![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Sinodul de la Niceea nu a legat Calendarul de Biserica, asa cum Biserica nu poate fi legata de cunoastrea omeneasca vremelnica si imperfecta. Au legat-o unii ierarhi rusi care asa au vrut sa o faca.
Nu putem opri lumea in loc prin asa zise dogme, ( desi uneori ar fi de dorit ) Nu purtam aceleasi haine ca pe vremea Mantuitorului, nu mancam la fel si nici macar nu ne castigam cele necesare in acelasi mod. Asta nu are legatura cu Biserica, asa cum nici la vremea aceea Apostolii nu au impus modul de gandire si obiceiurile ebraice popoarelor pe care le increstinau. A lega Biserica de conceptii gresite, inseamna din inceput a pune Biserica in situatia de a gresi. Inchizitia care a dogmatizat conceptiile stiintifice ale vremii (Aritotelice), i-a ars pe rug pe cei care aratau ca Pamintul nu e plat, si se invarte in jurul Soarelui. Daca am tine calendarul Iulian, cu decalajul lui, am ajunge sa sarbatorim Pastele in vara, si aceasta ar fi o incalcare a Sinodului. Evident altele sint principiile Bisericii care trebuie sa ramana neschimbate in veac, in orice vreme. |
|
|||
|
|||
![]()
Maria55,o biserica pe stil vechi arata exact ca o biserica normala pe stil nou,doar ca se remarca inca de la slujba smerenia credinciosilor,care dupa cum am spus toate femeile au capul acoperit,ele stau in stanga bisericii iar barbatii in dreapta,de asemeni cu luare aminte.Preotii acestor biserici au OBLIGATORIU barba si mustata,indiferent daca e preot de mir sau ieromonah.In general,preotii de mir pe stil vechi au multi copii.si nu vor taia niciodata din slujbe,ceea ce pe nou se mai intampla.Si cu-adevarat,preotii pe nou fac deseori botezuri doar prin stropire,ori baga pruncul in cristelnita si-l tin in picioare dupa care da cu apa dinspre cap,pe acesta.Chiar fratele meu a rugat preotul(pe nou,bine-nteles)sa-i boteze fetita prin cufundare complete,dar tot nu sa-ntamplat acestea,si bine-nteles ca doar nu era sa se cearta fratele cu preotul...Acest botez se face nu din motive medicale ori speciale(adica de catre preotii pe nou,prin stropire) ci pentru ca acest stil s-a preluat in timp de la catolici si este frecvent practicat de bisericile pe nou.Daca ati observat,la televizor majoritatea botezurilor care sunt mediatizate se fac tot prin stropire,lucru cu-adevarat gresit.Se spune ca botezul reprezinta stergerea pacatului lui adam si eva,care prin botez este rupt zapisul acestora,pentru nadejdea mantuirii,se spune ca daca ramane un fir de par uscat(al persoanei botezate) in acel fir de par ramane acest pacat stramosesc.
Biserici pe stil vechi sunt foarte multe,aproape in orice oras,sau chiar si in f.multe sate.exista si o Mitropolie care le conduce pe acestea care se afla la Manastirea SLATIOARA din comuna Rasca,Judetul Suceava.Tin minte intr-un an de boboteaza venise preotul pe nou sa dea cu aghiasma pe la familiile din blocul in care stateam,si bine-nteles sa cante troparul sarbatorii respective,dar preotul canta un singur tropar la aproape jumatate din apartamentele blocului,spunea doar cateva cuvinte la fiecare apartament,aghezmuia,lua banii si placa,ziceai ca e grabit.(lumea oricum nu stie)..Pe vechi nu exista asa ceva,preotul vine,canta troparul si condacul sarbatorii respective,aghezmuieste si apoi pleaca,la fiecare familie imparte. Nu stiu cat de corecta este aceasta mentinere a calendarului,din partea lor,dar stiu ca sunt cu adevarat niste crestini care mentin credinta mult mai autentica decat la BOR. |
|
|||
|
|||
![]()
Si inca ceva,in manastirile pe stil vechi nu se mananca carne cu desavarsire,iar crestinii obisnuiesc sa posteasca si lunea,pentru sf.Arhangeli Mihail si Gavril,pentru ajutor la cea de-a doua venire a Mantuitorului.Crestinii pe vechi postesc postul asa cum este el,original,ex;postul mare absolut fara ulei,doar sambata si duminica cu ulei,si-n zilele de dezlegare,iar peste,dupa cum se stie,numai de florii si Buna Vestire.Postul Craciunului se tine fara ulei lunea,miercurea si vinerea,apoi ulei martea si joia,iar sambata si duminica peste,si bine-nteles se fac dezlegari la sarbatorile mari.Credinciosii pe vechi postesc OBLIGATORIU 8 zile de post fara ulei inainte de sfanta impartasanie,ei,in general postesc absolut tot postul,in intregime(doar asa sunt impartasiti,bine-nteles si in functie de pacate).Aici este marea eroare la BOR,caci in unii ani postul SF.Apostoli aproape ca nu exista,durand doar doua zile,ceea ce este absolut neadmis(post mai mic de 8 zile).Cum poti sa te impartasesti cand ,probabil,in stomac mai ai proteina animala mancata in ziua de lasat al secului??Aceasta eroare survine decalajului care s-a savarsit in mod brusc al Sfintelo Pasti,data adusa odata cu cea a stilului vechi.
|
|
|||
|
|||
![]()
Si inca ceva,in manastirile pe stil vechi nu se mananca carne cu desavarsire,iar crestinii obisnuiesc sa posteasca si lunea,pentru sf.Arhangeli Mihail si Gavril,pentru ajutor la cea de-a doua venire a Mantuitorului.
Stilistii sunt schizmatici iesiti din ascultarea Bisericii. |
|
||||
|
||||
![]()
:)Ory,ortodocsii pe stil nou boteaza prin scufundare ,au barba,postesc,se marturisesc,se impartasesc,doar ca nu sunt schismatici ca stilistii.Din cate mi-am dat seama tu nu esti pentru o ortodoxie ascetica.Poate ma insel.Doamne ajuta!
|
|
|||
|
|||
![]()
Negroponte nu incepe si tu cu ascetismul ca si Traditie,nu putem vorbi de o astfel de viata,ascetica,pentru noi mirenii.cat despre ortodoxie,pai tocma cea moderna nu prea se dovedeste a fi ascetica.Eu nu am vorbit din auzite ci din vazute,si te contrazic,nu toti preotii pe nou poarta barba si mustata si asta o vedem cu totii,cat despre botezul prin scufundare folosit cu desavarsire pe nou,iarasi te contrazic categoric,sunt chiar multi preoti pe nou care fac botezul prin stropire,cauta,participa si cerceteaza si ai sa te convingi,eu vorbesc din vazute.Asa ca nu vorbi ca si cum esti sigur fiindca eu sunt sigura de ceea ce afirm.Pe stil vechi n-ai sa vezi botez savarsit incomplet si nici preot fara barba ori mustata....sigur n-ai sa vezi nici macar unul.In aceasta credinta nu a patruns modernismul si tendintele catolice care au aparut la ortodoxii pe nou,ca drept dovada schimbarea calendarului care a venit tot de la acestia(cititi cele scrise de Luly).Asa ca mai degraba cei pe stil vechi pastreaza o ortodoxie ascetica!Cat despre preotii pe nou,nu vreau sa-i judec,dar i-au cam luat valul,nu mai postesc asa cum zici tu,iar de impartasit sigur ca o fac pentru ca este imperios obligatoriu la efectuarea sfintei liturghii.ITI SPUN EU SIGUR CA,IN CEEA CE PRIVESTE NEVOINTELE DUHOVNICESTI,PREOTII PE VECHI SUNT CU MULT MAI DOGMATICI SI SMERITI DECAT CEI PE STIL NOU.NU-I CONDAMN PE NICI UNUL,DAR AM VRUT SA EVIDENTIEZ ACEST ADEVAR CARE VRETI SA-L INTINATI ATAT.
|
|
|||
|
|||
![]()
Daca sint asa de desavirsiti de ce sint separati de Patriarh la Sf.Mormant ? El intreaba in mod special daca sint printre oameni ?
Si a doua , de ce lumina vine la Pastele nostru indiferent cum ar schimba data Biserica ? Deci nu-i vorba de mai stiu eu ce calendar ,e vorba de calendarul credintei . Am impresia ca nu sint in ascultare ,asta ar fi prima "buba" dar nu m-a preocupat problema pina acum , nu stiu. |
|
|||
|
|||
![]()
Felicitari in primul rand Luly, prin modul in care abordezi problema.
Schimbarea calendarului s-a facut sub influenta biserici catolice, asta trebuie sa o recunoastem. Iar la intrebarea "Daca calendarul influenteaza cu ceva credinta noastra ?" Am sa raspund printr-o intrebare: Gresim cu ceva daca Postul Sfintilor Apostoli este doar de 1(o) zi? Cu siguranta DA! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In Biserica Ortodoxa de Rasarit, crestini care vin de la o confesiunea la care se savarseste Sfantul Botez asa cum este lasat de Sf Apostoli(adica prin trei scufundari), li se face doar ungerea cu Sf. Mir! Deci daca cineva de pe sitilul nou care a avut parte de un botez ortodox, vine la BOSV, i se face doar ungerea cu Sf Mir! |
|
|||
|
|||
![]()
apropo de recunoastrea botezului : sotul meu a fost catolic (insa neconfirmat, doar botezat) si inainte de a ne casatori a trecut la ortodoxie. preotul care a oficiat slujba respectiva (si nunta dupa aceea) nu i-a cerut sa se mai boteze o data, ci i-a luat in considerare botezul catolic si i-a facut slujba ungerii cu Sf. Mir. Nu gasesc alta expresie la indemana, insa vad ca unii vor sa fie mai catolici decat papa, sper sa intelegeti ce vreau sa spun!!
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
biserica ortodoxa de stil vechi | silviu.pintilie | Secte si culte | 6 | 12.11.2010 15:03:30 |
BISERICA ORTODOXA RUSA DE RIT VECHI | Nosam | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 30 | 27.02.2008 15:30:37 |
Biserica Ortodoxa de Rasarit( Stil vechi) | teogtf | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 43 | 06.11.2006 11:37:07 |
|