Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.02.2010, 23:54:07
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Sofia, am zis ca nu mai discut despre mine, dar hai..
Spui "iubirea intre soti include si trupul".. Inainte sa ma marit viitorul sot a fost diagnosticat cu ceva si eu mi-am pus problema: pot eu sa-l ingrijesc pe el daca diagnosticul este corect? Si chiar daca te mariti cu el sanatos.. lucrurile se mai schimba.. eu stiu un cuplu in care ea are grija de el ca de un pui, ca el este bolnav.. si este o situatie care dureaza ani intregi.
De ce sa ne gandim doar la placere? Cei doi sunt un trup, noi traim in trup.. sa consideram toate aspectele.
Sigur, consideram toate aspectele, tocmai!
Accepti sa ingrijesti un om bolnav, te casatoresti cu el ca sa fii un singur trup si la bine si la rau. Si in acelasi timp relatia trupeasca este importanta - pentru ca ii uneste pe cei doi, este unur din factorii de unire si de exprimare a dragostei. Sunt multe aspecte care intra in expresia 'un singur trup'. Dar intra toate. Si nu, nu este de loc vorba numai de placere.
Vad ca ajungem mereu la aceeasi discutie..
Si nu, Jane says, nu este numai pentru facere de prunci. Nu invata Biserica asa.. Este si pentru asta, dar si pentru unire.
Vechi 09.02.2010, 00:08:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
hai sa pun si eu paie pe foc (la figurat vorbind pentru ca nu-mi doresc deloc sa agit spiritele ci doar, la fel ca si sophia, sa va supun atentiei situatii din viata reala)

Ce se intampla daca un crestin practicant, cu multa iubire de Dumnezeu si cu credinta reala, traita si simtita in suflet, se indragosteste de un alt crestin, botezat in aceeasi religie ca si el/ea dar care traieste indepartat de Biserica, nu respecta reguli, canoane, etc...

Ce face el/ea in aceasta situatie? Ii este ingaduit sa se casatoreasca (nu exista oprelisti de canoane fiind de aceeasi religie) insa... sotul/sotia necredincios/a decat cu numele nu va privi cu ochi buni dorinta celuilalt de a tine post, de a se infrana de la reltii trupesti etc.

Ni se spune ca trebuie sa uram pacatul dar sa-l iubim pe pacatos. Presupunem ca si pacatosul/a (a se citi partenerul necredincios) isi iubeste sotul/sotia, si poate iubirea acesteia/acestuia va reusi cu multa rabdare si tact si prin puterea propriului exemplu sa-l/sa-o aduca pe drumul cel bun, sa-l faca sa-si si traiasca/simta credinta si sa nu ramana crestin doar cu numele.

Insa, pana in momentul cand acela va reusi aceasta ce e de facut? De cele mai multe ori, lucrurile acestea nu se pot face inainte de casatorie pentru ca tocmai taina cununiei apropie pe cei doi, ii uneste si doar convietuirea impreuna, casnicia, si mai ales impartasirea trairilor si relatiilor trupesti ii poate face pe cei doi sa devina unul singur.

Va dati seama totusi ce probleme poate intampina partenerul credincios pe aceasta cale?
Insa cine ne spune ca nu este voie sa apuce pe acel drum? de ce sa nu fie considerata si aceasta un fel de muncenicie? Oare Dumnezeu nu va aprecia ravna cu care cel credincios se va stradui sa-l readuca pe drumul cel bun pe sotul/sotia lui chiar daca pe parcurs, pe acest drum se vor ivi si spinii ispitelor trupesti? Poate va fi nevoie chiar sa renunte la postirea trupeasca pentru a nu da prilej sotului/sotiei sa divorteze si astfel sa-l piarda definitiv pentru credinta?
Am mai postat mai demult (chiar de doua ori) un text al sfantului Ioan Gura de Aur despre asta, despre faptul ca este gresit si periculos ca unul din soti sa-i impuna post trupesc celuilalt daca el nu vrea. O sa-l repostez daca este nevoie. Anna spune ca sotul ar trebui sa respecte dorinta sotiei de a posti, dar eu aici sunt de parerea Sophiei ca si sotia ar trebui sa respecte dorinta sotului, atunci, ca nu e ea mai presus decat el. Ar trebui sa gaseascaimpreuna o cale de mijloc, poate? Nu stiu.
Cred ca si tine ca poate Dumnezeu ii cere celui mai credincios sa faca anumite sacrificii chiar de la manifestarea exterioara a credintei ca sa il sustina pe cel mai slab in credinta.
Vechi 09.02.2010, 00:10:00
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
Te rog frumos sa nu te superi pe mine dar ai putea sa raspunzi ceva mai concret? mai clar? ca nu prea inteleg la ce te referi? Sa-mi fie cu iertare dar chiar nu pricep.
Scuze, am fost prea generala. Mie mi se pare ca noi toti ne inchipuim mult prea multe si facem diverse scenarii, punandu-ne in diferite ipostaze general umane, dar imaginare, in loc sa il lasam pe Dumnezeu sa lucreze in viata fiecarui om, care, dupa cum am mai spus, este structurat diferit sufleteste unul fata de celalalt. Si eu am fost indragostita de cineva mai necredincios si mi-am pus aceleasi probleme, insa am realizat, in final, ca jertfa (de orice fel) nu o facem noi, ci Dumnezeu, care ne da sau nu puterea asta. Degeaba facem noi planuri, care intr-o secunda se pot darama precum niste castele de nisip. Pana sa ajungem si la aceasta experienta, lucrurile stau cam asa cum explica Jane:

