![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
In functie de atitudinea noastra fata de Dumnezeu si fata de pacat. De balanta pe care noi insine o vom inclina intr-o parte ori in alta, de felul cum va gasi balanta in ceasul al doisprezecelea, de aceasta alegere a noastra va tine Dumnezeu seama.
Ar fi o eroare sa credem ca in Purgatoriu ajung cei "nici asa, nici asa". In Purgatoriu ajung cei care nu au datorii in Cer (=au obtinut absolvirea pentru pacatele lor), dar au lasat datorii pe Pamant. Toti cei din Purgatoriu sunt siguri de mantuirea lor.
|
||||
|
||||
![]()
Scuze că întreb, dar ce mai caută acolo în Purgatoriu? Ce fac acolo?
|
|
|||
|
|||
![]()
E vorba de un proces cathartic. Cum spune Mihnea, oamenii aceia inca au datorii.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Fleoșc Marițo, mere-n drum!
|
||||
|
||||
![]()
Și ce se întâmplă cu ei dacă nu are cine să le răscumpere datoriile pământesti?
|
|
|||
|
|||
![]()
Pai are cine. Ei, stand acolo.
|
|
||||
|
||||
![]()
Catarhic. Adică_catarhizând.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desi la inceput am avut aceeasi invatatura, au schimbat-o pe parcurs. De exemplu doctrina ispasirii provine de la un sfant catolic, Anselm de Canterbury. Nu intamplator acesta a scris cartea exact dupa Schisma, la vreo 25 de ani dupa. Aici e varianta catolica a doctrinei: http://www.newadvent.org/cathen/02055a.htm Pe scurt, pacatul e o ofensa adusa lui Dumnezeu. Dumnezeu e drept, de aceea pacatul va fi pedepsit sau reparat printr-o despagubire pe care omul trebuie sa o dea lui Dumnezeu. Omul nu-l poate despagubi, de aceea a venit Iisus si L-a despagubit. El neavand pacate, si-a dat viata (desi nu-I era dator lui Dumnezeu), astfel acest prisos de merite sterge pacetele celor ce cred in El. De aici a rezultat si practica indulgentelor, invatatura catolica spune ca meritele lui Iisus impreuna cu meritele sfintilor creaza un prisos, un Tezaur de merite. Din aceasta supra-abundenta pot lua si credinciosii, in urma unor conditii. Astfel in Purgatoriu cei care au pacate restante se curata prin foc, prin penitenta. Spuneam ca invatatura ispasirii are la baza interpretarea gresita a consecintelor caderii lui Adam. Am gasit un articol pe site, semnat de un preot doctor, care arata intelegea ortodoxa si diferentele interconfesionale privind mantuirea obiectiva. http://www.crestinortodox.ro/dogmati...nal-68949.html Si catolicii si protestantii au o intelegere complet diferita fata de ortodoxie in privinta firii omului dupa cadere. Astfel, in ortodoxie pacatul intuneca chipul lui Dumnezeu din om, in catolicism nu are efecte asupra naturii umane, iar in protestantism il distruge complet, omul nu mai poate face fapte bune si doar harul il ajuta. In ortodoxie, prin harul primit se vindeca firea omeneasca, degradata. In timp ce in catolicism firea nu e degradata, de aceea s-a dezvoltat doctrina satisfactiei. Omul sufera nu din cauza firii sale, ci datorita pedepsei pentru pacatele sale. Un fost protestant devenit preot ortodox (si evreu de origine) explica mai pe larg diferentele dintre ortodoxie si invatatura altor culte, in special catolica: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...i-protestante/ In ortodoxie Dumnezeu este doar Iubire, iar suferinta omului este din cauza consecintelor pacatului asupra firii sale. In apus Dumnezeu e razbunator, iar suferinta omului e din cauza pedepselor lui Dumnezeu. Vedem cat de diferita e invatatura ortodoxa fata de invataturile gresite din alte culte. Sper ca a fost un raspuns succint (glumesc). |
|
||||
|
||||
![]()
Multumesc, Cătălin. M-am mai lămurit cu Purgatoriul ăsta. :)
Desi Mihnea zicea că ce ispăsesc ei acolo nu sunt păcate, ci datorii pământesti. ![]() Last edited by mirela.t; 04.10.2014 at 17:45:26. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adica datorii pamantesti. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
ce este purgatoriul? | annajanette | Generalitati | 82 | 07.03.2010 18:33:37 |