Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #131  
Vechi 01.04.2010, 21:36:16
Pelerinul's Avatar
Pelerinul Pelerinul is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 01.04.2010
Locație: Bacau
Religia: Ortodox
Mesaje: 112
Implicit

Parintele Iustin in ultimul nr. din Atitudini

"Da, de pilda acum sunt multi cres*tini derutati de rat*acirea unui preot foarte bun mar*tur*isi*tor pana de curand, si care mai nou mar*turis*este ca Sfin*tele Taine, Sfanta Impar*tasanie, tre*buie data cu lin*gu*rite sep*a*rate, pen*tru fiecare cred*in*cios in parte, ca i se pare, chipurile, ca intineaza Tainele si mai poate fi si molipsitor?


Asta e o aber*atie mare, mai. O aber*atie enorm de mare. De parca a fost vre*o*data alt*fel de cand este Bis*er*ica. De unde vine par*in*tele asta si unde a trait pana acum? Dar se poate sa fie o manevra, adica toc*mai asta sa urmar*easca – sa poata anula sacrul Sfin*telor Taine si sa le red*uca la ome*nesc. Poate veni cu teo*ria asta la catolici, ca la ei nu este sfanta taina, acolo nu mai lucreaza Duhul si e posi*bila con*t*a*m*inarea. Dar sa spui asta in Orto*doxie – arata multa necred*inta si pro*duce multa sminteala, ca vine din partea unui preot. Pai eu am fost cinci ani de z ile preot in Bis*er*i*cani, unde este spi*talul de tebecisti si in fiecare z i impar*taseam cate cinci, sase bol*navi, din care unii mureau peste doua, trei z ile. Si s-a con*t*a*m*i*nat cineva? Fer*easca Dum*nezeu! Acolo m-am impar*t*a*sit cu bol*navii impre*una, dar nu am avut nimic. Nu putem aduce suprafires*cul la firea noas*tra. Par*in*tele acesta folos*este o log*ica ome*neasca – o mare neputinta."
__________________
"Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toată cultură antică precrestină. Eu sînt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprăvi politice"
Reply With Quote
  #132  
Vechi 13.04.2010, 16:45:47
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 12.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 328
Implicit

Si eu cred ca e o prostie treaba asta cu linguritele. La fel, i-am mai auzit pe cativa carora le era greata sa sarute icoanele din cauza ca toate babele si-ar lasa saliva pe ele:)). Un prieten m-a acuzat de ipocrizie din cauza ca, spunea el, as saruta icoanele din Biserica dar nu as bea suc dupa mai multi. Intr-adevar, nu as bea dupa mai multi, dar parintele a explicat bine ca una e sa iei parte la un ritual si alta e sa iei parte la "social".
Reply With Quote
  #133  
Vechi 13.04.2010, 17:11:59
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 657
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Eu ma mir cum de s-a gasit un preot din Romania sa trezeasca teama de contaminare si de transmitere de boli, cand aici unde locuiesc eu (Germania) astia sunt maniaci cu igiena si preotul ortodox roman tot cu o singura lingurita impartaseste.... si la spital si la puscarie si pe oameni in biserica....
Reply With Quote
  #134  
Vechi 14.04.2010, 20:57:42
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FiulRisipitor Vezi mesajul
Eu ma mir cum de s-a gasit un preot din Romania sa trezeasca teama de contaminare si de transmitere de boli, cand aici unde locuiesc eu (Germania) astia sunt maniaci cu igiena si preotul ortodox roman tot cu o singura lingurita impartaseste.... si la spital si la puscarie si pe oameni in biserica....
Vrajmasul nevazut , lucreaza si in preoti , caci nimeni din asta lume nu-i scutit de ispitele lui . Important este ca pana la urma sa fie doar o ratacire , un caz izolat si nimic mai mult !
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #135  
Vechi 08.04.2011, 10:28:10
Zigghi Zigghi is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 30.01.2011
Mesaje: 14
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Intr-un articol recent din Evenimentul zilei, preotul Lucian Grigore de la Biserica Domneasca Sfantul Gheorghe din Pitesti, ajunge sa afirme:

"A fost o vreme cand nici mie nu mi-a pasat cum si daca arata Sfintele in vreun fel, pentru ca stiam ca nimeni si nimic nu ne poate desparti de dragostea lui Hristos – aceasta pana in prima zi de Sfintele Pasti indata dupa hirotonie, cand, dupa ce am impartasit peste o mie de oameni cu aceeasi lingurita, Sfintele care au ramas in Potir au trebuit sa le consum eu insumi (aceasta se numeste in limbajul nostru liturgic – potrivire). Ei bine, atunci am simtit ca in Sfantul Potir nimic din ceea ce se adunase acolo (si observati cum spun ca „se adunase” si nu anume ca „ramasese”), nu mai avea firea Sfintelor Taine. Gustul lunecos si balos imi dadea semnul ca in Sfantul Potir se adunase o pelicula groasa de ruj si un soi de secretii care faceau consumarea Potirului absolut de nesuportat. Mi-am invins aceasta mahnire cu chipul celor primite si rostuite in suflet de indrumarea parinteasca a invataturilor Bisericii, dar de atunci mi-am pus serios problemele urmatoare:

- Se cuvine, sau nu se cuvine, a ne ingriji de Sfantul Potir ?! Este, sau nu este indiferent ce anume ajunge in Sfanta Impartasanie si mai apoi, ce ajunge cu Sfanta Impartasanie cu tot pe buzele credinciosului ?!

Eu consider ca este o nesocotinta sa bagam in Sfantul Potir orisice murdarie! Nu se cuvine a lasa Cele Sfinte in batjocura; de aceea cei care pun problema impartasirii cu o singura lingurita – care sa treaca prin secretiile salivare si mucozitatile tuturor - ca apoi sa o introduca iarasi in Sfantul Potir peste Sfintele, socotesc ca gresesc de moarte".

Mare ratacire.

Articolul l-am gasit pe comunitate:
http://www.crestinortodox.ro/comunitate/blog.php?user=Dan&blogentry_id=2307
Costel trebuie sa ai mai multa credinta! La constanta este o leprozerie. Preotul mereu se impartaseste dupa ei si nu pateste nimic. Impresiile despre ruj si alte spurcaciuni care ti le imaginezi ca sunt in potir sunt momeli ale diavolului. Daca nu crezi ca te impartasesti de Hristos mai bine n-o main face.Dar sa stii ca in potir este Hristos. Se cuvine cu o singura lingurita sa se impartaseasca toti credinciosii. Eu n-am auzit nicaieri in limea asta cu atat mai mult in presa pe cineva imbolnavindu-se ca s-a impartasit dupa x sau y.,,Fie tie dupa credinta ta"- daca tu nu crezi ca e Hristos in potir atunci te impartasesti de Inchipuirile bcare ti se pare ca le vezi in potir pentru ca Hristos nu se daruieste cu sila, EL este un Dumnezeu care se da numai celui care vrea:,, Cine vrea sa vina dupa Mine sa se lepede de Crucea sa si sa-Mi urmeze Mie." Ba mai mult s-a dovedit stintific puterea pe care o are creierul prin credinta, prin auto-sugestie; daca tu spui eh, in potir sunt ruj si alte secretii atunci creierul ajunge sa creada ca se impartaseste de ruj si secretii; dar raul care vine este ca gandul omuli creierul trimite stimuli la simturi care produc greata si de aici denaturari ale diferitelor simturi sau chiar boala. S-a dovedit stintific ca muzica buna, atitudinea pozitiva , auto-sugestia pozitiva il vindeca pe om in timp ca negativismul il distruge pe om, il prabuseste.Vezi in ziare dar si in sfanta Scriptura cazuri de minuni datorita creintei, acceptarii atitudinii pozitive,,Cred Doamne ajuta necredintei mele".
Solutia: lasa prostiile si imaginatia, ingradeste-le, fii stapan pe tine si asa cum spunea parintele Teofil Paraian:,, gandul rau alunga-l cu un gand bun". Asa sa-ti ajute Dumnezeu.
Reply With Quote
  #136  
Vechi 10.05.2011, 13:12:59
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.03.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 166
Implicit

In alta ordine de idei o sa va povestesc o experienta de-a mea ca sa vedeti cum poate diavolul sa creeze iluzii ca sa te sminteasca. Eu am o problema cu schimbul de saliva: daca bea cineva dintr-o sticla imi vine greu sa beau dupa etc. La impartasanie nu am avut probleme din acestea pana acum desi ganduri imi mai veneau. Eram la o manastire si sarutam icoane a Maicii Domnului. Am sarutat icoana si imediat dupa am simtit un gust ca de saliva straina/muci in gura (sa ma ierte Dumnezeu). Stand asa si analizand situatia am refacut in minte traseul. Am sarutat icoana doar cu buzele, cu partea exterioara. Nu mi-am lins buzele unu la mana, doi - icoana era complet uscata. Trei, buzele nu au papile gustative. A fost pur si simplu o iluzie mentala, o sminteala aruncata de vrajmas. Aceasta a fost posibila din cauza pacatoseniei mele, din cauza ca era mult pacat in mine, multe murdarii. Acelasi lucru probabil s-a intamplat si cu acel preot, o iluzie.
__________________
"Intelepciunea vine odata cu suferinta" - Aeschylus

Last edited by moldoveanu; 10.05.2011 at 14:47:31.
Reply With Quote
  #137  
Vechi 10.05.2011, 21:53:24
George.m George.m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 960
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Intr-un articol recent din Evenimentul zilei, preotul Lucian Grigore de la Biserica Domneasca Sfantul Gheorghe din Pitesti, ajunge sa afirme:

"[...] Gustul lunecos si balos imi dadea semnul ca in Sfantul Potir se adunase o pelicula groasa de ruj si un soi de secretii care faceau consumarea Potirului absolut de nesuportat [...]".
Citind cuvintele Parintelui Lucian, ma gandesc la faptul ca diavolul nu doarme, ci umbla ca un leu racnind, cautand pe cine sa inghita. Mintea noastra, in momentul in care mergem sa ne impartasim, ar trebui sa fie la Cel ce ni se daruieste, la Hristos, Cel Care binevoieste sa vina intru noi. Dar, in loc sa ne cutremuram ca Il vom primi pe Dumnezeu, ispititorul ne abate mintea la secretii salivare, mucozitati, ruj etc.

Asadar nu ne mai gandim la infricosatoarele taine, ci la inspaimantatoarele sectetii salivare, la ingrozitoarele mucozitati...

Duhul lui Dumnezeu sa ne invredniceasca sa ne apropiem de sfintele Taine cum se cuvine, "cu frica, cu credinta si cu dragoste".

Last edited by George.m; 10.05.2011 at 21:55:38.
Reply With Quote
  #138  
Vechi 14.05.2011, 09:36:54
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.448
Implicit

Stergarul este cel mai potrivit.Trebuie facut bine si folosit de fiecare data.
Cei catolici,imi spuneti si mie daca nu folositi lingurita cum faceti,iertati-ma dar nu stiu si sunt curios care e procedura voastra.Multumesc
Reply With Quote
  #139  
Vechi 14.05.2011, 23:14:08
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.926
Implicit

La aceasta intrebare , un ieromonah a raspuns unei crestine:
prin impartasirea cu aceeasi lingurita ortodocsii se vor imbolnavii de ortodoxie.
Doamne ajuta!
__________________
"De carma mintii atarna incotro pornim si unde mergem.
Adevarul este fiinta vie.
Gandurile omului nu sunt ca si gandurile Domnului.
Credinciosul in Dumnezeu depaseste limitele omului.
Nu sunteti voi cautand pe Iisus? Voi stiti despre Iisus o multime de lucruri dar nu il stiti pe El. Si pana nu Il gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau nici sensul lumii." Cuv. Arsenie Boca
Reply With Quote
  #140  
Vechi 15.05.2011, 22:36:48
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 523
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
Stergarul este cel mai potrivit.Trebuie facut bine si folosit de fiecare data.
Cei catolici,imi spuneti si mie daca nu folositi lingurita cum faceti,iertati-ma dar nu stiu si sunt curios care e procedura voastra.Multumesc
Pana va va raspunde un catolic, am sa va spun ceea ce am citit (si am vazut) eu:

la catolici credinciosul primeste la impartasanie trupul Domnului sub forma de "ostie"; aceasta este constituita din aluat nedospit (de tip azima), care de obicei are forma unui mic disc (ca un fel de biscuit rotund si subtire). Preotul (sau episcopul) pune cu mana ostia in gura credinciosului.
Din potir, adica din sangele Domnului, se impartasesc numai clericii, care beau direct din acesta, dupa ce au luat ostia.
(La fel se impartasesc clericii ortodocsi in cadrul Liturghiei : beau direct din potir _ aceasta este procedura din Biserica primara).

BRC motiveaza aceasta discriminare intre impartasirea credinciosilor si a clericilor prin explicatia ca "acolo unde este trupul, este si sangele".
Mai multe nu stiu.

In ortodoxie, lingurita a aparut din motive practice. La inceput, impartasirea tuturor se facea luand fiecare trupul Domnului cu mana si apoi band sangele Domnului din potir.

Dar consecintele dogmatice ale Intruparii lui Hristos si ale unirii ipostatice ale firii divine cu cea umana se rasfrang in mod nemijlocit in Euharistie: fiecare faramitura / picatura de impartasanie contine intreg Trupul / Sangele Domnului.
De aceea, pierderea vreunei faramite sau picaturi prin cadere pe jos sau pe haine este considerata ca fiind un mare pacat.
Deoarece principalii responsabili de grija fata de elementele Euharistiei sunt clericii, s-a hotarat ca dupa ce se impartasesc clericii in altar, trupul Domnului sa fie introdus in sangele Domnului din potir, astfel incat credinciosilor sa li se dea simultan ambele elemente, intr-o cantitate si intr-o maniera usor de controlat _ deci, cu o lingurita. Iar apoi se sterg buzele credinciosului cu un stergar special. In acest mod, scade foarte mult probabilitatea de a se pierde vreo faramitura sau picatura din Euharistie.

Cat despre impartasirea cu aceeasi lingurita... de regula, cel care se stie bolnav contagios de ceva temporar (gripa, herpes, etc.) nu vine la biserica in perioada respectiva, cu atat mai putin nu vine sa se impartaseasca.
Pentru cei cu boli contagioase cronice, precum TBC, preotul stie cum sa faca in asa fel incat sa nu se sminteasca nimeni din Biserica, si nici omul sa nu ramana lipsit de Euharistie.

Iar ceea ce ziceau membrii forumului despre impartasirea preotului din acelasi potir si cu aceeasi lingurita cu care au impartasit bonavi de TBC este confirmat de numeroase marturii, atat in Romania cat si in restul tarilor ortodoxe _ nu s-au imbolnavit preotii respectivi de TBC, chiar daca au slujit ani sau chiar decenii in astfel de conditii.

Last edited by AdrianAamz; 15.05.2011 at 22:42:56.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
impartasire, lingurita



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ispitele incepatorului sau Impartasire cu nevrednicie? skicolour Impartasania (Taina Euharistiei) 1 11.05.2011 21:46:58
impartasire bebelus ginabadea Impartasania (Taina Euharistiei) 11 21.02.2011 18:53:29
Deasa Impartasire NECTARIE Impartasania (Taina Euharistiei) 2 18.01.2011 15:46:52
Postul fara impartasire gavriil Postul 23 29.11.2009 19:54:37