Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Eu am ales sa studiez corespunzator la nivel universitar si post universitar atat teologia ortodoxa cat si stiinta.
La facultatea de teologie ortodoxa se studiaza corepsunzator nu trebuie sa iti faci tu probleme. Sunt profestori foarte buni care au calificarile si comptentele necesare pentru a explica si preda corespunzator teologia ortodoxa.
Un mare profesor a fost Parintele Dumitru Staniloae. Teologia sa este foarte profunda.
"Inainte de intemeierea lumii, cand nu era soare care sa desparta ziua de noapte, nu era un veac care sa se poata masura." Sfantul Ioan Damaschin Dogmatica.
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...eac-80040.html
Daca iti place sa te hazardezi in intrepretari ad litteram asa cum fac protestantii si neoptrotestantii este alegerea ta.
Daca iti place sa consideri ca ziua ar fi ceva (mai mult decat este) iarasi este decizia ta. Doresc totusi sa iti spun ca Hristos Iisus este totul si fara EL nu putem face nimic. EL conteaza, Sfanta Sa Biserica si Sfintele Sale Taine... si nu Pamantul ca planeta sau ziua!
Doamne ajuta.
|
Interesant ca dintre toti sfintii care au scris despre facere exact cum am spus eu tu il alegi doar pe Sf. Damaschin spunand ca ar sustine asa ceva. Dar cred ca nu ai inteles, sfantul Ioan Damaschin nu sustine deloc ceea ce spui, ci exact invers. Sfantul sustine ceea ce sustin si ceilalti sfinti.
Ma indoiesc ca vreun profesor de la teologie ar putea preda asemenea erezii chiar la facultatea de teologie, desi in scoli s-a scos evolutionismul din programa. S-ar putea ca tu sa fi inteles ceea ce se potrivea cu evolutionismul teist, desi profesorul nu a spus asa ceva.
De exemplu la Sfantul Ioan Damaschin.
Sfantul spune clar ca:
"Se
numeste iarasi veac, nu timpul,
nici o parte din timp, care se masoara cu miscarea si drumul soarelui,
adica cel format din zile si nopti, ci un fel de miscare si un interval de timp care merg impreuna cu cele vesnice."
"Trebuie sa se stie ca numele de veac are multe sensuri, caci inseamna multe lucruri. Veac se numeste si viata fiecarui om. Veac se numeste iarasi si timpul de o mie de ani. Iarasi se numeste veac toata viata prezenta. Veac se numeste si veacul ce va sa fie, cel fara de sfarsit dupa inviere."
Observi ca asta spuneam si eu.
"
Inainte de intemeierea lumii, cand nu era soare care sa desparta ziua de noapte, nu era un veac care sa se poata masura, ci un fel de miscare si interval de timp care mergea impreuna cu cele vesnice. Si potrivit acestei conceptii este un singur veac."
Aici ai interpreatat gresit, spune clar ca inainte de intemeierea lumii, deci inainte de creatie. Tu presupui in mod gresit ca e vorba de cele trei zile pana la crearea soarelui. Dar atunci va trebui sa nu observi pasajul cu "a fost seara si a fost dimineata" si ce faci cu el? Spui ca e o eroare?
In plus tot nu confirma deloc evolutionismul, pentru ca dupa ziua a patra, cand a fost facut soarele si deci si zilele, scire ca au fost facute vietuitoarele. Ba mai scris ca in aceeasi zi si animalele cele mari. Nu iese nicicum.
Mai trebuie sa presupui ca toti au tradus gresit Biblia, spunand acolo zi, in loc de veac.
Si sper ca nu spui ca prin cele sapte veacuri Sf. Damaschin spune de cele sapte zile, cand explica acolo altceva. "Se vorbeste si de veacurile veacurilor, pentru ca cele sapte veacuri ale lumii prezente cuprind multe veacuri, adica vietile oamenilor."