Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #181  
Vechi 05.05.2010, 01:34:03
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Alexandru08 Vezi mesajul
lepadarea de credinta

Dialogul confesional din zilele noastre duce catre apostazie pt. ca imlica pe acel "aveti si voi o bucatica de dreptate;mai lasam de la noi,mai lasati de la voi".
Acest dialog este pus sub semnul iubirii,dar este fatarnic pt. ca schismele s-au produs din p.d.v dogmatic,nimeni nu ma impiedica sa-l iubesc pe catolic,musulman sau ateu.
Iubirea nefatarnica este de a ne marturisi credinta "intr-una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica".
In completare iata ce ne spune Sfantul Chiril al Ierusalimului (Cateheze):

Viciul imita virtutea, iar neghina se sileste sa fie socotita grau; prin forma ei, se aseamana cu graul, dar este dovedita prin gust de cunoscatori. Si diavolul se preface in inger luminos, nu insa ca sa se reintoarca acolo unde era, ci ca sa imbrace cu intunericul orbirii si cu o stare ciumata de necredinta pe cei care duc o viata la fel cu ingerii.
Multi lupi umbla de colo colo in haine de oi, au imbracaminte de oi, dar nu si unghiile si dintii. Sunt imbracati intr-o piele blanda, inseland prin infatisarea lor pe cei simpli, dar varsa din dintii lor veninul cel ucigator al necredintei.
Avem deci nevoie de har dumnezeiesc, de minte treaza si de ochi veghetori ca sa nu mancam neghina ca grau si sa ne vatamam din nestiinta, nici sa fim sfasiati luand lupul drept oaie si nici sa socotim inger binefacator pe diavolul pierzator si sa fim inghititi de el.

Avertismente am primit destule; acum mai ramane sa le si auzim, ca sa le intelegem.
Reply With Quote
  #182  
Vechi 05.05.2010, 10:37:17
Scotianul
Guest
 
Mesaje: n/a
Talking ,,A man is a lion in his own cause"(proverb scotian)

Motto:
http://www.crestinortodox.ro/diverse...el-118940.html

,,Scottish by birth, British by law,Highlander by the grace of God"(zicala populara)

Demersul(ecumenismul) nu va reusi decat ca urmare a unui conflict total,global si fara limite.Ultimul mare conflict al lumii in care oamenii ,avand ogarii fanatismului la dispozitie,vor sfarteca tot ce vor vedea in fata ochilor.Ne vom sfasia ca niste animale in Numele Domnului.Nu va mai conta nimic decat dorinta dementa de a demonstra cu orice pret ca daca invoci Numele Celui de Sus automat acesta iti pune in mina toporu cu care sa-l convingi pe vecin.In mod pasnic un asemenea demers nu se poate realiza si oricum este lipsit de logica.Sunt diferente mult prea mari pentru a putea fi atenuate.Acest demers va provoca mai mult rau decat bine si sincer sa fiu ma indoiesc de sinceritatea lui.Suna a companie religioasa multinationala.O depersonalizare completa(definitie medicala
>,,Depersonalizare reprezinta impresia de a nu fi insuti, fie ca este vorba de corp, constiinta, psihic sau toate aceste elemente").Tot acest balamuc se va termina prost desi,culmea,depinde doar de noi daca ne putem tolera sau daca vom incerca sa avem dreptate cu orice pret.Referitor la cine are drepate>ma supun Judecatii Celui de Sus si nu am de gand sa ma substitui si sa judec eu in locul Lui pe cei din jurul meu.Am mai spus>cum judecam asa vom fi judecati si intr-o zi toti vom avea raspunsul la ceea ce am crezut/facut,etc.Mare atentie la cat corectitudine si intentii bune sunt in judecata noastra si cata patima sau porniri intunecate.Cateodata linia de ,,demarcatie"este un fel de ,,The Thin Red Line"si toti mergem pe ea precum personajele din ,,The Green Mile"
http://www.cerecomand.ro/wp-content/...en_mile_2q.jpg


The Scottish way(parerea protestantului in kilt)

PSI>Va anunt,politicos,ca subsemnatul nu are de gand sa participe(in nici o tabara) la un posibil viitor conflict religios(sper sa nu se ajunga niciodata la asa ceva)de orice tip dar,ca o regula generala in posibile timpuri demente, daca voi simti(vreodata) ca cineva,indiferent de confesiune,imi va pune in pericol familia/incerca sa-mi schimbe convingerile folosind violenta>,,il trimit" la Cel de Sus inainte sa apuce sa fluiere-n Biserica.


,,The Defiant Ones"

PSII>unul dintre cei mai buni prieteni ai mei este un ortodox.Ne stim de aproape 20 de ani.Am discutat enorm pe teme religioase dar ne respectam prea mult ca sa incercam sa ne influentam.Pur si simplu analizam ca doi prieteni.Am imprumutat de la el multe carti si el de la mine.Dupa cum vedeti>putem fi prieteni fara sa ne ,,unim".Pur si simplu ne respectam si am trecut amndoi prin prea multe impreuna.Banuiesc ca suntem un exemplu prost...trebuia sa ne evitam,sa ne dusmanim,etc.Sorry da noi suntem prieteni>fiecare avand credinta lui(el fiind un mult mai bun practicant ca subsemnatul).Cui nu-i convine...sa fie sanatos.

My famous last words

PSIII>Acestea fiind spuse>cred ca fiecare(in special un ortodox) trebuie sa ramina cum este(pina ne vom infatisa in fata Mantuitorului) iar daca cineva doreste sa schimbe
,,tabara"atunci sa o faca in mod individual si dupa o profunda si seriosa meditatie la consecintele unei asemenea decizii.Consultati inainte un preot,discutati cu cei din familia dvs,analizati traditia neamului dvs,informati-va despre confesiunea respectiva in amanunt si fara graba si dupa aceea luati o decizie pe care sa nu o regretati.A remarcat cineva calitatea articolelor care se publica pe acest site?Ieri au fost unele excelente,azi la fel.Intereseaza pe cineva?Nu doriti mai bine sa discutam despre ele?Cearta si polemica sunt mai atractive?Pai daca este asa Aghiuta si baietii lui mirosind a pucioasa deja ciocnesc halbele de smoala in Iad pt ca au reusit>suntem invrajibiti si in loc sa ne transmitem ce este frumos ne aruncam in fata ce este urat.In rest fiecare sa faca ce-i spune
constiinta iar Cel de Sus sa fie alaturi de noi toti (desi este evident ca nu toata lumea credea ca va fi asa dar,asa cum a spus cineva pe acest forum,modul cum gandeste/judeca Cel de Sus nu are nimic in comun cu modul cu o fac oamenii.Cateodata uitam asta)
Bye
Reply With Quote
  #183  
Vechi 07.05.2010, 09:07:45
OmuBun
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Despre cinstea cuvenită episcopilor și despre sminteli
-----interviu realizat cu ieromonahul Savatie Baștovoi----
....................................1...................................

Glasul Monahilor (revista Mănăstirii Petru-Vodă): Părinte Savatie, azi se vorbește mult despre "alinierea" Bisericii la mersul lumii, la cerințele societății moderne. Aceasta include, pe lângă altele, mai întâi de toate recunoștința autenticității tuturor credințelor și chiar intrarea în comuniune de rugăciune cu reprezentații acestora. În acest sens, s-au făcut mișcări considerabile din partea anumitor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, ceea ce sfidează prevederile canonice și dogmatice lăsate de Sfinții Părinți. În aceste condiții, mulți credincioși se smintesc, își pierd orice încredere în ierarhi și ajung chiar să-i nesocotească. Cum credeți, ce atitudine trebuie să avem față de ierarhii Bisericii noastre?

Ieromonahul Savatie: Ne uităm la David care, fiind deja împărat peste Israel, era prigonit de Saul. Saul era îndrăcit, ne spune Scriptura, ieșise din ascultarea lui Dumnezeu și pentru aceasta a fost pedepsit și lepădat de Dumnezeu. În locul lui a fost uns David, deși Saul continua să stea pe scaunul lui Israil. Scriptura ne spune ce fel de necazuri răbda David din partea lui Saul, cum îl prigonea prin munți și căuta ca să-l omoare. Odată tovarășii lui David au zis: "Să-l omorâm pe Saul". David însă le-a răspuns: "Să nu-mi fie mie a ridica mâna asupra unsului Domnului". Iată, Saul era nebun, era îndrăcit, Dumnezeu Însuși a mărturisit că l-a lepădat pe Saul și l-a ales pe David în locul lui. David știa toate acestea, și totuși a zis: "Să nu ridicăm mâna asupra unsului Domnului!". Ungerea este veche, de acum anulată, dar David nu a nesocotit-o. Așa și noi - să ne temem a ridica mâna asupra unșilor Domnului. "Nu ridicați mâna asupra unșilor mei și împotriva proorocilor mei nu vicleniți!", zice Domnul prin gura lui David. Dumnezeu i-a ales. Oare Dumnezeu nu poate să le dea într-o noapte așa o boală ca să nu se mai scoale nimeni a doua zi? Oare noi suntem cei care trebuie să-i judecăm? Dacă Dumnezeu îi lasă, oare noi suntem mai mari? Numai dacă ne va întreba cineva, să spunem: "Eu așa cred", să mărturisim credința dreaptă, nu cum spun ei, ca să nu fie sminteală în Biserică, dar, pe cât se poate, să nu-i atingem pe episcopi. Cred că a venit vremea când va trebui să tăcem despre multe lucruri, chiar și despre apucăturile eretice ale unor episcopi, numai ca să nu pierdem Biserica.
Așa văd eu că a mers Biserica și aceasta cred că este duhul smereniei și al păcii, mai ales la vremea noastră, când toate sunt așa de încurcate. Să nu facem sminteli și să nu îndemnăm la răzvrătire, că și așa sunt răzvrătiți. Acum e vremea răzvrătirii, când toți își fac adunări, cluburi, mișcări și pun moda lor în Biserică: "Că așa, că așa"? Nu trebuie să facem asta. Ai auzit o sminteală, ia și o dezminte: "Nu-i așa, frate!". Chiar dacă ai văzut tu cu ochii tăi, să nu o povestești, să nu o crezi. Dracul poate să arate multe lucruri care nu sunt. Binele trebuie să-l credem, dar răul - ce motive avem? Nici nu ne trebuie. Să ne rugăm! Să biruim răul cu binele - iaca pacea lui Hristos. Hristos a tăcut. Cine era mai sfânt, mai curat? Cine era arhiereu adevărat? Și vine un arhiereu din legea cea veche, lucrul mâinilor Lui, și-L lovește peste obraz. Cum zice la un tropar: "Mâna cea de lut, pe care Tu ai zidit-o, Te lovește azi peste obraz". Și Dumnezeu a toate - tace. Arhiereul cel adevărat! Oare noi nu vom tăcea? Să nu încercăm să fim mai sfinți decât Sfântul Sfinților, că noi de la Dânsul am luat sfințenie, nu de la noi. Altminteri o să pierdem Biserica. Și Pavel când a mustrat din neștiință pe un arhiereu de lege veche, numindu-l "perete văruit", îndată și-a cerut iertare, aducând cuvintele Scripturii, că " pe mai marii poporului tău să nu-i vorbești de rău".
Reply With Quote
  #184  
Vechi 07.05.2010, 09:11:42
OmuBun
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Despre cinstea cuvenită episcopilor și despre sminteli
-----interviu realizat cu ieromonahul Savatie Baștovoi----
....................................2...................................


- Credeți că este mai bine să închidem ochii la faptele unor arhierei și să tăcem, de frica de a nu sminti?

- Să ne temem de sminteli. A judeca pe ierarhi în fața poporului este cea mai mare sminteală. Așa au apărut sectele. De unde credeți că s-au pornit protestanții și toată nebuneala? S-au judecat cu mai-marii lor, " că nu mai sunt chiar așa sfinți preoții ăștia, ce noi nu suntem sfinți? Hai să facem noi Biserica noastră!" Și au făcut-o! Deși aparent rămânem în Biserică, noi tot ne dezbinăm. Azi vezi că se adună creștinii și vorbesc: "Păi, cutare arhiereu îi așa, știu eu că ăsta-i mason!" Nu mai spune tu așa fel de lucruri, îți dai seama ce vorbești? Daca el stă acolo la Prestol, slujește Sfânta Liturghie, cum poți spune astfel, nu te temi de Dumnezeu? "Ăsta-i mason, știu eu ce har are, ce ăsta-i arhiereu, dacă eu știu că a făcut așa și așa?" În Rusia, pe unde vrei, este aceeași situație. Trebuie să ne temem de asta, pentru că știți cum se numește? - cuvânt deșert. Hristos a spus: "pentru orice cuvânt deșert veți da răspuns". Cuvântul deșert este cel care nu are acoperire, pe care tu nu ești sigur. Când a spus Domnul sentința asta? Atunci când I-au zis: "Cu domnul dracilor scoate El pe draci - cu Belezebul". Și Hristos a zis: "Orice hulă se va ierta, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu se va ierta". Cuvânt deșert le-a socotit lor ceea ce au spus, pentru că nu știau sigur, au adus o învinuire deșartă. De aceea, când spui "cutare îi mason", tu nu știi, și la judecată o să te întrebe: "Ai spus asta? Poftim este deșartă!" Și-a atunci ce faci? Noi auzim multe, bate vântul și aduce tot felul de zvonuri, dar cine le răspândește? Nu trebuie să facem panica asta, pentru că Dumnezeu care dă viața și o ia, într-o clipă poate să-i paralizeze și gata, că-i mason, că-i nemason - nu mai poate să vină la Liturghie. Dar dacă el vine și Dumnezeu îl rabdă, și el ia Trupul lui Hristos în mâinile lui, și Cel care este preste toate - îl rabdă, noi de ce să nu răbdăm?

M-am dus eu odată la părintele Selafiil și l-am întrebat: "Părinte, mulți arhierei de azi nu sunt după Sfinții Părinți, se roagă cu păgânii și altele fac. Cum să facem cu ei? Să luptăm, să scriem împotriva lor?". Și părintele mi-a zis așa: "Hai să ne uităm la Scriptură, în Vechiul Testament la evrei. Ce făceau arhiereii? Și curveau și jertfă la idoli aduceau...". Că și în templu au adus statuile zeităților grecești - noi știm asta. Și încă știți ce mai făceau? În vremea Olimpiadei, lăsau slujbele și fugeau la aruncat discurile, cum aleargă azi la fotbal. "Dar cu toate acestea - zice părintele Selafiil - când a fost să-i treacă Marea Roșie, a desfăcut marea și i-a trecut pe toți, pentru ca erau ai Lui". Așa și azi, același Dumnezeu este, și noi împreună cu arhiereii și preoții - toți suntem cu păcate și cu necazuri. Aceia nu că erau masoni sau nu, ei jertfeau copiii și-i băgau la Moloh. Aceste toate le făceau, dar Dumnezeu a desfăcut marea și i-a trecut. Omul se întunecă ușor la minte, dar pentru asta nu trebuie sa pătimească toată Biserica. Am auzit că cutare a căzut în ispită. Da, el a căzut, dar se poate întâmpla să cadă toți arhiereii în ispita asta, unul să nu rămână. Și atunci ce facem? Desființăm Biserica sau facem alta, ca protestanții? Nu.
Reply With Quote
  #185  
Vechi 07.05.2010, 09:16:37
OmuBun
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Despre cinstea cuvenită episcopilor și despre sminteli
-----interviu realizat cu ieromonahul Savatie Baștovoi----
....................................3...................................

