![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dincolo de orice speculatii mai mult sau mai putin filozofice, Dumnezeu oranduieste (nu doar ingaduie) spiritului "Mos Craciun" (nu duhului, fantomei, ci chiar magiei in sine) sa poata avea loc acolo unde gaseste caldura sufleteasca. Am doi baieti, acum indeajuns de mari sa inteleaga harul si voia lui Dumnezeu. Cel mic, avea 13 ani cand a primit magia in toata splendoarea ei, in timp ce cel mare (15 ani atunci) nu mai intelegea nimic. De fiecare data se straduiau pe cat le statea in putinta sa ne surprinda cand punem darurile, sau cotrobaiau peste tot inainte, acolo unde s-ar putea ascunde asa minunatii. Daca nu reuseau sa gaseasca, nu era meritul nostru, al parintilor, ci voia lui Dumnezeu. Atunci s-au inteles amandoi sa nu adoarma. Mai incercasera si cu ani in urma, dar fara succes. Am impodobit cu totii bradul si au ramas langa noi pana tarziu, cand au plecat in camera lor, lasand usa deschisa si ramanand atenti la orice miscare... deosebita. Atunci cel mic, aparea brusc in cadrul usii sa vada ce se intampla. Dar noi, desi nu ne straduiam in mod deosebit, lasam totul in voia lui Dumnezeu. Incet, incet, am reusit sa adunam cadourile gata impachetate de prin locurile unde erau puse cu cateva ore mai devreme cand ei mai erau cu colinda. Un alt amanunt important ar fi acela prin care am lasat "hazardul" sa aleaga locul in care vom amplasa bradul, iar "hazardul"... a vrut ca acest loc sa fie in dormitorul nostru, fara sa existe obiectii sau comentarii, intrucat nu hotarase niciunul dintre noi, asta. Dar cum era doua sau trei noaptea, si 'al mic continua sa se infatiseze in cadrul usii sa vada noutatile, ne gandeam ca de data asta nu vom mai reusi. "Cum o vrea Dumnezeu!", am zis. Ne-am culcat si noi pe la trei in noapte, desi la drept vorbind... nu dormea nimeni. Pe la patru, m-am ridicat incet si am pus sub brad o parte din cadouri, dar ceva mi-a spus sa nu le pun inca pe cele mai mari (o chitara, si alte cateva asemenea). Pe la 4,30, 'al mic vine si se baga intre noi spunand ca nu poate adormi, acolo si ca vrea sa ramana langa noi. Cum de nu a vazut cadourile de sub brad, n-am sa inteleg niciodata, desi venise de atatea ori cu ochii atintiti acolo. Nu stiu daca a reusit sa adoarma, dar era atent la orice misca in jurul lui. Pe la cinci, un sofer matinal cu o masina silentioasa, a intors in fata ferestrelor noastre. Stopurile rosii au luminat tavanul, fara sa se auda niciun zgomot. Zambind unui gand, am spus incet: "Ai vazut si tu lumina rosie?" Fara sa raspunda, s-a ridicat brusc si a privit sub brad unde erau asezate pachetele lucioase cu panglici si fundite, apoi a izbucnit spontan: "Daca mai spune cineva ca nu exista Mos Craciun, ma iau cu el de gat!" Apoi a zbughit-o sa-l aduca si pe fratele mai mare, suficient pentru mine sa asez si chitara pe fotoliul de langa brad, si celelalte pachete mai mari, mai in spate, dupa care sa ma asez in pat, prefacandu-ma somnoros. Pentru acea "magie", i-am multumit lui Dumnezeu din toata inima mea, chiar daca cineva ma condamna spunand ca sunt deja mari si rad ceilalti copii de ei. Pozitia noastra era simpla: nu va laudati si nu va certati. Sa va fie mila de cei care au pierdut ceea ce voi inca mai aveti! Totusi, dupa cateva saptamani, le-am spus ceea ce nu mai putea fi amanant, dar in acea forma incat sa inteleaga ca, toti parintii isi iubesc copiii, dar Dumnezeu prelungeste "magia" acolo unde crede El de cuviinta!
|
|||
|
|||
![]()
.........:) Frumoasă întâmplare, Moshule.
