Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.10.2014, 23:00:30
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

In functie de atitudinea noastra fata de Dumnezeu si fata de pacat. De balanta pe care noi insine o vom inclina intr-o parte ori in alta, de felul cum va gasi balanta in ceasul al doisprezecelea, de aceasta alegere a noastra va tine Dumnezeu seama.

Ar fi o eroare sa credem ca in Purgatoriu ajung cei "nici asa, nici asa". In Purgatoriu ajung cei care nu au datorii in Cer (=au obtinut absolvirea pentru pacatele lor), dar au lasat datorii pe Pamant.

Toti cei din Purgatoriu sunt siguri de mantuirea lor.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 03.10.2014, 02:20:58
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Toti cei din Purgatoriu sunt siguri de mantuirea lor.
Scuze că întreb, dar ce mai caută acolo în Purgatoriu? Ce fac acolo?
Reply With Quote
Vechi 03.10.2014, 10:00:57
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

E vorba de un proces cathartic. Cum spune Mihnea, oamenii aceia inca au datorii.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2014, 10:07:56
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Neagă taina spovedaniei.
Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
E vorba de un proces cathartic. Cum spune Mihnea, oamenii aceia inca au datorii.
Fleoșc Marițo, mere-n drum!
Reply With Quote
Vechi 04.10.2014, 06:20:19
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Și ce se întâmplă cu ei dacă nu are cine să le răscumpere datoriile pământesti?
Reply With Quote
Vechi 04.10.2014, 08:37:53
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Pai are cine. Ei, stand acolo.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2014, 09:55:25
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Catarhic. Adică_catarhizând.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2014, 13:21:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Invatatura catolica spune ca se perpelesc la foc. Aceasta conceptie isi are originea in alta invatatura, doctrina ispasirii sau a satisfactiei. Iar aceasta din urma se bazeaza tot pe o intelegere gresita, a urmarilor caderii lui Adam. Invatatura catolica este aproape in totalitate diferita de cea ortodoxa, plecand de la cadere pana la motivele Intruparii si rolul Intruparii. Nu sunt doar cele cunoscute, Filioque, primatul, Purgatoriul, Neprihanita Zamislire, etc.
Desi la inceput am avut aceeasi invatatura, au schimbat-o pe parcurs. De exemplu doctrina ispasirii provine de la un sfant catolic, Anselm de Canterbury. Nu intamplator acesta a scris cartea exact dupa Schisma, la vreo 25 de ani dupa. Aici e varianta catolica a doctrinei: http://www.newadvent.org/cathen/02055a.htm
Pe scurt, pacatul e o ofensa adusa lui Dumnezeu. Dumnezeu e drept, de aceea pacatul va fi pedepsit sau reparat printr-o despagubire pe care omul trebuie sa o dea lui Dumnezeu. Omul nu-l poate despagubi, de aceea a venit Iisus si L-a despagubit. El neavand pacate, si-a dat viata (desi nu-I era dator lui Dumnezeu), astfel acest prisos de merite sterge pacetele celor ce cred in El. De aici a rezultat si practica indulgentelor, invatatura catolica spune ca meritele lui Iisus impreuna cu meritele sfintilor creaza un prisos, un Tezaur de merite. Din aceasta supra-abundenta pot lua si credinciosii, in urma unor conditii.
Astfel in Purgatoriu cei care au pacate restante se curata prin foc, prin penitenta.
Spuneam ca invatatura ispasirii are la baza interpretarea gresita a consecintelor caderii lui Adam. Am gasit un articol pe site, semnat de un preot doctor, care arata intelegea ortodoxa si diferentele interconfesionale privind mantuirea obiectiva. http://www.crestinortodox.ro/dogmati...nal-68949.html
Si catolicii si protestantii au o intelegere complet diferita fata de ortodoxie in privinta firii omului dupa cadere. Astfel, in ortodoxie pacatul intuneca chipul lui Dumnezeu din om, in catolicism nu are efecte asupra naturii umane, iar in protestantism il distruge complet, omul nu mai poate face fapte bune si doar harul il ajuta.
In ortodoxie, prin harul primit se vindeca firea omeneasca, degradata. In timp ce in catolicism firea nu e degradata, de aceea s-a dezvoltat doctrina satisfactiei. Omul sufera nu din cauza firii sale, ci datorita pedepsei pentru pacatele sale.
Un fost protestant devenit preot ortodox (si evreu de origine) explica mai pe larg diferentele dintre ortodoxie si invatatura altor culte, in special catolica: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...i-protestante/
In ortodoxie Dumnezeu este doar Iubire, iar suferinta omului este din cauza consecintelor pacatului asupra firii sale. In apus Dumnezeu e razbunator, iar suferinta omului e din cauza pedepselor lui Dumnezeu.
Vedem cat de diferita e invatatura ortodoxa fata de invataturile gresite din alte culte. Sper ca a fost un raspuns succint (glumesc).
Reply With Quote
Vechi 04.10.2014, 16:24:57
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Multumesc, Cătălin. M-am mai lămurit cu Purgatoriul ăsta. :)

Desi Mihnea zicea că ce ispăsesc ei acolo nu sunt păcate, ci datorii pământesti.

Last edited by mirela.t; 04.10.2014 at 17:45:26.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2014, 18:12:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Multumesc, Cătălin. M-am mai lămurit cu Purgatoriul ăsta. :)
Desi Mihnea zicea că ce ispăsesc ei acolo nu sunt păcate, ci datorii pământesti.
Asta am scris si eu: "Astfel in Purgatoriu cei care au pacate restante se curata prin foc, prin penitenta."
Adica datorii pamantesti.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ce este purgatoriul? annajanette Generalitati 82 07.03.2010 18:33:37