"nu are nici un rost, numai stam aici si scriem science-fiction cand de fapt singurul lucru adevarat e ca habar nu avem si ca nici nu avem cum sti daca nu incercam. Dar nici nu obliga nimeni sa incercam."
Vechi 09.02.2010, 00:11:06
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ar trebui sa gaseascaimpreuna o cale de mijloc, poate? Nu stiu.
.
Nu stiu cum ar putea exista o cale de mijloc? In VT il trimiteai la sclava ta, dar acum?
Reply With Quote
Vechi 09.02.2010, 00:27:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Nu stiu cum ar putea exista o cale de mijloc? In VT il trimiteai la sclava ta, dar acum?
Un fel de semiabstinenta, nu? (nu, nu ca in bancul cu Leana care a fost semiilegalista: ea se ascundea dar nu o cauta nimeni )

Adica nu tinerea postului intreg, ci partial, sau numai cate o saptamana.. Nu stiu, nu sunt in situatia asta. Sunt lucruri foarte intime. Asta tot incerc eu sa spun - se fac reguli dar ele nu trebuie vazute in mod strict, pt ca sexualitatea este un domeniu mult prea personal.

Personal cred ca abstinenta nu este buna decat de comun acord deplin. Dar am scris ce am scris mai sus tocmai pentru ca imi dau seama ca nu ma pot pune in pielea altui cuplu (ca sa zic asa).
Chiar si in indreptarul de spovedanie al parintelui Cleopa exista pacatul 'am practicat abstinenta fara voia sotului sau sotiei, impingandu-l (-o) in acest fel la desfranare'. Nu stiu daca ati citit asta, cei care sunteti fani ai indreptareelor de spoedanie ;-)

Last edited by Fani71; 09.02.2010 at 00:30:13.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2010, 00:46:13
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Un fel de semiabstinenta, nu? (nu, nu ca in bancul cu Leana care a fost semiilegalista: ea se ascundea dar nu o cauta nimeni )

Adica nu tinerea postului intreg, ci partial, sau numai cate o saptamana.. Nu stiu, nu sunt in situatia asta. Sunt lucruri foarte intime. Asta tot incerc eu sa spun - se fac reguli dar ele nu trebuie vazute in mod strict, pt ca sexualitatea este un domeniu mult prea personal.

Personal cred ca abstinenta nu este buna decat de comun acord deplin. Dar am scris ce am scris mai sus tocmai pentru ca imi dau seama ca nu ma pot pune in pielea altui cuplu (ca sa zic asa).
Chiar si in indreptarul de spovedanie al parintelui Cleopa exista pacatul 'am practicat abstinenta fara voia sotului sau sotiei, impingandu-l (-o) in acest fel la desfranare'. Nu stiu daca ati citit asta, cei care sunteti fani ai indreptareelor de spoedanie ;-)
Fiecare după puterea și credința lui ! Nu ? Apoi, ce mi se potrivește mie, nu-i regulă pentru tine sau altcineva , dar acolo unde există echilibru și înțelepciune toate decurg normal ( cât de cât ) . . . !
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tradarea tarii este atunci cand o impovarezi cu datorii hydro314 Generalitati 10 13.06.2013 11:26:28
Care este menirea omului pe pamant? sophia Din Vechiul Testament 29 22.11.2009 11:17:57
Este iubirea lui Dumnezeu nemarginita ? mq Generalitati 93 12.10.2007 15:29:44
Care este misiunea oamenilor pe pamant? Andreea_Oana Generalitati 14 27.06.2007 15:01:51