|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
mai punctez câteva aspecte…
Atunci când mă gândesc la Ortodoxie,mă raportez la câteva aspecte relevante pentru mine din multe puncte de vedere,și care au introdus treptat în sufletul meu un duh ortodox, prin cai sau din surse nu neapărat ortodoxe. De exemplu am sa menționez câteva capodopere din patrimoniul ortodox mondial care au venit de la persoane,grupuri, instituții etc care nu au fost ortodoxe. Probabil mă regăsesc în ele dată fiind și situația mea de outsider. Să începem cu Piotr Ilici Ceaikovski și Serghei Rahmaninov.Amandoi au compus cele mai frumoase variante ale Sfintei Liturghii , însă primul a fost homosexual și al doilea ateu(agnostic/fără o credință declarată public,dar logic cu rădăcini ortodoxe,mai degrabă un ortodox nepracticant).Mai putem menționa așa ca fapt divers că Rahmaninov ar avea o linie descendentă din Ștefan cel Mare. Deasemenea corul care interpretează cel mai dumnezeiesc/divin/magnific etc Sfânta Liturghie in varianta lui Ceaikovski este Corul de cameră al ministerului culturii URSS , logic al unui stat comunist. Link mai jos,dacă voi găsiți ceva mai perfect de atât.... https://youtu.be/Ez2svbysu-Q?si=7WQEWnZNpC2iLMBD Sa mergem mai departe pe filiera rusă,in care eu sincer mă regăsesc de multe ori,și mai ales acolo am găsit /găsesc o Ortodoxie pe gustul și sufletul meu. Să-l luăm pe Fiodor Dostoievski,considerat de multi,alături de Tolstoi cel mai mare scriitor din toate timpurile.Amandoi au fost excomunicați (nu rețin exact detaliile, puteți verifica și face completări dacă doriți) de Biserica Ortodoxă Rusă,însă Dostoievski mai ales a fost cel mai mare promotor al ortodoxiei ruse și nu numai la nivel mondial prin romanele sale.Retin si acum impactul Fraților Karamazov asupra mea și duhul ortodox regasibil acolo . Este adevărat, Tolstoi a avut interpretări mai personalizate asupra evangheliei și spre rușinea mea încă nu le-am abordat, întrucât nu am avut curajul să îl abordez încă,dat fiind faptul că este un fenomen gigant,dacă nu chiar cel mai …. Știu că acum majoritatea sunt împotriva rușilor, întrucât cuibul cu demoni din SUA a început lucrarea de denigrare, însă Rusia este cea care poate salva demnitatea umanității (a mai făcut-o odată împotriva nazismului),chiar daca nu este perfectă, măcar luptă de partea Binelui
Esenta fiintei tale sta in insasi picatura de iubire ce atarna de spiritul tau. Last edited by Seraphim7; 13.07.2024 at 13:38:08. |
|