- Părinții au anatemizat multe din ideile și acțiunile pe care anumiți episcopi de azi le încurajează. Oare nu trebuie să îi socotim lepădați pe cei ce fac aceste lucruri?

- Și Sfântul Gherasim al Iordanului a dat în arianism o perioadă, pentru că era simplu. a avut ispita asta, și tatăl lui Grigorie Teologul, era episcopi și tot a căzut în arianism. Și a trebuit să vină Grigorie să-l lămurească cum stau lucrurile. Iaca, a avut oleacă de vreme de ispită. La unii - este mai scurtă vremea, la alții - mai lungă. Cum se întâmpla la început, când încă nu erau dogmele lămurite? Dacă era vreun arhiereu care nu învăța cum trebuie, atunci scria o epistolă, se adunau mai mulți și-i spuneau: "Frate, tu nu zici bine de Maica Domnului. De unde ai luat?" Și răspunsul lui: "Uite scrie în Scriptură acolo...". "Scrie acolo, dar fi bun și vino până la noi. Uită-te ce mai scrie în Scriptură". Eu am citit în "Faptele sinoadelor ecumenice", în română nu sunt traduse, dar eu le-am citit în rusește - niște scrisori, schimb de scrisori între episcopii eretici și cei ortodocși. Mai întâi îl lămureau, pe urmă îi ziceau: "Frate, noi ți-am spus, dar să știi, dacă mai spui așa, noi nu vrem să avem legătură cu tine". Așa se adunau toți și dădeau anatema. Dar noi ce facem? Ne bârfim unii pe alții. Odată stăteam de vorbă cu părintele Rafail despre aceasta, și el a zis: "Sfinții Părinți, când numeau pe cineva eretic, o făceau în Duhul Sfânt, adică vedeau cu duhul că este eretic, dar noi o facem după mintea noastră. După cărțile citite, din răutate. De aceea ei zideau, dar noi ucidem".

Noi îi lepădăm de la inima noastră, dar încă nu-i vremea. Și sfinții au căzut în erezii. Unii pentru simplitate, alții pentru rătăcire, dar s-au întors, pentru că Dumnezeu este puternic. Toate se fac cu sfat, cu dragoste. Să nu-i lăsam în ispită. Da, este erezie, să mă iertați, dar omul, când spune ceva, nu poți să-l declari îndată eretic. Dacă aș merge în biserică și i-aș lua la bani mărunți pe fiecare, iertați-mă, dar nouă din zece sunt eretici. Nu numai dintre oamenii simpli, dar și dintre clerici, pentru că dogmele noastre sunt cheaguri ale vieții duhovnicești. Înțelegeți? Sunt materializări ale Duhului. Și, pentru ca să trăiești dogmele așa cum sunt ele, trebuie să fii pe înălțimea părinților care le-au formulat, pe înălțimea Duhului care a insuflat dogmele. Noi suntem niște puturoși și ne pare că mărturisim drept credința. Noi o mărturisim fragmentar. Credem că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt... Vorbim dar nu știm ce vorbim. Despre aceste lucruri mai bine să nu vorbim. Părinții din pustie, din Egipt, se fereau să vorbească despre dogme. Așa găsim și la Ioan Scărarul: "Ferește-te să vorbești despre dogme, că asta răcește sufletul". Noi ne băgăm așa de ușor și declarăm eretici și pe unul și pe altul. Da, sunt erezii vădite, dar este ispită. Nu declara că: "l-am auzit, că l-am văzut, că a scris acolo..." Ehe, și sfinții mai scriau așa, pe urmă ziceau că n-au zis chiar bine. Așa și noi. Nu pentru cuvântul care l-au scăpat din gură, să dăm anatemei
Reply With Quote
  #186  
Vechi 07.05.2010, 09:23:42
OmuBun
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Despre cinstea cuvenită episcopilor și despre sminteli
-----interviu realizat cu ieromonahul Savatie Baștovoi----
....................................4...................................

- De fapt, de cele mai multe ori, cei care judecă nici ei nu știu...

- Așa e....Pe eretici Biserica îi anatemizează, dar, cu înțelepciune să le facem pe toate. Trebuie să cercetăm ceea ce a vrut să spună. Vă spun, Gherasim al Iordanului, așa de mare - a căzut în arianism, care nu era orice fel de erezie, ci una care neagă dumnezeirea Mântuitorului. Vă pare lucru de șagă? Nu dintr-astea ecleziale, care-s și mai fine, pentru care trebuie să ai mintea lui Grigorie Teologul, a lui Dumnezeu, ca să înțelegi cum îi cu Biserica. Dar dumnezeirea lui Hristos, noi, parcă toți o mărturisim, că iaca și unii sectanți mărturisesc dumnezeirea lui Hristos. În Pateric avem și alte pilde, când un părinte zicea că Trupul și Sângele de la Împărtășanie nu-i Trup și Sânge adevărat, dar era așa de mare, că orice se ruga, Dumnezeu îl auzea. Părinții l-au chemat și i-au zis: "Părinte spui așa, dar Biserica nu spune așa". "Dar cum spune?". " Iaca cum spune...". "Păi stați oleacă să mă rog...". Și s-a rugat și a venit și a spus: "Da, îi drept așa cum spuneți voi. Îi Trup și Sânge, nu-i cum spun eu"... Și el atâta timp se împărtășea! Vă dați seama ce fel de erezie? Nu din astea pe care le auzim noi la radio. Și iaca, Dumnezeu îl primește, el se împărtășea.

