Valeriu Gafencu - Sfantul Inchisorilor

Valeriu Gafencu - Sfantul Inchisorilor Mareste imaginea.

Pe 18 februarie 2017 se implinesc 65 de ani de la adormirea in Domnul a tanarului Valeriu Gafencu, unul dintre studentii care au luminat si sfintit inchisorile comuniste, cu viata lor.

Valeriu Gafencu s-a nascut in localitatea Sangerei, judetul Balti, in Basarabia, in ziua de 24 ianuarie 1921, si a murit in temnita de la Targu Ocna, in ziua de 18 februarie 1952, la varsta de 31 de ani. Valeriu Gafencu este unul dintre tinerii care au murit pentru Hristos, luptand pentru apararea credintei ortodoxe si a neamului romanesc, de atacurile satanei. Multi il numesc "Sfantul inchisorilor", asteptand cu nerabdare clipa canonizarii lui.

La varsta de 20 de ani, in toamna anului 1941, pe cand era student la Facultatea de Drept si Filosofie din Iasi, conducand un grup al Fratiilor de Cruce, a fost arestat si condamnat la 25 de ani de munca silnica. Activismul nationalist-crestin al tanarului Gafencu, care voia ca tot mai multi elevi si studenti sa se inscrie in Fratiile de Cruce, vazute drept bariere de rezistenta ridicate impotriva comunismului bolsevic, a fost singurul motiv pentru care el a fost numit "dusman al ordiniii publice".

In inchisoarea de la Aiud a fost inchis intre anii 1941-1944, iar in inchisoarea de la Pitesti a stat, mai apoi, intre anii 1944-1949. Vremea petrecuta pana acum, in lipsuri trupesti de tot felul, el si-a imbogatit-o cu mari daruri sufletesti, citind Sfanta Scriptura, Filocalia si Patericul. A treia detentie, si ultima, a fost cea de la inchisoarea-sanatoriu Targu Ocna, unde a fost inchis din decembrie 1949 si pana in 18 februarie 1952.

Bolile contactate in regimul dur de detentie al inchisorilor - TBC pulmonar, osos si ganglionar, reumatism -, cat si curatenia lui sufleteasca, l-au intarit si desavarsit duhovniceste. Avand intregul trup acoperit cu rani tuberculoase, Valeriu Gafencu si-a asteptat moartea cu o seninatate care i-a inmuiat pana si pe gardienii atat de inumani ai temnitei.

Valeriu si-a cunoscut din-nainte ziua plecarii la Domnul, precum odinioara erau haraziti parintii cei mari ai pustiei si sfintii cei tainuiti in lume. In ziua de 2 februarie 1952, cu 16 zile mai inainte de adormirea lui in Domnul, Valeriu i-a rugat pe colegii sai de suferinta sa-i faca rost de o lumanare si de o camasa alba, pana pe data de 18 februarie.

Astfel, dupa zece ani de inchisoare, Valeriu Gafencu a adormit in Domnul, vazandu-si din-nainte plecarea. In asteptata zi de 18 februarie, la ora 14:00, dupa o indelungata rugaciune, cu ultimele puteri, Valeriu a spus: "Doamne, da-mi robia care elibereaza sufletul si ia-mi libertatea care-mi robeste sufletul."

Valeriu Gafencu - Sfantul Inchisorilor

"Fiecare dintre noi avem o menire, dar trebuie sa stam sub povata duhovnicului, care inlatura voia nepriceputa, facand loc voii lasata de Dumnezeu in fiecare dintre noi. Duhovnicul dezvaluie intentiile lui Dumnezeu in noi. Daca nu stam sub povata duhovnicului putem sa intram in rataciri mai mari ca patimile."

"Cautati fericirea in sufletele voastre. Nu o cautati in afara voastra. Sa nu asteptati fericirea sa vina din alta parte, decat dinlauntrul vostru, din sufletul vostru, unde salasluieste Domnul Iubirii, Hristos. Daca veti astepta fericirea din afara voastra, veti trai deceptii peste deceptii si niciodata nu o veti atinge."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

17 Februarie 2017

Vizualizari: 18932

Voteaza:

Valeriu Gafencu - Sfantul Inchisorilor 5.00 / 5 din 1 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

 • kast mihaiPostat la 2011-02-26 16:03

  Doamne ajuta frate Eugen! Nu stiu care este experienta ta cu legionarii si nu vreau nici sa afirm nici sa infirm ca ceea ce ai spus de acel "taran prost"e precum spui sau altfel. Daca ai citi cartea Intoarcerea la Hristos sau Valeriu Gafencu sfantul inchisorilor i-ai cunoaste viata mai indeaproape. Ceva din ceea ce spui undeva are o neconcordanta. Legionarii lui Codreanu au foat legati si bazati pe viata crestina de ajutorare in spiritul evanghelic ceea ce au transpus in practica chiar si in anii de puscarie. Pt ce sa omoare un taran de aceeasi credinta cu ei si care la fel au sesizat pericolul comunist care se gatea?Valeriu Gafencu a fost cel care a renuntat la streptomicina care ii putea prelungi viata in favoarea unui evreu,care pe unde a umblat dupa iesirea din puscarie daca l-a pomenit pe Valeriu Gafencu a facut-o nu prea cu recunostinta. In alta ordine de idei crimele de la abator s-au dovedit ca nu au avut in spate legionarii ci pe altii care le-au atribuit leginarilor. Garda de fier careia i se atribuie niste crime a fost sub conducerea lui Sima. Ca orice organizatie la un moment dat unii se abat de la scopul initial.Vezi de-a lungul istoriei au fost multi ierarhi ai bisericii care au trecut la erezii vezi arie,nestorie,dioscor si multi altii care nu s-au ferit nici de-a exila nici de-a cere moartea dreptcredinciosilor care-i combateau.Mi se pare putin nedrept ca bagi totul in aceeasi oala si mesteci cu acelasi facalet si pe buni si pe rai. La fel cum mi se pare nedrept ca inca in ziua de azi intreaga lume inca ureste pe nemti pt razboiul lui Hitler.Chiar daca o parte din mentalitati inca poporul german le pastreaza dar generatia actuala n-o mai poti face raspunzatoare pt ceea ce s-a intamplat acum 70 de ani. Doar la cuvantul legionar unora li se ridica parul maciuca chiar daca acei legionari de care se vorbeste au fost crestini exemplari. Suntem un popor care nu ne cunoastem istoria cu adevarat si valorile nu ni le respectam ceea ce este al nostru propriu si personal le lasam de izbeliste si nu ne intereseaza le aruncam de rele dar cand vin strainii si ni le i-au si ni le vand pe bani grei le luam de bune pe toate si le si laudam. Ca in orice lucru hai sa avem discernamant si sa alegem graul de neghina. Atata timp cat Valeriu Gafencu starneste respect si evlavie la un parintele Iustin Parvu,Arsenie Papacioc si alti mari duhovnici pe care inca Romania ii mai are hai sa le dam lor crezare si nu gurilor rele care vb verzi si uscate. La fel si Mantuitorul Hristos a fost acuzat de multe de farisei.Ce inclini sa crezi ceea ce au relatat sf apostoli sau ceea ce au spus fariseii?

 • eugen badarauPostat la 2011-02-18 19:38

  Se vede ca uitati (sau intentionat nu vreti sa stiti) ca acest "tanar" a fost ... Ministru in Guvernul LEGIONAR pana cand au facut o .... POLITIE LEGIONARA care se suprapunea peste Siguranta Statului si au fost inlaturati din Guvern de Maresalul Antonescu - din aceasta cauza a fost acuzat de evrei ca au murir evrei in Romania) si, acest "tanar" a fost de acord si a APROBAT uciderea multor oameni sub pretextul nazist : "Cine nu este cu noi este impotriva noastra!". De ex. Cand a fost ucis profesorul Iorga a spus numai ca ucigasii au gresit, dar nu i-au dat "judecatii" legale, ci i-au facut scapati peste granita. Ca poate s-a "aplecat" in cele din urma cu adevarat catre "dragostea Domnului" nu inseamna ca nu are PACATE FOARTE GRELE, ce trebuiau sa-i fie iertate de cei care au fost ucisi din singura vina de a nu fi fost de acord cu modul extremist al Legionarilor (si aicea nu ma refer in special la fostii comunisti, ci la cei care "credeau in Tara si Rege". Numai cei care sunt copiii de fosti Legionari mai pot sa creada in ... "dragostea de Dumnezeu" a Parintilor sau a rudelor pe care le-au avut ! Va bleastema copiii si rudele celor care au murit fara vina in acele vremuri tragice, daca mai insistati cu aceasta idee (care nu va face cinste) ! P.S. Eu sunt unul din cei care nu-l pot ierta pt cel pe care Legionarii l-au omorat doar pt vina de a nu fi de acord cu ei. Si era un "taran prost" si fara avere, dar care credea ca Tara, Regele si Dumnezeu sunt "bunurile" lui pe care nu i le poate lua nimeni ... Si a murit cu "averea" asta ! Si cati au murit in acest fel doar Dumnezeu stie ...

 • Constantin BernathPostat la 2011-02-18 13:16

  Mi-as permite o intrebare: a fost Sfantul Inchsorilor, Valeriu Gafencu, canonizat? Daca nu, mai am o intrebare va fi canonizat de Sfanta Biserica Ortodoxa Romana?

 • costel popescu Postat la 2011-02-18 12:30

  Indemnul lui Valeriu Gafencu in a ne trai viata: "Azi sunt fericit. Prin Hristos iubesc pe toti. (…) Nu exista fericire adevarata decat in Iisus Hristos. Pe aceea cautati de o realizati. Nu va uitati la felul cum intelege si traieste lumea viata. Voi aveti un indreptar de viata - calea crestina - si dupa acest indreptar calauziti-va pasii".

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-02-18 11:07

  Ma simt un nimic pe langa astfel de oameni. Cred ca sunt in asentimentul multora. Si totusi, Dumnezeu ne iubeste pe toti. La fel. Dumnezeu să-l ierte pe sfant care de acolo, din ceruri, cu siguranta ca ne indruma pe Calea cea Buna.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Audio