![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Dacă tot am vorbit despre Împărăția lui Dumnezeu în postările trecute,hai să vorbim puțin și despre Împărăția Lumii sau mai concret despre Pământ.
Am să renunț la discursul filosofic abstract și tendințe teologice in aceast topic. În primă fază voi renuni mai multe articole scrise separat, însă nu prea pot renunța la stilul meu idealist, așa că tot în zona asta de proiecții futuristice și asocieri mitologice mă voi afla , însă încet incerc sa mă pliez spre in discurs cât mai relevant și concret. Ep.1 PĂMÂNTUL ESTE VIU Știu că pare o “abureală” a la Georgescu sau lozinci veganistice,ori un crez panteist, însă chiar este VIU. Iar noi pare că am uitat că trăim pe un organism care are și oferă VIAȚĂ. Nu doar noi suntem creația lui Dumnezeu, și Pământul este. Ce o să vă spun,o să fie o mare surpriză pentru foarte mulți. Fiți atenți! Nu doar românii,nu doar oamenii,nu doar pământenii….Tot universul este UNA! Deci tu ești una cu cel mai îndepărtat atom din acest Univers. Tu ești una cu copacul sau pădurile pe care le-am tăiat,cu porcul din care ai băgat șorici și cu orzul din care ai băut bere.Si eu sunt una cu ceaiul din care am băut azi,mi se pare că-i din Fujian ,China. Toți și toate facem parte din același TOT, reciclam aceleiași Materie și ne tragem din același Spirit,care ne-a dat și da Viață tuturor și la toate. Dacă tot vrem să ne băgăm în aceste subiecte, măcar să o facem cum trebuie și corect,nu manipulativ și prozelitist. Acuma nu mă interesează să tratăm acest subiect neapărat prin prismă religioasă sau spirituală.Nu mă interesează să ne asociem cu anumite mișcări care promovează ca o sectă aceste idei, aruncând conserve de roșii pe Van Gogh sau blocând drumuri aruncați pe asfalt. Și sub nicio forma,nici în modurile utilizate la noi de actori politici sau prin guru suspecți și mișcări Misa sau cele hippie din istoria recentă. N-am nimic împotriva acestora, chiar am avut perioade în care am fost vegan sau perioade în care n-am consumat carne deloc,postul creștin este desigur o soluție, și l-am ținut în etapa mea de ortodox. Însă posturile uneori le ținem din rațiuni religioase și egoiste,nu din grija față de Planetă. Noi trebuie să înțelegem in mod autentic Planata noastră din mai multe perspective. Desigur noi trăim pe Ea,o studiem,o folosim,unii chiar credem că deținem părți din Ea. Dar s-a gândit vreodată cineva la Pământ ca la o (Mega)Ființă Vie? Poate doar anumite religii păgâne sau anumite secte recente…Unii o numesc Gaia/Geea. Vă aduceți aminte din școală de Pangeea? Hai sa facem puțină semantică/mitologie să înțelegem: PAN înseamnă TOT.Peste “tot” unde se folosește prefixul pan(pandemie, paneuropean,panaceu,panteism etc). Deci Pangeea înseamnă logic tot pământul.Iar panteism înseamnă Dumnezeu peste tot. Acest supercontinent care unea toate continentele actuale…Eh,nu o sa facem acum geografie, însă o spun asta că sa înțelegeți că toate se “leagă”... Nimic nu-i întâmplător și trebuie doar să deschidem cu adevărat Ochii.(Nu doar un ochi ca masonii:)) ) Însă acest Pan și această Gaia nu pot fi înțelese așa ușor.Trebuie sa apelăm puțin și la mitologie. Vom devia puțin de la Gaia sau Pământ la acest Pan, pentru a înțelege mai bine niște aspecte, deși Pan merită un articol in sine,pe care l-am inceput într-un alt articol nepublicat, Europa Păgână, însă îl voi publica la momentul potrivit, oricum nu-i finalizat. Pan(mitologia greaca)/Faunus (mitologia romană)este un zeu al naturii , pădurilor, câmpiilor și al , să dau o terminologie mai duhovnicească, al unirii trupești dintre bărbat și femeie,sau dacă eliminăm genul,al contopirii fizice dintre oameni. Cu coarne și copite cântând la nai mai ceva ca Zamfir în compania lui Dionysos,zeul vinului,care a devenit ulterior sângele lui Hristos,acel tablou personificat la jocurile olimpice din Paris de care s-au scandalizat mulți,nu era decât acest tip de festin,unul păgân,unul prezent în toată Europa greco-romană, inclusiv la noi. Să o spunem pe ăia dreaptă înainte de a continua…. Pan este Satan! Sau nu? Însă mai multe despre acest subiect voi dezbate într-un articol separat. Continuăm cu Gaia…Din perspectiva mitologică. Gaia s-a născut din Chaos (haos),care la rândul lui s-a născut din Cronos (Timp). Vedeți ce frumos se leagă… Pământul s-a născut din haos,iar haosul s-a născut din Timp.O adevărată filosofie,care devine chiar științifică. Gaia s-a căsătorit cu Uranus (Cerurile) și a născut la rândul ei :Ourea (Munții) și Pontus (Marea). Continuă la fel de frumos, Pământul s-a unit cu Cerul dând naștere Munților și Mărilor. Nu degeaba avem afirmația Mama Natură… Acum o să-mi permit să închei această introducere in subiect,cu niște speculații personale,care desigur pot exista și în diferite curente de gândire. Din moment ce am văzut că există o anumită condamnare a vieții lumești,o omului din Lume, respectiv al pământeanului,cel puțin în Biblie și de către Yahve sau Dumnezeul Biblic . Deasemenea am văzut că Satan este deseori înfățișat cu coarne și copite, jumătate om jumătate țap,ispitind oamenii spre viața lumească. V-am introdus în terminologia originală a Lumii sau Pământului, cât și a formei umane naturale… Țap vs Oaie… Vom continua,oricum este un subiect extrem de interesant și extrem de vast,cu foarte mult loc pentru studiu și interpretări, însă extrem de prezent în identitatea noastră culturală ,nu întotdeauna într-un mod evident. Amestecul ideologic păgân/biblic plus formarea creștinismului pe acestea două a fost și este unul din subiectele mele favorite. Însă impulsul principal și subiectul central din acest topic trebuie sa fie PĂMÂNTUL Chiar dacă Biblia învăța despre distrugerea lui, inclusiv al majorității pământenilor și al demonilor/zeităților păgâne,noi trebuie să înțelegem per total și din toate punctele de vedere acest TABLOU EXISTENȚIAL. .........
|
|||
|
|||
![]()
Ep.2
Cum ar fi sa te dai jos de pe o trotinetă electrică și după care ți-o bagi in buzunar și mergi să-ți cumperi o supă cremă de linte, înloc să cauți 16 ore loc de parcare din SUV-ul cu motor de 3 și consum de 15,4x4 permanent doar pentru un burger cu gust de carton? Iți vine sa râzi de ăia ce-i vezi pe tot felul de “ambarcațiuni” pe două roți,că vehicul ești doar tu în mașina ta, restul sunt căruțe. Biciclete, trotinete, mopede(duri?)și tot felul de aparate umblătoare electrice… Soluția la traficul urban,al poluării aerului,fonice și verbale? Am pus prea multe întrebări și n-am dat niciun răspuns. Foarte rar abordez subiecte de acest gen și vă dați seama că eu fiind doar un “filosof” nu sunt mare aventurier pe două roți, ultima dată am căzut pe loc drept cu bicicleta, fiindcă eu contemplam existențialul post apocaliptic din era glaciară a planetei Mercur inloc să mă uit pe unde merg…In fine,am mașină și o folosesc la necesitate, doar atât. Acuma eu nu vreau să mă bag în subiectul “infrastructura” României, fiindcă despre asta avem cu toții doctorate însă fără drept de practică. Eu întotdeauna când am abordat un subiect,a fost în zona de “educativ”.Am militat și militez mereu pentru autoeducare, pentru “deschiderea” minții. Repet de mii de ori.Degeaba ți se crează anumite condiții dacă tu nu știi/vrei/poți/dorești etc, să le implementezi. Ca de exemplu degeaba ai piste de biciclete, dacă tu parchezi mașina pe ele. Noi din păcate nu gândim în perspectivă,nu vedem mai departe de interesul personal, niciodată.Vedem doar perspectiva unui interes personal, și atât.Vedem doar problemele și alegem doar soluțiile care se pliază pe acest interes personal,nu și cele care vizează interesul colectiv și pe termen lung. Poluarea nu există, oricum poluează toți, degeaba nu mai poluez eu că nu se schimbă nimic etc.Noi nici măcar nu ne putem asemenea întrebări.Pe noi ne interesează doar dacă vreodată ne lovește în mod direct, atâta. Tu alegi variantele “Eco” sau “Verzi” doar dacă ieși mai ieftin,de exemplu panouri sau mașină electrică doar să nu plătești curent sau combustibil. Pe tine te enervează când îți impune “UE” tot felul de reglementări,care îți taie din profit sau chiar te închide. Asta este diferența dintre interes și educație. Noi avem tot interesul dar ne lipsește cam orice educație. Când va deveni profitabil și rentabil să fim “Verzi” din toate punctele de vedere, probabil atunci ne vom da tot interesul să devenim. Acum nu vei vedea nici infrastructura pentru vehicule electrice, biciclete, trotinete etc fiindcă: 1.banii din fondurile atrase pentru așa ceva , dacă a avut careva măcar interesul să aplice pentru ele,au fost “asimilați” în cu totul alte proiecte,de exemplu bolide pentru amantă. 2.acolo unde s-au făcut totuși au “tăiat” sau din carosabil sau din trotuar,deci practic inloc să dezvolte ceva util,au înrăutățit ceva existent. 3…… Până mai vedem cu 3,ar trebui să înțelegem că majoritatea orașelor din Romania nu au parcări.Deci ori faci parcări, ori promovezi și reglementezi transportul alternativ și cel in comun îl îmbunătățești. Însă noi oricum n-am avut soluții niciodată pentru așa ceva, însă cu siguranță viitorul în transportul urban vor fi aceste mijloace alternative,iar în cel inter(extra)urban trenuri de “mare”viteza, autostrăzi și bineînțeles căruță,in mediul rural. Nu-i o rușine să mergi pe moped, scuter sau chiar trotinetă, bineînțeles mă refer la variantele electrice,cu excepția bicicletei care este in sine o variantă consacrată așa fără asistență .Mă bate gândul să iau în considerare aceste variante de transport și ar trebui să luăm exemplul multor țări și orașe mari din Europa, America și Asia unde au devenit destul de rapid populare. Scapi de poluare, zgomot,stres și nervi in trafic și găsirea parcării, călătorești ieftin sau chiar gratuit, faci mișcare și cam asta este direcția viitorului. Însă din păcate la noi,la fel ca în multe alte domenii, lumea nu prea înțelege, nici nu vrea să se schimbe, decât cu bâta. Iar în aceste condiții tu ca participant la trafic pe un asemenea “vehicul” alternativ îți poți pune viața și siguranța în pericol,tocmai din cauza mentalității “turmei”,care conduce ce vrea,cum vrea și pe unde vrea. Acum înțelegeți de ce este extrem de necesar să ne educăm noi ca populație,ca individ,ca om,ca nație? Fiindcă tu atunci când ți se spune,cere sau impune ceva,iar tu nu înțelegi despre ce este vorba,devi reticent, defensiv sau agresiv. Noi suntem genul care “prinde din mers”,cam orice, dacă vedem că este bine la “alții” poate aplicam .....
Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.(Ieremia 33:3) Last edited by Seraphim7; 12.01.2025 at 11:09:54. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cum zicea ca "va reda piețele mari pietonilor și zarzavatului verde din parcuri în Centru". Culmea este ca mulți adopta minteaTFLista și chiar cred ca este spre binele lor neînțelegând ca de fapt EI SUNT PROBLEMA CARBONUL către trebuie TRANSFORMAT IN PARC.
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|