Cam așa ne-am descurcat și noi anul acesta, a fost amuzant. E ca un joc, de fiecare dată, și îl reluăm cu plăcere. Apoi ne întoarcem la ale noastre... |
|
|||
|
|||
![]()
Intradevar minunate clipe.Un cadou deosebit,o chitara,intr-o lume a gadget-urilor.Sa dea Dumnezeu sa mentineti acest spirit al bucuriei frumoase in cadrul familiei,de apreciat ca ati avut bunatatea sa impartasiti celor de pe acest forum ceva din viata dvs,o traire alaturi de cei dragi.
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 28.12.2014 at 23:37:29. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma si gandesc ce tragedie pe copiii care au trait pana in sec. XX, cand s-a raspandit povestea cu Mosul. Cum au putut sa traiasca fara Mos Craciun? Ei de Craciun il sarbatoareau doar pe Iisus, cat de trista era copilaria lor. Si totusi au fost atatia sfinti, desi copilaria lor a fost mutilata de inexistenta lui Mos Craciun. Azi se spune ca nu se poate copilarie fara Mos si copilul va fi marcat pe viata daca nu crede in Mos. Mancam azi o felie de mamaliga si ma gandeam ce gust bun avea la tara, fata de malaiul acesta curatat. La fel si painea de casa (noroc ca am gasit paine de casa cu cartofi, care e in zona noastra), fata de painea fara prea mult gust. Si legumele fara gust, sau alimentele cu arome artificiale. La toate astea se poate adauga Coca-Cola sau Pepsi, care sunt apa cu arome. Si, de ce nu, tot ceva artifical, povestea cu Mos Craciun, care intregeste tabloul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Colegii Moshu si Ioan Cezar trebuie sa inteleaga ca nimeni sanatos la cap nu e impotriva jocurilor/gindirii "magice"/imaginatiei copilariei, ci impotriva ofensivei agresive, deopotriva de marketing si de substitutie mistica, a povestii cu "Mos Craciun". Ieri si BO si BC i-au cinstit pe primii martiri, cei 14000 prunci barbatesti ucisi de Irod. Pe asta si altele de acest fel trebuie sa ne concentram, nu pe intretinerea unor mituri. Era traumatizat copilul ortodox, catolic, protestant, pri sec. XVI-XVIII, ca nu exista "Mosu'"?! Aiurea; bucuria era a mersului la biserica, fiecare in comunitatea sa si dupa credinta sa, si apoi a primirii Euharistiei si apoi a cadourilor acasa. Nu e mai normal ca un copil sa stie ca primeste cadouri de la parintii iubitori?! Parintii sunt reali. Da, e normal sa se poata spune povesti de catre parinti, se pot deghiza in mos, etc. Adica nu "Mos Craciun" e problema, ci intensitatea actuala a povestii, care e sufocanta, aproape la nivel de cult. Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 29.12.2014 at 10:29:06. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 29.12.2014 at 13:39:28. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În acest caz, te înțeleg. Altfel nu. P.S. Vezi că în vecinătatea cultului se află ...cultura. Să nu te trezești sufocat și de asta, într-o bună zi... P.P.S. Ai grijă că un virus ți-a intrat în mesaj și ți l-a modificat. Poate găsești un doctor pentru maladiile astea informatice, ca să nu ți se mai modifice postările fără voia ta. Chestie de libertate personală și respect, dacă ții la așa ceva... Last edited by Ioan_Cezar; 29.12.2014 at 13:27:50. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mos Nicolae - adevaratul Mos Craciun Spunem despre ceva ca exista, doar daca este vazut. Mosul Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata. Poate de aceea credem mai mult in Mos Craciun. Insa, Mos Craciun imbracat in vesmant rosu, avand barba si calatorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la inceputul secolului XX. Numele de Santa Claus (Mos Craciun) provine din termenul olandez Sinterkloos - Sfantul Nicolae. Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica si a pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfant i-a dat ereticului o palma in cadrul sinodului. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in ziua de 5 decembrie, celor neascultatori sa li se dea un bat in semn de avertisment. Dar nu prin aceasta fapta a ajuns Sfantul Nicolae intruchiparea darniciei lui Dumnezeu. Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi, ca un tata din cetatea Mira, de durere ca este lipsit de ajutor in a-si marita fiicele, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat acestei vieti. Miscat de durerea tatalui si ingrijorat de soarta fetelor, Sfantul Nicolae a poruncit slugilor sale sa ia cateva pungi cu galbeni si sa le strecoare in casa acelei familii. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae. Daca nu primim daruri, afirmam ca Sfantul Nicolae nu exista sau ca nu a reusit sa treaca pe la noi. Trebuie sa invatam ca sunt si altfel de daruri care aduc o bucurie mai mare decat cadourile din incaltari. Daruieste si astazi Sfantul. Dar isi pune darurile numai acolo unde omul ii face loc: in incaltari sau in inima. Adrian Cocosila
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 29.12.2014 at 13:51:24. |
|
|||
|
|||
![]()
Acum am observat; eram logat, dar nu in fata computerului. Pe cinstea mea, daca unii dintre cei de aici sunt adulti pe bune; modifica textul altora, casa isi duca razboaiele lor personale.
Cristiboss, cum iti scrisei si pe privat, la mine marlania e o exuvie; e mai bine sa pari badaran, decat sa fii vulnerabil; insa pariez ca esti in Leu; ai un orgoliu enorm, si o impulsivitate pe masura. Nu ca Ioan Cezar nu ar scapa din cand in cand cate o perla de atitudine. Dar, ce observ, e ca ai intodeauna un spirit de lider justitiar. :)) Recunosc, nici eu nu ma opresc in a scrie printre rinduri ca, de fapt, tare mi-ar conveni nimicirea reciproca, si fizica si ideatica, a tuturor religiilor si filosofiilor, si ideologiilor, ca sa stam odata linistiti, fara "iluminati", "profeti", "ideologi", "scientisti", care distrug natura si pervertesc omul cu polutiile lor mentale. Sincer, o lume detehnologizata, si fara clase, in care toti suntem iar putini, vanatori/pescari/culegatori/cultivatori, si suntem iar in genunchi, speriati, in fata Creatorului, si bratului Sau, Natura, cu un minimum de dogme, si mai ales fara aglutinari majore de populatie si vartejuri de idei in capete si ambitii in inima, ar fi exact in ce cred, de fapt. Acum? uite, la obiect, ma uit la voi/noi toti: vartejul "aliantelor" si "mezaliantelor", ironiilor, lingusirilor, magariilor pe forum, care ne cuprinde pe toti, oameni cica seriosi, unii cu urmasi de varsta mea. No, iar imi vine sa o zic in stilul vecinilor mei de la Parazitii, si cu greu ma opresc. Nu va puteti/ne putem opri?! Va dati seama ca infectii aia de psihologi ai sereiului sau eneseiului, sau siaeului, sau altor gunoaie de organizatii oculte sau militaroase (pentru mine, insasi ideea de organizatie e un gunoi, fie-mi iertata precizarea) se prapadesc de ras, vazand ca derbedeul de gimnaziu din oricare din noi e mai degraba o larva intepenita ca neotenica, decat o saminta care rodit glorios un arbore implinit. Si unii ca anumiti dintre noi sa apere o credinta, oricare e ea? Uite, de aia prefer sa fiu undeva prin preajma sedevacantismului, ca sa nu ma aglutinez cuminte sub acoperisul nu stiu carui grup, intretinind idiotenia asta sociala, care nu lasa copilul rautacios din noi sa intimpine alchimia implinirii adulte, ci sa ramaina acolo, un vesnic carcotas individual. Habar nu am de psihologia-pe-bune, ca maestrul Ioan Cezar; probabil ca, strict stiintific, ce am scris e de tot rasul. Dar merg mult pe empiric, si asta e ce simt si vad, si nu imi place. Pe onoarea mea, parca as fi in cincea, cu formari si dezbinari de gasti, cu batai si meciuri dupa ore, cu vamuirile date de larvele tuciuriilor, ce ne asteptau afara, etc. Doar ca, de fapt, vremurile de acum sunt chiar dezastruoase, iar aici nu e lumea copialriei, ci un forum cu pretentii, dar care e plin de postari bizare si oglindeste trairi de tot rasul. Dixit! P. S. Mi-e lene sa editez textul, ca sa elimin greselile de tastare. Editati-va voi comportamentul, care se simte cu Lucillia sp. pe devla. Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 29.12.2014 at 14:15:29. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Senior Member Data înregistrării: 17.06.2014 Religia: Ortodox Mesaje: 738 ![]() Vă rog ca pe viitor să nu mai vorbiți în numele meu, dacă nu mi-am dat acordul în prealabil.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|