Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.05.2015, 14:52:33
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Tocmai ca de istetime nu-i banui. Un ateu istet nu ar ramane ateu in urma unui asemenea argument, chiar daca nu i se ofera un raspuns satisfacator, ci ar fi un agnostic care spune ca este posibil ca Dumnezeu sa existe dar nu stiu daca exista o cale prin care sa-l pot cunoaste.

O varianta a acestui argument este asa : Toti suntem atei. Eu doar merg cu un zeu mai departe. ( cred ca Dawkins a spus asta ). Ceea ce e o prostie pentru ca ateismul inseamna rejectarea ideii de divinitate, nu rejectarea anumitor idei despre divinitate. Oricine crede in orice zeu nu este ateu.
Argumentul acela cred ca se adresa celor care zic "Eu cred in Dumnezeu, nu in Allah", care nu identifica divinitatea altora cu a lui, ci le vede ca pe doua entitati diferite.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 15:02:32
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Argumentul acela cred ca se adresa celor care zic "Eu cred in Dumnezeu, nu in Allah", care nu identifica divinitatea altora cu a lui, ci le vede ca pe doua entitati diferite.
Pai nu cred in acelasi zeu dar asta nu inseamna ca-s atei. Ateii sunt aia care nu cred in nici unul. E o mare diferenta. Si crestinii si musulmanii sunt teisti.
Daca te uiti la clipul despre C.S. Lewis acolo se explica felul in care a ajuns de la teism la crestinism. Deci una este sa spui ca sunt sute de credinte si cauti o cale sa afli daca vreuna este adevarata (acceptand in acelasi timp ca exista un creator - asta ar fi teismul ), alta este sa spui ca sunt sute de credinte dar nu stii daca exista vreo cale prin care sa afli daca vreuna este adevarata (acceptand in acelasi timp ca este posibil sa existe un creator - asta ar fi agnosticismul ), si cu totul altceva e sa spui ca sunt sute de credinte si neavand o cale prin care sa cunosti daca vreuna este adevarata rezulta cumva de aici ca toate sunt false ( asta ar fi ateismul ) .

Last edited by iuliu46; 11.05.2015 at 15:14:15.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 16:16:56
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Pai nu cred in acelasi zeu dar asta nu inseamna ca-s atei. Ateii sunt aia care nu cred in nici unul. E o mare diferenta. Si crestinii si musulmanii sunt teisti.
Daca te uiti la clipul despre C.S. Lewis acolo se explica felul in care a ajuns de la teism la crestinism. Deci una este sa spui ca sunt sute de credinte si cauti o cale sa afli daca vreuna este adevarata (acceptand in acelasi timp ca exista un creator - asta ar fi teismul ), alta este sa spui ca sunt sute de credinte dar nu stii daca exista vreo cale prin care sa afli daca vreuna este adevarata (acceptand in acelasi timp ca este posibil sa existe un creator - asta ar fi agnosticismul ), si cu totul altceva e sa spui ca sunt sute de credinte si neavand o cale prin care sa cunosti daca vreuna este adevarata rezulta cumva de aici ca toate sunt false ( asta ar fi ateismul ) .
Intr-adevar.

Dar e doar un joc de cuvinte. Sunt oameni care se cred superiori numai prin faptul ca sunt convinsi ca musulmanii, de exemplu, se roaga la zeul "gresit". Chestia cu "sunt la fel de ateu ca tine, doar ca merg cu un zeu mai departe." incearca sa:
1. creeze un pod de egalitate intre cele doua persoane
2. convinga persoana ca fiecare crez are samanta lui de adevar, si ca nu este superior din acest punct de vedere.

Nu are intentia de a converti, si nici de a argumenta, ci de a egaliza intr-o anumita masura.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 16:35:58
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Intr-adevar.

Dar e doar un joc de cuvinte. Sunt oameni care se cred superiori numai prin faptul ca sunt convinsi ca musulmanii, de exemplu, se roaga la zeul "gresit". Chestia cu "sunt la fel de ateu ca tine, doar ca merg cu un zeu mai departe." incearca sa:
1. creeze un pod de egalitate intre cele doua persoane
2. convinga persoana ca fiecare crez are samanta lui de adevar, si ca nu este superior din acest punct de vedere.

Nu are intentia de a converti, si nici de a argumenta, ci de a egaliza intr-o anumita masura.
Pai ce samanta de adevar ar putea avea ? De vreme ce ai sustine asta ar insemna deja ca esti teist si nu ateist. :)
In plus nu stiu ce inseamna ca unii se cred superiori. Cu siguranta crestinii cred ca musulmanii cred intr-o chestie gresita pentru ca noi credem ca Dumnezeu s-a intrupat, a patimit samd. Ei spun ca Iisus a fost doar un profet care l-a lasat pe altul sa moara in locul lui. E o diferenta ca de la cer la pamant.
Ideea care ne apropie este ca toti credem ca exista un Creator. Ceea ce ateul neaga din start, deci nu avem cum sa fim la fel de atei.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 16:46:34
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Ideea care ne apropie este ca toti credem ca exista un Creator. Ceea ce ateul neaga din start, deci nu avem cum sa fim la fel de atei.
Adevarat!

