Hramul manastirii Bic din Episcopia Salajului

Praznicul Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul, ultima sarbatoare din anul bisericesc, a adunat mii de credinciosi dornici sa participe la hramul Manastirii Bic, ctitorita din evlavia si jertfelnicia crestinilor din depresiunea Simleului. Slujbele au debutat de seara, prin oficierea privegherii si au fost incununate in ziua praznicului prin savarsirea Sfintei Liturghii de catre Preasfintitul Parinte Petroniu, Episcopul Salajului, inconjurat de un sobor impresionant de preoti si diaconi.

In cuvantul de invatatura, ierarhul nostru a aratat faptul ca Ioan Botezatorul este un precursor al monahismului si un ocrotitor al tuturor monahilor, prin viata sa ascetica, caracterizata prin post, rugaciune si infranare, el fiind pilda calugarilor. De asemenea, Preasfintitul Petroniu a multumit tuturor pelerinilor popositi la acest asezamant monahal pentru dragostea si rabdarea de care au dat dovada, multi dintre ei fiind veniti de cu seara.

Straveche vatra de locuire romaneasca, depresiunea Simleu adaposteste urme de asezari omenesti si de cetati de aparare a plaiurilor salajene, datand inca de pe vremea dacilor. Cu secole in urma, pe aceste meleaguri s-a infiripat si dezvoltat treptat o adanca spiritualitate. Uniti in credinta ortodoxa, locuitorii acestor meleaguri au ridicat locasuri de cult pentru nevoile lor spirituale. Plini de evlavie, locuitorii au simtit nevoia de a avea in spatiul natal vetre monahale. In secolele XV-XVIII in judetul Salaj au existat numeroase schituri si manastiri.

Vicistitudinile istoriei au lasat in timp doar urme de ziduri ca marturie a existentei sfintelor locasuri. La aceste ruine veneau in pelerinaj preotii si credinciosii salajeni, rugandu-se pentru vremuri mai bune.
Amintirea acestor sfinte locasuri s-a pastrat in toponimia si traditiile locurilor. Credinciosii nu le-au uitat, in adancul sufletului, ei au pastrat povestile din batrani despre sfintele locasuri si despre monahii care s-au dovedit a fi buni duhovnici.

In perioada urgiei comuniste in tot Salajul n-a mai existat nici o manastire, credinciosii mergand la alte ctitorii din tara. Prima manastire construita dupa evenimentele din decembrie 1989 in judetul Salaj este Manastirea Bic.

Primaria orasului Simleu Silvaniei a atribuit, in vederea ridicarii manastirii, un teren cu o suprafata de 10 ha, in Poiana Stejarului din satul Bic. Inspectoratul scolar al judetului Salaj a cedat manastirii cladirea fostei scoli a satului Bic, un catun cu doar 7 familii si populatie imbatranita care nu avea drum, curent electric sau telefon. Parasita din lipsa elevilor, scoala, fara usi si ferestre, era in paragina. Reparandu-se cladirea, scoala veche a fost prima locuinta pentru maicile care au inceput sa vina la manastire.

Primele slujbe s-au tinut in biserica satului si ajutate de preotii din zona, maicile au inceput lucrarile de ridicare a manastirii. Astfel, in anul 1996 s-a pus piatra de temelie a noului asezamant monahal, la prima sfanta liturghie, tinuta sub un stejar participand mii de credinciosi veniti in procesiune din toate colturile Salajului.
In aminitirea stravechilor traditii ortodoxe impamantenite in aceasta zona, s-a adus aici o biserica de lemn, declarata monument istoric, din localitatea Stana, judetul Salaj, care dateaza din anul 1720. Aceasta bisericuta modesta a devenit mama viitoarei manastiri din Bic.

Astazi, Manastirea Bic este una dintre cele mai cunoscute si frecventate manastiri din aceasta zona, credinciosii fiind atrasi de linistea padurii, frumusetea miilor de flori si de sfintele slujbe oficiate aici. Manastirea este pastorita de Maica Stareta Marina Lupou si are o obste de 10 vietuitoare.

Maicile de la Bic au inteles ca astazi monahul trebuie sa isi dezvolte si latura misionara si sociala, de aceea au deschis un azil pentru batrani si un Centru social pentru copiii saraci si orfani care ofera scolarizare si adapost pentru 25 de copii.

Iata cateva dintre motivele pentru care credinciosii alearga la aceasta manastire: descopera file de pateric din istoria veche a acestor locuri, se incarca duhovniceste prin participarea la sfintele slujbe si fac cunostinta cu monahii implicate in problemele curente ale societatii contemporane. Tot atatea motive pentru a va determina, pe cei ce nu ati facut-o, sa vizitati Manastirea Bic.

Protos. Antonie Pinta

Sursa: episcopiasalajului.ro
 

30 August 2011

Vizualizari: 1597

Voteaza:

Hramul manastirii Bic din Episcopia Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE