Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #91  
Vechi 02.02.2011, 09:16:28
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 657
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Bag seama că ceva-ceva ați auzit dv, numai că... invers. Dați un google după cuvintele cheie "Prima Iustiniana" și poate, de veți avea bunăvoință și onestitate, vă lămuriți.
Imparatul Iustinian I era imparat in Constantinopol(Bizant) si chiar zona apartia imperiului roman de rasarit, deci cred ca episcopia Prima Iustiniana tinea de Patriarhia din Constantinopol...
Nu stiu ce treaba are asta cu biserica romano-catolica pentru ca pe atunci deabia apareau neintelegire, dar nici vorba de schisma.
__________________
"În zadar se numește creștin acela, care nu are dovadă sensibilă că Harul lui Dumnezeu sălășluiește în el" - Sf. Simeon Noul Teolog
Reply With Quote
  #92  
Vechi 02.02.2011, 20:51:23
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Mesaje: 1.138
Implicit

Ioan Paul al II-lea nu ar fi ajund Papa daca in 1945, la Cracovia, un ofiter al Armatei Rosii, Vasilij Sirotenko, cult si iubitor de istorie, nu ar fi decis sa-i salveze viata, in ciuda ordinelor lui Stalin. Intimplarea a fost povestita chiar de maiorul Sirotenko,la seminarul italian "Familia Cristiana".

Vasilyj Sirotenko, profesor de istorie medievala, a facut parte din armata 59 condusa de Generalul Ivan Stepanovich Konev, care i-a invins pe nemti in Cracovia, in 17 ianuarie 1945.

A doua zi soldatul se afla printre barbatii care au ocupat o mina de piatra a intreprinderii Solvay, la aproximativ 50 km de oras. "Acolo nemtii s-au predat si au scapat aproape imediat-isi aminteste. Muncitorii polonezi se ascunsesera. Cind am ajuns am inceput sa strigam: sinteti liberi! iesiti! Cind i-am numart, erau 80. La putin timp dupa aceea am descoperit ca 18 dintre ei erau seminaristi."

Razboiul lui Stalin nu era un banchet de gala. Soldatii furau tot ce puteau: bani, ceasuri, haine... Primii rusi care au intrat in Cracovia cautau doar mincare. Sirotenko a provocat mai multe ropote de ris: el cauta carti in latina si in germana. Din acest motiv s-a bucurat cind i-a vazut pe seminaristi. "L-am chemat pe unul dintre ei si l-am intrebat daca era in stare sa traduca din latina in italiana-dezvaluie Sirotenko. Mi-a spus ca nu era foarte bun la aceste materii, ca le studiase putin. Era inspaimintat si a adaugat imediat ca avea un camarad cu abilitati in ceea ce priveste limbile straine. Un anume Karol Wojtyla.

Atunci am dat ordin sa il gaseasca pe acest Karol-a continuat batrinul soldat. Am descoperit ca era destul de bun la rusa deoarece mama sa era "russinka"-adica ukraineana cu radacini rusesti. De aceea l-am pus sa traduca si documente din rusa in poloneza."

Sirotenko s-a imprietenit cu Karol si i-a cerut sa-i traduca articole despre caderea Imperiului Roman, moment caruia Stalin ii daduse anumite interpretari. Au devenit atit de buni prieteni incit, intr-o zi, comisarul politic Lebedev l-a chestionat pe ofiterul sovietic:"Camarade maior, ce faceti cu acest seminarist? Aveti de gind sa ignorati ordinele lui Stalin? Dispozitia de la 23 August 1940 cu privire la ofiteri, profesori si seminaristi nu va este de ajuns?"

Sirotenko a raspuns:"Nu pot sa il execut. Este prea util. Stie limbi straine si cunoaste orasul." Si adauga:"Comisarul stia ca e adevarat, insa nu voia sa riste. A spus ca era responsabilitatea mea." Dupa aceia au iesit primele masini cu prizonieri pentru Siberia, oameni care nu aveau sa se mai intoarca niciodata. Seminaristii din minele Solvay erau printre primii pe lista, insa Sirotenko le-a salvat viata. Sirotenko a mai adaugat;" Am scris un ordin in care, datorita unor exigente relationate cu operatiunile militare care aveau loc in Cracovia, Wojtyla si ceilalti nu trebuiau sa fie deportati."

Cind in 1978 a fost ales Papa un anume Karol Wojtyla, Sirotenko era singurul care cunostea acest nume in Rusia, cu exceptia KGB. Pe 6 Martie a primit o scrisoare de la Papa care il felicita pentru cei 85 ani impliniti. Batrinul pofesor si vechiul ofiter al Armatei Rosii a privit scrisoarea si a spus:"Amindoi am avut o viata foarte intensa".
Reply With Quote
  #93  
Vechi 02.02.2011, 21:28:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.751
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
mama sa era "russinka"-adica ukraineana cu radacini rusesti.
Chiar evreiești (galițiene) am putea spune. Pe linie maternă, venerabilul Ioan Paul al II-lea se înrudea cu rabinul căruia îi datorăm cea mai celebră legendă hassidică ce a circulat în Europa: aceea a uriașului Golem.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #94  
Vechi 02.02.2011, 21:59:38
Danut7 Danut7 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.543
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Chiar evreiești (galițiene) am putea spune. Pe linie maternă, venerabilul Ioan Paul al II-lea se înrudea cu rabinul căruia îi datorăm cea mai celebră legendă hassidică ce a circulat în Europa: aceea a uriașului Golem.
nu am auzit de ea
Reply With Quote
  #95  
Vechi 02.02.2011, 22:26:04
alyna26 alyna26 is offline
Member
 
Data înregistrării: 08.01.2011
Mesaje: 54
Implicit

eu sunt ortodoxa si chiar ma bucur ca Papa Ioan Paul II a fost ridicat la rang de sfintenie, inca din timpul vietii sale am considerat ca faptele sale faceau din el un sfant in viata.
toata cearta asta, mi se pare fara rost, iar discriminarea asta fata de catolici din partea ortodoxilor, este rautacioasa si chiar rasista. si noi si catolicii suntem toti crestini, toti credem in Hristos si asta conteaza cel mai mult. iar Papa Ioan Paul II a facut poate primul pas pentru unirea celor doua biserici. L-a auzit cineva dintre voi pe Hristos sau pe Sfintii Apostoli spunand ca ortodoxii sunt mai buni sau ca, catolicii sunt mai buni? toti suntem crestini, si decat sa aruncam cu pietre in altii, poate ar trebui sa vedem si problemele din propria ograda, pana la urma BO chiar ar trebui sa se implice mai mult in viata credinciosilor, a copiilor orfani, a batranilor si a celor bolnavi, si mai putin in politica. de asemeni cercul asta inchis, doar noi suntem cei alesi, chiar ne face cinste? Dumnezeu pana la urma se bucura de fiecare fiu risipitor care se intoarce la sanul sau, si atunci in loc sa convingem, sa ducem cuvantul Sau si la cei care nu s-au nascut ortodocsi, este mai bine sa ne inchidem in cercul asta, noi si doar noi, ceilalti sunt eretici si nu s-au mantuit de 1000 de ani, cum spunea Catalin2? Chiar asa sa fie, si cine esti tu sa decizi sau sa afirmi asta? detii cumva adevarul suprem?
cat despre pedofilie si chiar violuri, avem si noi pe ai nostri sau na-ti urmarit stirile? si noi ne bagam gunoiul sub pres nu numai ei.
din discutiile de pe acest forum, am observat ca exista tendinta de a se creia un cerc inchis in jurul ortodoxiei si nimeni altcineva nu este bun. Suntem crestini pana la urma cu totii si avem fiecare plusurile si minusurile noastre. Intoleranta si prejudecatile n-ar trebui sa ne intunece mintea. si inca ceva, daca Patriarhul Teoctist l-ar fi considerat pe Papa Ioan Paul II eretic, de ce l-ar mai fi imbratisat si sarutat pe obraz? Mai bine ne-am scoate capul din nisip si ne-am deschide mintea si n-am mai face afirmatii pline de ura. si da stiu, ca mi-i voi pune pe multi in cap de pe acest forum dar anumite lucruri nu pot sa nu le spun.

Last edited by alyna26; 02.02.2011 at 22:29:59.
Reply With Quote
  #96  
Vechi 02.02.2011, 22:43:31
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 714
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alyna26 Vezi mesajul
iar Papa Ioan Paul II a facut poate primul pas pentru unirea celor doua biserici.
Draga da nu a zis nimeni ca unirea Bisericililor este ceva rau, doar ca trebuie sa se uneasca intr-o credinta. Daca se unesc acum, in stadiul in care se afla acum, cum ne vom impartasi, boteza, cum vom zice Crezul, ca la ei sau ca la noi. Ma gandesc ca dupa cum ne taie capul sau in functie de starea de spirit..
Citat:
În prealabil postat de alyna26 Vezi mesajul
L-a auzit cineva dintre voi pe Hristos sau pe Sfintii Apostoli spunand ca ortodoxii sunt mai buni sau ca, catolicii sunt mai buni?
Ai dat-o-n balta! Tu L-ai auzit? De unde ti-a venit ideea ca atunci existau catolici si ortodocsi. Asta scoate in evidenta altceva...
Citat:
În prealabil postat de alyna26 Vezi mesajul
pana la urma BO chiar ar trebui sa se implice mai mult in viata credinciosilor, a copiilor orfani, a batranilor si a celor bolnavi, si mai putin in politica.
Urmaresti subiectul de aproape? Stii intreaga activitate sau zici ce ti-ai dori? Da-ne niste exemple din cunostintele tale vaste legate de acest subiect ca sunt curiosi pe site, ca mine.
Citat:
În prealabil postat de alyna26 Vezi mesajul
cat despre pedofilie si chiar violuri, avem si noi pe ai nostri sau na-ti urmarit stirile? si noi ne bagam gunoiul sub pres nu numai ei.
Faci confuzii grave, se vorbea de credinta ortodoxa care e dreapta si nu de crestinii ortodocsi.
Citat:
În prealabil postat de alyna26 Vezi mesajul
Mai bine ne-am scoate capul din nisip .
Da bine ai mai zis!
__________________
AMIN! Intru Imparatia Ta cand vei veni, pomeneste-ne pe noi Doamne, cand vei veni intru Imparatia Ta!
Reply With Quote
  #97  
Vechi 02.02.2011, 23:03:33
alyna26 alyna26 is offline
Member
 
Data înregistrării: 08.01.2011
Mesaje: 54
Implicit

Diana, mai citeste odata ce am scris. ti se pare tie ca am zis ca l-as fi auzit eu pe Hristos? intrebam doar pe ce baza se fac afirmatii de genul ortodoxia e mai buna, ortodoxia e dreapta si catolicismul nu. din punctul meu de vedere, Hristos si apostolii sai, sunt singura autoritate care ar putea face astfel de afirmatii. intrebam daca l-a auzit cineva pe Hristos spunand asta, ca baza pentru astfel de afirmatii, sau pana la urma,daca a citit prin vreo Evanghelie ca asta ar fi cuvantul Sau. nu existau ortodocsi si catolici atunci este adevarat, dar eu nu m-am referit la a fi spus in timpul existentei sale pe pamant, ci daca vrei metaforic vorbind. daca nu vrei sa intelegi ce spun, treaba ta.
iar legat de activitatea BO, spuneam ca asta ar trebui sa faca. daca tu stii ca face si altceva in afara de ridicat catedrale, spune-ne tu. da, mi-as dori sa aud ca nu in mod exceptional, ci frecvent, BO are misiuni care merg in azilele de batrani cu mancare, medicamente, etc.
mai departe, chiar la inceputul subiectului, cineva amintea de preotii catolici care au savarsit violuri asupra copiilor, iar eu spuneam ca ii avem si noi pe ai nostri, nu numai la ei sunt uscaturi.
asa ca, te rog , mai citeste odata.
si te rog frumos, raspunde argumentand si nu ironic.

Last edited by alyna26; 02.02.2011 at 23:09:03.
Reply With Quote
  #98  
Vechi 02.02.2011, 23:23:50
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 714
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alyna26 Vezi mesajul
iar legat de activitatea BO, spuneam ca asta ar trebui sa faca. daca tu stii ca face si altceva in afara de ridicat catedrale, spune-ne tu. da, mi-as dori sa aud ca nu in mod exceptional, ci frecvent, BO are misiuni care merg in azilele de batrani cu mancare, medicamente, etc.
Pai ai zis foarte autoritar ce ar trebui sa faca. Inseamna ca ai cunostinte temeinice de ce face si ce nu. Eu nu am si nici nu ma pot pronunta pe intreg BO. Am cunostinte doar pe arii restranse, marturii a unor batrani si orfani. Da nu e cazul sa fac eu publicitate. Stiam ca milostenia se face in tacere nu cu trambite si surle.

Referitor la restul postarii, am citit de aia am si raspuns. De fapt, in afirmatiile mele am plecat din start cu ideea ca nu-si are rostul subiectul, cand tu ai scris exact ce "condamna",daca se permite termenul, Sfantul Ierarh Ignatie Briancianinov: "Sfântul Ignatie
Briancianinov răspunde unei femei, care – asemenea „creștinilor” de azi - nu accepta că sunt „mulți chemați, și puțini aleși” și că aleșii sunt tocmai adevărații ortodocși. textul intreg il gasesti aici: http://www.mirem.ro/pdfuri/ignatie.pdf
__________________
AMIN! Intru Imparatia Ta cand vei veni, pomeneste-ne pe noi Doamne, cand vei veni intru Imparatia Ta!
Reply With Quote
  #99  
Vechi 03.02.2011, 12:12:33
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alyna26 Vezi mesajul
toata cearta asta, mi se pare fara rost, iar discriminarea asta fata de catolici din partea ortodoxilor, este rautacioasa si chiar rasista. si noi si catolicii suntem toti crestini, toti credem in Hristos si asta conteaza cel mai mult. iar Papa Ioan Paul II a facut poate primul pas pentru unirea celor doua biserici. L-a auzit cineva dintre voi pe Hristos sau pe Sfintii Apostoli spunand ca ortodoxii sunt mai buni sau ca, catolicii sunt mai buni? toti suntem crestini, si decat sa aruncam cu pietre in altii, poate ar trebui sa vedem si problemele din propria ograda, pana la urma BO chiar ar trebui sa se implice mai mult in viata credinciosilor, a copiilor orfani, a batranilor si a celor bolnavi, si mai putin in politica. de asemeni cercul asta inchis, doar noi suntem cei alesi, chiar ne face cinste? Dumnezeu pana la urma se bucura de fiecare fiu risipitor care se intoarce la sanul sau, si atunci in loc sa convingem, sa ducem cuvantul Sau si la cei care nu s-au nascut ortodocsi, este mai bine sa ne inchidem in cercul asta, noi si doar noi, ceilalti sunt eretici si nu s-au mantuit de 1000 de ani, cum spunea Catalin2? Chiar asa sa fie, si cine esti tu sa decizi sau sa afirmi asta? detii cumva adevarul suprem?
Fara sa te superi pe mine, de ce unii considera ca religia e ca fotbalul si politica si toti stiu sunt teologi sau cel putin invatati? Nu numai ca nu stiu prea multe, dar mai dau si sfaturi, mai si trag la raspundere si propun si solutii.
Eu incerc sa scriu exact ceea ce spun sfintii sau macar teologii, ca ei sunt mai intelepti decat mine. Tu de ce crezi ca esti mai inteleapta decat ei? De unde stii toate acestea?
Daca e adevarat ce spun ei, ca nu exista mantuire in afara Bisericii, ca erezia e hula, ca eterodocsii nu au Sfinte Taine, ceea ce spui tu e un rau, nu un bine, pentru ca ii mai duci si pe altii in eroare. Eu am spus ca din ce spune Biserica si sfintii scriu, de acolo e adevarul. dar tu de ce crezi ca detii adevarul si de unde il detii?
Scuze ca am fost mai dur, dar sper sa intelegi.
Reply With Quote
  #100  
Vechi 03.02.2011, 12:17:47
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Mesaje: 1.138
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Fara sa te superi pe mine, de ce unii considera ca religia e ca fotbalul si politica si toti stiu sunt teologi sau cel putin invatati? Nu numai ca nu stiu prea multe, dar mai dau si sfaturi, mai si trag la raspundere si propun si solutii.
Eu incerc sa scriu exact ceea ce spun sfintii sau macar teologii, ca ei sunt mai intelepti decat mine. Tu de ce crezi ca esti mai inteleapta decat ei? De unde stii toate acestea?
Daca e adevarat ce spun ei, ca nu exista mantuire in afara Bisericii, ca erezia e hula, ca eterodocsii nu au Sfinte Taine, ceea ce spui tu e un rau, nu un bine, pentru ca ii mai duci si pe altii in eroare. Eu am spus ca din ce spune Biserica si sfintii scriu, de acolo e adevarul. dar tu de ce crezi ca detii adevarul si de unde il detii?
Scuze ca am fost mai dur, dar sper sa intelegi.
Mi se pare ca va descrieti pe dumneavoastra. Din ceea ce sustineti se vede ca nu sinteti teolog si nici ca ati fi citit ceva despre Biserica Catolica. Si atunci lucrurile sint simple: ori ii lasati pe teologii ortodocsi sa sustina ceea ce au de sustinut pentru ca sint pregatiti, ori dumneavoastra va apucati si cititi si spiritualitatea catolica, pe care o veti putea combate ulterior in cunostinta de cauza.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ioan Paul Al II-lea nsd Biserica Romano-Catolica 3 08.09.2015 20:01:17
Sa-l pomenim in rugaciuni pe Paul cristiboss56 Umanitare 5 28.04.2010 21:45:03
Paul washer - sermon jam cristian24 Pocainta 0 14.11.2009 11:39:14
Patriarhul Bartolomeu si Papa Ioan Paul a IIlea mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 5 22.06.2008 16:16:04