Chestia cu superioritatea o vezi clar la Texani :))
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 16:57:11
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Wryetui Vezi mesajul
Catalin, ai zis ca in Ortodoxie avem treaba cu cercetarea duhurilor sa vedem daca sunt de la Dumnezeu sau nu. Corect, dar, de ce nu ar fi minunile cu Maica Domnului romano-catolice corecte? Pana la urma fac oamenii sa creada mai mult in Hristos si in Dumnezeu...
Argumentarea cu "religia mea e corecta pentru ca religia mea spune ca e corecta" nu prea merge cu ateii...
1. De ce nu te bazezi pe intelegerea ta si trebuie sa te iei dupa ce spun altii? Eu am scris "pentru ortodocsi" la inceputul acelui pasaj, ateii nu sunt ortodocsi. Daca nu arata-mi unde as fi scris ce spui tu.
2. Ti-am scris de ce acele minuni nu sunt adevarate, nu ai citit mesajul? Daca l-ai citit explica-mi ce nu ai inteles, tu practic imi scrii sa repet ce am scris acolo. Iti mai scriu odata, un inger sau Maica Domnului nu spun niciodata un neadevar, cu atat mai mult o erezie. Deci nu poate spune de Purgatoriu, cand nu exista, sau de Imaculata conceptie. Ai doua posibilitati, crezi ca acele erezii sunt adevarate si deci spui ca ortodoxia e gresita, iti negi credinta. Sau negi ca acele aparitii sunt divine.
3. Tu nu ai citit despre istoria Bisericii? Si Arie credea in Maica Domnului si Iisus (asa cum credea el, daca spui ca nu conteaza). La fel cum unele minuni ortodoxe sunt sa vada lumea unde e adevarul, asa si acele minuni sunt ca sa creada lumea ca in catolicism este adevarul. Probabil nu stii, la Fatima acea aparitie a promis ca va converti Rusia la catolicism (daca Papa va face ceva). Doar credinta este o dogma protestanta, gandeste-te la un ortodox care doar crede, nu se boteaza, nu se impartaseste, spovedeste, etc. Inchinarea este in Duh si in Adevar, stim si cineva care era in Biserica, dar a spus o erezie, desi i s-a atras atentia, este considerat cazut din har (toti ereticii - Arie, Nestor, Sabelie, Pelagius, etc.-au facut parte din Biserica, la inceput).
4. De obicei nu se converteste cineva pentru ca ii explici care e adevarul. Acea persoana trebuie mai intai sa caute adevarul, sa aiba solul pregatit unde sa cada samanta. Dar poti spune adevarul si ramane samanta aia sub forma de intrebari, care in timp poate va ajunge sa incolteasca. Dar mai intai trebuie sa cunosti tu care e invatatura ortodoxa, adica adevarul, ca altfel nu ai cum sa raspunzi la intrebari. De obicei ateii nu sunt interesati care religie e adevarata, ei nu cred oricum in ideea de ceva dincolo de ceea ce se vede (afara de extraterestrii). Cum vedem care religie e adevarata ti-am scris in primul mesaj. In mesajul urmator e o arguemntare pentru atei, pe baza a ceea ce spunea Par. Staniloae.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 17:01:24
Senior Member

Implicit

Citat:
Intr-adevar.
Dar e doar un joc de cuvinte. Sunt oameni care se cred superiori numai prin faptul ca sunt convinsi ca musulmanii, de exemplu, se roaga la zeul "gresit".
E gresit ce spui, tu daca spui ca zebra are patru picioare nu te crezi superior, spui doar un adevar. Te crezi superior doar daca esti increzut din aceasta cauza, ceea ce e alta poveste.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 17:15:28
Senior Member

Implicit

Pentru Wryetui, pe baza a ceea ce a spus Par. Staniloae, dezvoltand afirmatia Sf. Grigorie de Nyssa (sec.4): "Nu se poate sa fi fost candva cand n-a fost nimic".
1. Si oamenii de stiinta spun ca, poate, inainte de Big Bang a fost un alt Big Bang. Mergand din explozie in explozie, trebuie sa ne si oprim candva, sa fi fost o cauza prima, care a generat toate astea.
2. Aceasta cauza prima nu a putut sa apara din nimic, pentru ca ar fi trebuit sa aiba o cauza si ne-am intoarce la punctul 1).
3. Aceasta contradictie poate fi impacata doar prin acceptarea altor coordonate temporale: infinitul, vesnicia. Noi avem o limitare spatio-temporala, data de materie. Matematica, o stiinta exacta, lucreaza cu notiunea de infinit.
Aeasta cauza prima nu a avut un inceput, este atemporala, vesnica.
4. Nu poate fi o materie, sau energie, trebuie sa fie perfect, deasupra legilor, absolut, desavarsit. Datorita complexitatii sale, nu poate avea decat caracter de persoana. Noi, oamenii, nu suntem desavarsiti, perfecti, cu atat mai mult Absolutul nu poate fi inferior noua, care suntem un rezultat al cauzei.
Pe langa aceasta limitare spatio-temporala, noi avem incorporata si aceasta dimensiune infinita.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 17:16:15
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Cătăline, este evident că te crezi superior. Păi chiar tu ai expus teoria conform căreia cei cărora nu li s-a predicat evanghelia ortodoxă înseamnă că nu sunt vrednici de mântuire.

Adică, tu te consideri mai vrednic de mântuire decât nu știu câte sute de milioane de oameni, și în același timp faci pe modestul ? Hai să fim serioși.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2015, 17:17:20
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E gresit ce spui, tu daca spui ca zebra are patru picioare nu te crezi superior, spui doar un adevar. Te crezi superior doar daca esti increzut din aceasta cauza, ceea ce e alta poveste.
Pai vezi? Ce ziceam.

Ai putea sa faci o comparatie mica: Tu zici ca zebra are patru picioare, un musulman zice ca are dungi albe si negre, un indian spune ca are doi ochi, etc...

Dar banuiesc ca o sa presupui ca argumentul meu nu este valid pentru ca ecumenism?

Last edited by abaaaabbbb63; 11.05.2015 at 17:19:34.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare