Prima biserica de piatra a fost zidita sub domnia lui Alexandru cel Bun între 1402-1410, având hramul Buna Vestire.
Manastirea a dainuit pana la sfarsitul secolului al 15’lea, când s-a prabusit datorita unor alunecari de teren. Ruine se mai pot vedea si azi la 500m de actuala constructie.
Petru Rares a construit actuala manastire a Moldovitei în anul 1532.
Aceasta manastire binecunoscuta a Bucovinei este împrejmuita cu ziduri si turnuri de aparare, dându-i aspectul de fortareata.
Episcopul Efrem de Radauti a ridicat clisarnita (1610-1612), adica casa egumeneasca,pe ruinele fostelor locuinte.Aici unde s-au pastrat odoarele bisericii si s-a organizat o scoala de copisti si miniaturisti, loc de pastrare a tezaurului manastirii.
Arhitectura Manastirii Moldovita este una dintre cele mai impresionante dintre manastirile din Bucovina.Contine :
* plan triconc
* cu cinci încaperi despartite de pereti cu usi pe mijloc
* sistem de boltire separata la fiecare încapere
* chenarele ferestrelor si usilor sunt în arc frânt cu rozete în trifoi, de influenta gotica.
* zidul de incinta are metereze deasupra drumului de strajasi.
Deasemenea,arhitectura acestei manastiri aduce elemente noi,cum ar fi : pridvorul monumental deschis cu cinci arcade mari (este a doua biserica cu pridvor deschis dupa Humor), tainita deasupra camerei mormintelor,semisoclul din jurul bisericii din piatra cioplita.
Pictura exterioara se remarca prin scene religioase si scene istorice ( în pridvor Judecata de Apoi îl include pe ereticul Mohamed),realizate prin imagini complexe si o cromatica bogata. Pictura interioara este cea mai valoroasa, imaginile fiind mai umanizate si mai tragice. (Cina cea de taina – din conca altarului)
Manastirea Moldovita se remarca prin iconografie, stilul picturii si tonalitatea cromatica.Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.