Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.08.2024, 12:54:43
RappY's Avatar
RappY RappY is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit Șagunism

Threadul în care am postat acestea, la fel ca alte threaduri de pe acest forum, a dispărut peste noapte, fiind șters de admini. Ce am postat nu era off-topic de vreme ce era într-un thread despre ÎPS Streza care afirma că dorește să continue „șagunismul”. Repostez mai jos un post pe care l-am avut salvat din întâmplare (pe acest forum nu știi când îți dispar posturile).

Citat:
În prealabil postat de RappY
Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Poate cineva să îmi zică ce înseamnă șagunism? Care e modelul șagunian azi și cum adresează problemele actuale? Din câte știu, Mitropolia Ardealului este o mitropolie cu drepturi depline, a treia în ordinea canonică.

În 1943, văd că era definit astfel:

Citat:
Șagunismul însemnează părtinire a autonomiei bisericești, șaguniști fiind aceia cari respectă și iubesc desvoltarea liberă și neîngrădită a sfintei Instituții, a Bisericii
Există cineva care nu vrea dezvoltarea liberă a Bisericii? Înțeleg că exista un context istoric în veacul XIX, dar ce înseamnă șagunist azi?
Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Nu prea văd cum ar mai putea vreun ierarh să fie echivalentul lui Andrei Șaguna, acum sunt construite majoritatea parohiilor și mănăstirilor, pe vremea lui se construiau, el a avut sprijin financiar de la Emanoil Gojdu și alți filantropi să construiască, Mitropolia Ardealului nu cred că are un Gigi Becali să-i construiască toată infrastructura importantă.

E un fel a spune urmașul lui Șaguna.
Citat:
Cu ocazia episodului „Eminescu, conștiința noastră mai bună” din seria „Conservatorii” (https://www.youtube.com/watch?v=U_m61jDWJ98) m-am uitat peste blogul Prof. Baltasiu. Are un articol intersant aici: http://radubaltasiu.blogspot.com/201...ricii-azi.html

Printre altele, elaborează mai mult asupra modelului șagunian:

Citat:
(...)
Se referă deci la un model de a împleti educația de stat cu Biserica. Sincer, tot nu înțeleg foarte bine. Cu ce e diferit față de modelul umanist renascentist Petru Movilă—Varlaam—Simion Ștefan—Matei Basarab din veacul al XVII-lea? Rămâne nespus un fapt foarte grăitor, modelul educațional cel mai de succes a fost altul. Unul care a dat mucenici autentici cu trăiri deosebit de înalte, clerici devotați neamului, și duhovnici îmbunătățiți. Se numea Frățiile de Cruce.

Problema este că sistemele de succes nu sunt teoritizate de academicieni, ci înfăptuite direct de oameni providențiali, cum ar zice Lavric.
Încă o descriere a ce înseamnă „sagunism”, de data asta de la Pr. Dumitru Stăniloae:

Atât de plin este Ardealul de prezența spiritului și puterii lui Șaguna, încât nu numai o serie întreagă de instituții îi poartă numele, ci se vorbește chiar de un stil de viață șagunian în spiritualitatea română de la noi. Șagunismul este maxima potențare a virtualităților Ardealului, el înseamnă în Biserică acel spirit expansiv care vrea să dea o calificație creștină întregului conținut al vieții poporului, iar în general el exprimă spiritul dinamic și totalitar al Ardealului în virtutea căruia toate puterile neamului se consideră ca un tot indisolubil, fie că răsar din pământ, fie că pogoară prin Biserică din cer. Imaginea Ardealului șagunian este blocul poporului ce pășește energic și luminat, condus de preoți cu crucea în frunte, spre idealurile de cultură, de libertate, de creștinătate.

Spre deosebire de celelalte definiții, Pr. Stăniloae îl leagă indisolubil de Ardeal. Așa are și pentru mine mai mult sens, căci este adevărat că Ardealul este un pic altfel, iar îmbinarea care s-a făcut acolo între cultură și credință este diferită nu doar de cum s-a făcut în principate dar și de cum s-a putut și se poate face în spațiul extracarpatic.
Vechi 09.08.2024, 17:29:34
David_1859 David_1859 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2019
Implicit

Citat:
Threadul în care am postat acestea, la fel ca alte threaduri de pe acest forum, a dispărut peste noapte, fiind șters de admini. Ce am postat nu era off-topic de vreme ce era într-un thread despre ÎPS Streza care afirma că dorește să continue „șagunismul”.
Dezbaterea respectivă era despre aspecte incalificabile din istoria și prezentul așa-zisului ,,Părinte" STREZA (Liviu), însă nu îmi aduc aminte să fi fost vorba că Streza ar fi ,,vrut să continue sagunismul", mai degrabă a alunecat discuția după ce am demonstrat că Streza năruieste ortodoxia și românimea din interior de pe funcție de conducere, și în primul rând era vorba despre dezastrul din Eparhia Sibiului la care am făcut și fac referire în cadrul altor dezbateri de pe forum, în timp ce pe vremea lui Saguna se construiau școli în care românii să învețe românește și în românește, și în plus sa facă la școală religia în care erau increstinati și să o facă în limba lor, nu în ungurește, cum vroiau unii dintre vrăjmașii substanțiali ai românilor ortodocși, sau în nemțește / ,,săsește", și ,,de ce nu" chiar neortodoxa, protestantă luterană, cum au vrut și vor alți vrăjmași funciari ai românilor ortodocși.

Streza nu are propriu-zis cine știe ce legătură cu șagunismul, mai degrabă nu are, iar speța menționată mai sus constituie doar unul dintre dosarele probatorii în acest sens; și foarte probabil unul dintre motivele pentru care a insistat cu canonizarea lui Andrei Șaguna a fost acela de a proslăvi clericalismul, în special ,,arhierismul", știut fiind că după operațiunea antiromaneasca din decembrie 1989, în România erau populari duhovnicii, apoi cei care avuseseră de suferit sub regimul comunist, or asta deranja probabil destul de tare pe un clericalist invidios, și plin de ciudă față de oamenii de anumite anverguri ale caracterului, care se vroia ,,pe sticlă", să ,,dea el din copite", că pe el astea îl frământă, pe lângă obsesia ,,mioritică" față de ,,capra" ,,aproapelui", cum se mai zice.

Tags
ardeal, educatie, reforma, saguna

Thread Tools
Moduri de afișare