Așa și noi, să nu ne grăbim să anatemizăm. Este ușor să tai un ram dintr-un copac, dar încearcă și pune-l la loc! O cetate când o pui pe vârful muntelui, toată lumea o vede, dar noi s-o ocrotim. Dacă s-a zgâriat peretele, îl punem la loc, dar nu să luăm sapa, să lovim în el și să strigăm: "Iaca, v-am spus eu că se strică peretele acesta, eu v-am spus încă de demult că peretele acesta se strică!". Și dai cu sapa-n perete. Cam așa facem noi. Oameni pe oameni ne sprijinim și Apostolul Pavel l-a mustrat pe marele Petru, când acesta se rușina să mănânce cu păgânii de față cu iudeii, ca să nu-l acuze. Pavel i-a zis: "Tu așa mărturisești pe Hristos? Așa te-a învățat El? Tu nu știi că și păgânii au primit harul ca și noi? Te rușinezi? Cauți la fața iudeilor?". Pavel l-a mustrat pe marele Petru. Dar acesta e un sfat din dragoste, nu dezbinător. Frate pe frate se sprijinește, că noi suntem neputincioși. Așa și cu arhiereii și cu preoții. Chiar și în parohie poate intra preotul în ispită. Dar, tu, cu dragoste du-te și-l ajută și fii o vreme lungă lângă el. Arată-i dragoste ca el să câștige încredere în tine, să-i fii prieten, și atunci, odată o să beți un pahar de vin și el o sa te asculte pe tine. Nu o face pe filozoful. Te-ai suit pe catedră și spui sfaturi. Fă ceea ce se poate face ca om. N-am să fac eu cu el erezie, n-am să slujesc cu alții, dar, ca om, dacă pot să-l ajut cu ceva - păi îl ajut. Apostolul Pavel cum zice? "Cu toți toate m-am făcut, ca măcar pe unul să-l câștig". Despre Sfântul Spiridon Sindonitul se spune că, aflând pe dregătorul cetății a căzut în arianism, s-a dus și i s-a vândut ca rob, pustnic fiind, și slujindu-l multă vreme, prin înțelepciunea sa l-a cucerit și la adus înapoi la Ortodoxie. Iaca, dragoste., dar a rosti anateme e ușor. Asta dacă vom face, și oamenii uitându-se la noi, vor căpăta putere. Atunci, toți sectarii și eterodocșii nu vor mai avea putere în Biserică. Eu chiar cred că astea-s șmecheriile lor ca să dezbine Biserica din interior, adică toată panica asta cu masonii și celelalte care slăbește credința în popor. Întodeauna Biserica s-a dezbinat din interior, ca și în vremea lui Arie care era preot. Să păzim și sfințenia și asceza: să păzim și rugăciunea. Dar dacă nu vom avea dragoste și dacă nu vom căuta la dragostea lui Dumnezeu, să fim toți un duh, să nu risipim turma, păi nu vom fi mari în Împărăția cerurilor. Dacă "vom învăța și vom face", vom fi mari, zice Hristos. Noi învățăm că trebuie blândețe, iertare, dar să și facem. Iertăm pe aceștia mici, în timp ce pe mai mari noștri, cărora trebuie să le dăm cinste, nu-i putem ierta. Porunca pentru toată Biserica s-a dat.


- Să înțelegem că este mai bine să nu ne amestecăm în discuțiile despre dogme si erezii?


- Este o urâciune erezia, dar noi suntem oameni cu totul întunecați, care, până ajungem la plinătatea vieții, a bărbatului desăvârșit în Hristos, păi, este vreme. Noi avem avantaje pe care cei de demult nu le aveau. Avem dogmatici, cărți pe care le putem răsfoi cu hotărârile Sinoadelor. Am citit și noi un catehism și ni se pare că de acum noi nu suntem eretici și ne dăm deștepți. "Avva cutare a zis...", dar noi nu știm că Avva, când zicea un cuvânt, își zidea viața pe el, pe când noi citim tomuri întregi, punem picior peste picior și pe o ureche a intrat și pe alta a ieșit. Trebuie să ne păzim. Să ne rugăm și să nu intrăm în discuție. Mai simpluț! Părinții le opreau, și este clar că se pierde harul de la discuțiile astea despre dogme. În obștile călugărești, dacă începeau frații să vorbească din Scriptură, Părinții îi opreau: "Ei, au lăsat frații păcatele și discută Scriptura", erau cu mare băgare de seamă. Astea-s taine și numai în rugăciune se descoperă. Antonie, când i-a trebuit să afle cuvânt despre preoție, s-a dus, a ridicat mâinile și s-a rugat: "Doamne, trimite pe Moise să-mi lămurească cuvântul acesta!" și l-a lămurit. Teologia este ultima treaptă a drumului spre desăvârșire. Vine după despătimire, după smerenie și chiar după dragoste, este culmea de sus. Uitați-vă și-n Scara lui Ioan! Din această stare au vorbit Părinții și au făcut dogmele. Noi citim ceva despre smerenie și ni se încurcă mintea. Noi, dacă citim la Pocăință și la Lepădarea de lume, vedem că n-am făcut încă nimic. Noi acum suntem puturoși și cu totul împătimiți. Pocăință nu avem, smerenie nu avem, cu dragostea nici nu înțelegem despre ce-i vorba, în schimb la teologie ne învârtim prin Treime, Biserică și ni se pare că toate le știm. Ne rătăcim!


- Ne osândim?


- Da, ne osândim, pentru că vorbim lucruri care nu sunt plăcute lui Dumnezeu. Lui Dumnezeu nu-i place să ne suim mai sus decât suntem. Eu cred că dracii au făcut școlile de teologie: "Hai și-om grăi despre Dumnezeu!" Noi am golit de orice înțeles și sfințenie teologia și am făcut-o filosofie. Spune Părintele Sofronie: "Până și teologia Sfintei Treimi poate fi redusă la o simplă filosofie atunci când nu-i Duh". Da, tu mărturisești drept, dar asta nu-i destul. Cu mintea le-ai înțeles, dar ia-le tu și le du în inimă și dă-le viață. Icoana stă pe perete, dar, dacă eu nu mă rog, nu-mi ajută la nimic. Efrem Sirul spune așa: "Ce înseamnă nerăutate? Ce înseamnă blândețe și ce înseamnă smerenie? Să nu te împotrivești nimănui în cuvânt, orice ar spune, chiar și unui eretic, dacă va spune o erezie, nu te sfădi cu dânsul, ci spune doar atât: Tu zici". Așa te-ai spălat pe mâini. Asta arată că n-ai răutate și i-ai mai arătat că tu nu ești de acord. Și Mântuitorul așa făcea cu cei ce-l ispiteau.
Reply With Quote
  #187  
Vechi 07.05.2010, 09:30:48
OmuBun
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Despre cinstea cuvenită episcopilor și despre sminteli
-----interviu realizat cu ieromonahul Savatie Baștovoi----
....................................5...................................

- Nu trebuie să ne simțim datori să apărăm Biserica?

- Nu aperi nici o Biserică, tu-ți pierzi numai rugăciunea. "Nu cumva altora propovăduind, eu însumi să mă fac netrebnic", spune Apostolul. Dacă eu mă pornesc cu mânie, când am vorbit cu el m-am tulburat așa de tare cu duhul încât... Ce zice David? "Iar păcătosului i-a zis Dumnezeu: Pentru ce iei tu cuvintele dreptății Mele în gura ta? Că, de vedeai furul, cu el fugeai și cu cel preacurvar partea ta puneai". Cine făcea dreptate? Ilie, Ioan - când s-a dus la Irod. Ioan, care era fulger, era îngerul pustiei. Vorbeau cei curați și puternici, dar păcătosului i-a zis Dumnezeu să nu ia cuvintele Sale în gura lui. Și i-a mai spus: "Pune păcatele tale înaintea Mea și cheamă-Mă în ziua necazului tău și eu te voi izbăvi!". Nu l-a lepădat Dumnezeu pe păcătos - "Eu pentru păcătoși am venit", a zis - dar cuvintele dreptății Sale i-a zis să nu le ia în gura sa. La Ioan Scărarul mai spune: "Câtă vreme ne aflăm în pocăință, să nu vorbim despre dogme, cel ce se pocăiește să nu citească teologie pentru că nu-i este de folos". Părinții au văzut că asta alungă pocăința. Dacă se pocăiește cineva și se ostenește pentru păcatele lui și dacă a învățat din asta ceva, atunci poate să spună și altuia pentru ca să-l ferească de groapa în care a căzut el, iar pentru asta va avea plată de la Dumnezeu, dar numai dacă se ostenește. Dacă el încă se află în păcatele astea, atunci n-are ce să spună, nu poate încă să spună nimic. Noi nici măcar nu ne pocăim, înțelegeți? Dar deja am început să discutăm teologie. La Avva Pimen, când a venit un pustnic de departe ca să-l vadă și i-a pus înainte Avvei câteva citate din Scriptură ca acesta să-l lămurească cum stau lucrurile, Avva Pimen a continuat să împletească coșuri tăcând și nedând nici un răspuns. Acela, dacă a văzut, s-a mâhnit și a ieșit. Atunci ucenicul îl întreabă: "Avvo, Părintele acesta a venit de departe și acolo, în țara lui, este mare și vestit, a venit să te vadă și tu nici nu-l bagi în seamă?". Iar Avva îi răspunde: "Ei, el îi mare, îi sus, în cer, vorbește despre Scriptură, dar Pimen e jos, pe pământ. Dacă mă întreba ceva despre patimi eu îi vorbeam, dar din Scriptură Pimen nu știe". Ucenicul a ieșit din urmă și a zis pustnicului. Iar acesta, auzind așa, s-a întors și a zis: "Avva Pimen, mă chinuie gânduri de curvie". "O, fratele meu!" - s-a sculat și l-a îmbrățișat. Iar pustnicul s-a întors în țara lui mult folosindu-se. Noi acestea să le păzim: cum să scăpăm de gânduri, cum să ne rugăm, cum să avem smerenie... și atunci Dumnezeu ne va învăța teologie. Făcând noi așa, mulți se vor folosi, ca și de părinții aceia. Atunci când ieșea câte un episcop și zicea: "Avva Antonie a zis că nu-s drepți aceștia cu erezia lor" era ascultat. Mai ales pentru începători ăsta-i lucru foarte periculos. Niciodată nu poți agonisi duh de pocăință pentru că asta îți risipește atenția tot timpul în altă parte, ești tot timpul în afara mănăstirii cu gândul. Să vă mai zic un lucru: câți călugări citesc astăzi Patericul și Scara? Dar câți călugări citesc gazete, câți știu toate bârfele de la radio? Știu unde au fost episcopii, știu ce au vorbit aceștia în taină la un pahar pentru că au ei pe cineva acolo, o maică la episcopie care face mâncare și iaca ce-a auzit, toate le știu. Dar, dacă-l întrebi din Scara - nu știe dacă a pus mâna pe ea. Patericul, Scara și altele - sunt cărți care trebuie citite în fiecare zi, ca și Psaltirea. Și atunci călugărul începe să fie călugăr. Găsim la Sfântul Isaac Sirul cuvântul acesta: "Mai mare este să stai în chilia ta și să te rogi decât să convertești noroade la Hristos". Toți Părinții ne învață să nu ne amestecăm în treburile lumii, iar Sfântul Ioan Cassian spune că monahul trebuie să fugă de femei și de episcopi. Pe episcop, călugărultrebuie să-l vadă numai pe calendar. Iaca ce va fi scump în ultima vreme: Duhul lui Dumnezeu.

- Atunci cine, dacă nu călugării, vor păstra bunul mers în Biserică?


- Sfântul Antonie cel Mare spune că noi, călugării, vom fi judecați după făgăduințele monahale, pentru nimic altceva nu vom da răspuns. Oamenii, dar mai bine zis îngerii, vor să vadă de la noi rugăciune, ascultare, curăție, pentru care noi am dat făgăduințe. Dar noi îi lămurim cât de bine știm să învârtim cuvintele. Asta știu să o facă oratorii și jurnaliștii, dar în fața îngerilor trebuie să arătăm meseria noastră, pentru că am făcut legământ: ascultare, curăție, sărăcie. Cum spunea Sfântul Antonie: "Când te apuci de un lucru, trebuie să știi de la început ce trebuie să faci: sapă, topor sau sabie. Și așa o înfierbântă și așa o bate, ca să iasă ceea ce voiești". Așa și noi, trebuie să știm ce vrem: să fim călugări, să dobândim virtuți călugărești, ori să îndreptăm Biserica, ori să fim iscusiți la vorbe și în direcția asta să ne îndreptăm. Nimeni din Biserică nu știe mai bine ce are de făcut decât călugării, pentru că noi avem făgăduințe pe care știm sigur că trebuie să le împlinim. Să cerem ajutorul Maicii Domnului pentru cuvântul cu care ne-am legat în fața altarului. Să citim făgăduințele încă o dată și încă o dată și să ne cutremurăm de cât de departe suntem de ceea ce trebuie să fim. Să fim călugări, pentru că restul sunt mulți, dar călugări din ce în ce mai puțini. Să nu rămânem la haine numai, ci să păstrăm duhul călugăriei, restul sunt vorbe și idei. Numai în călugărie este duh. Duhul nu-i ușor să-l pui în cuvinte, el este sau nu este, iar cuvintele stau liniștite pe foi și idei sunt destule. Toată lumea operează cu idei, numai călugării operează cu duh, cu puterea pe care a revărsat-o Dumnezeu: ei ascultă în Duh, se roagă în Duh, mănâncă în Duh, toate trebuie să le facem în Duh. Ceilalți le fac cu legi, cu idei și cu prospecte. Călugăria nu se învață, ea se trăiește. Crești în ea fără să observi. Așa că în Duh să le facem pe toate. Dacă nu l-am agonisit, degeaba păstrăm cuvintele și formele. Pe acesta, adică Duhul, noi trebuie să-l dăm și mai departe, numai că noi înșine încă nu l-am agonisit. Iaca ce va fi scump în ultima vreme: Duhul lui Dumnezeu. Lumea-i plină de cărți de dogmatică, dar de la asta Biserica nu se schimbă. Îmi veți spune că Maxim Mărturisitorul a schimbat Biserica, călugăr fiind. Da, dar el era călugăr adevărat, că din ăștia cu idei erau și pe vremea lui. Așa și noi, credință dreaptă avem, slavă lui Dumnezeu, dar încă nu avem putere. Asta se agonisește nu prin cugetare, ci prin lucrare. Iaca ce zic eu. Încercați! Și, dacă facem așa, căpătăm îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu la rugăciune, avem îndrăzneală și înaintea omului, pentru că nu ne rușinăm să vedem fața Lui, nici a episcopului, nici a unui preot, pentru că n-am vorbit pe nimeni de rău și am îndrăzneală și fața mea-i curată și pot să stau înaintea lui Dumnezeu, deși sunt om cu păcate. Chiar de-ați plini toată dreptatea, dar, dacă am zis: "cutare nu-i bun, cutare face așa", iaca nu mă pot ruga. Iar dacă te rogi fără îndrăzneală, spune Apostolul Iacov, nu primești. Îndrăzneala vine din lucrarea poruncilor și care poruncă este mai mare decât a ne iubi unii pe alții? Toate să le cercetăm, dar să facem întâi ceea ce suntem datori.



(Din GLASUL MONAHILOR - revistă de înnoire duhovnicească a Mănăstirii "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", Petru Vodă, nr. 5-6 (19-20) - Mai-Iunie 2005)
Reply With Quote
  #188  
Vechi 08.05.2010, 21:01:35
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Pentru noi Ortodocșii , DRAGOSTEA și ADEVĂRUL sunt două înțelesuri nedespărțite. Un dialog al DRAGOSTEI fără ADEVĂR este mincinos și nefiresc. În timp ce dialog al DRAGOSTEI în ADEVĂR înseamnă : DISCUT DIN DRAGOSTE CU ETERODOCȘII PENTRU A LE ATRAGE ATENȚIA UNDE AU GREȘELI ȘI CUM SĂ FIE POVĂȚUIȚI LA ADEVĂR. DACĂ ÎI IUBESC CU ADEVĂRAT , TREBUIE SĂ LE SPUN ADEVĂRUL, ORICÂT DE GREU ȘI DUREROS AR FI EL. Doamne ajută!+
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #189  
Vechi 08.05.2010, 21:37:39
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.01.2010
Mesaje: 2.305
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Pentru noi Ortodocșii , DRAGOSTEA și ADEVĂRUL sunt două înțelesuri nedespărțite. Un dialog al DRAGOSTEI fără ADEVĂR este mincinos și nefiresc. În timp ce dialog al DRAGOSTEI în ADEVĂR înseamnă : DISCUT DIN DRAGOSTE CU ETERODOCȘII PENTRU A LE ATRAGE ATENȚIA UNDE AU GREȘELI ȘI CUM SĂ FIE POVĂȚUIȚI LA ADEVĂR. DACĂ ÎI IUBESC CU ADEVĂRAT , TREBUIE SĂ LE SPUN ADEVĂRUL, ORICÂT DE GREU ȘI DUREROS AR FI EL. Doamne ajută!+
DISCUT DIN DRAGOSTE CU ETERODOCȘII ,aici e cheia. E bine,e de folos sa aparam traditia Bisericii,ca daca nu noi,atunci cine?Ca urmasii nu vor mai avea ce apara ,la cat de mare e asaltul amestecarii lumescului in credinta cea dreapta !
Dar sa o aparam in dragoste ,si cu credinta ca Dumnezeu e sus deasupra noastra,si vede tot ce facem,si va avea El insusi grija ca Biserica Sa si adevarul sau sa nu piara.
Daca vorbim agresiv celor de alte religii,poate aparam in inchipuirea noastra Ortodoxia,dar de fapt ii dam o palma nu lui Arie,ci lui Hristos !
Sa aparam ortodoxia de ecumenism nu cu palma,ci cu obrazul ,asa cum ne-a invatat Domnul sa ne aparam de vrasmasi.
Reply With Quote
  #190  
Vechi 08.05.2010, 21:44:58
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
DISCUT DIN DRAGOSTE CU ETERODOCȘII ,aici e cheia. E bine,e de folos sa aparam traditia Bisericii,ca daca nu noi,atunci cine?Ca urmasii nu vor mai avea ce apara ,la cat de mare e asaltul amestecarii lumescului in credinta cea dreapta !
Dar sa o aparam in dragoste ,si cu credinta ca Dumnezeu e sus deasupra noastra,si vede tot ce facem,si va avea El insusi grija ca Biserica Sa si adevarul sau sa nu piara.
Daca vorbim agresiv celor de alte religii,poate aparam in inchipuirea noastra Ortodoxia,dar de fapt ii dam o palma nu lui Arie,ci lui Hristos !
Sa aparam ortodoxia de ecumenism nu cu palma,ci cu obrazul ,asa cum ne-a invatat Domnul sa ne aparam de vrasmasi.
Așa este frate ! Uite chiar aici pe forum cât de mult s-a înmulțit vrajba, ura și hula , ce nu duc la nimic bun sufletelor noastre. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne păstram și să ne păzim Calea cu dragoste și înțelepciune !
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism? BogdanF2 Generalitati 150 21.12.2014 21:06:04
Ecumenism Tartaruga Biserici Protestante 230 04.12.2012 01:46:41
ecumenism alexandra Generalitati 15 20.04.2008 16:10:49
Ecumenism Iacov Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 178 08.10.2007 20:02:36
Ecumenism Noesis Generalitati 13 17.07.2007 09:35:57