![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Era vorba despre Constantin cel Mare despre care spuneam ca si-a ucis fiul cel mare si pe a doua nevasta. Iata un comentariu:
Citat:
Dumneavoastra, domnule DragosP, aveti convingerea ca a fi credincios inseamna a fi in mod automat in posesia binelui si adevarului absolut. E parerea dumneavoastra. Eu insa nu sunt credincios, deoarece nu obisnuiesc sa-mi sustin la fel ca unii crestini ideile cu ajutorul unor argumente de tip sofistic. O fi adevarul ceva important, dar decat sa-l sustin prin minciuna, mai bine renunt la un asemenea adevar de calitate indoielnica. E si o chestiune morala pana la urma sa nu umblam cu forme de argumentare nedemne de un om care se afla in cautarea adevarului. Calea spre adevar e dreapta, nu ocolita, asa cum incercati sa mergeti dumneavoastra. Va dati seama ca un asemenea exemplu nu ma atrage absolut deloc. Daca ma veti intreba de ce nu sunt crestin, am sa va raspund: din cauza crestinilor. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu, de fraier, că prost nu pari a fi.
Rămâne cum am stabilit. P.S. N-am contestat niciun adevăr istoric.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Faptul ca recunoasteti, ma surprinde. Placut. |
|
|||
|
|||
![]()
Poate ati vrut sa spuneti: "din cauza pacatosilor", ca de la crestini avem numai de invatat.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Tu ai cumva impresia că la atitudinea pe care o ai am vreo tragere de inimă să te catehizez cumva? Să-ți explic cum e cu Botezul, cu păcatele, cu căința cu alte asemenea specifice creștinismului? Nu dragul meu. Din păcate, n-am această tragere de inimă. Ca urmare te poți victimiza cât vrei și poți.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Sper ca omul s-o fi pocait totusi, inainte de botez... Citat:
Pe crestin Duhul Sfant il ajuta sa se stapaneasca, nu-l incurajeaza sa "faca pacate tot timpul". Citat:
Citat:
Citat:
Dar, repet, nu-l poti considera Sfant Intocmai cu Apostolii, cand el in loc de fapte vrednice de un apostol a facut fapte vrednice de a fi trimis in puscarie. Pentru ca cei care au scris Evangheliile erau crestini adevarati, aveau simtul masurii si nu-i puteau o titulatura pompoasa si aiuritoare gen "Sfantul Talhar Intocmai cu Apostolii". |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu exista nicio dovada ca Sfantul Constatin i-a omorat pe fiul sau si pe sotia sa (in afara de afirmatiile istoricului pagan). Ceea ce se stie e ca sotia sa, Faustina, era geloasa ca fiul cel mare al imparatului, care era din prima casatorie, era mai apreciat decat cei trei fii ai sai cu imparatul, in special de Sfanta Elena. A inventat o conspiratie, ca fiul ar complota pentru uciderea imparatului. Se pare ca n-a avut succes, pentru ca apoi l-a acuzat ca s-a dat la ea. Imparatul daduse chiar cu o luna inainte o lege impotriva adulterului, care pedepsea cu moartea pe cei ce faceau asta. Imparatul a ascultat de vorbele sotiei si fiul a fost judecat, dar nu a fost omorat, ci doar exilat. Acolo, in exil, acesta a fost omorat, dar nu exista nicio porunca a imparatului sa se faca asta, desi era in conformitate cu legile. Cel mai probabil a fost omorat tot la porunca sotiei imparatului, singura care avea un motiv. Intre timp Sfanta Elena se intoarce in capitala si descopera ca a fost o conspiratie pusa la cale de sotia imparatului, Faustina. Scriitorul pagan spune ca a fost omorata la scurt timp, dar afirmatia sa e contrazisa de Fer. Ieronim, care a trait intr-o perioada mai apropiata de Sfantul Constatin, imediat dupa el. Fer. ieronim, un invatat si istoric, spune ca sotia imparatului, Faustina, a murit la 3-4 ani dupa ce fusese omorat fiul imparatului. Bineinteles, fara sa stie ce va scrie acel scriitor pagan peste cativa ani. Rezulta ca moartea sa nu a fost o represiune pentru conspiratie si ca sfantul nu a avut vreo legatura cu asta. Informatiile sunt si de aici: https://www.pemptousia.ro/2013/05/co...oric-partea-i/ Tot scriitorul pagan spune si alte neadevaruri despre Sfantul Constatin, faptul ca imperiul se afla intr-o stare proasta. De fapt a fost complet invers, imperiul a fost la apogeul infloririi lui, sfantul a recucerit chiar si o parte din Dacia, abandonata dupa retragerea aureliana. Sfantul Constatin nu doar ca nu i-a persecutat pe pagani, dar a fi finantat construirea de temple, pe langa multe biserici pe care le-a construit. Sfantul doar a interzis persecutia crestinilor, toti din imperiu fiind lasati sa practice ce credinta vor, fara presiuni. Sfantul Constatin a facut multe lucruri bune, a dat posibilitatea eliberarii sclavilor, care puteau deveni angajati cu simbrie. A interzis insemnarea cu fierul rosu a fetelor scalvilor, a dat legi impotriva omorarii scalvilor, a adoptat legi pentru protejarea femeilor si copiilor. Din punct de vedere religios, se scrie ca la mormantul sfantului se faceau vindecari, iar un alt istoric spune ca minunile sale erau intocmai celor ale Sfantului Spiridon (un mare facator de minuni, care a trait in aceeasi perioada). Sfantul a fost numit intocmai cu Apostolii, acest titlu fiind acordat celor ce au ajuta tla convertirea unor popoare: https://ro.orthodoxwiki.org/%C3%8Entocmai_cu_Apostolii |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mi se pare o teologie cam dubioasa... |
|