|
|
|||
|
|||
Citat:
Esenta fiintei tale sta in insasi picatura de iubire ce atarna de spiritul tau. Last edited by Seraphim7; 11.12.2016 at 15:02:50. |
|
||||
|
||||
Viața de familie nu se gustă, ci se mănâncă până la moarte, dacă te apuci de ea. Este o cale la fel de binecuvântată ca și călugăria, la fel de mântuitoare și la fel de grea, dacă o iei în serios. Însă pe oricare cale apuci, dacă pui mâna pe plug nu mai privești înapoi, ci tot înainte, dacă vrei să intri în Împărăție.
|
||||
|
||||
Și dacă nu-mi place? Dacă e prea grea? Dacă dau de o muiere fiț oasă? Dacă eu mă plictisecs? A?
Așa, mai bine doar gust.
|
|||
|
|||
Citat:
Citat:
"Esenta fiintei tale sta in insasi picatura de iubire ce atarna de spiritul tau." Asta e de pe facebook? :)
|
|||
|
|||
Citat:
De fapt programul intensiv de rugăciune ține starea de mănăstire, chiar dacă 8 ore de rugăciune zilnică prin diferite slujbe și canon personal sunt percepute de unii ca fiind o chestie peste care se poate sări, eventual o chestie formală și rigidă care trebuie scurtată. Dacă se întâmplă ce se întâmplă cu monahismul, întreaga situație are legătură cu împuținarea rugăciunii și cu orice alte preocupări chiar și intelectuale, mai puțin cele legate de rugăciune și canon. Până și viețuirea de sine pe Athos presupune mii de metanii zilnice și umplerea ceasurilor bisericești cu rugăciune, iar în viața de obște situația e tot pe acolo, chiar dacă metaniile din canonul personal sunt mai puține, în mod normal participarea la slujbe și canonul ar trebui să umple timpul viețuitorilor. Citat:
Ce s-a întâmplat în vremea comunismului, dacă s-o fi nimerit vreun preot să îndrume oameni și după vreo excludere nedreaptă e altceva și a cam fost o chestiune temporară. Academie duhovnicească a făcut Sfântul Paisie Velcikovski.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 12.12.2016 at 04:07:16. |
|
|||
|
|||
Citat:
Prin însăși natura ei, Teologia e o afacere a inimii, mai intâi. În funcție de orientarea iubirii vine și logica, subsumîndu-se dragostei. Piedicile apărute în calea teologului nu se depășesc prin efort logic, ci prin dăruire smerită. Citat:
Dar cum să îți lași nevasta și copiii, mai târziu? Ei ce vor face? Cum se vor simți, oare?... Femeia și copiii părăsiți de soț și tată sunt o realitate foarte tristă. Nu cred că omului îi e dat să trăiască după modelul cucului, să își lase ouăle și să zboare spre alte cuiburi... Dacă ar fi fost așa, ar fi trebuit să ne salutăm cu "avec-avec", nu cu bună ziua... Iarăși, nu suntem tocmiți de Creator după modelul "gâsca prin apă" sau "apa și uleiul". Ceea ce experiem cu adevărat nu clivează ci fermentează în noi, uneori cu ani buni până la limpezire. Până una-alta, Doamne ajută! Last edited by ioan67; 12.12.2016 at 04:36:30. |
|
|||
|
|||
Sau când, oricât de multe ai voi de la lume și în lume, ardoarea dragostei pentru Hristos și intensitatea pocăinței te cheamă aparte și departe...
Dar gândul la pustie, fie și apărut fugitiv în minte, este de obicei semn pentru alte lucruri, mult mai prozaice. În experiența mea personală l-am întâlnit pe fundalul unor clipe de mare dezamăgire. Am cunoscut asta și la mine și la mulți alții. Ca idee generală, dacă nu suntem monahi cu niscaiva experiență duhovnicească și cu o ascultare deja rodnică, astfel de gânduri ar trebui întâmpinate cu mult scepticism. Personal, recomand întrebarea: din ce pricini ale nereușitelor și lipsurilor mele apare acest gând seducător? Ce păcate ale mele îmi rod frânghia care mă ține strâns legat de viață și de oameni? Atunci când obosim să ne luptăm cu nedesăvârșirile noastre, avem de ales: ne strunjim nițel (ne acomodăm, ne punem pe lucrul cu sine pentru o dezvoltare mai bună a abilităților în a fi) ori fugim, rămânînd așa cum suntem. Se poate fugi în multe moduri, pustia fiind nu doar exterioară. Gândul pustiei este de obicei o fantasmă periculoasă. Nu ajută la devenire, ci la destrămare și putrezire interioară. Dacă îmi permiteți un sfat: nu mai primiți astfel de gânduri! Lăsați-le să treacă, câtă vreme nu aveți un maestru, terapeut, duhovnic cu care să lucrați pe ogorul interior. |
|
|||
|
|||
Citat:
Dar, ca orice organism viu, uneori are pietre la rinichi sau la colecist etc. Ca să râvnesc la a fi parte din organismul viu, mai întâi să am grijă să cercetez cât de viu mai sunt eu însumi... Iar dacă nu sunt viu, atunci să mă port ca un mort sau ca un obiect. Lăsîndu-mă pe Mâna Bisericii, așa cum orice obiect e la dispoziția unei ființe vii care face ce vrea cu el. S-ar putea să capăt și eu o înviere, întrucât uneori doctorii pot reanima un mort. Dar dacă, mort fiind, mai am și pretenții ca viul să corespundă nevoilor mele... Ce să mai zicem, atunci? Poate ar merita scrisă o carte despre ifosele morților în a modela lumea vie după nevoile lor. Dar cine o va citi? Că morții nu prea citesc iar viii au de citit cărțile Vieții. |
|
|||
|
|||
Măcar eu nu sunt ipocrit.
|
|||
|
|||
Citat:
Nu,e de pe vremea lui Hi5.