Sfantul Mucenic Mamant / Mamas - 2 septembrie

Sfantul Mucenic Mamant / Mamas - 2 septembrie Mareste imaginea.

Localitatea numita Sfantul Mamas sau Mamant - Agios Mamas, Άγιος Μάμας - isi trage numele de la sfantul ortodox grec Mamas. Aceasta este o micuta localitate din regiunea Limassol, Cipru. Aceasta este asezata pe pantele sudice ale Muntilor Troodos, intr-o zona renumita in vinarit. Localitatea este zidita sub forma de amfiteatru, la baza Muntelui Zalaka.

Sfantul Mucenic Mamas / Mamant este un sfant martir din secolul al III-lea. Parintii acestuia, Theodotos si Roufina, au vietuit in localitatea Gaggra din Paflagonia, Asia, in perioada domniei imparatului Aurilianos (270-275), care a si initial o persecutie sustinuta impotriva crestinilor.

Sfantul Mucenic Mamas Sfantul Mucenic Mamas

Theodotos si Roufina, care era insarcinata in acea vreme, au fost arestati si aruncati in inchisoare. Inchisi fiind, Roufina a nascut pe Mamas. Tatal acestuia a murit insa mai inainte de a-si vedea fiul, iar mama a murit si ea, la scurt timp dupa nasterea acestuia. Mamant, care va fi crescut de o femeie cu numele de Ammia Matrona, si-a indreptat pasii spre invatarea si predicarea crestinismului inca din frageda pruncie.

Sfantul Mucenic Mamas

Se spune despre acesta ca a vietuit ca pustnic in tara Ciprului, marturisind prin toate faptele sale puterea credintei si a dragostei de Hristos. Drept urmare a ravnei sale, el a fost arestat la varsta de doar 15 ani. Dupa indelungi torturi, cu scopul de a-l face sa renunta la credinta crestina, el a fost omorat, devenind astfel martir al lui Hristos.

In sinaxar gasim scris: "Iar daca s-a facut de cincisprezece ani, tanarul Mamant, aflandu-l cei rau credinciosi ca este crestin, l-au prins si l-au batut cu toiege, si spanzurandu-i un plumb pe grumaz l-au aruncat in mare. Dar prin dumnezeiasca putere, mantuit de primejdie, s-a ascuns intr-o pestera, si se hranea cu lapte de ciuta. Si iarasi prinzandu-l, l-au supus la si mai grele chinuri si, spintecandu-i-se pantecele cu sulite de fier, s-a mutat din lumea aceasta." Miniatura de mai jos, infatisandu-l pe Sfantul Mamant mulgand o capra, se pastreaza in Manastirea Sfanta Ecaterina, Sinai, si-l arata pe acesta langa pestera in care vietuia ascuns.

Sfantul Mucenic Mamas - miniatura din Muzeul <a href='/reportaj/72399-pelerin-la-manastirea-sfanta-ecaterina-din-sinai' _fcksavedurl='/reportaj/72399-pelerin-la-manastirea-sfanta-ecaterina-din-sinai' title='Pelerin la Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai' class='linking auto'>Sfanta Ecaterina, Sinai</a> Sfantul Mucenic Mamas

Icoanele cipriote obisnuiesc sa-l infatiseze pe Sfantul Mucenic Mamas calare pe un leu, cu un toiag in mana dreapta si cu o oaie in cea stanga. Potrivit traditiei locului, Sfantul Mamas vietuia viata de calugar, intr-o pestera de langa orasul Morphou. Odata, el a fost arestat de stapania otomana, pe motiv ca nu a avut de unde sa plateasca o anumita taxa. O alta marturie spune ca autoritatile bizantine sunt cele care l-au prins pe tanar, pe acelasi motiv, urmand a-l duce la curtea de judecata din Constantinopol.

In timp ce soldatul turc il ducea pe Sfantul Mamas / Mamant la curtea otomana, spre a da seama de cele de care era acuza, ei au dat peste un leu care fugarea o oaie. Sfantul Mamas a poruncit leului sa lasa oaia in pace si sa vina langa el. Animalul salbatic, simtind puterea din inima tanarului Mamas, a ascultat indata, venind astfel langa acesta. Urcand pe leu si luand in brate oaia cu pricina, el a mers astfel pana la curtea otomana. In momentul in care judecatorul a vazut cu ochii lui minunata intamplare, a ordonat eliberarea tanarului Mamas si scutirea lui de taxe pe viitor. Sfantul Mamas a oferit oaia in dar judecatorului.

Sfantul Mucenic Mamas si Sfantul Ioan Sfantul Mucenic Mamas

Viata Sfantului Mamas arata mai cu seama, pe langa puterea omului sfant asupra naturii si a intregii creatii, rolul omului in natura, adica inaltarea ei la Creatorul. Urcarea sfantului pe animalul salbatic arata rostul omului de a ridica intreaga faptura la o randuiala din care aceasta a cazut, odata cu caderea lui Adam.

Cu toate ca Sfintele sale Moaste si-au aflat drum inspre Franta, undeva prin secolul al VIII-lea, iar Biserica il priveste drept ocrotitor al pastorilor, al orfanilor si al victimelor torturate, in Cipru, locul unde este cel mai bine cunoscut, o multime de biserici il poarta drept ocrotitor. Un numar de 14 biserici sunt renumite astfel pentru evlavia lor fata de acest sfant. El este luat si drept ocrotitor al Ciprului. El ii ocroteste si pe cei care sunt ingreuiati de multimea taxelor.

Manastirea Sfantul Mamas / Mamant de pe crestele batute de vanturi ale localitatii Kasos se bucura de linistea sihastreasca prielnica vietii sihastresti, urmate de sfantul insusi. In cadrul Festivalului anual dedicat Sfantului Mamas, aceste locuri pustii se umplu de viata, un intreg pelerinaj adunanand aici pe crestinii din insula.

Iulian Predescu

 

02 Septembrie 2022

Vizualizari: 13629

Voteaza:

Sfantul Mucenic Mamant / Mamas - 2 septembrie 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE