL E UN CEAS SI NU O DOGMA BISERICEASCA.
Iar mandria va impiedica sa intelegeti asta si sa lasati chestiunea cu calendarul balta, reintorcandu-va in sanul BOR.

Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri de f. multe schisme si erezii.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doamne, Iisuse Hrsitoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

Vechi 10.05.2008, 17:43:20
dorstor dorstor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.12.2007
Implicit

Galaction ordun s-a declarat seful unei biserici inexisrente si pt aceasta a fost caterisit.O biserica ortodoxa devine autocefala nu cand vrea poporul((Asta este dogmatica comunista)si nici daca vrea un arhiereu onorific.Numele acelei biserici era Biserica Pravoslavnica Traditiomala de Rasarit.Dar o buserica ortodoxa este autocefala doar daca primete TOMUS SINODALE de la patriarhia ecumenica.deci neexistand o asemenea Biserica ortodoxa Galaction Cordun a apostat de la ortodoxie si a fost caterisit pt apostazie.Deci fara Tomus Sinodale nu exista nici o biserica ortodoxa autocefala.Iar daca nu este autocefala trebuie sa faca supunere .Daca clerul refuza supunerea este sub anatema si se cateriseste conform canoanelor din Pidalion.sper ca am rsapuns si la asta.si chiar daca ar fi indraznit sa sfinteasca de unul singue Galaction tot trebuia caterisit pt ca era numai arhiereu onorific si nici nu avea dreptul de a sluji singur ca arhiereu.Ai pus mai multe intrebari dar asta era prea simpla si pesemne am omis-o!Galaction Cordun a cerut comuniune cu mai multe biseici ortodoxe de stil vechi dar acestea nu l-au bagat in seama si l-au tratat ca si cum nu ar fi exstat!
Vechi 10.05.2008, 17:52:49
Senior Member

Implicit

Galaction Cordun s-a declarat seful unei biserici inexisrente si pt aceasta a fost caterisit.O biserica ortodoxa devine autocefala nu cand vrea poporul((Asta este dogmatica comunista)si nici daca vrea un arhiereu onorific.Numele acelei biserici era Biserica Pravoslavnica Traditiomala de Rasarit.Dar o buserica ortodoxa este autocefala doar daca primete TOMUS SINODALE de la patriarhia ecumenica.deci neexistand o asemenea Biserica ortodoxa Galaction Cordun a apostat de la ortodoxie si a fost caterisit pt apostazie.Deci fara Tomus Sinodale nu exista nici o biserica ortodoxa autocefala.Iar daca nu este autocefala trebuie sa faca supunere .Daca clerul refuza supunerea este sub anatema si se cateriseste conform canoanelor din Pidalion.sper ca am raspuns si la asta.si chiar daca ar fi indraznit sa sfinteasca de unul singue Galaction tot trebuia caterisit pt ca era numai arhiereu onorific si nici nu avea dreptul de a sluji singur ca arhiereu.Ai pus mai multe intrebari dar asta era prea simpla si pesemne am omis-o!Galaction Cordun a cerut comuniune cu mai multe biseici ortodoxe de stil vechi dar acestea nu l-au bagat in seama si l-au tratat ca si cum nu ar fi exstat!
Lumina la Ierusalim vine atunci cand toti ortodocsii serbeaza Pastile impreuna, ceea ce inseamna ca regula pascala poate fi calcata nefiind dogma.dar daca tot stii multe cum se face ca lumina la Ierusalim vine sambata dupa amiaza iar Evangheliile spun ca Iisus Hristos a Inviat duminica dimineata foarte devreme?Si apropos,cum se face ca anul acesta Iordanul nu si-a mai intors apele inapoi atunci cand cei pe vechi serbeaza Boboteaza?Dar mai inainte de toate te intreb :care este regula pascala?Ca de nu o stii poti spune orice si atunci discutam in zadar!
Vechi 10.05.2008, 17:58:13
Senior Member

Implicit

Daca mie ca mirean imivine damblaua sa ma imbrac preot si sa oficiez cele & taine insemna ca doar am greseala dogmatica.Odata cu lucifer au devenit duhuri intunecate si toti ingerii ce au fost impreuna cu el,atunci cum crezi ca vor fi cei uniti cu papa in luciferism si erezie?ar fi o iterpretare in directia pe care o sustii dar numai pt cei saraci cu duhul(cu referire la Fericiri)
Vechi 10.05.2008, 21:33:50
emanuel2007
Guest

Implicit

in primul rand Parintele Ilie Cleopa putea sa greseasca ca om char si sfant sa fi fost ...
asa ca chestiunea asta a calendarului deocamdata inca nu este clarificata de ortodoxi ; chiar si proorociile spun ca nu se va clarifica decat la al optulea sinod ecumenic ... asa ca ... ne certam creca prea tare
eu cred ca trebuie sa avem mai multa intelegere intre noi atata vreme cat inca suntem toti ortodoxi , nu ?
SI CA SA MERGEM LA IMPARTASANIE NU TREBUIE SA JUDECAM PE NIMENI ...
eu cred ca cei din BOR care sunt fideli Par Ilie Creopa nu indraznesc sa faca neascultare de sfintia sa si de aceea refuza sa faca ascultare de sfintii parinti din vechime care au spus foarte foarte clar ca schimbarea calendarului este schisma
deci calendarul a mai fost indreptat pana acuma si de sfintii parinti , dar indreptat nu schimbat cu altul
a indrepta calendarul iulian inseamna a indrepta departarea acestuia fata de soare ( deoarece calendarul iulian este un calendar predominant lunar , deci respecta mai mult anul lunar decat pe cel solar si asa este corect din punct de vedere biblic , deoarece pastele se fixeaza dupa luna si nu dupa soare ) , deci repet , a indrepta cal. iulian inseamna a indrepta indepartarea lui fata de de anul lunar ; sfintii parinti au hotarat ca cel mai bun calendar din pct. de vedere biblic este cel iulian ( pentru ca este predominant lunar ) iar reforma calendarului gregorian este schismatica deoarece cal. greg. este numai solar , ceea ce este incorect fata de sarbatoarea sfintelor pasti , adica se poate ajunge uneori sa se sarbatoreasca pastele inainte de rastignirea si invierea Mantuitorului ( cea care s-a facut acuma 2000 de ani) ceea ce este schisma . de aceea au respins sfintii partinti scmbaarea cal. iulian cu cel greg. ; deci ei au acceptat corectarea cal. iulian dar au respins cu anatema scimbarea lui cu cel gregorian .
atunci mai corect este sa facem ascultare de sfintii parinti canonizati de biserica ortodoxa decat de parintele Ilie Ceopa , care putea sa greseasca totusi , ca om , nu ? ......
Vechi 10.05.2008, 21:51:47
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m
Si inca o intrebare la care n-am primit raspuns niciodata din partea vreunui stilist, desi am mai adresat-o aici pe topic: Pr. Cleopa afirma ca atunci cand preoti romani vin sa slujeasca la Sf. Munte Athos sau la manastirile de la Locurile Sfinte, inainte de a sluji impreuna cu ei, preotii gazda ii intreaba daca nu cumva este si vreun stilist printre ei, iar daca raspunsul din partea preotilor romani este afirmativ, atunci preotii de la Sfintele Manastiri ale Sfantului Munte Athos si cei ale celor de la Locurile Sfinte din Israel refuza sa slujeasca impreuna cu acestia (cu cei care au adus cu ei si preoti stilisti). Oare de ce se intampla asta, daca voi ziceti ca tineti acelasi calendar cu vietuitorii de la Sfantul Munte Athos?
daca ai fi citit in urma, ai fi gasit raspuns si la intrebarea asta... chiar eu am dat.

iar calendarul, intr-adevar, a fost schimbat de multe ori... dar nu acesta, pe care il tine ortodoxia. in lume sunt si au fost multe calendare... nu toata lumea a tinut calendarul iulian. ai avut macar curiozitatea sa afli cand s-au schimbat?

spui ca nu este o dogma calendarul?
"Asa este, dar daca am elimina si celelalte aspecte nedogmatice precum: celibatul episcopilor, preotia femeilor, interzicerea femeilor de a intra in Sfantul Altar, inchinarea la Rasarit, etc., ar trebui sa re-analizam intregul concept de Biserica, cu dogme cu tot. Unde mai pui ca pana la Sinodul VII A Toata Lumea, cinstirea icoanelor nu era o dogma, acesta fiind argumentul forte al iconoclastilor."

te-ai gandit vreodata care sunt criteriile de calculare ale calendarului?

"In astronomia contemporana sunt cunoscute urmatoarele tipuri de ani:
1. Anul sideric, sau astral – intervalul de timp in care soarele face o rotatie in sfera cereasca intre stelele imobile. El cuprinde 365,2564 zile. Acest an este determinat de stele (de exemplu: pozitia soarelui fata de stelele Ursei Mici, etc.) si corespunde cu invatatura biblica: “A facut Dumnezeu cei doi luminatori mari… si stelele. Si le-a pus Dumnezeu pe taria cerului… sa desparta lumina de intuneric”. (Facere, 1, 16-18)
2. Anul tropic, solar sau astronomic, adica intervalul de timp in care pamantul face o rotatie completa in jurul soarelui sau rastimpul dintre doua treceri consecutive ale soarelui la echinoctiul de primavara. El are aproximativ 365 zile si 1/4 sau exact: 365 zile, 5 ore 48 minute si 45-46 secunde. Factorul lui este soarele (pozitia soarelui fata de pamant).[...]

