Sentimentul de superioritate al londonezilor irita de multe ori sau chiar provoaca enorme resentimente, dar Londra continua sa atraga ca un magnet, sa domine si sa prospere. Cu ocazia intrarii in noul mileniu cele mai reprezentative cladiri din Londra au trecut printr-un amplu proces de renovare, dar au aparut si atractii noi, ca Tate Modern sau London Eye.
Principalele puncte de interes din capitala Angliei sunt Big Ben, Westminster Abbey, Palatul Buckingham, Catedrala Sf. Paul si Turnul Londrei. Spatiile verzi ale Londrei sunt foarte apreciate si daca veti intra vara in St. James Park veti intalni la fiecare pas englezi care citesc ziarul pe iarba sau care pur si simplu stau tolaniti la soare. In Londra puteti sa petreceti zile intregi la cumparaturi, la Harrods daca aveti dare de mana sau pe Oxford Street, daca vreti sa traiti o experineta de shopping cosmopolita.
Pub-urile, restaurantele si cluburile de noapte cu atmosfera trepidanta constituie alte motive pentru care o excursie la Londra nu trebuie sa va lipseasca din palmares. Odata ajunsi aici mergeti si la Observatorul Regal din Greenwich pentru a va intersecta cu meridianul zero.
La origini, Londra a fost o asezare celta. In 43 d.Hr. romanii au fondat orasul Londinium, iar numele acestuia se pare ca a dat si numele nativ al orasului, London, desi unele date recente arata ca London ar putea fi de origine celta. În 61 d.Hr., noul oras roman este asediat, pradat si ars pana la temelii de catre rasculatii celti condusi de regina Boadicea.
Dupa caderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a aparut in secolul al VII-lea o asezare saxona cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se afla Aldwych. La inceputul secolului al X-lea vechea cetate romana a fost reocupata. Initial Westminster era un oras distinct, insa in cele din urma Londra si Westminster s-au integrat si au evoluatimpreuna, devenind cel mai mare oras al Angliei, iar din secolul al XII-lea si capitala a regatului.
Intre secolele al XVI-lea si al XX-lea, Londra a inflorit, fiind capitala a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a orasului. Reconstructia a durat peste 10 ani si a fost condusa de Sir Christopher Wren, care, cu acea ocazie, a proiectat si construit multe din cladirile emblematice ale Londrei de astazi, asa cum ar fi spre exemplu Catedrala Sf. Paul.
Cresterea orasului s-a acceleratin secolul al XVIII-lea, astfel ca lainceptul anilor 1800 Londra era cel mai mare oras al lumii. Bombardamentele naziste din timpul celui de-al doilea razboi mondial au condus, pe langa pierderea a peste 30.000 de vieti, la distrugerea multor cladiri vechi. Reconstructia din urmatoarele decenii a dat prilejul folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne, care dau orasului pe alocuri un caracter eclectic.
Londra a fost o tinta a atacurilor teroriste ale IRA, iar mai recent a suferit o serie de atentate asupra sistemului de transport, soldate cu 52 de morti si atribuite gruparii islamiste al-Qaeda.