Spre deosebire de calendarul iulian, calendarul gregorian ia in consideratie numai soarele, adica este mai apropiat de anul tropic. Prin aceasta a fost distrusa legatura calendarului cu luna si stelele [...]

S-au intocmit felurite proiecte nu numai de catre organele bisericesti sau religioase in genere, ci si de catre unele organe create de vechea Liga a Natiunilor (1923), de Congresul astronomilor din Roma si de catre O.N.U. Exista calcule cu mult mai precise a anului solar, intocmite atat inainte de calendarul gregorian, cat si dupa el. Cele dinaintea lui – sunt calendarele incasilor (trib indian) antici, ale lui Omar Haiam (1048-1123)[52] si Joseph Skaliger (1540-1609) (de asemenea si calendarul lunar arab astronomic este mai perfect decat cel gregorian).[...]

Desigur, ca pentru calcularea cat mai precisa a timpului pe care-l necesita crugul complet al unui an, exista astazi mijloace si conditii care nu lasa nici o indoiala ca acest lucru se poate face cu precizie, insa daca Biserica va pasi pe calea reformatiilor calendaristice si se va orienta dupa lumea tehnocratica, atunci Ea va fi nevoita neincetat sa-si schimbe calendarele, neincetat sa modifice si sa deformeze tipicul si slujbele. Ceea ce constituie o dificultate foarte grava si mai ales tulburatoare, ori de-a dreptul smintitoare pentru constiinta crestina, este faptul ca calendarul indreptat nu permite de a serba Sf. Pasti in una si aceeasi zi de catre intreaga crestinatate."

http://ournet.md/~calendarortodox/?checked

si tocmai pt ca nu consideram o dogma calendarul, am refuzat sa ne facem partasi schismaticilor care, din cauza calendarului, au dezbinat Biserica Ortodoxa din intreaga lume. tu daca stii ca o schimbare va duce la schisma, o mai faci?
am fi fost schismatici daca toate Bisericile Ortodoxe ar fi acceptat asa-zisa indreptare si numai noi nu.
Vechi 10.05.2008, 22:00:22
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

hehe :) scuze, Emanuel, nu vazusem ca ai scris si tu asta inaintea mea...

Razvan... o intrebare mai am pt tine si atat: cum interpretezi proorocia "Si va grai cuvinte de defaimare impotriva Celui Preainalt si va asupri pe sfintii Celui Preainalt, si isi va pune in gand sa schimbe sarbatorile si legea" ? (Daniel, 7, 25)
Vechi 10.05.2008, 22:07:41
emanuel2007
Guest

Implicit

ba nu
eu cred ca BOSV nar fi fost schismatica nici daca toate bisericile din lumea asta ar fi acceptat schimbarea cal. lulian , deoarece acesta nu se poate schimba ; el se poate numai indrepta cand se indeparteaza prea mult de anul solar

Vechi 10.05.2008, 22:23:44
emanuel2007
Guest

Implicit

si inca ceva
eu cred ca si calendarul este sfant fratilor deoarece calendarul bisericesc nu este pur si simplu un calenar lumesc : azi este luni si deci eu trebuie sa merg la servici , azi este sambata si deci eu trebuie sa merg la pescuit ...
calendarul bisericesc se refera la prazinicile sfintilor si tu daca sarbatoresti invierea inainte de a se fi petrecut ea in mod real acuma 2000 de ani , nu faci altceva decat sa necinstesti invierea si pe Mantuitorul , ceea ce este cu siguranta gresit ...
asta se numaeste evlavie fratilor
de exemplu in manastiri se obisnuieste sa se spuna ( staretii spun asta ) ca si veceul care s-a facut este sfintit deoarece el a fost facut din ascultare pentru Dumnezeu si de Sf Biserica a lui Hristos si deci tot ceea ce se face din ascultare fata de Hristos este sfintit
deci calendarul este si el sfant atata timp cat el se refera la sfinti si nu la activitati laice
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biserica ortodoxa de stil vechi silviu.pintilie Secte si culte 6 12.11.2010 15:03:30
BISERICA ORTODOXA RUSA DE RIT VECHI Nosam Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 30 27.02.2008 15:30:37
Biserica Ortodoxa de Rasarit( Stil vechi) teogtf Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 43 06.11.2006 11:37:07